TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 22:38 #365602

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Nie można pisać, że wszyscy świętują koniec suszy ...... w wątku u Marty :rotfl1: .
Tawułę pokażę, jak do siebie doczłapię, ale nie wiem, kiedy... bo już śpiąca jestem ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 06 Maj 2015 23:09 #365627

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
elsi wrote:
Nie można pisać, że wszyscy świętują koniec suszy ...... w wątku u Marty

No ,chyba nie :happy4:
Ale ogród i tak wygląda przepięknie :)

Muszę baczniej wyglądać siewek patagonki .

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 08:18 #365679

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Piszecie tu o tej wierbenie hastacie, może ma któraś z Was jej nasiona zebrane? Patagonkę uwielbiam, ta też niczego sobie. Byłabym wdzięczna za parę nasion. :hearts:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 08:42 #365689

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Jakieś szaleństwo z wpisami od wczoraj w Twoim wątku - nie nadążam czytać i już w końcu nie wiem, czy tytuł Królowej Suszy aktualny, czy może podkoszulek mokry? :P

U nas zlało tak, że zieleń w oczy razi.

Dzisiaj jadę na szaber bylinowy, bo ciągle mam niedosyt ;-)

Dobrego!

PS. Rysujesz? :P

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 09:49 #365715

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marzenko poszukam nasion hastaty bo miałam :hug: Patagonki też wypatruję i nie widzę :search: :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2015 09:53 przez olibabka.
Za tę wiadomość podziękował(a): marzenaF

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 10:00 #365718

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Markitko, ja poproszę białe pachnące (odorata) :hearts:
Ale jakie mi przyślesz będą super, byle czysto białe..pilnuję dyscypliny kolorystycznej na tej rabacie :happy4:
markita wrote:
(...)
Ja to bym najbardziej chciała jeżówki Glowing Dream, zazdroszczę Ci ich nieprzytomnie :happy3: , jęczmień rośnie, jeżówek potrzebuję :rotfl1: . Ale na poważnie, to się rozejrzę w Twoim wątku i jak coś "podzielnego" zauważę, to Ci napiszę :hug:

Nie ma sprawy, kupię w Dobrym Polu i Ci wyślę. Szczegóły na pw :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 12:51 #365744

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marta mój jęczmień jest już naprawdę duży i nie wiem czemu zaczyna się kłaść :think:

DSC_4566.jpg

DSC_4568.jpg

Może zacznę już go hartować przed wysadzeniem :think:
Wyobraź sobie, że w czasie tego najmocniejszego deszczu ja też byłam na obwodnicy :rotfl1: . W życiu nie widziałam, żeby wycieraczki samochodowe tak szybko się poruszały :rotfl1:

Ewo a jak tam w nocy? Nic nie popadało? Bo u nas coś jeszcze siąpiło w nocy, marnie, bo marnie, ale jednak ;)

Elu masz rację, na świętowanie stanowczo za wcześnie :happy3: , niby coś jeszcze w nocy siąpiło, ale beczki ciągle nie napełnione, podlane zaledwie powierzchownie. Słońce takie jak teraz szybko sobie z tą wilgocią poradzi :devil1:
Czekam na tawułę ;)

Magdo jak będę świętować, to wszystkich o tym powiadomię :happy3:
Po tym deszczyku siewki dostaną powera :happy3:

Marzenko Marysia już zaoferowała nasionka, ale jak byś chciała siewki, to pewnie będę miała nadmiar :rotfl1:

Aga niby trochę popadało, ale nie nazwałabym tego solidnym podlaniem ;) , zatem korony nie oddaję :rotfl1:
A jakie bylinki tym razem wzięłaś na celownik :lol: ?
Jeszcze nie rysuję :devil1: , mam nadzieję, że część rysunków z ostatniego zaliczenia będę mogła wykorzystać :P

Marysiu jak nie wypatrzysz, to pamiętaj, że zawsze mogę dosłać :rotfl1:

Kasiu ok, a na przykład takie, czy już łamią dyscyplinę kolorystyczną :happy3: ?

DSC_4564.jpg

Z tymi jeżówkami to ja żartowałam :oops:

Zrobiłam pobieżny obchód i muszę powiedzieć, że jestem trochę rozczarowana :huh: , coś w nocy padało, kot się awanturował, bo chciał wyjść, a mokro było :happy3: , gdyby nie on, pewnie bym nawet nie wiedziała, że padało :think:
Beczek nie dopełniło, zatem słaby deszczyk :unsure: . Byłam z psem w lesie, lekko grzebnęłam butem w ściółce, suchutki piaseczek się ukazał :jeez:
Potem chciałam zrobić parę fotek, ale jak przyszłam do domu, to wyrzuciłam 90% :evil: , albo coś sobie przestawiłam w aparacie, albo już całkiem ślepa jestem :angry:

Został pierwszy bodziszek Espresso

DSC_4538.jpg

kalina angielska o cudownym zapachu :hearts: , zielone cholery już się zwiedziały :evil:

DSC_4540.jpg

dla Marysi wysokość Estelle Rijnweld ;) w porównaniu z Magic Lavender z tyłu

DSC_4546.jpg

floks kanadyjski chyba przeszedł sam siebie :woohoo:

DSC_4549.jpg

pierwsze iryski

DSC_4542.jpg

DSC_4554.jpg

czy ktoś wie może co za przetacznik? bo to chyba przetacznik :think: , ma lekko włochate listki i chyba za chwilę stworzy kwiatowy dywan :lol:

DSC_4555.jpg

jeszcze średnio miła niespodzianka :evil: , nowe tulipany botaniczne Pepermint Stick, czy tylko ja widzę na znaczniku BIAŁE tulipanki :hammer:

DSC_4561.jpg
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2015 12:55 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Alina-277, chester633, Amarant

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 13:38 #365753

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś u mnie beczki się przelewają ... aż szkoda, że mam tylko dwie. Zapadła decyzja o zakupie kolejnych :silly: .
Dziś już u mnie cieplutko i słonecznie. Wzięłam się przed południem za to miejsce pod basen. O matulu ... już wolę zrywać trawę :jeez: niż podkopy robić :sick: .

Floks kanadyjski jest super :woohoo: ... piękna kępa!

Ten fioletowy tulipan, który spodobał Ci się u mnie kupowałam w Benexie jako niebieski :rotfl1: ... więc niestety nie znam odmiany :oops: . Ale jakby co, to przecież mogę wykopać i się podzielić :hug:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 14:02 #365756

• peonia
  • peonia's Avatar
markita wrote:

DSC_4555.jpg

To piękna poducha Veronicy surculosa (Przetacznik odroślowy)
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2015 14:03 przez peonia.

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 14:43 #365766

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Jęczmień Ci obrodził :bravo: , jak mi stipy :happy3: . Też się pokładał, część już wysadziłam, ale i tak bardziej liczę na zeszłoroczny, który wychodzi z ziemi.
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 21:23 #365861

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Pozachwycam się i ja kanadyjskim floksem, bo lubię go bardzo tylko nie wiem czemu u mnie nie chce rosnąć w takiej ładnej kępce, tylko się rozłazi :think: , czyżby to :think: była sprawa gruntu?
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 07 Maj 2015 21:45 #365877

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie nie przeżył :( Ale nie miał łatwego życia :silly: zewsząd napierały na niego inne rośliny :think:

OGRÓD MARKITY 08 Maj 2015 21:29 #366196

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia Zapas beczek to podstawa :lol: , ja przemyśliwam nad połączeniem dodatkowych systemem naczyń połączonych ;) , bo rynien już brakuje, a deszczówki ciągle mało :happy3:
Ja chyba zajrzę jesienią do tego Benexu :think: , tam zdaje się można nabyć hurtowo większe ilości, a zamierzam zmienić taktykę zakupową na hurtową :happy3:

Beatko dziękuję za identyfikację :hug:

Kasiu moje stipy też niczego sobie :woohoo: , już się hartują na dworze, lada dzień wysadzam :P
A jęczmień jak wysadziłaś, to dalej leży, czy się podniósł? A ten zeszłoroczny rośnie prosto, czy tez się kładzie ;) ?

Wiesiu może fakt, że mam go dopiero rok świadczy o jego zwartej budowie :think: , rośnie na rabacie sucholubnej, czyli piach i zero podlewania ;)

Marysiu jak to nie przeżył :huh: , przecież Ty masz ziemię idealną. No chyba, że coś naprawdę ekspansywnego go zadusiło :ohmy:

Rzuciłam się na chwasty po tym deszczu, którego zresztą już w wielu miejscach nie widać :happy3: . Niestety chwasty górą :devil1: , a jutro wizytacja koleżanki forumowej i studenckiej jednocześnie :tongue2: . Mam nadzieję, że będzie łaskawa ;)
Zdążyłam jeszcze skrócić przyrosty kosówkom i przyciąć migdałka, bo resztę czasu spędziłam w mieście :evil: , nie znoszę :angry: , dla wytchnienia zajrzałam do nowego centrum ogrodniczego i nie mogłam się oprzeć pięknej azalii Schneegold :woohoo:

DSC_4569.jpg

Taki ogromny krzak za jedyne 14,90 :dazed: , dziwię się, że jeszcze tam coś stoi :happy3: . Tak samo tanie rododendrony i to w dużo większym wyborze, po prostu nie do wiary. Może dlatego, że to nowe miejsce i na zachętę takie ceny :think:
Jutro znów szkoła i robota się nie posunie :jeez:

Końcówki tulipanowe
Black Parrot

DSC_4571.jpg

DSC_4572.jpg

Blushing Lady, piękna i dostojna do końca :hearts:

DSC_4573.jpg

jedna z moich ulubionych odmian Shirley

DSC_4589.jpg

DSC_4590.jpg

A ponieważ one rosną między hostami, jakieś hostki się załapały :happy3:

DSC_4591.jpg

DSC_4592.jpg

nowy śliczny irysek :hearts:

DSC_4581.jpg

i pierwiosnek, który sama sobie zidentyfikowałam jako Belarina Living Fashion :P

DSC_4588.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, piku, chester633, Amarant, edulkot

OGRÓD MARKITY 08 Maj 2015 21:47 #366215

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Podziwiam niezmiennie tego floksa kanadyjskiego :woohoo: a i ten rozpoznany przetacznik jest bardzo fajny.
Beczki a właściwie całe cysterny mam pełne więc nie boję się suszy, oby nie było tak jak rok temu, kiedy to we wrześniu wylewałam deszczówkę nałapaną wiosną ;)

OGRÓD MARKITY 08 Maj 2015 22:11 #366235

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś w beneksie kupowałam paczki tulipanów pakowanych po 30szt. To już całkiem fajna ilość, jak na początek :happy3: . Nie wiem do końca jak ze zgodnością u nich. Tulipany pod nazwą biało-różowe :lol: są biało-różowe :woohoo: , pomarańczowe mają pomarańczowo-łososiowy kolor i są absolutnie przepiękne :woohoo: , a niebieskie :tongue2: są fioletowe, a myślałam, że będą ciemniejsze :whistle: . Zobaczę jeszcze jak pozostałe rośliny, bo kupiłam tam też trochę irysów.

Dziś u mnie też dzień zakupowy :dance: . Poszalałam :lol: ... dwie azalie - obie pachną :woohoo: (pontyjka i druga też niby pontyjka, ale jakaś różowa :tongue2: ), do tego azalia japońska, irys variegata i kalina, która w samochodzie tak mi pachniała, że musiałam szybki opuszczać :lol: . Do tego jeszcze kilka turzyc :devil1: . Mąż był ze mnie dumny :rotfl1: .

Ach zapomniałam :ouch: ...
System naczyń połączonych to świetny pomysł ;) . Ja jeszcze mam trzy wolne rynny, z czego przy dwóch już niedługo staną zbiorniki :dance: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 08 Maj 2015 22:13 przez dorciaj.

OGRÓD MARKITY 08 Maj 2015 22:31 #366251

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pięknie pokazałaś swoje kwiaty :) My nie wyrabiamy z pracami w ogrodzie, codziennie wieczorem padamy :tongue2:
Ten mój tulipanek, też nie najmniejszy, ma około 40 cm :think: . Floks był posadzony tak, że został całkowicie stłumiony :(
Ja sadzę zbyt gęsto ze względu na psy :wink4: w gąszczu mają większą szanse nie zostać stratowane :devil1:

OGRÓD MARKITY 08 Maj 2015 22:53 #366272

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Czerwona Belarina, tulipanki Negrita i Curly Sue oraz Mata Hari już na mojej liście na jesienne zakupy .Znów szykuje się górka do przerobienia czyli trawnik znika systematycznie ;) Jasne po co tyle ganiać z kosiarką.Musiałam spor nadrobić ,bo jakiś czas mnie nie było .Teraz już jestem i będę częściej zaglądać Martuś cudny ten floks kanadyjski
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 09 Maj 2015 08:58 #366347

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Piękną azalię kupiłaś ,a cena szok :woohoo:Szkoda ,ze nie mam takiego źródełka w pobliżu .Chyba bym wszystko wykupiła :yummi: Tulipany cudowne :hug:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.758 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum