TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 25 Mar 2015 22:01 #352510

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A ja dzisiaj miałam wolne :dance:
Podgoniłam pracę. Ale jeszcze ile przede mną :huh:
Jakoś w tym sezonie nie wyrabiam.
Chyba przez to, że wszystko tak szybko ruszyło, a weekendy sa takie sobie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 25 Mar 2015 22:08 #352514

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, piszesz, że jesteś w tyle z pracami?
Ja uważam, że przy tak wczesnym starcie sezonu i tak jesteśmy do przodu. Nawet jeśli wciąż dużo przed nami :)
Zazdroszczę wolnego i to bardzo! Ja właśnie dziś wspominałam M., że potrzebuję wolnego na ogród, bloga, kuchnię i inne, prawdziwe życie :)
Beti, wiem, że zasuwasz ostro na działce, więc masz mocne usprawiedliwienie ;-)
Ja także nie bardzo znajduję czas na forumowanie.
A co do trawnika i działalności R., to... macie zapas nawozu? ;-)
Wypadałoby dopiero teraz nawieźć :)
Grabi mam na tyle dość, że zobaczę je dopiero jesienią! Mam bąble, obolały kręgosłup i w ogóle.
Ale mimo powyższego, i tak ta praca daje znakomity reset mózgownicy!

Kupiliśmy dziś 50kg nawozów, Mniszka, świece na krecie bestie. Dosiewkę trawy zrobimy jak już będzie wiadomo, gdzie są luki.
Liczę na sprzyjającą aurę.

Ogród Aguniady cz. 3 25 Mar 2015 22:26 #352520

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ja dziś mocno rozbawiłam Mamę skarżąc się, że praca rozwala mi wszystkie moje plany i bardzo z nimi koliduje ;) gdyby tak się dało żyć z procentów, mnożących się na koncie w banku, jak mrówki w ogrodzie..albo krety ;)

Zaskoczyłaś mnie info o przeglądzie kosiarki. Zawsze na początek sezonu sprawdzałam poziom oleju, dolewałam paliwo, oliwiłam kółka itp..nigdy nie wpadłam na to, że jest jakieś miejsce, w którym można taki przegląd zrobić :think:

Ogród Aguniady cz. 3 25 Mar 2015 22:38 #352524

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, dobry wieczór!
Ty chyba możesz bardziej sterować swoim wolnym - czy w razie potrzeby możesz sobie zafundować trochę urlopu, czy jest to jakoś ściśle reglamentowane? Ja niby mogę, ale realnie zawsze muszę wziąć pod uwagę bieżącą sytuację, spotkania, a także nieprzewidziane zdarzenia. Teraz wolne jest mi bardzo potrzebne, a nie mogę nawet o nim pomarzyć. Jutro rano chcę skoczyć na giełdę, jeszcze przed pracą - inaczej nie ma szans.
Jakoś to tempo mnie coraz bardziej męczy, a z drugiej strony powinnam być zadowolona, że mam gdzie co rano jechać.
Ech, życie...
Co mama powiedziała na Twoje rozważania?
Moniko, sporo rzeczy jest do zrobienia w kosiarce spalinowej przed sezonem: wymiana oleju, ostrzenie noża, wymiana świecy zapłonowej, regulacja obrotów, czyszczenie, filtr powietrza. Oczywiście można tego nie robić, ale skraca się żywotność naszej ulubionej maszyny :)

Ogród Aguniady cz. 3 25 Mar 2015 22:58 #352531

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
O widzisz.. o wymianie świecy i filtrze nie wiedziałam :unsure: Zawsze sądziłam, że jak wymieniam olej i oliwię części, to już taka staranna jestem :silly:
W tym roku kupimy zapewne kosiarkę elektryczną, bo stareńka spalinowa dokonała żywota, a działka w sumie nieduża i elektryczna kosiarka spokojnie wystarczy. Z nią chyba nie ma aż tyle zachodu..? Doczytam! :idea1:

Wolne nie jest reglamentowane. Jak chcę wziąć wolne, to po prostu wykreślam się z grafiku- np Wielki Piątek zrobiłam sobie wolne. W ostatniej chwili jest z tym kłopot i jedynie choroba lub pilne sprawy rodzinne mogą mnie zmusić do tego, bo wiąże sie to z odwoływaniem i przekładaniem pacjentów, czego bardzo nie lubię robić i przez 10 lat pracy zdarzyło mi się to raptem 3 czy 4 razy.
Tak na prawdę jedyna problematyczna kwestia to sprawy finansowe- jestem na działalności, więc jak mnie nie ma w pracy, to nie zarabiam ani złotówki.. więc z wolnymi dniami zwyczajnie nie opłaca mi się szaleć:hammer: Moje potrzeby są nieograniczone- jak worek bez dna, więc pracować muszę :happy3:

Wiesz jak jest.. mogłabym wziąć sobie kilka wolnych dni, ale jak ma się plany zakupowe, to trzeba się do pracy ruszyć. Jestem takim swoim własnym niewolnikiem :funnyface:

Co Mama na to- uśmiała się serdecznie, że praca może kolidować "z życiem", po czym płynnie przeszła do rozważań, po kim mam taką miłość do ogrodu i grzebania się ziemi..bo podobno po Mamie to na pewno nie ;) W kolejce podejrzanych jest Tata i obie Babcie, ze szczególnym uwzględnieniem Mamy mojej Mamy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 08:45 #352572

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Poranek dla mnie zaczął się dość wcześnie - byłam już na giełdzie kwiatowej.
Bardziej dla zorientowania się, co jest i co mogę dla siebie kupić.
Dziś zaopatrzyłam się jedynie w bukszpanowy wianek, który będę dopracowywać w domu ciemnymi nakrapianymi piórkami oraz jajeczkami.
Bratków i wszelkiego kwiecia ogrom.
Dziś jednak nie kupiłam żadnej paletki - mam wrażenie, że część brateczków była lekko potraktowana ostatnimi przymrozkami, zatem poczekam na ładniejsze okazy. Stokrotek, cebulowych, azalii domowych, skalnic, jaskrów było mnóstwo.
Czy 5zł za doniczkę jaskra to dobra cena? Uwielbiam te ich kwiatuszki i zamierzam kupić kilka sztuk (w palecie 6).
Poza tym, popatrzyłam na koszyki ozdobne i inne pierdoły, ale muszę sobie najpierw w głowie ułożyć co chcę, a potem kupować.

Dobrego dnia!
Już mamy czwartek :)
W Warszawie bardzo ciepło, ale momentami kropi...

Moniko, z tymi dniami wolnymi u Ciebie rzeczywiście jest ambaras.
Rozumiem doskonale, że nimi nie szastasz - w końcu kasa też jest ważna.
Planujesz jakiś dłuższy urlop w tym roku?
Ja przepracowałam już 25 lat, a jeszcze 22 przede mną. Tylko sobie w łeb strzelić.
Co do kosiarki elektrycznej, to się nie wypowiem, bo nie mam. Może jednak słówko: moim zdaniem jedyną uciążliwością (poza mniejszą mocą i brakiem napędu) jest nieszczęsny kabel, z którym trzeba się bujać - kolokwialnie mówiąc - podczas całego koszenia. U mnie oznacza to minimum raz w tygodniu, przed jakieś półtorej-dwie godziny. Jest to w mojej opinii zwyczajnie niewygodne i osobiście na elektryczną bym się nie zdecydowała. Mamy elektryczny wertykulator i wystarczy tej niedogodności.
Jednak przy mniejszej ilości trawnika elektryczna kosiarka powinna spokojnie się sprawdzić, więc chyba warto się nad nią zastanowić? Na pewno są w znacznie przyjemniejszych cenach, co przy całych kosztach utrzymania ogrodu ma przecież spore znaczenie. Ciekawa jestem na co się zdecydujecie ostatecznie :)
Miłego!

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 09:16 #352582

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Doberek!
Włączę się w dyskusje okołokosiarkową. Do małego ogrodu a przynajmniej takiego gdzie trawnik w szczątkowej ilości elektryczna z pewnością jest lepszym rozwiązaniem. Pomijając kabel na który rzeczywiście trzeba uważać to jest lżejsza, cichsza, moim zdaniem łatwiejsza w obsłudze.
Mojej zeszłorocznej wygranej w konkursie kosiarki spalinowej ('mercedesa' ;) ponoć wśród kosiarek)nie jestem w stanie użytkować u siebie w ogrodzie. Przeszkadza i wielkość i ciężar i napęd. Będę zmuszona chyba sprzedać.
Ale w takim ogrodzie jak u Ciebie to bujanie się z kablem rzeczywiście jest uciążliwe.
Aguś paczka pójdzie w poniedziałek, niestety nie udało mi się wczoraj spakować a jak dziś wyślę to może nie dotrzeć przed weekendem.
U nas wręcz bardzo ciepło. Rano było 11 st. i piękne słońce. Trochę się teraz zachmurzyło. Mam nadzieję, ze popada bo sucho przeraźliwie.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 09:22 #352585

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotko, witam się ciepło :kiss3:
U mnie o 6ej było podobnie, 10,5st - niesamowicie ciepło!
Chodziłam po giełdzie w lekkiej kurteczce i zgrzałam się.
Niech lekko popada, bo sucho rzeczywiście bardzo. Mam nadzieję, że się zgram z nawozami i deszczem :)
Na paczuszkę spokojnie poczekam - nie stresuj się.
A wracając do tematu kosiarek, to oczywiście, że spalinówka do niewielkiego ogrodu będzie przerostem formy i bardziej utrudnieniem, niż ułatwieniem życia. Ja mam gdzie się rozpędzić i użyć napędu, co prawda chwilę mi zajęło opanowanie maszyny, by nie latać z nogami w powietrzu na zakrętach :devil1: , ale teraz inaczej sobie nie wyobrażam. Duża pomoc.
Pamiętam Twoją wygraną = trochę żal, że się nie sprawdza, ale lepiej sprzedać teraz, niż żeby stała i zajmowała miejsce, albo frustrowała podczas użytkowania.
Dobrego!

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 09:35 #352588

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Aga, gdzie jest ta giełda, w Broniszach, czy na Krakowskich?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 09:44 #352592

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, Bakalarska (odnoga od Grójeckiej - a może to jeszcze Al. Krakowska).

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 12:22 #352638

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
Z tymi sprzętami ogrodowymi to jest jazda... niby pomocne, ale zawsze jest jakieś ale.. Mamy aż dwie kosiarki spalinowe :oops: kiedy moja staruszka (z napędem na przednie koła) zaczęła protestować (a mamy co kosić...) i M. zakupił nową, żeby ją zastąpiła, to nawet się ucieszyłam. Ale M. kupił kosiarkę z napędem na tylną oś i... ja jej nie znoszę obsługiwać. Na mojej starej robiłam sobie zakręcik podnosząc przednie kółka, na nowej trzeba podnosić tył... dla mnie za ciężko. Więc ja ciągle ciacham trawkę na mojej staruszce, a M. szaleje sobie na swojej "nówce" - przynajmniej robota z koszeniem idzie szybciej. :happy4:
I dobrze, że przypomniałyście o przeglądzie...
Ewa

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 12:43 #352644

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Aguś, witam czwartkowo.
Cena 5 zł za jaskra jest chyba ok, w zeszłym roku w Gr. kupowałam po 6 złotych. Moim zdaniem może być jeszcze ciut taniej na giełdzie, ale pewnie po świętach. Mam wrażenie, że ceny bratków w zw ze świętami poszły w górę, bo w Tarczynie na targu w sobotę były po 1,5 zł, a dziś we Mszczonowie krzyczeli 2 zł, a targ we Mszczonowie jest zawsze tańszy.
Ciekawa jestem natomiast tych wianków bukszpanowych, w jakiej cenie i jakie średnicy. W sobotę jadę całą rodziną na szczepienia p. boreliozie więc wracając może bym się zatrzymała... na chwilkę...

Dopiero wróciłam, mam czas do piątej i 5 okien do umycia.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 12:51 #352647

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Przepraszam za taki prywatny wtręt ,ale temat bardzo mnie intersuje osobiście.
Boguleńko :) Są szczepienia przeciwko boreliozie?

Bogulenka wrote:
W sobotę jadę całą rodziną na szczepienia p. boreliozie .
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 12:54 przez magdala.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 12:52 #352649

• grazynaG
  • grazynaG's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Cudny masz ten ogród:)

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 12:52 #352650

• grazynaG
  • grazynaG's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Co to za kwiaty te duże takie różowo białe?

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 12:56 #352654

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bogna (Magda - pozdrawiam :kiss3: ), szczepień przeciwko boreliozie nigdy nie było - coś się zmieniło w tym obszarze?

Wianek kupowałam tam, gdzie kupowałyśmy te z jemioły. Po 10 i po 15zł.
Kwiecia jest niesamowita ilość.
Przepraszam, że nie mogę się umówić z Tobą na wspólne szabry, ale jestem w totalnym niedoczasie...
Ja poczekam do przyszłego tygodnia chyba z zakupami, albo do weekendu.
D. twierdzi, że nie jestem normalna, że wstaję o 5:30 i jadę na giełdę.

Ewuniu, grunt, że każdy ma swoją ulubioną kosiarkę :)
Idealnie byłoby, gdyby napęd był 4x4 :)

Grażyna, witam i dziękuję za odwiedziny.
O które kwiaty pytasz?
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 12:58 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 13:17 #352667

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Agnieszko :bye:
No właśnie dlatego pytam ,bo to szczepienie związane z kleszczami, dotyczy jedynie odkleszczowego zapalenia opon mózgowych,
przeciwko boreliozie niestety nigdy nie było żadnego zabezpieczenia. Może Boguleńce chodziło o tę pierwszą chorobę?

Co więcej, ostatnio czytałam ,że jeśli już "złapie" się boreliozę i na czas zadziała antybiotykiem ,żeby bakterię unieszkodliwić, to zakażenie nie uodparnia organizmu na przyszłość.
Czyli każdy następny kleszcz z boreliozą jest tak samo groźny.

U nas mój mąż niestety miał ten rumień po ukąszeniu kleszcza, potem antybiotyk dwa tygodnie (nie wiem czemu tylko dwa ,bo czytałam,że powinno być minimum trzy -do sześciu).
A córka ma bóle stawów ,więc też miała badaną krew pod kątem boreliozy,na szczęście jej nie ma :)

Zresztą z tego co ostatnio słyszę ,w bardzo wielu przypadkach sprawdzają boreliozę ,bo to choroba dość niedawno
poznana (chyba lata 80) i często niestety to ona okazuje się przyczyną różnych dolegliwości.

Jeszcze raz przepraszam za ten nieprzyjemny temat ,wracajmy do wiosny i ogrodów .
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2015 13:19 przez magdala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 3 26 Mar 2015 13:19 #352669

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Magdo, napiszę na pw, bo temat jest nam (mnie i PanuM) bardzo dobrze i boleśnie znany z autopsji...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.435 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum