TEMAT: Od zera

Od zera 04 Lut 2016 15:07 #431753

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Ja takiego słowa nawet nie słyszałam :ohmy: Skąd je wzięłaś ? Jakaś ta pogoda dziś przymulasta .Aż ja pije druga kawę ,chociaż przeważnie piję jedną rano .No ale to chyba po tym pączku tak sie chce kawki .A Ty bardzo się zasłodziłaś ? :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Od zera 04 Lut 2016 16:04 #431776

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Podpowiem, że to słowo było określeniem ptaków "takie krasiopisiate ptaki przyleciały..." I usłyszałam je w Nowym Sączu, gdzie wszyscy wiedzieli o czym się mówi :) oprócz mnie :rotfl1:

Nowinko, u mnie dzisiaj pogoda iście wiosenna. Było już słońce, śnieg z deszczem, grad całkiem spory ale krótkotrwały, do całej kolekcji jeszcze deszcz by się zdał i można by powiedzieć "w marcu jak w garncu", gdyby to nie był LUTY :rotfl1:

Pączuszki zjadłam 2 i poiłam dobrą herbatką, bo kawoszką nie jestem :) W całym moim życiu wypiłam 2 kawy :happy: i nie było to najmilej wspominane wydarzenie, więc dalszych prób zaniechałam :whistle: Za to herbaciarą jestem straszliwą. A najbardziej lubię roibosa z karmelem i białą :) Mówię Ci, pyszne :)

Mina rośnie na potęgę :eek3: za to ogonek króliczka ani jednego kiełka nie wypuścił :unsure: Muszę srawdzić, czy aby nie trzeba go w lodówce przetrzymać :think:

Dostałam od koleżanki śmiecia :) I z braku innego zajęcia, śmieć zamienił się w wazonik na kwiatki :) a i wieczór szybciej zleciał :)
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/2...osc?start=522#431774

A na polepszenie nastroju to będzie pierwsza lilia, która u mnie zakwitnie. Jest bardzo malutka ale śliczna. A tym śliczniejsza, że kwitnie jako pierwsza. W tym roku zrobię jej lepze zdjęcie.
DSC01633malutkaodJarka-2.jpg

To pierwszy liliowiec, któy zakwita dłuuugo przed innymi. Reszta dopiero tworzy pączki, kiedy żółciak już się śmieje do słońca.
DSC01559.jpg

I pierwsza piwonia, która pięknie pachnie :)
DSCN0483.jpg

Chyba trochę cieplej się zrobiło ;)
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2016 16:05 przez jolifleur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka, Bozi, Amarant, izy10, Łatka, dorcia7

Od zera 06 Lut 2016 13:59 #432406

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie lubisz kawki ? :woohoo: A ja herbaty .Wcale jej nie piję .A mój małż pije kilka herbat dziennie .
Wkurza mnie to niemiłosiernie ,bo każda herbata ,to 3 łyżeczki cukru ,takie większe :jeez:
A ja za słodkim nie przepadam ,a kawę piję gorzką od zawsze .Tęsknię już bardzo za kolorem w ogrodzie
bardzo dłuży się czas ,kiedy wreszcie całkiem się ociepli :flower1:

Od zera 07 Lut 2016 14:20 #432800

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuś, herbaciara jestem taka, jak Twój mąż. Też wypijam conajmniej 5-6 dziennie ale bez cukru. Cukier zabija smak herbaty :)

U mnie dzisiaj wiosenna, słoneczna pogoda aż nogi same do ogrodu się rwą a mnie gardło boli :( Ale zdążyłam naliczyć 17 ranników :) Tak je w zeszłym roku rozdawałam, że myślałam , że wszystkie wykopałam :rotfl1: Znasz je? To bardzo wdzięczne i ładne kwiatki, szczególnie jak jest ich dużo.

Krasiopisiate tzn. wielokolorowe w takie cętki jak niektóre kury, że trudno określić jeden kolor bo różnokolorowe piórka się przeplatają ze sobą :)

Od zera 07 Lut 2016 14:31 #432803

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Udało mi się kupić śliczną prymulkę i powstała taka wiosenna kompozycja :)
DSCN2862.jpg

DSCN2863.jpg

pączki na pigwowych gałązkach coraz większe
DSCN2864.jpg

a dalie nic sobie nie robią z tego, że to dopiero luty :silly: aż się boję zaglądać do workó z pozostałymi bulwami, bo się jeszcze okaże, że więcej z nich chce rosnąć. Jak tak dalej pójdzie to na wielkanoc zamiast żonkili jako ozdoba będą kwitnące dalie :rotfl1: :rotfl1:
DSCN2865.jpg

Mina z nasion i szałwia jakoś sobie radzą ale ogonek króliczka nic nie wypuszcza, jak zaklęty :think:
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Od zera 07 Lut 2016 15:27 #432816

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Chyba tez nasiona już posieję w kuwecie.Niby za wcześnie ale to co sie dzieje w ziemi zaprzecza wszelkim prawom natury :)

Od zera 07 Lut 2016 17:10 #432849

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba masz rację Aszka, przyroda chyba czuje pismo nosem, że już do staru się wyrywa :)
Oby tylko późnowiosennych niespodzianek nie było.

Pamiętam taki rok, jak już liście u dębów na dobre się rozwinęły. (Koleżanka ma w okół domu olbrzymie dęby) a potem przyszedł mróz i całe drzewa zrobiły się czarne. Straszliwie smutny to był widok :( Miejmy nadzieję, że ten rok nie będzie robił przykrych niespodzianek :)

Od zera 07 Lut 2016 18:18 #432884

• dorcia7
  • dorcia7's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 698
Piękna kompozycja ,a koszyczek :jeez:

Od zera 07 Lut 2016 20:42 #432985

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Przyszłam z rewizytą, ale tak naprawdę to ja Cię tutaj odwiedzam po cichu od jakiegoś czasu
Od kiedy zorientowałam się, że znamy się z innego forum
Zamieniłaś ogród na śmietniku na ogród od zera :)
I naprawdę jestem pełna podziwu ile zdołałaś zrobić w tak krótkim czasie.
A miejsce masz niesamowite

Od zera 07 Lut 2016 20:56 #432993

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, wychodzi na to, że tu większość zna się z innego forum, tlyko niektórzy jeszcze o tym nie wiedzą :rotfl1:

Mój ogród na śmietniku niedługo zmieni właściciela więc tworzę dla siebie i swoich bliskich nowy raj na ziemi ;) Ale myślę, że zamieniam na lepsze :) Tyle, że znowu zaczynam od niczego. Ale co tam, kiedyś i tu będę wycinać i wyrywać nadmiar roślin :)

Miło mi że zaglądasz :hearts:

Od zera 10 Lut 2016 08:39 #433744

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Coś się Pani rozleniwiła :search: Nie zagląda do ogrodów :happy-old: Czyżby śpiączka wiosenna ?
Mnie to już się tak chce popracować w ogrodzie :lev: Pogoda trochę nas rozpieszcza dając nadzieję na jakąś wiosnę ,czy co :wink4:

Od zera 10 Lut 2016 10:20 #433789

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinko, to nie leń, tylko komputer w naprawie :rotfl1:
Tylko czasem na chwilkę mi się uda wpaść do internetu ale chyba już jutro będę miała mojego laptopa :)
Za tę wiadomość podziękował(a): wxxx-a

Od zera 10 Lut 2016 10:55 #433804

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Przeprowadzasz się Jolu? Nie będzie już ogrodu na śmietniku ? :wink2:

Od zera 10 Lut 2016 20:17 #433948

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko, "ogród na śmietniku" był moim pierwszym ogrodem. Jest już można powiedzieć dojrzały i teraz zajmie się nim ktoś inny :) Myślę, że oddam w dobre ręce :)
A ten który opisuję, tu na forum i tworzę od podstaw jeszcze nie raz pokażę :)
Za tę wiadomość podziękował(a): IwOnagn

Od zera 11 Lut 2016 12:46 #434160

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja myślałam, że już dawno nie masz tamtego ogrodu, że już mieszkasz na nowym miejscu
A to dopiero teraz się przeprowadzasz.

Od zera 11 Lut 2016 17:39 #434231

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, mam teraz 2 etaty ogrodnika :happy: Ale ma to swoje zalety. Stary ogród to jak matecznik, z którego można pobierać sadzonki :)

Od zera 11 Lut 2016 20:16 #434294

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ewa, ją dopiero wczoraj zaskoczyłam o co chodzi z Twoimi ogrodami :jeez: Czasami tylnymi drzewami Chodzę odwiedzać ulubione ogrody na tamtym FO

Od zera 12 Lut 2016 10:51 #434454

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja czasem zaglądam do tamtego Twojego ogrodu .Na fo nie jestem ,ale jakiś sentyment pozostał .
Zawsze cenię sobie wszelkie kontakty ,nawet forumowe :teach: Działasz już coś na swoich włościach ?
Tak patrzę że u ludzi już pierwsze kwiatki kwitną ,a u mnie gdzie tam jeszcze do kwitnienia :think:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.737 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum