TEMAT: W ogrodzie Olibabki cd.

W ogrodzie Olibabki cd. 25 Sty 2016 19:55 #428687

• Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12403
Tak, to kuna, Marysiu :placze: Śliczna ( pl.wikipedia.org/wiki/Kuna_domowa ) - chociaż nieraz daje się ludziom we znaki, szkoda mi zwierzątka :cry2:
Pozdrawiam - Ania
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Zielone okna z estimeble.pl

W ogrodzie Olibabki cd. 26 Sty 2016 15:15 #428907

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja się modlę, żeby u mnie nie zamieszkało takie zwierzątko
A widziałam kiedyś jak przebiegało przez sąsiednią drogę.
Marysiu, ja już zaczęłam sezon 2015
Czełam czereśnię

W ogrodzie Olibabki cd. 27 Sty 2016 14:10 #429221

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
U mnie też w okolicy są kuny .Wrzaskliwe niesamowicie .Ale to pożyteczne zwierzątka .Polują na wszystko co się rusza .Mam jeszcze jeże i jaszczurki a w bliskim sąsiedztwie sowy .I jak w takiej sytuacji truć to wszystko chemikaliami ? no sama powiedz .Najwyżej czasem mam jakąś brzydszą roślinę ale w naturze też tak jest .Pozdrawiam :hug:

W ogrodzie Olibabki cd. 29 Sty 2016 21:20 #429904

• Qra
  • Qra's Avatar
olibabka wrote:
Qra, a czemu wycinaliście gałęzie? Moje też takie były, lepiły mi się do włosów :tongue2: ale przetrzymałam to paskudztwo i biedronki miały ucztę :devil1:

Niestety nie uwieczniłem tego "fenomenalnego" widoku niczym z tragi-komedii ale liście na młodych gałązkach się pozawijały i stworzyły kokony niczym z filmu SF. Biedronki owszem były ale były i mrówki które pilnowały aby biedne biedronki mszycy nie zjadały, koło się zamknęło.

W ogrodzie Olibabki cd. 31 Sty 2016 18:10 #430403

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Aniu, nie rozpaczaj :hug: Ja myślę, że to nie jedyny przedstawiciel tego gatunku, który u nas mieszka ;) Kiedyś widziałam takiego maluszka u mnie pod rododendronem ;) Pewnie cała rodzinka gdzieś ma swój domek :think: A dziwiłam się gdzie się podziały moje liczne ropuchy, pewnie wyżarły kuny :think:
Małgoś, u mnie jeszcze zima, nowy sezon się nie zaczął :)
Ewuś, u mnie jeże, jaszczurki i zaskrońce widuję. A także wiewiórki i ... kuny :P Sowy widziałam raz, ale częściej widuję dzięcioły i bażanty.
Qra, opisałeś tak plastycznie, że prawie ten horror zobaczyłam :lol: A mrówki z karabinami chodziły? :wink4:

Jeśli już wątek ogrodniczy zmienił się w wątek o zwierzętach ;) to pokażę dzisiejsze ptaszki w moich trzech karmnikach:

DSC01168.jpg

DSC01172.jpg

DSC01179.jpg

DSC01173.jpg

Przepraszam za kiepską jakość fotek, ale zdjęcia robione przez szybę :tongue2:
Edit:... i grudniowy dzięcioł też focony ;) przez okno

DSC01101.jpg
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 31 Sty 2016 18:24 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Margo2, Amlos, piku, Bozi, piotrek_ns, Monika-Sz, Krzysia

W ogrodzie Olibabki cd. 31 Sty 2016 18:53 #430423

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Grudniowy dzięcioł ma iście wiosenne tło w postaci soczystej trawy :P

Kuna śliczna ! Też mi jej szkoda.

U moich sąsiadów zagnieździła się się pod dachem :jeez:
Widziałam jej ślady na dachu naszego garażu ,kiedy był śnieg.
A moja córka kiedyś urządziła grilla na działce i została tam z koleżankami na noc ,spały na strychu- opowiadała ,że nad ranem były takie dzikie wrzaski ,jakby małpy szalały na drzewach :happy3: To mogły wrzeszczeć kuny ?

Musimy porządnie uszczelnić dach ,jak będziemy wykańczać chałupę.

W ogrodzie Olibabki cd. 31 Sty 2016 19:15 #430434

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
U nas w tamtym roku kuna zaatakowała kociaka. Najpierw próbowała go oślepić, uszkodziła mu jedno oko.
Biedny tak się darł :( i to mu uratowało życie.
Było to wczesnym świtem, zanim mąż sie ocknął i wybiegł, wymęczyła biedaka.
Czytałam potem, że ona atakując najpierw oślepia ofiarę. Nigdy nie pomyślałabym, że atakuje koty.
Czasami kuna spaceruje nam po strychu. Pierwszy raz słysząc tupotanie nie wiedziałam co to jest. Myślałam nawet o szczurach, ale takie głośne :blink: budzę M a o na to śpij to tylko kuna.
Skoro on nie widzi problemu, to niech spaceruje sobie. Mieszkamy przecież w lesie :)

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Lut 2016 18:44 #435508

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny, kuna w naszym ogrodzie mnie lekko zaniepokoiła, ale po waszych opowieściach zaczęłam mocno się martwić :jeez:
Wczoraj skończyły się ferie naszych pociech, część czasu spędziliśmy wspólnie :)

2016narty.jpg

Wiem, że większość z ogrodników pilnie wypatruje wiosny i widok śniegu ich nie cieszy :devil1: ale przecież jeszcze mamy zimę... w kalendarzu :rotfl1:

P2131218.jpg

P2131229.jpg

IMG_20160206_145315.jpg

Mieszkaliśmy w domu artysty rzeźbiarza, wyczarowywał ... drewniane smoki przed domem

P2131215.jpg

i inne...

P2131227.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, grazynarosa22, Margo2, piku, Bozi, edulkot, Monika-Sz, Krzysia

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Lut 2016 22:26 #435650

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kiedyś z Rodzicami jeździłam na wakacje do leśniczówki. W jednej mieszkały kuny na strychu- tak mówił Tata..jak one nocą tupały :jeez:

U nas nie obawiałam się kun- chyba nawet nie ma.. nie wiem. Miałam za to obsesję, żeby mi się osy albo szerszenie nie zagnieździły. Jak robiliśmy podbitkę, to w hurtowni kupowaliśmy materiał-czyli podbitkę pcv..i niektóre miały otwory wentylacyjne. Jak ja się upewniałam, że się przez te szczeliny owad nie wciśnie. ;) Po czym ekipa zaczęła układac i zostawili szpary między ścianą a podbitką na szerokość palca :angry: Mąz jak to zobaczył to kazał natychmiast poprawiać- nie po to żona się upewnia, że przez szczeliny wentylacyjne owady sie nie dostaną..żeby kilka cm dalej ekipa szpary zostawiała :hammer:

Marysiu, miłośniczką zimy nie jestem ;) ale widoki pięęęękne!

W ogrodzie Olibabki cd. 15 Lut 2016 22:37 #435659

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu, ale z Ciebie narciarka!
A gdzie taka biała zima?
My ferie właśnie zaczynamy i nawet zrodził sie pomysł krótkiego wyjazdu, pomkniemy do Szklarskiej, pol młodości tam przesiedziałam.
I podobno nawet jest tam śnieg - chciałabym spróbować na biegówkach , tego jeszcze nie robiłam.

W ogrodzie Olibabki cd. 16 Lut 2016 09:02 #435714

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko, u nas mieszkały( -ją?) szerszenie i też się ich boję, ale do tej pory udało nam się nie wejść z nimi w kolizję :huh: Nasz ogród zamieszkuje wiele różnych gatunków zwierząt, jest z dala od ruchu ulicznego, wystarczająco stary, aby mogły go zasiedlić. Obawiam się jednak, że budowa gazociągu zburzy im i nam (!!!) spokój :evil:
Magda, zimy to właściwie nie ma nigdzie, ale stoki sztucznie naśnieżane i akurat czwartego dnia pobytu spadł świeży śnieg, który szybko się topił. Wyjazd zorganizowali i zaplanowali nam córka z zięciem, sami z trójką dzieci nie daliby rady poszaleć ;) Trzeba było się więc starać i nadążać za wnuczkami :tongue2: :lol:

Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2016 09:22 przez olibabka.

W ogrodzie Olibabki cd. 16 Lut 2016 10:50 #435745

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Właśnie, gazociąg :jeez: To w tym roku będa kopać..? :unsure:

Jakbym u nas nakryła szerszenie, to jeszcze tego samego dnia byłaby wezwana firma likwidująca :silly: Nie jestem uczulona na użądlenia..chyba- 2 czy 3 razy mnie osa dziabęła i nic się nie działo.. Jednak się zwyczajnie boję żądlących owadów- z wyjątkiem pszczół i trzmieli. Miski bardzo lubię, pszczoły oczywiście pożyteczne, a osy i szerszenie uważam za złośliwe i w moich oczach one tylko by siedziały za rogiem domu i na mnie polowały :rotfl1:

Kiedyś w czasie budowy chodziliśmy na grzyby w kepę brzózek. Któregoś dnia jeden z pracowników przekazał mi, że szerszenie tam gniazdo robią. Najpierw go wysmiałam, że pewno tak mówi, żeby wszystkie grzyby były dla niego :P
Mocno wystraszona, z bijącym nerwowo sercem, poszłam jednak sprawdzić :crazy:
Gniazda nigdzie nie znalazłam- rzekomo miało być budowane na jednej z brzózek. W pewnej chwili patrzę w dół..a na moim udzie siedzi jakiś gigant.. Osa to raczej nie była- w przerażeniu strzepnęłam ręką i jak puściłam się pędem do domu :jeez:
Pewno jakby było gniazdo, to czy to szerszeń czy osa..puściłyby sie za mną w pogoń..? Na szczęście nic takiego się nie stało- a do brzózek się więcej nie zbliżyłam :whistle:
Pod tym względem tchórz straszny jestem i zapewne wyolbrzymiam, ale to silniejsze ode mnie :lol:

W ogrodzie Olibabki cd. 16 Lut 2016 12:50 #435767

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marysiu, piękna zima! Z przyjemnością popodziwiam na fotkach, bo u siebie to już chyba nie chciałabym śniegu...
Co do kun - urocze zwierzątko, ale ja nie mam z nim najlepszych doświadczeń :angry: Parę miesięcy temu nasze pieski dziwnie zachowywały się w pobliżu samochodu zaparkowanego pod wiatą. Kręciły się niespokojnie, szczekały, warczały. W końcu zaniepokojony M. otworzył maskę - kuna tak szybko zwiała, że zobaczyliśmy tylko końcówkę ogona. Za to podbitka pod klapą maski była w opłakanym stanie :( Cieszymy się tylko, że nie zdążyła przegryźć przewodów, bo to byłby dopiero kłopot.
Pozdrawiam :bye:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

W ogrodzie Olibabki cd. 16 Lut 2016 13:20 #435776

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Zima i sportowcy wyglądają świetnie ..to chyba góry a Austrii bo u nas takich skalistych i gołych nie ma.ale fotki są super ...na nartach jeździłam jeszcze będąc panienką od tamtej pory nart ani łyżew na nogach nie miałam...a osy i szerszenie tępię mam uczulenie i okropnie puchnę...śniegu takiego grubego to by mogło napadać ale nie mrozu...

W ogrodzie Olibabki cd. 16 Lut 2016 15:13 #435805

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko - nie wiemy kiedy będą kopać pod gazociąg, ale raczej jest to pewne i zaklepane, dlatego spodziewam się najgorszego :cry3:
Dalu, "nasza" kuna wyszarpywała ocieplenie z dachu :evil: Śnieg w górach i same góry, piękne. U nas błoto i szaro :(
Alinko, to włoskie Alpy, czyli Dolomity :)

P2061191.jpg

P2061193.jpg

Wśród dekoracji na schodach były i takie laleczki :)

P2131209.jpg

Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2016 15:16 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, gorzata, piku, edulkot

W ogrodzie Olibabki cd. 27 Lut 2016 13:12 #439085

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wprawdzie jeszcze mamy luty, ale dzisiaj piękny, słoneczny dzień :) Wyszłam do ogrodu na poszukiwanie wiosny, niewiele znalazłam, ale...
Kwitnienie derenia uznaję za początek wiosny fenologicznej, jeszcze chwilę więc trzeba poczekać, prawda? :think:

DSC01200.jpg

Monika napisała u siebie, że czekamy na wiosnę do wtorku :wink4:
U mnie nawet przebiśniegi jeszcze w pąkach...

DSC01204.jpg

Kwitnie tylko leszczyna, pokazały się ranniki, wyłażą tulipany, rabarbar, narcyzy...

DSC01202.jpg

DSC01205.jpg

Jeszcze mam zimę, ale może za kilka, kilkanaście dni napiszę "wiosna, ech to ty" :dance:

DSC01192.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Margo2, Amlos

W ogrodzie Olibabki cd. 27 Lut 2016 19:09 #439166

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marysiu ale masz wyraźne oznaki przedwiośnia a to już więcej niż zima :hug:
Doczekasz się i Ty kwitnących przebiśniegów, kiedy nasze już będą przekwitać będziemy zaglądać do Ciebie, żeby je podziwiać :lol:

W ogrodzie Olibabki cd. 27 Lut 2016 19:24 #439174

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu :bye:
Mam dokładnie taką samą wiosnę. Przebiśniegi w pąkach ,ranniki w kulkach i rozchodniki na tym samym etapie ;)
Nie mam derenia jadalnego.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.698 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum