TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 13:26 #365353

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Maju floks ładnie przyrasta w obrębie kępy, nie zauważyłam rozłażenia charakterystycznego dla szydlastych ;)
Będę chciała tę kępę podzielić po kwitnieniu, bo też bym chciała powtykać ją na przodzie wszędzie :happy3:
Magnolia sporo nerwów mnie kosztowała przez dwie pierwsze zimy wymarzając do połowy wysokości :happy3:

Haniu ten radar się nie myli, bo pokazuje co jest ;) , a teraz u Was faktycznie przerwa :lol: , ale dojdą nowe opady, ja je widzę :silly:
Muszę zbadać sprawę konewki akumulatorowej :comp: , a chwilowo bardziej potrzebny mi pistolet od węża, którego diabeł gdzieś ogonem nakrył :hammer:
Linie kroplujące sprawdzę kiedy indziej, dziś mam depresję i nic nie robię :( . Zresztą nie mogę przecież lać codziennie :jeez:

Dalu rozumiem Cię doskonale, taka mżawka co nic nie podleje, tylko wszystko zmoczy jest strasznie wkurzająca :evil: , a u mnie w tym roku tylko takie opady były :mad2:
Moje tulipanki nie wszystkie jednoroczne ;) , jest kilka odmian, które ładnie powtarzają, choć nie wszystkie, które bym chciała :P
Taki na przykład Blue Diamond, może nie rozmnożył się imponująco ;) , ale kwitnie co roku :lol:

DSC_4532.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Amarant, hanya

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 13:47 #365363

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Lunęło :woohoo: :dance: :thanks:
Ciekawe jak długo popada :devil1:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 13:53 #365366

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No u mnie trochę podlało ,jest duszno i mam nadzieję ,że to nie koniec .Opróżniłam wszystkie zbiorniki na deszczówkę i liczę na świeżą dostawę.Przez ten mój piach ,to wszystko tak szybko przelatuje.Ale chociaż się rośliny umyły :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 13:59 #365369

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
No i widzisz że w końcu doszło :dance:
U mnie pochmurno i całkiem przyjemnie, zbiorniki pełne, pozostaje teraz sadzić co się da :dance:

Czyli śmiało mogę sobie takie floksy sadzić na brzegach, dzięki za wiadomości :kiss3:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 14:35 #365384

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Coś ten radar ślepawy :devil1: I widzisz, że do Ciebie doszło? :happy: Każda kropla dobra, jeszcze czekam na więcej, bo znowu się robi ciemno. Dzisiaj nic nie robię w ogrodzie, wczoraj zaszalałam i ledwo łażę :devil1: Konewka akumulatorowa jest ok, ale mam trochę mieszane uczucia. Jeszcze zbyt sprawnie nie umiem się nią posługiwać, ale jak pisałam: najważniejsze, że choć trochę mniej dżwigam. Dla mnie wadą jest niemożność podlewania np rosahumusem. Natomiast wszelkie florowity, to już coś. Jeszcze jestem ciekawa, czy dobrze przecedzona gnojówka przejdzie przez filtry, czy je zatka :think:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 14:56 #365390

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Minęła godzina :happy-old: Donoś, dalej pada???????????

Jabłonka moja siewna to może Makowiecki :unsure: ale głowy nie dam :happy:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2015 14:59 przez sd-a.

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 15:25 #365395

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziewczyny, śpieszę donieść, że padało całe 20 minut :rotfl1: :devil1: :hammer: . Byłam w międzyczasie w Lublinie, a jak wróciłam, to kostka na podjeździe zdążyła już przeschnąć :evil:

Co najdziwniejsze, jedną beczka pełna :dazed: , a dwie pozostałe jakby wcale do rynny nie były podłączone :think: , idę zbadać sprawę ;)

Siberko nie znam takiej jabłonki :dazed: , muszę poszperać ;)

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 15:28 #365396

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli deszcz nie padał pionowo tylko na dach od pełnobeczkowej strony :devil1: Stary numer deszczu :happy:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 15:44 #365399

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Faktycznie zacinał od beczkowej strony :dazed: , nie pomyślałam, że to może mieć znaczenie, o głupia ja :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 15:50 #365404

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja mam odprowadzenie deszczówki z 3 rynien do oczka :whistle:
Z dwóch z nich zazwyczaj leci niewiele :devil1: Najwięcej z tej trzeciejj i czwartej, która właśnie nie ma odprowadzenia i ta deszczówka leje się nam w stronę schodów :rotfl1:
O głupia ja :happy3:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 15:56 #365408

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No faktycznie zagospodarowanie trzech rynien, a zostawienie czwartej, żeby się lało na schody nie świadczy o Was najlepiej :happy3: . Moja czwarta zakopana w ziemi, odprowadza nigdzie ;) , ale to róg z tarasem i podobno nic lepszego nie dało się zrobić.

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 17:59 #365435

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
"Oj, głupia ....." :happy3:
A u mnie radar deszcz pokazuje?
Może się przerwie, muszę hostki od Siberki posadzić.
I - z tego co zdążyłam wybadać zaglądając jednym okiem do paczki -
nie musisz się już martwić - Marta - o marunę pełną od Siberii, której dla mnie pilnujesz od jesieni :funnyface: .
Tulipany na tle białej tawuły prezentują się uroczo. U mnie ładnie kwitnie tawuła wczesna o pełnych kwiatach :) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 18:29 #365442

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu u Ciebie na razie słabo, ale będzie mocniej :happy3: , może jutro posadzisz ;)
Za to u mnie wypogadza się na całego :evil: , myślałam, że jeszcze coś dopada, ale gdzie tam :unsure:
A co to za tawuła o pełnych kwiatach :woohoo: , nie znam, pokazywałaś?

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 21:45 #365553

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Marta, ta tawuła została kupiona (bez nazwy) w niedalekiej szkółce, ponoć jest wrażliwsza na mróz,
ale ostatnie zimy u nas łagodne i nie zauważyłam tej wrażliwości.
Chyba jej nie pokazywałam, bo mam tych zdjęć za dużo i nie wiem, które pierwsze.
Twój radar oszukuje, bo wracając z pracy (przed 19-tą) nieźle zmokłam w drodze od przystanku,
nie rozkładałam parasola tylko zaciągnęłam kaptur od kurtki, bo akurat dość głośno grzmiało (boję sie piorunów) :silly: .
Zanim się ściemniło to zdążyłam rośliny posadzić.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 21:50 #365560

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, piękna wiosna, a te tulipany! :hearts:
Zestaw z tawułą bajeczny, ale Black Parrot i Blue Diamond w niczym nie odstają - mam i ja :lol:
Jesli uda Ci się wykopać magnolkę z duźą bryłą to będzie ok, tylko daj jej faktycznie papu, moźe ona głodna? Tak czy inaczej, kwiatuszek ma piękny :hearts:
Ja kupiłam dzisiaj nawóz do magnolii i poza banankami będę systematycznie dokarmiać :idea1:
Deszczu u nas też jak na lekarstwo, podlewać trzeba. Linia kroplująca bardzo pomaga, więc koniecznie obczaj co z nią nie tak i załączaj!
Jesli oferta białych fiołków i hastaty aktualna to ja się piszę :oops:
Czym się mogę zrewanżować? Napisz proszę.
A przy okazji posłusznie melduję, ze Twoje sieweczki przezimowały i puszczają się na całego :happy4: l
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2015 21:51 przez Robaczek.

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 21:51 #365562

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
EluTo nie mój radar :happy3: , wspólny, internetowy :happy3: , on się nie myli, ale moja interpretacja już czasem tak :rotfl1:
Tawułę pokaż cokolwiek, zwłaszcza te kwiaty mnie intrygują :lol:
Ja jechałam o 19 z Niną na tańce i słońce koszmarnie raziło mnie w oczy :hammer: , co za życie :jeez:

Kasiu wiosna piękna, jeszcze :evil: , ale długo bez deszczu nie pociągnie :jeez:
Ja też kupiłam nawóz do magnolii, już dostały pierwszą dawkę pod koniec marca, teraz pod koniec maja i pod koniec lipca :P . Ma działać ;)
Oferta aktualna, tylko które białe fiołki Cię interesują? Białe pachnące (odorata), czy białe nakrapiane (Freckless), albo białe z żyłkami (Albiflora), są jeszcze biało-niebieskie :happy3: . A może wszystkie :silly: ?
Ja to bym najbardziej chciała jeżówki Glowing Dream, zazdroszczę Ci ich nieprzytomnie :happy3: , jęczmień rośnie, jeżówek potrzebuję :rotfl1: . Ale na poważnie, to się rozejrzę w Twoim wątku i jak coś "podzielnego" zauważę, to Ci napiszę :hug:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2015 22:00 przez r-xxta.

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 22:12 #365577

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A u mnie się ten jęczmień nie wysiał, no chyba że go wyplewiłam ;)
Marta, mnie dziś to oberwanie chmury dopadło na obwodnicy i nawet pomyślałam sobie, ciekawe, czy u Markity też pada? :rotfl1:
Ja nie widziałam nic... Nawet w pewnym momencie zobaczyłam( a jednak :rotfl1: ) jakiś wielki spychacz, który jedzie wprost na mnie, a były to te tablice wiszące nad drogą :rotfl1:
Słońce świeciło w oczy? A po nocy nadchodzi dzień, a po burzy spokój! ;) :rotfl1: :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 22:36 #365600

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
To dlatego do mnie puste chmury przygnało, wylało się po drodze... :evil: , wszyscy swiętują koniec suszy a ja....... :cry2:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.569 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum