TEMAT: W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie.......

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 17 Maj 2015 20:30 #369976

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Aniu, jestem po trosze bałaganiarą..ale przeciskanie się przez miesiąc tunelem do wyjścia nawet mnie wyprowadza z równowagi.....i to, że chwila wysadzania odciąga się z każdą prognozą na noc....
Szałwię dostałam od Nowinki...ale tydzień spędzony w kopercie nie służy jej, cóż czekam na skutki reanimacji :jeez: a poczcie polskiej dziękuję... :mad2:
O rugosy nie martw się, potrzebują czasu na zadomowienie, to, że ładnie tworzą krzaczek to pół sukcesu, lubią kwaśna glebę więc doczekasz się kwiatów, cierpliwości....

Majko, masz rację, to niemal symbioza z ogrodem..... :rotfl1: , doglądanie w pełnym wymiarze, tak lubimy :) .

Marta, stopowce pod kamieniami i tam zostaną, spójrz przerosły kamień dwukrotnie i pięknie kwitną, liście im lśnią, wiążą owoce....
Nie wiem co napisać, być może zjedzą i chwasty... :whistle: ,nie stopowce oczywiście tylko kalifornijki :rotfl1: ,jeśli nie spróbujesz nie dowiesz się :think: Zakładaj hodowlę :happy: .
Zazdrościsz? :woohoo: , myslę, że najpierw sadzisz i sadzisz a potem dla urozmaicenia plewisz..... :rotfl1:

Planowałam zrobic fotki ale w końcu odechciało mi się...... :( , wiało dzisiaj paskudnie i wolałam upiec placek z rabarbarem i pianką.... :eek3:
Ostatnio zmieniany: 17 Maj 2015 20:31 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 18 Maj 2015 21:52 #370366

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Zazdrościsz? , myślę, że najpierw sadzisz i sadzisz a potem dla urozmaicenia plewisz.....Ewcia trafne stwierdzenie zreszta kto tak nie ma .Sadzimy z nadmiarem, a potem wyrywamy ,bo za ciasno i zawsze robota się kręci ;)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 18 Maj 2015 22:20 #370394

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Zośka była dla mnie łaskawa, tylko -3, więc straty już niewidoczne na pierwszy rzut oka. Nawet nie straty, w większości to drobne uszkodzenia. Pożegnałam się jednak z kwiatami tarczownicy i pędami rodgersji stopowcowatej. O rodgersję nie bardzo się martwię, w zeszłym roku odbijała trzy razy, natomiast na tarczownicę poczekam do przyszłego roku. Trochę szkoda, bo zmroziło jej kwiaty także rok temu :( I tak nie jest źle.
Siewki orlai zaczynają przypominać coś ażurowego :)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 18 Maj 2015 22:22 #370396

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu, tak to jest..... :rotfl1: , dokładamy, dorabiamy rabaty bez końca, próbujemy sami siebie przeskoczyć... :flower:

Wiosna, wiosna, wiosna....ach, to ty.....

oglnawiosna001.jpg

oglnawiosna002.jpg

oglnawiosna003.jpg

oglnawiosna008.jpg

oglnawiosna011.jpg

oglnawiosna013.jpg

oglnawiosna014.jpg

oglnawiosna020.jpg

oglnawiosna027.jpg

oglnawiosna030.jpg

oglnawiosna033.jpg

oglnawiosna034.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, piku, Gabriel, edulkot, Adasiowa, Adela

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 18 Maj 2015 22:40 #370408

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
sierika wrote:

oglnawiosna027.jpg

Już kwitnie :woohoo:
Moja niedawno zaczęła rosnąc. Zaglądam czy niema pączków.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 18 Maj 2015 22:41 #370409

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ale ładny rudzielec! Pokazywałaś już kiedyś tego pieska?

Mnie Zośka również oszczędziła w tym roku , liści grujecznika w końcu nie zniszczyła :P
Rok temu nie było tak wesoło...

Wiosna ,wiosna ... :P

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 18 Maj 2015 22:52 #370414

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, mało gdzie były minusy na termometrach.....mnie od 4-5 lat już omijają, z czego bardzo jestem zadowolona..... :)
Orlaya ażurowa, zdecydowanie tak, pewnie za 2,3 dni wysadzę ja i całe towarzystwo do gruntu...

Bożenko, wyskoczyła do góry i ślicznie kwitnie, na nią zawsze mogę liczyć a ten kolor...... :hearts: , wysiałam w ubiegłym roku parę nasion i mam 5 roslinek..... :woohoo: , maleńkie ale......liczę, że zdrowo podrosną tego lata....

Madziu, pokazywałam moją Sonieczkę wyrzutka...ona miała szczęście, że ktoś ją wyrzucił....teraz jest psem ogrodnika i pilnuje szpadla...... :devil1:

Ogród to miejsce niespodzianek....dzisiaj M przyuważył, że coś białego wychyla się spod folii okrywającej popieczarkową i.......

oglnawiosna038.jpg
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2015 22:55 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, edulkot, Adasiowa

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 07:02 #370454

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ewciu u Ciebie baptysja już kwitnie ,a ja do niedawna zastanawiałam się co też mi wyłazi w tym miejscu .Nawet zapomniałam ,że ją przesadziłam na jesieni.O pączkach nic mi nie wiadomo :flower2:
A pieczarki lubię ,a takie świeżutkie mniam :)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 07:24 #370460

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Oooo, oprócz pięknych kwitnień masz jeszcze pełen kosz niespodzianek :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 08:17 #370479

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Wiosna, wiosna, wiosna....ach, to ty..
to prawda....
Będzie zupa pieczarkowa?
Dzięki Twojemu wpisowi przypomniałam sobie ,że nie "podkwasiłam" moich rugos :hammer:
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2015 08:18 przez Aszka.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 08:56 #370495

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Grzybobranie w maju :happy4: , ponoć jeden z moich sąsiadów ma dostęp do popieczarkowej, muszę zasięgnąć języka ;)
A baptysję to się sieje :dazed: ? Ja kupiłam sadzonkę w zeszłym roku, Marta mi kazała :rotfl1: , była już po kwitnieniu, ale teraz już widzę pączki i nie mogę się doczekać :lol:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 09:04 #370498

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bardzo lubię pieczarki, ale jeszcze bardziej grzybki leśne :)
Czekam na majowe kozaki pod brzozami...
Co zrobisz z pieczarek?

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 13:20 #370573

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Ewuś, ale fajnego masz pomocnika i 'pilnowacza' szpadla ;)
Pieczarki wyglądają smakowicie - co Pani z nich ugotuje?
A maj w twoim ogrodzie jest taki piękny, że chciałoby się powiedzieć 'chwilo, trwaj!' :)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 17:57 #370624

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sieriko :)
Gąska i kaczuszka wróciły z zimowisk :) bardzo lubię te Twoje ptaszyska ... i suczkę oczywiście! U nas funkcję takiego pomocnika/pomocników pełnią na zmianę albo Figuś, albo Dumka, albo oboje razem. Natomiast przy grabieniu liści jesienią niezastąpiony jest Dredzik.
Ciekawie zaprezentowało się połączenie wrzosów/wrzośćców z .... tym "różowym" ( wybacz moją niewiedzę ... )
Kiedyś miałam zamiar umieścić w obrębie polanki wrzośćcowej jakąś roślinkę, ale bałam się, że uszkodzę korzonki krzewinek .... i tak już zostało ....
No i Twoje czosnki ... :thanks:
Bardzo Ci dziękuję za spacer ... jak zawsze pełen wrażeń. A teraz siedzę koło kaczuszki :)
pozdrawiam cieplutko :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 21:54 #370761

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinko, baptysję lubię za kolor, jest niespotykany i wysmukłe badyle :hearts: .....poza tym jest niezawodna i bez wymagań...

Wiesiu, niespodzianki było ponad 5 kg..... :rotfl1: , na szczęście połowa odpadła...robaczki też lubią pieczarki..

Aszko, miała być zupa, wyszły panierowane i skrojone do zapiekanki. Musze przyznać, że spore kapelusze w panierce godnie zastapią mięso......

Marta, to taki bonusik, któż nie lubi przekąsek...Baptysję sieje się...czy to niespodzianka? :think:, ja posiałam, wyrosło, przezimowało i rosnie dalej....Marta miała rację, ona też kupiła? :happy: , swoja drogą ile osób jest zmuszanych przez Martę do kupna, nieustannie ktoś dołącza do szacownego grona...... :devil1:

Aga, masz kozaki w ogrodzie, swego czasu pod sosnami zbieralismy maślaki, rosły tez smardze.....zrobiłam panierowane kapelusze, bardzo smaczne.....troche obawiałam się czy dozyjemy rana..... :happy2:

Dalu, pomocnik przekochany....najsmieszniejsze gdy pcha się na kolana a waży 40kg..... :rotfl1:

Aniu, to różowe to tamaryszek....wrzośce wcale nie są tak delikatne jak mogłoby sie wydawać....a z czosnkami zawaliłam :oops: , nie wykopałam w ubiegłym roku i są mniejsze niz powinny być.....nadrobię w tym sezonie bo takie ogromne kule są piekne.......

Dzisiaj 30 stopni i wiatr.....suszył rabaty, że hej....jest 22-ga a temperatura....tez 22 :woohoo: .
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2015 21:55 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, piku

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 19 Maj 2015 22:09 #370772

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Smardze widziałam tylko na skupie u teściowej [żona leśniczego] .Wysyłali je za granicę.Podobno wymagały specjalnego przyrządzania.A może tak mówiono żeby ludzie nie zbierali :jeez:
Też bardzo lubię towarzystwo moich psów jak jestem w ogrodzie.Pogadamy sobie chwalą mnie merdaniem ogonów- takie pieszczoty emocjonalne
Ostatnio zmieniany: 19 Maj 2015 22:09 przez Aszka.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 20 Maj 2015 22:20 #371242

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
Aszko, u nas z kory wyrastały....nie wiedziałam, że to smardze bo skąd, znałam borowiki, podgrzybki i kurki w zasadzie.... :think:

Dzisiaj wysadziłam sporo rozsad do ogrodu, jutro reszta pójdzie....wahałam się czy poczekać jeszcze/grad zapowiadali u mnie/ ale tak to do zimy nie posadzę..... :rotfl1: .Została tylko papryka, bazylia i reszta kwiatów.

Nie wiem skąd wziął się ten gość...wypłoszony pewnie przez hałas kosiarki pędził na oślep, trafił po drodze na mnie i schował się w odwodnieniu.....martwiłam się aby nie wpadł do studzienki....ale to mały cwaniak.. :rotfl1: , przesliczny....

zaskroniec001.jpg

zaskroniec002.jpg

zaskroniec003.jpg

zaskroniec004.jpg

zaskroniec005.jpg

zaskroniec006.jpg

zaskroniec007.jpg

zaskroniec008.jpg

zaskroniec009.jpg

zaskroniec010.jpg

zaskroniec011.jpg

zaskroniec012.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Tamaryszek, Bozi, Gabriel, edulkot, Adasiowa, agnesik12, Adela

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 21 Maj 2015 08:19 #371339

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 149
Witaj Ewo,

Ależ osobnik!!!! I jaki długi! Chyba bym zawału dostała gdybym takiego zobaczyła! Już jaszczurki dreszcze u mnie powodują! A jest ich pełno. Ciągle czmychają nam spod nóg.Dobrze że miałaś aparat pod ręką.

Grad u Ciebie był? Zrobiło się zimno wietrznie i bardzo nieprzyjemnie. Jak na maj. Dzisiaj też biegasz w ogródku? :bye:
Agnieszka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.752 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum