TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 09 Maj 2015 11:35 #366393

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
U mnie floks kanadyjski dopiero zaczyna kwitnąć. W zeszłym roku kupiłam jedną roślinę i od razu podzieliłam na dwie :wink2:
Też rośnie na suchym "nieużytku" i ma się dobrze.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 09 Maj 2015 12:33 #366412

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Martusia, dobrego dnia w szkole i w centrum ogrodniczym :happy:
Rozłożyłaś już podlewanie? Ja jeszcze muszę dokupić linii, bo za mało mam. Wiem o tym od nawet nie wiem kiedy i ciągle odkładałam i odkładałam. Teraz będę rozkładać wśród dużych roślin. Ciekawe, ile połamię :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 09 Maj 2015 12:41 #366416

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Cena azalii rzeczywiście niesamowita :eek3: I jeszcze do tego krzaczek pięknie wypączkowany!
Mam tę azalię - będziesz zadowolona, bo jest śliczna :flower2:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 09 Maj 2015 19:22 #366479

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Wszystko, jak zawsze, piękne, ale prymulka zachwyciła mnie szczególnie :woohoo:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 09 Maj 2015 23:08 #366618

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, jęczmień już hartuj koniecznie i wsadzaj do ziemii. Kładzie się, bo pewnie korzonki już przerosły doniczki i chce do ziemii ;-)
Mój ubiegłoroczny mniejszy, ale rośnie :) Ma pokrój bardziej kępkowy, ale niższy o 2/3 od Twojego więc ciężko powiedzieć czy będzie się pokładał. W zeszłym roku dawał radę ;-)

Nowa azalka piękna, zwłaszcza za taką cenę!
markita wrote:

Kasiu ok, a na przykład takie, czy już łamią dyscyplinę kolorystyczną :happy3: ?

DSC_4564.jpg

Ależ skąd, są idealne! :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 09:59 #367360

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Czy wąchałaś floks kanadyjski? Ja dopiero odkryłam że pięknie pachnie, ale komu by się chciało tak schylać. Znowu nawysiewało Ci się wszystkiego a u mnie tylko większy kaliber, cisy, graby, lipy, orzechy, z bylin tylko naparstnice. Pewnie w mojej zimnej ziemi wychodzą późno i je wyplewiam, nawet werbeny nie widać. Trudno, piasku jej przywoziła nie będę, chyba ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:25 #367650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Maju floks ciągle kwitnie i micha sama się śmieje, gdy na niego trafiam wzrokiem ;)
Mnie by się właśnie cysterna przydała :rotfl1: , niby wczoraj padało, a dziś odchwaszczałam róże i prawie sucho :jeez:

Dorcia to znaczy, że w Benexie w ogóle nie sprzedają oznaczonych tulipanów :huh: ? Hmmm, muszę to przemyśleć :think:
Widziałam Twoje zakupy, miałaś dziś sadzić i jak, plan wykonany :lol: ?
Stałam wczoraj w momencie chwilowej mocniejszej ulewy przy beczce i patrzyłam jak nadmiar deszczówki się marnuje :hammer: , muszę coś z tym zrobić :pinch:

Marysiu ja to się dopiero nie wyrabiam :happy3: , zaczynam codziennie mnóstwo rzeczy, bo wszystko pilne :jeez: , wiele nie kończę, o niektórych w trakcie zapominam :happy3: i ciągle jestem zła na siebie, że nic nie robię :devil1:
Zobacz jaki ładny zawilec od Ciebie :hug:

DSC_4630.jpg

Jadziu prorok, czy cóś :wink4: , przewidziałaś :happy3: , dziś trawnika znowu zaczęło ubywać :woohoo: , a i nowa górka powstaje :happy3:
Ja u Ciebie się zarażam roślinkami, to czasem Ty możesz u mnie :happy4:
Róża z patyczka wsadzona już do gruntu, zaczyna powoli rosnąć :woohoo:

Ewciu przecież Ty już masz wszystkie azalie :happy3: , no chyba, że chciałabyś zdublować najładniejsze ;)
A, zapomniałam, że nie masz już miejsca :rotfl1: , przynajmniej chwilowo :devil1:

Magdo gdybym wiedziała, że tak się rozrośnie, zrobiłabym to samo ;) . Ale co się odwlecze ;) , zrobię to w tym roku i podzielę na więcej niż dwie części :P

Haniu moje linie też pokrywają tylko część potrzeb, ale tyle mam ostatnio na głowie, że pewnie dopiero w wakacje wrócę do tematu :tongue2:

Dalu cieszę się, że tak mówisz :lol: , tym bardziej jestem zadowolona z zakupu :P . A pączki u azalii pęcznieją :woohoo: , spektakl lada chwila :dance:

Moniko no to dla Ciebie dwie kolejne prymulki :P
Elizabeth Killelay

DSC_4650.jpg

prymula polyanta Franceska

DSC_4654.jpg

Kasiu jęczmień już od kilku dni na dworze również nocuje ;) , niedługo sadzę :P
Fiołki i hastata dziś poszły ;)

Ula oczywiście, że wąchałam :hearts: , nie robię tego za każdym razem, gdy przechodzę :happy3: , ale od czasu do czasu. Mam jeszcze taką odmianę floksa kanadyjskiego o variegackich listkach

DSC_4637.jpg

W szkółce Magda, gdzie go kupowałam, stał w szklarni, a zapach jaki tam roztaczał, po prostu zwalał z nóg :woohoo:
Ale kępy już nie tworzy tak pięknej ;)
A propos siewek ;) , czy to może być naparstnica? od Ciebie zresztą :rotfl1:

DSC_4618.jpg

A werbena już stworzyła prawdziwy kożuch :dazed:

DSC_4626.jpg

Dziś zupełnie niespodziewanie moje plany posunęły się bardzo do przodu :woohoo: . Wczoraj wieczorem zadzwoniła pani Ewa, że ma dwa dni wolne przed lekarzem i "wyrokiem" ;) , to może przyjdzie i popracuje :lol: . No i przyszła :dance:
Nie mam zdjęcia przed, bo strasznie szybko się wszystko działo :tongue2: , ale może pamiętacie górkę, która ostatnio sama układałam? Nowa rabata powstaje wokół górki, na dziś zrobione tyle :woohoo:

DSC_4614.jpg

Falista różanka stanie się jej frontową częścią, a z tyłu ma to wyglądać mniej więcej tak ;)

DSC_4638.jpg

Linia ma być bardziej prostym łukiem niż falą, ale wąż jak zwykle nie współpracował :devil1:
Ja obrabiałam różankę z drugiej strony plus chwaściory :evil:
Oprócz tego zużyłam moje gnojówki, nastawiłam następne, spakowałam i wysłałam cztery paczki :tongue2: , coś tam przesadziłam i posadziłam i jestem w transie :supr: :happy3: . To niebywałe ile można zrobić w jeden dzień, jeśli ma się pomoc :dazed: ,szkoda, że tak rzadko :pinch:
A, byłabym zapomniała pokazać co się dzieje z wydartą trawą :happy3:

DSC_4659.jpg

Nowa górka :happy3:
W miejscu gdzie powstaje, po większych ulewach stoi mi woda. No dobra, nie jest to częste zjawisko u mnie :rotfl1: , ale jak już jest, to mnie wkurza :devil1: , dlatego górka ma powstrzymać spływanie wody na położoną niżej rabatę. Czy to się sprawdzi, zobaczymy :whistle:

No to jeszcze nowości kwiatkowe i inne :P

kamasja

DSC_4619.jpg

Krasawica Moskwy

DSC_4628.jpg

Sensation

DSC_4656.jpg

będą też czereśnie :drool:

DSC_4632.jpg

zaskakująco ładny irysek, prawdopodobnie Cocoa Pink :hearts:

DSC_4598.jpg

i łyżka dziegciu w tej beczce miodu :huh: , osoby wrażliwe proszone są o wyjście z wątku ;)
pod każdym drzewkiem i krzewem z tyłu ogrodu mam takie widoki :sick:

DSC_4634.jpg

nawet nie chcę myśleć ile to paskudztwo jaj złożyło :mad2: :mad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, chester633, Bozi, Amarant, edulkot

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:34 #367658

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
O, będziesz zdrowo zajajowana..... :devil1:
Ale robota faktycznie paliła się wam w rękach, szkoda, że nie bliżej, przydałaby się taka pomoc..... :rotfl1: . Układ rabat masz ciekawy, ale tyle miejsca to można kombinować do woli. Mówisz sucho dalej, bo tylko niby padało, chociaż ja nie narzekam tym razem, po całym dniu opadów coś tam w ziemi utkwiło..... :think:

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:39 #367661

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
uuuuuuu ale paskudztwa..... :sick:
no ładnie pracujesz czy raczej zasuwasz, a ja.....jeszcze tyle pielenia... Boże jak ja nienawidzę podagrycznika!!!!!!! :mad2:
no tak...jak to robisz, że u ciebie tak się sieje werbena a u mnie....no zaznaczyłam sobie w tym roku gdzie moje były, nasionka się wysiały no i nic.....to niesprawiedliwe....czyżbym znowu je wyrwała? :placze:

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:42 #367665

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Już się przestraszyłam, że tak pofalowałaś rabatę :happy4: a to tylko sztywny wąż :thanks:

Ha! :woohoo: Denerwuje Cię stojąca deszczówka i woda spływająca (z rzadka) na rabatę :devil1:
To już ostatni raz współczułam Ci podlewania i suszy :happy-old:

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:43 #367667

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta! Nie godzi się pokazywać takich przyspieszeń w ogrodzie! Toż wszystkich zazdrość zżera! Półksiężyce i wszelkie inne kształty... Płaskie, wypukłe...
W kosmicznym tempie rabat przybywa!
Taka pasja, taka determinacja ;) , aż dziw bierze, że wąż nie chce współpracować ;)
A ja to jakiś błąd robię ;) Najpierw dbam o to, żeby było co posadzić, a potem dopiero o to gdzie! :rotfl1:
A irysek to nie 'Chanted'?
Ostatnio zmieniany: 11 Maj 2015 22:43 przez artam.

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:47 #367669

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta ale pędzisz z budową nowych rabat :bravo: , pamiętam jeszcze foty z takim duuużżżymmm trawnikiem :teach: ...ale ty masz sił kobito jak to mawia Dorcia :wink4: a trawa z tej górki nie będzie wybijać.... :think: ...fajne miejsce na rozchodniki :woohoo:

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 22:48 #367670

• lawenda
  • lawenda's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20
Ale się dzieje :happy4: rozkopane jak u mnie przy obwodnicy :rotfl1: Jakiego napędu używasz? podziel się może :happy: Marta, to jest chyba naparstnica, ja już nie będę od tej chwili mówiła że mi sie dużo wysiewa :happy:

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 23:16 #367677

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Marta skubie coraz więcej trawnika ...masz rację niech rosną jakieś kwiaty czy krzewy niż trawa ...dobrze że miałaś pomoc to robota szybciej idzie..żebym mieszkała bliżej to bym Ci podebrała parę sadzonek werbeny i pomogła bym Ci przy trawie...wspomniałaś że otwarli nowe centrum ogrodnicze w Lublinie ? gdzie? azalka wspaniała i za te pieniądze...

OGRÓD MARKITY 11 Maj 2015 23:41 #367686

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Niezła jesteś z tym darniowaniem.. :thanks: ale na deszcz..a raczej jego brak, to w ostatnich dniach nie przystoi narzekać :cry3:

Trupy paskudne :sick:

OGRÓD MARKITY 12 Maj 2015 06:02 #367713

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
O ja też dziś muszę z Ewą wyjść do ogrodu :happy3: ... piszę to ja Dorota Ewa J :rotfl1: . Zostawiasz mnie w tyle, że hej :pinch: . A już te kurhaniki rosnące jak grzyby po deszczu :P , to osłabiają mnie maksymalnie :tongue2: .
Marta, to uczucie, że ciągle coś nie skończone, a milion rzeczy zaczęte, mam i ja :pinch: . Nie wyrabiam się totalnie z robotą. Nie wyrabiam się nawet z tym co zaplanuję na jeden dzień :jeez: . Wczoraj całe popołudnie mi wypadło, bo odebrałam Szymonka ze szkoły... wraz z jelitówką :mad2: . Męczyliśmy się do samego wieczora :sick: .

Jak zobaczyłam to poletko siewek werbeny przestałam się martwić, że moje jakoś opieszale wyłażą :rotfl1: - zwrócę Ci najwyżej koszty pakowania i wysyłki :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 12 Maj 2015 07:59 #367727

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Marto, czy Ty planujesz posiadać choć kawałek trawnika :supr: ? Prawdą jest, że ostatnio stwierdziłam, że w ogrodzie ozdobnym nie jest mi w ogóle potrzebny :rotfl1: . Jednak Twoje rabaty powstają w takim tempie, że dostaję zawrotu głowy :tongue2: .
I jeśli tak wyglądają siewki werbeny, to z przerażeniem stwierdzam, że wypieliłam ich całe mnóstwo. Biegnę go ogrodu sprawdzać co ocalało :ohmy: .
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2015 08:01 przez Edyta.

OGRÓD MARKITY 12 Maj 2015 08:14 #367730

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, już wiem do kogo uderzać po prośbie, jak mi przyjdzie kiedyś do głowy darń drzeć - dziewczyno, Ty szalona jesteś!
W dodatku wygląda na to, że idzie Ci o jak po maśle... zdradzisz technikę? :P

Werbena patagońska podoba mi się nieprzytomnie, ale mam zapowiedziane, że nie mam prawa takich patyków nigdzie wtykać i co ja mam biedna zrobić? Między trawy by mi pasowała...

Co tam będziesz sadzić na nowych rabatach? Muszę doczytać, bo z rana nie widzę jeszcze byś pisała.... Trzeba wyostrzyć wzrok.

Miłego!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.769 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum