TEMAT: Od zera

Od zera 27 Sty 2016 16:51 #429261

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Joli przypomniałaś mi, żeby przejrzeć i przygotować nasionka do siewu.
Ale chyba na sianie jeszcze za wcześnie :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Od zera 27 Sty 2016 18:18 #429287

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Nowinko - toć od dawna wiadomo, że koty swoimi drogami chadzają i trudno je do czegoś przyuczyć :rotfl1: Ale chyba za tą niezależność tak je lubię ;)

Dorotko, może i za wcześnie. Nie sądziłam, że te nasiona tak szybko wykiełkują. Myślałam, że to potrwa ze 2-3 tygodnie. A tu niespodzianka :woohoo: Więc przesadziłam do ziemi. Z resztą nasion się powstrzymam jeszcze trochę :)
Ostatnio zmieniany: 27 Sty 2016 18:19 przez jolifleur.

Od zera 29 Sty 2016 14:58 #429772

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Z moich nasionek wysianych w pudełku zaczyna kiełkować trojeść. O trojeści dużo można by napisać. W skrócie to bardzo chcę ją mieć ale dotychczasowe próby były nieudane. Cieszyłam się tylko jeden sezon tą śliczną rośliną. A teraz kiełkują nasionka :woohoo: Ciekawe czy da radę , taka wysiana z nasion zakwitnąć jeszcze w tym sezonie? Może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie?
Teraz wygląda tak:
DSCN2843.jpg

a tak na razie wyglądają wcześniejsze: szałwia i mina
DSCN2844.jpg

szałwia trochę podrosła
DSCN2845.jpg

a mina już jutro wylezie z woreczka
DSCN2846.jpg

Teraz widzę, że za wcześnie wystartowałam z tymi nasionkami. Ale kto wiedział, że one tak szybko będą się rwały do życia? :jeez: Teraz będę się z nimi nosić po parapetach aż do maja. Trochę długo :think:

Ale za to jest jakaś radość z zielonego, bo byłam dzisiaj na obchodzie ogródka i niestety nie dzieje się NIC. Wszystko biedne, wymrożone, zaspane. Smutny widok. Na razie mam na pocieszenie gałązki pigwowca któe już mają ładne pączki kwiatowe
DSCN2850.jpg

i taki widok na parapecie
DSCN2842.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, nati6, Łatka

Od zera 29 Sty 2016 15:37 #429783

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
U mnie na ogrodzie też widoki nieciekawe .Nie wiem kiedy ja to wszystko uprzątnę ;)
Nic jeszcze się nie rwie do życia ,buro i ponuro .Już widać ,które rodki i azalki zakwitną .Jeden maluch ewidentnie ma zmarznięte pączki .Dzisiaj oberwałam ,bo zbrązowiały .Reszta wygląda nieźle .
Minę to dużo za wcześnie posiałaś .Będziesz miała kłopot ,bo ona jak już wypuści ,to szaleje niesamowicie . :flower2:

Od zera 29 Sty 2016 17:16 #429810

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinko, mi to się nawet nie chce dokładnie oglądać tych moich roślin. Jak się na nie patrzę, to w niektórych przypadkach trudno uwierzyć, że toto odżyje po zimie :rotfl1: Nawet żurawki tragicznie się prezentują :huh:

Ale obejrzałam róże i dosyć dobrze się trzymają, tylko księciunio nad kopczykiem cały czarny :unsure: Mam nadzieję, że kopczyk tą podziemną część wystarczająco zabezpieczył.

Wiem, że z miną może być problem ale na opakowaniu napisali że wschodzi po trzech tygodniach, a ona wzeszła po 2 dniach ! W razie czego mam jeszcze prawie całą paczkę nasion, tylko 8 wzięłam na próbę. Myślę, że wystawię ją na oszklony ganek jak zrobi się cieplej.

A trojeść wysiałam w doniczki i zakopałam w ogrodzie ale tak na wszelki wypadek w domu też posiałam. Za dzień, dwa powędruje do doniczki z ziemią :)

Od zera 31 Sty 2016 16:42 #430368

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ewa, nie martw się ja mam tak co roku.Teraz jak na to wszystko patrzę to ...mam nadzieję,ze będzie jak zawsze.Jak coś padnie to znaczy,że się nie nadaje.Żurawki są wytrzymałe
W tym roku tez będę siała :woohoo: na razie kupiłam astry ;)

Od zera 31 Sty 2016 17:21 #430385

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Olu, wiem, że rośliny odżyją, ale teraz to taki smutny widok, że na ogród nie chce się wychodzić. I jak co roku obiecuję sobie dosadzić zimozielonych a jak wszystko na wiosnę zaczyna się zielenić, gdzieś te zimowe postanowienia ulatują i głupawka znowu na byliny mnie nachodzi ;)

Będzie lepiej jak zaczną przebiśniegi i krokusy wychodzić :) Wtedy życie w człowieka wstępuje :)

U mnie teraz straszliwa pogoda- dalej leje i wieje. Tylko przez okno można powyglądać :whistle:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Od zera 31 Sty 2016 18:10 #430404

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja dosadzam iglaki chociaż ich zieleń też nie jest zielona jak latem.Trzeba pomyśleć o jakiś niebieskich bo 2 wielkie srebrne świerki to mało
Też mało wychodzę ..jeżeli to Cię pocieszy

Od zera 31 Sty 2016 20:34 #430471

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Że siedzimy w domu, to mało pocieszające ale to, że wiosna coraz bliżej to bardzo cieszy :dance:

Moje iglaczki są jeszcze małe i giną gdzieś w tym terenie ale masz rację, że trzeba teraz dokupić niebieskich, bo moje też głównie zielone :think: Chodzi mi też po głowie kratka obrośnięta trzmieliną ale na to muszę poczekać aż mój M będzie dyspozycyjny ;)

Od zera 31 Sty 2016 20:58 #430488

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa,gdyby plany zimowe przenieść do realu to sezonu by nie starczyło...nie wiem czym się skończą

Od zera 31 Sty 2016 23:07 #430542

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Święta prawda, Olu, ale żeby chociaż trochę udało się zrealizować, to będziemy do przodu :hug:
Na zakup liściastych udzielam sobie tylko pozwolenia na rododendrony :)

Od zera 01 Lut 2016 08:51 #430580

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ją już róże zamówiła,hortensji będę szukać w ogrodniczych....tych których jeszcze nie mam.I czuję że lista listą a ją znowu na żywioł pójdę :club2:

Od zera 01 Lut 2016 09:14 #430584

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie róże czekają zakupione jesienią na znalezienie im dobrego miejsca ale zerkam do szkółki Magda i widzę, że zbyt dużo mi się tam podoba ;) Straszliwe to jest, że żeby nie wiem ile człowiek już miał, to i tak zawsze coś jeszcze chce mieć :jeez: A gdzie sadzić? I znowu nowa robota. Dlatego bardzo biję się z myślami, bo w tym roku chciałam zrobić tylko trochę porządku w ogrodzie i delektować się pięknymi widokami :)

Od zera 01 Lut 2016 09:22 #430587

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie da się...co rok tak sobie obiecuję a potem kupuję.W tym roku powinna odpuścić...powinnam

Od zera 01 Lut 2016 09:34 #430589

• BlueAnna
  • BlueAnna's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 126
Ewo :bye:

Twój ogród mnie zachwycił, ogrom gatunków roślinek a wszystko w klimacie trochę sielsko-wiejskim. Bardzo takie klimaty lubię. Czy te wszystkie nasadzenia zdobywałaś z sadzonek, czy coś siałaś?
Jeszcze wszystkiego nie przejrzałam, ale nadrobię zaległości.

Od zera 01 Lut 2016 12:30 #430624

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Co tam Ewciu ? Ja dziś rozważam ,gdzie postawię doniczki z nasionami .I tak długo myślałam ,aż wymyśliłam :fly:Tyle tylko ,że to trochę za mało i będę musiała zasiewy ograniczyć .Może to i lepiej bo gdybym wszystko wysiała ,to starczyłoby na sąsiednie ogrody :happy: U mnie dziś trochę słonka i wcale nie wygląda to ,jak luty .Też mam minę do wysiania ,ale przysięgłam sobie ,że posieję ją dopiero w kwietniu :flower1:

Od zera 01 Lut 2016 13:17 #430637

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Aszka, oczywiście masz rację, na własnej skórze też to odczuwam :happy: Ale jak sobie człowiek obieca, że nie kupi, to kupi mniej, niż jakby sonbie nic nie obiecał :rotfl1:

BlueAnna - Wtaj :bye:
ten mój sielsko wiejski ogród próbuję zamienić na trochę mniej wiejski ale czy to dobra droga czas pokaże. Może lepiej było zostawić wszystko naturalnie i wydeptać tylko ścieżkę nad rzekę i placyk na kocyk :think: Pracy by było na pewno mniej ;) Ale nie było by się czym chwalić na forum :rotfl1:

A tak na poważnie to kocham kwitnące kwiaty i myślę, że taka "natura" na dłuższą metę i tak uległa by przeobrażeniu w moim najbliższym otoczeniu :)

Skąd biorę rośliny? Mam jeszcze mój "stary" ogród z któego biorę sadzonki, mam 2 serdeczne przyjaciółki ogrodniczki, któe się dzielą wszystkim co mają, nawet jak mają mało :hearts: Na forum poznałam trochę osób, które mają złote serca i się chętnie dzielą, wymieniają albo sprzedają czego mają za dużo. I oczywiście kupuję, kupuję i kupuję jak tylko coiś mi wpadnie w oko :)

Trochę kwiatów sama wysiewam ale wielkich osiągnięć w tym zakresie nie mam niestety. Za to chęci mam i próbuję dalej :)

Aniu, masz tu wątek na forum? Chętnie odwiedzę Twoje włości :)

Nowinko - zanim Ty wysiejesz swoją minę, moja zarośnie mi cały dom :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Wiem, że głupio zrobiłam, tak wcześnie ją siejąc ale po zeszłorocznych doświadczeniach, myślałam, że mi nie wzejdzie. Trudno jak będzie za duża , będę ją ciąć- najwyżej się zagęści.

Ja też ograniczam sianie na parapetach do minimum. Tą miną to mnie tak w zeszłym roku zaraziłaś, że muszę ją zobaczyć kwitnącą. A reszta to takie rośliny, które chcę mieć chociaż po 1 sztuce na nasiona. Jedną doniczkę z szałwią już oddałam w dobre ręce. Zresztą najświętszą prawdą jest to, że lubię jak coś mi rośnie na parapecie. Wtedy żyć mi się chce :) I jakoś weselej się robi :)

Słoneczko u mnie się dzisiaj tylko na chwilę pokazało :dance: i zaraz znikło :( a ja już kurtkę i sekator naszykowałam :think: To może jednak coś porobię :think:

A jak kolano? Już dobrze?
Ostatnio zmieniany: 01 Lut 2016 13:17 przez jolifleur.

Od zera 01 Lut 2016 13:25 #430640

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Kolano jeszcze boli ,ale już brykam po swoich ścieżynkach :happy: Uklęknąć i ukucnąć jeszcze nie próbowałam ,bo się boję ,że znowu mi się coś urwie :blink: .Ja jednego roku też minę posiałam pod koniec lutego .Wylazła ,a potem się wyciągnęła i zbladła .Mogę powiedzieć ,że ja zmarnowałam .Postaw swoją w najjaśniejszym miejscu ,może przetrwa :idea1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.107 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum