TEMAT: W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie.......

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 20:22 #465466

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ja na szczęście mam szklarnię i tam wystawiłam wszystkie niemowlaki. Niby miała być ciepła noc, a tylko 1 stopień :unsure: Niech już lepiej nie mrozi, bo teraz wszystkie moje pomidory nocują na zewnątrz.

Świetne domki :) Ja zrobiłam murarkom, ale nie takie ładne.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 20:29 #465473

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Aga, zimne macie noce, pomidorów pewnie masz zatrzęsienie, kłopot z przenoszeniem i ciągle bajzel przy wejściu do domu. Szklarnia dobra rzecz ale jakoś nie mogę dorobic się, M twierdzi, że skoro przeżyłam życie bez szklarni to po co na stare lata.... :think: U mnie było 10 w nocy, tak oscyluje od paru nocy 8-10, bez wiatru więc warunki dla rozsady dobre.
Jak masz murarki to znaczy, że domki są świetne :) .

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 21:03 #465495

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ja też nie lubię pryskać, ale mogę coś na temat oprysków wiedzieć, prawda?
To co to jest PW?
Wykładanie maty i zasypywanie żwirem uprawionej, odtrawionej ziemi to czyste marnotrawstwo, uważam :) I dlaczego skoro nie trawstwo, to marnotrawstwo? :lol: :rotfl1:
A nie można czegoś posadzić, zrobić dziur w macie i zasypać żwirem? Samo pluskadełko? Łyso będzie ;)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 21:28 #465520

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
PW to propionian wapnia, bardzo ciekawy preparat opracowany przez naszego kolegę Pomodoro, działa grzybobójczo i nie tylko. Wspomaga tez wzrost roslin.....proponuję zapoznanie się z nim bliżej.
Marta, dziury w macie i żwir juz były, teraz jest skrzyp, perz, powój i reszta ulubionych, mata i żwir :happy4: ,w tej kolejności
Pluskadełko solo? czemu nie, wróble skorzystają, im łyso nie będzie....no może jakaś wiotka trawa.....spróbuj plewic w żwirze po wszędobylskich upałach... ;)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 21:51 #465545

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Witam na froncie walki z siewkami :devil1: , w dodatku co roku pojawiają się nowe :evil: , w tym na prowadzenie zaczyna wychodzić kłosowiec Golden Jubilee :hammer: , żółtość widzę, wszędzie żółtość :jeez: ...

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 22:38 #465587

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
U mnie się wszystko sieje a Golden Jubilee jakoś nie chce :( A mógłby, bo stary już, może jakąś naprotechnologię muszę zastosować ;) Sierika ale Ty masz tych rozsad :eek3: Miałam kiedyś bujne plany, żeby wprowadzić więcej jednorocznych ale co się nanosiłam, to moje na wieki i podziękowałam, tym bardziej, że w połowie maja zapchana już byłam i nie szło tego poutykać. Deszczu troszkę zazdroszczę, bo już się miejscami robi newralgicznie, szczególnie na piaskowych górkach, beczki też puste i jak nie napada, to trzeba będzie nanosić ze stawku. Dzielna jesteś niesłychanie i czuję, że gryzonie pójdą precz, czując taki odpór :hug:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 22:50 #465598

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Nawet nie nosiłam pomidorów, bo nie wiedziałam, że tak zimno będzie. Na szczęście nie przymroziło i przynajmniej się nie nadźwigałam :cool3: Teraz już sporo posadzonych, więc tylko okrycie wchodzi w rachubę.

U nas dużo jest zimnych i deszczowych dni latem, dlatego choć początkowo się zapierałam, że nie chcę takich widoków w ogrodzie, potem zmiękłam i zarządziłam pobudować. Teraz to się zastanawiam czemu nie 2 razy taką :devil1:

Widziałam, że murarki się wygryzły i buszują, ale chyba dość późno w tym roku.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 22:57 #465602

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
lelumpolelum wrote:
U mnie się wszystko sieje a Golden Jubilee jakoś nie chce :(

Jak tylko trochę podrośnie, chętnie się podzielę :devil1: , a będziesz na zlocie? Bo nie pamiętam wszystkich zapisanych :oops: . Tam też mogę wziąć ;)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 05 Maj 2016 23:05 #465606

• lelumpolelum
  • lelumpolelum's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 468
Nie będę, Martuś, odległość mnie pokonała ale na drugi rok nie odpuszczę, choćbym miała pociągiem jechać :) Tak po cichutku liczę na to, że zmienimy samochód, bo przywiązanie przywiązaniem ale ta miłość się zaczyna uziemiająca robić ;) Dzięki za propozycję, ja tam czuwam nad Twoim wątkiem sprzedażowym, więc teges :hug:
Sieriko, szklarnia a nawet zwykły foliak to mus i wygoda, ja też bym mogła mieć jeszcze jedną albo i dwie...

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 08:02 #465651

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 149
Jakbym słyszała swojego M. A myślałam że tylko ja tak z nim mam :crazy:

Jak tylko mam nowy pomysł do domu albo ogrodu to też ciągle wyskakuje z tym swoim nieśmiertelnym skoro tak długo nie było i żyłaś to po co teraz......

I dlatego z jednorocznych sieję tylko te które można od razu do gruntu. A rozsadę warzyw kupuję na ryneczku. No bo gdzie to potem wszystko trzymać :cry2:

A marzą mi się różne jednoroczniaki. :flower1:
Agnieszka

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 20:22 #465795

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, u mnie fenkuł....ojej, tysiące... :flower: , muszę już zaczynać bo zarastaja lilie, róże i wszystko wkoło, w ubiegłym roku zadusiły mi różę :supr3: , nie idzie wydrzeć jak wyrosną... :rotfl1: , kroku dotrzymuje szczeć..... :jeez:

Beata, w tym roku skromniutko, ograniczyłam sie do 1/3...reszta poszła prosto w grunt :rotfl1: Szklarnia dobra rzecz ale i tak nie doczekam, o każdy ruch w ogrodzie walka, ośli mój upór sprawił, że jest to co jest.....kropla drąży skałę tak to się nazywa. :happy-old: ,mój warzywniak to 20m2 z 31 arów a hałasu.... :jeez:
Dzielna jestem? walczę z M, walczę z gryzoniami, walczę z całą resztą dopustu ogrodniczego.....niespotykanie spokojny człowiek, nadepnij mi na język, nic nie powiem...... :ouch:

Aga, zarządziłas i już....szczęściara, murarki w ogrodzie świetnie. zazdroszczę, kiedys miałam bez domków a teraz i domki nie pomagają....

Aga, więcej takich M, pomysłów u mnie zawsze lawina, więć kiedy M słyszy -wiesz co?-od razu mówi nie..... :happy3:

Wszyscy produkują zdjęcia a ja obijam się, podziwiam Was, że zaglądacie mimo to, co by nie gadać mój urok.... :rotfl1:, żeby jednak nie wystawiać waszej cierpliwości na próbę...

stopowce001.jpg

stopowce004.jpg

stopowce005.jpg

stopowce007.jpg

stopowce011.jpg

stopowce017.jpg

stopowce021.jpg

stopowce022.jpg

stopowce028.jpg

stopowce040.jpg

stopowce042.jpg

stopowce043.jpg
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2016 20:29 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): VERA, edulkot, moni

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 20:45 #465810

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Fenkuła i szczeci nie mam i wygląda na to, że nie będę miała :devil1:

Trawy na wielorybie wczoraj oglądałam ;) , u mnie też będą, ale nie same :P
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2016 20:47 przez r-xxta.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 20:54 #465820

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale patagonkę masz a ona sie ujawnia właśnie, wagon to mało na siewki...... :rotfl1: , powiem tylko w obronie fenkuła jest piękny, kiedy urosnie tworzy takie zwiewne ażurowe plamy......gdyby tak dopilnować i ściąć w porę...... :think:
A co planujesz dodać?

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 21:58 #465877

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewa, ależ cudnie u Ciebie. Rośliny dorodne, zdrowe - pięknie skomponowane, do tego karpina, klamoty i tyyyyyle cienia !!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam cieplutko :hug:
Pozdrawiam Vera :)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 22:05 #465887

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Raczej trawy będą dodatkiem :happy3: , tam już rośnie mnóstwo rzeczy :whistle: , iglaczków różnych, a jeszcze przybędzie ;) , klonik tam przesadziłam i bodziszki nadplanowe :happy3:
A miało być zaplanowane :rotfl1:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 06 Maj 2016 23:21 #465956

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
sierika wrote:

stopowce040.jpg
Czy to Krsawica Moskwy się rozwija?

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 07 Maj 2016 07:59 #465995

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Sieriko u Ciebie jest tak jak lubię i tak jak chcę, żeby u mnie było. Gęsto plus leśne dodatki :)
Co to jest na tym ostatnim zdjęciu, takie listki na patyczkach?
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2016 08:00 przez Dorota15.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 07 Maj 2016 20:32 #466136

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Vero, cienia u mnie malutko, szczególnie, że ogród już pełnoletni ale pewnie piszesz to przez pryzmat swojego nowego, gdzie na cien przyjdzie poczekać... :)
a może i tu okażesz się czarodziejką....? :happy:

Marta, najlepsze efekty wynikają z nieplanowania..... :rotfl1: , dasz radę to zebrać do kupy, wierzę w Twoje zielone rączki.. :kiss3:

Bożenko, Kraswica..pierwsze kwitnienie po 3 latach, nie byłam pewna czy okaże się nią bo tam gdzie kupowałam zdarzały sie pomyłki ale udało się.

Dorota, to kokorycz, dopiero rozwija się, to jedyna roslina,która nie robi sobie nic z zagęszczenia pod sumakiem, wszystko z czasem zanika a ona przyrasta :hearts:

Dzisiaj nie ogrodowałam, korzystając z tego, że dzisiaj nie pracujemy w ogrodzie/kalendarz biodynamiczny/ wreszcie umyłam okna na dole..... :rotfl1: , zieleń zrobila się baaaaaaaardzo zielona :happy3:
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2016 20:34 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Dorota15

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.611 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum