TEMAT: W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie.......

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 11 Cze 2015 09:50 #378221

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
sierika wrote:
Ania, żółta butelka kryje OW, bardzo pomocny w ogrodzie.

:think: To trzeba ją pomalować na zielono :lol:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 11 Cze 2015 10:50 #378230

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Ewa, pięknie, obficie, naturalnie, jakby puszczone na żywioł... a jednak... oko ogrodnika czuwa ;). Mój OW jeszcze nie rozrobiony, ale zawiesina kredy czeka :) . Pryskasz tym coś jeszcze oprócz pomidorów? W zeszłym roku próbowałam malwy, miałam wrażenie, że zahamowało bardzo wczesną rdzę, przynajmniej pozwoliło im urosnąć i zakwitnąć, a zapowiadało się, że wywalę młode rośliny.
Zazdroszczę podlanego ogrodu, tu /jestem na działce/ nie padało ze trzy tygodnie, wiec latam z wężem i konewką :unsure: .
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 11 Cze 2015 21:31 #378356

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
:oops: :oops: :oops:
co to jest OW ? Wybacz ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 11 Cze 2015 21:44 #378367

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
sierika wrote:
drjamain132.jpg
Dalie jak na podium do wręczenia medali :lol: , ta w środku na złoto zasłużyła ;)
Ewa, tu i ówdzie w tle widzę trzykrotkę... Czy ona Ci się tak wszędzie pojawia? Ja już z pięć lat temu pozbyłam się trzykrotek, a wciąż odkrywam gdzieś siewki, plewię te chwasty ;) i zadziwia mnie żywotność nasion... Bo u mnie już nie ma się skąd wysiewać, a się pojawia...
A Ty pozwalasz jej rosnąć?
Biała piwonia piękności :)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 11 Cze 2015 22:00 #378378

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Firletko, Betty Corning jest niesforna, wypuszcza dużo pędów i one tworzą coś na kształt oka cyklonu..... :happy: , w przeciwieństwie do większości trudno ją upiąć na kratce, wydaje mi się, że lepiej pergolę komin...moja puszczona po ogromnej gałęzi włazi na iglak, pochyla się w przód... :jeez: , łuczek tak....
z tego względu, że i przestrzeń między prętami można zagospodarować niesfornymi pędami.....ojej, zagmatwałam bardziej..... :tongue2:

Dorota, stelaże konieczne i to różne, bo i pokrój poszczególnych róż inny....taka Mm Boll, strzela w górę kilkoma pędami niczym słup, LL inaczej rozkłada się, LO jeszcze inaczej, ND to ściana a Veilchenblau osmiornica.......M juz się złości, że zażelaziłam ogród..... :rotfl1: a końca nie widać.

Marta, do tego dosadziłam drugi z innego miejsca ale widzę, że im wystarczy dać niską poręcz coś w kształcie trzepaka i radzą sobie.

Wiesiu, najlepiej zabrać....dalijkami nie przejmuj się, wszystkie są urocze.....

Kasiu, Ow pryskam truskawki i wiśnie od wiosny, piwonie, róże, ogórki, dynię, cukinię, fasolkę tez jutro prysnę......moje piwonie w ubiegłym roku miały kiepskie liście o kwiatach nie wspomnę a teraz lśnią....pąki też pryskałam. Spróbuję i ja malwy bo obrywam im liście co chwilę.....
Po deszczu dawno śladu nie ma, wąż kroplujący w uzyciu, konewka......

Aniu, wybaczyć nie mam co....OW to octan wapnia, w wątku warzywnym bodajże ekologiczne środki ochrony.....pieknie opisane, wytłumaczone. Pytaj jeśli Cię zainteresuje temat.

No to pod ten octan.....

drjamain001.jpg

drjamain002.jpg

drjamain003.jpg

drjamain088.jpg

drjamain118.jpg

Marta, tu i ówdzie mam pole trzykrotek, na tzw. skalniaku rosnie ich mnóstwo, pozwalam na to ale na innych rabatach wykopuję a one i tak sieją się nieprzytomnie, więc wykopuję znów, znów, znów.....nie wygram z nimi... :jeez:
Ostatnio zmieniany: 11 Cze 2015 22:25 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, xMonia, olga1234

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 11 Cze 2015 23:44 #378435

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Ewa, ta niska furtka czy fragment płotka wygląda cudownie! uwielbiam takie rustykalne dekoracje w ogrodzie...skąd wytrzasnęłaś takie cudeńko?
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 12 Cze 2015 06:27 #378457

• olga1234
  • olga1234's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 707
:flower2:
Witaj EWO masz piękny ogród , tak tylko nieśmiało, mogę wtrącić słówko ,jest super, piękne krzewy, kwiaty ,bibeloty , Ja jestem dopiero w czasie lekkiej modernizacji ogródka .Może coś stworze, coś różanego , bo to królowe ogrodów, Widzę u Ciebie już kwitnące dalie ,moje niektóre też mają pąki .będę do Ciebie wpadać ,jest co oglądać i podpatrywać OLGA :bye:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 12 Cze 2015 07:26 #378468

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Wiać, że nie próżnujesz :happy:

Ten wielki miskant przy beczce to może cukrowy? :devil1:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 12 Cze 2015 09:34 #378511

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Osłabiłaś mnie zdjęciem furtki z kwietnikiem :thanks: ...nie spocznę dopóki nie znajdę czegoś podobnego , jeżeli pzwolisz. Muszę M.pokazać, może wypatrzy coś podobnego ;)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 12 Cze 2015 19:05 #378650

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Sieriko :)
Miałaś wybaczyć mi moją ignorancję ;-) Jestem już po pouczającej lekturze wskazanego wątku, a przed chwilą poprosiłam Adama o zakup kredy w C, a jutro nabędę "jabolka" . Octan będzie się robił ;-)
Kisi się już gnojówka z pokrzyw ... mam nadzieję, że i OW wspomoże moje bidulki, bo czego jak czego, ale wapnia z pewnością im brakuje.
Bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie tajemniczego skrótu :kiss3:
Koszyczek w połączeniu z ... ramą/furtką to rewelacyjny pomysł - a rosnące w nim dalie tylko podkreślają naturalność stylu :bravo: :bravo: :bravo:
No i te gliniaczki ..... wspaniale ! Baaardzo mi się podoba :) Brytfanna pełni chyba li i wyłącznie dekoracyjną ? Niezwykle ciekawie wyglądają także gliniane brytfanny ( tzw. rzymskie garnki ) do pieczenia mięs lub chleba - zwłaszcza te nie szkliwione...
Widzę też, że pomidorki mają królewskie apartamenty ;-), każdy własny ....
pozdrawiam cieplutko :kiss3:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 12 Cze 2015 19:56 #378676

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 149
Witaj Ewo,

Kilka dni mnie nie było a tu takie piękne widoczki!! Ileż Ty masz roboty kochana! Ja Ciebie ciągle podziwiam za Twoją niekończącą się ochotę. Przecież samo podlanie doniczek to już kawał dnia mija. Poza tym trzeba mieć chęci!!! Jesteś niesamowita.

I dołączam się do pytania poprzedniczek.Skąd u Ciebie takie różne starocie piękności???
Agnieszka

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 13 Cze 2015 23:58 #379180

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ja obok swojego modraka również ostatnio grzebałam i pewnie dlatego nie kwitnie.

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 14 Cze 2015 10:36 #379271

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ale pokazałaś kobieto :woohoo:Bujnie i naturalnie wygląda Twój ogród .Gliniane doniczki mają wiele wdzięku .Ciekawe ,jak będą owocować twoje pomidorki w pojemnikach ?U mnie wreszcie popadało i drugi dzień nie podlewam .Dziwnie się z tym czuję :happy:

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 14 Cze 2015 21:40 #379609

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A dlaczego niektóre doniczki zabandażowane? :lol:
Ja w ogóle nie pojmuję, tyle starań dla pomidorów? :eek3: Te skrzynie, doniczki, apartamenty... ;)
OW dla piwonii? To i ja się muszę chyba wczytać :)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 14 Cze 2015 21:56 #379616

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ewa, chmiel się przyjął :)

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 14 Cze 2015 23:04 #379658

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Na początek.....
redgrape1001.jpg

redgrape1005.jpg

redgrape1006.jpg

redgrape1008.jpg

redgrape1011.jpg

redgrape1012.jpg

redgrape1013.jpg

redgrape1016.jpg

redgrape1017.jpg

redgrape1020.jpg

redgrape1027.jpg

redgrape1031.jpg

Kasiu, takie perełki wyszukuję na al......chętnie odwiedzałabym pchle targi ale mobilna nie jestem.... :oops:

Olga, zapraszam i czekam na Twoje róze...

Iwona, nie, nie, nie cukrowemu.... :rotfl1: , to giganteus, 15-letnia już sadzonka więc obwód pęcznieje... :funnyface:

Aszko, życze powodzenia w poszukiwaniach.....

Anulka, pomidorki są bardzo wciągające, ich uprawa dostarcza wielu emocji....aż trudno uwierzyć... :dance:

Aga, starocie z al....

Bozi, oczywiście, że chmiel przyjął się...niedługo pokaże co potrafi.

Nowinko, sama jestem ciekawa ile owoców będzie ale ubiegły rok pokazał, że sporo........za mną 3 dni piekła, niczym hutnik przy piecu czułam się...trawa wypalona juz.

Marta, dbam by korzenie nie przepaliły się w donicach.....dla pomidorów moge duzo, one dla mnie niekoniecznie... :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 14 Cze 2015 23:25 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, piku, Bozi, Gabriel, xMonia, Adasiowa, olga1234

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 15 Cze 2015 20:08 #379947

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Dobry Duszku :)

O pomidorach na razie nie wspominam :mad2: , na szczęście inni, mądrzy i odpowiedzialni ludzie uprawiają je ku chwale ludzkości, a swoje plony sprzedają na ryneczkach ... oto, do czego doszło. Może kiedyś i ja ... w innym wcieleniu ;-)
Nasiona łubinu. Mam. A Ty masz na nie ochotę ?
pozdrawiam cieplutko :kiss3: ( chociaż coś mi mówi, że tego ciepełka masz ostatnio w nadmiarze .... )

W moim ogródeczku różyczka......wciąż rosnie....... 15 Cze 2015 22:56 #380035

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Pomidorki :) dzisiaj siedząc na fotelu dentystycznym przez pół godziny słuchałam opowieści dentystki o jej uprawie doniczkowej pomidorków koktajlowych. Nabrałam ochoty na własną uprawę :jeez:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.689 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum