TEMAT: W ogrodzie Olibabki cd.

W ogrodzie Olibabki cd. 09 Sty 2016 09:46 #423075

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Witajcie w Nowym Roku :hug:
Długo mnie nie było we własnym wątku, ale u mnie się działo :woohoo: Jak co roku, od kilku lat, mam bardzo wielu gości na Wigilii, do stołu siadło nas 22 osoby - było bardzo miło, a Mikołaj musiał osobną ciężarówką podjeżdżać :wink4: :rotfl1:

PICT0085.jpg

Ponieważ mój szanowny M. na początku stycznia wkraczał w kolejną dziesiątkę życia, wymyśliliśmy główną uroczystość jubileuszową urządzić w Sylwestra - więc w tym roku świętowaliśmy bite dwa tygodnie :wink4:

DSC01151.jpg

(takie kwiatki od chrześnicy dostał)

Martuś, Małgosiu - ciasteczka nawet niedopieczone cieszyły się ogromną popularnością - musiałam dopiec kolejne i oczywiście podać przepis kolejnym fanom :happy3:
Gorzaciu, Choineczki na honorowym miejscu ożywiały udającą martwą chińską różę...

DSC01096.jpg

ale już się wiośni, więc zdjęłam jej dekorację :wink4:

DSC01153.jpg

U nas dekoracje choinkowe wykonywały dzieci - niektóre były bardzo oryginalne :woohoo:

DSC01152.jpg

DSC01148.jpg

...ja ćwiczyłam się w sklejaniu kwiatków na bombkę papierową - taką jak wisi wyżej, nawet to proste, ale trzeba mieć czas :hammer:

DSC01149.jpg

Markus, bardzo dziękuję za pamięć i życzenia :kiss3:
Wszystkim zaglądającym tutaj życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku, oby nam się wiodło! :hug: :garden1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala, Alina-277, r-xxta, piku, Bozi, edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

W ogrodzie Olibabki cd. 09 Sty 2016 10:25 #423095

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Marysiu! I Tobie najlepszego noworocznie!
22 osoby? Fajnie, zawsze marzyła mi się taka ludna Wigilia. U mnie jak zwykle skromnie. Cztery sztuki + pies...
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2016 10:25 przez asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

W ogrodzie Olibabki cd. 09 Sty 2016 21:09 #423311

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marysiu , faktycznie obrodziło Wam w prezenty pod choinką :P
Mnie zawsze cieszy taki widok , teraz moje dziewczyny duże i małych dzieci w rodzinie brak,
więc robię dużo drobnych prezentów i wszystko pakuję osobno :P

Czy młodsza wnuczka już "odrobiła" pocięty pokrowiec bilardowy ?
Pamiętam jak sama ,tak poważnie opowiadała o całym zdarzeniu...
Uśmiałam się w duchu :rotfl1: :rotfl1:

Co do ozdób na choince - ja dopiero w tym roku narzuciłam jakiś "styl" choince .
Do tej pory była ubierana we wszystko , a we wcześniejszych latach w dziecięce wytwory :P

Wszystkiego dobrego w nowym roku!

I bardzo się cieszę na spotkanie w Firleju :P
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2016 21:13 przez magdala.

W ogrodzie Olibabki cd. 11 Sty 2016 21:05 #424110

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
W naszej rodzinie zazwyczaj na wigilii było 16 osób, ale z różnych rodzinnych względów w tym roku rodzina się nie zebrała. Wigilia była u teściów w mniejszym składzie.
Strasznie mi brakowało tego gwaru.
W tym roku na pewno zrobisz takie bombki, bo już wiesz jak i szybciej Ci pójdzie

W ogrodzie Olibabki cd. 14 Sty 2016 19:36 #425066

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
:) Coś strasznie trudno trafić mi do swojego wątku :oops:

Asiu, dziękuję :kiss3: Wigilie od lat u nas ludne, choć może być inaczej... i u nas :think: Różnie bywa...

Magda - że też pamiętasz :supr3: :happy3: Nie, nie odrobiła - pokrowiec nadal pocięty :oops: Trzeba by kupić nowy ;)
Mnie takie ozdoby choinkowe robione małymi łapkami cieszą i mam nadzieję, że jeszcze długo będzie im się chciało działać. Młodsza uwielbia ciąć i kleić i jest bardzo kreatywna, starsza lubi składać orgiami...

Małgoś , tak jak mówisz, brakowałoby mi tego gwaru, oby jak najdłużej rodzinie chciało się spotykać w tym dniu :think: i zdrowie pozwalało...

Dla wszystkich zaglądających - jeszcze urodzinowy bukiet róż :flower1:

DSC01157.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

W ogrodzie Olibabki cd. 14 Sty 2016 20:50 #425101

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Chińska róża ożyła... mój beniaminek także... ale jeszcze przystrojony lampkami ;)
Pozdrawiam - Gosia

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Sty 2016 09:40 #425261

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakoś szaroburo w domu się zrobiło, szkoda jeszcze rozbierać choinkę, chyba moja poczeka jeszcze z tydzień :think: Światełka dodają ciepła wnętrzom, Gorzaciu :hug:
U nas pada śnieg... na całej połaci śnieg :whistle:

DSC01154.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, zanetatacz

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Sty 2016 09:53 #425268

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Wygląda na to że będziesz miała Marysiu ładną kołderkę przed nadchodzącymi mrozami :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Sty 2016 16:55 #425355

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ale się naświętowałaś :woohoo: Tyle ludzi ,tyle czasu :) Ja mam małą rodzinę .Sama jedynaczka ,mąż jedynak .Dobrze ,że chociaż dzieci mam trójkę :) U mnie dziś też śnieg pada .Niewielki ,ale jeśli przez noc popada ,to na kołderkę się uzbiera .Dobrego ,fajnego roku dla Ciebie i najbliższych :flower1:

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Sty 2016 18:34 #425385

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
jak widać to nie nudziłaś się w Święta przy tylu gościach !!Życzę Ci dobrego i zdrowego roku....U nmie śniegu jest mniej jak u Ciebie ...żeby trochę więcej napadało przed mrozami...

W ogrodzie Olibabki cd. 19 Sty 2016 22:26 #426898

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Kolorek energetyczny bardzo tych rózyczek.
Teraz w sam raz. Chociaż nie powiem krajobraz za oknem jak na razie też mi się podoba
Tylko jak długo? :devil1:

W ogrodzie Olibabki cd. 20 Sty 2016 09:56 #426951

• Qra
  • Qra's Avatar
Witam serdecznie,
Dzięki pięknym zdjęciom wraz z opisami mogłem się cofnąć do chyba najpiękniejszej pory roku czyli wiosny
, kiedy wszystko budzi się do życia a mój spacer trwał prawie cały rok
dzięki czemu zobaczyłęm wiele pięknych i ciekawych roślin. Spacerując i oglądając pozwoliłem sobie poczynić pewne notatki które chciałbym teraz przedstawić.
Zachwyciły mnie sasanki - uwielbiam je oraz kolor hiacyntów. Piękny ciemiernik uwieczniony tylko na jednym zdjęciu a to taki wdzięczny kwiatek do fotografowania. No i czerwcowe wielkie kępy piwonii aż dech zapiera i przypomniały mi się nasze zeszłoroczne szt.2 z których bardzo byłem dumny , może w tym roku będzie ich więcej. Zauważyłem też czosnek niedźwiedzi ma zastosowanie w Twojej kuchni a jeżeli tak to jak możesz podaj do czego stosujesz czy tylko stanowi ozdobę? Na pocztówce z 15 czerwca zauważyłem niezwykłej piękności różę (7 zdjęcie licząc od góry) i tu wielce się uśmiecham
i proszę o nazwę lub gdyby była szansa na badylek latem, jeżeli szczęście dopisze to się ukorzeni. Moją uwagę zwróciła też larwa biedronki na liściu czereśni, oraz wpis że biedronki uratowały drzewka. U nas niestety mszyca doszczętnie załatwiła drzewka owocowe może utrzymujący się mróz przez dłuższy czas lekko plagę mszycy ograniczy. Tak trochę od owoców do owoców może dla tego że już zjadłem cały pakiet śniadaniowo-obiadowy w pracy :cry3: ale wracającdo sedna to zapewne po tak upalnym lecie winogrona były bardzo słodkie, bo wyglądają iście apetycznie. I aby już nie zanudzać to na koniec kolejne jedzenie :P Jarzebogruszka mnie powaliła z wyglądu przypomina nashi zdążyłem coś niecoś poszperać po necie i wiem że muszę mieć takie drzewko. Za możliwość spaceru pięknie dziękuję, będę zaglądał oczekując sasanek i piwonii oraz przygotowując sobie śliniak w porze zbiorów owoców.

W ogrodzie Olibabki cd. 20 Sty 2016 10:56 #426965

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam w kolejny mroźny dzień, śnieg nadal leży, trochę dosypało, ale ilość nie powala, Wiesiu :wink4:
Ewuś, gości faktycznie było trochę, to tylko bliska rodzina :hearts: Mąż z wielodzietnej rodziny, nas było troje więc rodzinka spora :) A tradycje spotkań w obu były pielęgnowane więc nie dziwota, że się zjeżdżamy :wink4: Za życzenia dziękuję raz jeszcze :kiss3:
Alinko, też życzę wszystkiego co najlepsze i dziękuję za miłą propozycję :kiss3: :hug:
Małgoś, kolor różyczek piękny, ale i kształt płatków mi się podobał. Śnieg i mróz jeszcze mi się nie uprzykrzył, ale też już myślę o wiośnie i rączki świerzbią do wysiewów :devil1:
Qra, witam serdecznie :hug: - widzę, że sumiennie przeczesałeś mój wątek :wink4:
Odpowiadam kolejno:
Sasanki dostałam od sąsiadki, miałam wcześniej, ale źle rosły w tamtym miejscu, zobaczę jak im spasowało inne :think: Ciemiernik spuszcza główkę i wtedy to trudny obiekt do fotek :oops:
Piwonie potrzebują głównie czasu - moje rosną w tym miejscu dłuuugo, więc miały szansę się rozbujać :woohoo: Ostatnio jedna kępę mocno dziabnęłam, może 1/3 część pojechała do ogrodu córki, mam nadzieję, że będzie i u niej ozdobą :)
Czosnek niedźwiedzi jadam tak jak szczypiorek - dodaje do surówek, twarożków - jeszcze nie robiłam pesto, ale mam w planach :yummi:
Róża o której piszesz to pewnie Star Profusion :think: Nie próbowałam jej rozmnażać, ale chętnie Ci wyślę jeśli chcesz się w to bawić :)
Jeśli chodzi o biedronki i mszyce, hmmm w tym roku wiosną miałam zatrzęsienie mszyc i na drzewach czereśniowych i na kwiatkach. I powiem szczerze, że armia biedronek zaskoczyła mnie swoją skutecznością :woohoo: Nie stosowałam żadnych oprysków, biedroneczki zrobiły co do nich należało :dance:
Winogrona były przepyszne :yummi: teraz zostało nam tylko wino :devil1: :drink1:

Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2016 10:59 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Qra

W ogrodzie Olibabki cd. 20 Sty 2016 12:24 #426986

• Qra
  • Qra's Avatar
Dziękuję za odpowiedź :)
wiedziałem że coś mi z notatniczka wyleciało.

Wisteria takiej wielkiej i pięknej nie widziałem. Cud miód po prostu.
A jeszcze się zapytam jak smakuje Jarzębogruszka?

W ogrodzie Olibabki cd. 20 Sty 2016 14:00 #427003

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Tak, wisteria to jest roślinny potwór :devil1: ale w tym roku zaskoczyła mnie ponownym kwitnieniem :)
Jeśli chodzi o jarzębogruszę <= to tutaj pisałam o niej więcej. Smakuje jak gruszka :)

Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2016 14:00 przez olibabka.

W ogrodzie Olibabki cd. 20 Sty 2016 17:41 #427053

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja już od lat nie pryskam na mszyce .Też się przekonałam ,że biedronki i złotooki świetnie sobie radzą .A i ptaszki też lubią takie przysmaki .Dlatego widzę ,że nie ma sensu zatruwać środowiska które i tak już jest w opłakanym stanie .Na choroby też nie pryskam .Zero tolerancji dla chemii :flower: A glicynie zmarzły mi w sumie trzy .Już się boję próbować kolejny raz :blink:
Ostatnio zmieniany: 20 Sty 2016 17:42 przez wxxx-a.

W ogrodzie Olibabki cd. 20 Sty 2016 19:16 #427081

• Qra
  • Qra's Avatar
My też nie stosowaliśmy chemii do tej pory, też liczyliśmy że coś zje mszyce ale kiedy musiałem wycinać całe młode gałęzie oblepione pozwijanymi lepkimi liśćmi stwierdziłem że to już zbyt wiele. Lub gdy żonie wyrósł pierwszy liść lepiężnika japońskiego variegata i został wciągu nocy oszamany przez ślimaki również posypałem go ślimakozolem. Wiem że jak jest wojna to są straty ale pewne bitwy wygrać można.

W ogrodzie Olibabki cd. 25 Sty 2016 19:42 #428677

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuś, moje czereśnie są już tak ogromne, że pryskanie małym opryskiwaczem jest niemożliwe :wink4: Poza tym też jestem zwolennikiem ekologicznych metod :drink1:
Qra, a czemu wycinaliście gałęzie? Moje też takie były, lepiły mi się do włosów :tongue2: ale przetrzymałam to paskudztwo i biedronki miały ucztę :devil1:

W weekend cieszyliśmy się ponownie z wizyty rodzinki :hearts: Od wnuczek dostaliśmy prezenty na dzień babci i dziadka, obejrzeliśmy przedstawienie nam dedykowane, posłuchaliśmy stosownych piosenek, ech - wesoło było :)

A w ogrodzie znalazłam takiego martwego zwierzaka :think:

DSC01163.jpg

Czy to kuna? Latem znajdowałam kłaki wełny mineralnej wyszarpane z dachu... Podejrzewałam o tą dewastację właśnie kunę :unsure:

Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.654 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum