TEMAT: Gorzatkowo 2015

Gorzatkowo 2015 08 Sie 2015 21:40 #394510

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nie wiem jaka to strefa rzekomo u mnie ;) , jedyna jaka w tej chwili mnie zaprząta i to wcale nie na moje życzenie, to strefa upałów :mad2: . U nas zupełnie jak we Włoszech temperaturowo, tylko okoliczności przyrody jakby inne :devil1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Gorzatkowo 2015 08 Sie 2015 22:42 #394527

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A do jakiegoś Ogrodu Botanicznego nas Pani zabierze? :)
Mają tam w ogóle czy już im wszystko wyschło? ;)
Fajne takie objazdowe wczasy :)
Jeszcze zauważę, że pani rzeźbiona inne ułożenie nóżek miała ;) I fryzurkę bardziej wymyślną :rotfl1: O innych różnicach zmilczę :lol:

Gorzatkowo 2015 09 Sie 2015 07:17 #394551

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Pani kochana... jakby Pani wiedziała, jak gorąca była ta terakota, na której przyszło mi pozować, w życiu by Pani nie pomyślała o położeniu tam gołej nogi :evil:
Ja pomyślałam, więc wiem! :rotfl1:
Resztę szczegółów rzeczywiście lepiej przemilczeć :silly:
Ogrodów Botanicznych nie odnotowałam, może jakieś ogrody przy willach wiejskich możnych rodów by się znalazły, ale tego akurat nie planujemy...
Dziś branżowa wycieczka... w temacie... rzeźbiarstwo :happy3:

Markitko... Ty tylko zimy masz nie od kompletu, reszta południowoeuropejska ;) a okoliczności przyrody masz takie, że niech się ogrody południa schowają! :)
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 09 Sie 2015 08:29 #394557

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Szczerze mówiąc wolę bardziej syberyjskie klimaty sprzed lat w moim regionie ;) , w zimie zimno i śnieg, a lato umiarkowanie gorące :silly: . Ale chyba to se ne wrati :unsure:

Gorzatkowo 2015 09 Sie 2015 20:30 #394722

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Markitko... włoski trawnik wyklucza syberyjskie klimaty ;) a że kiedyś było lepiej... hmmm... czy my się aby nie starzejemy, skoro te słowa cisną nam się na usta? :whistle: :happy3:

Martulu... per te:

Nie - nie byłam... kwestia priorytetów ;)
Wzdłuż naszej dzisiejszej trasy kilometrami ciągnęły się takie... kombinaty :woohoo: jak Vannucci Piante czy Vivai Sandro Bruschi... imponujące!

My zaś poszliśmy we włoską klasykę...

Carrara... i jej marmury - nie mające sobie, podobno, równych :whistle:

Pietrasanta...

i Pisa...

W drodze powrotnej pogoda się załamała...

ale wieczorem, między jedną burzą a drugą - odwiedziliśmy jeszcze Caprese Michelangelo - miejsce urodzin artysty, którego bardzo lubię :) i którego tropami będziemy podążać przez dwa kolejne dni we Florencji :)

Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, katja, r-xxta, piku

Gorzatkowo 2015 09 Sie 2015 21:13 #394733

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Terakotę to się w łazience kładzie i wtedy się nie nagrzewa ;) A marmury z Carrary się tak nie nagrzewają? ;) Tak pytam, bo skoro twierdzisz, że się starzejemy :rotfl1: :rotfl1:
Dziękuję za drogowskaz :rotfl1: , oczywiście skręciliście w prawo... Rzeźby leżące i stojące ;) bardzo ciekawe...Mężowież zwłaszcza :rotfl1: M.
Idee Edwarda Nożycorękiego wciąż we Włoszech żywe? :lol: Biedne drzewka ;)
Jakie cudowne załamanie pogody! Nasza pogoda się nie poddaje...

Gorzatkowo 2015 09 Sie 2015 21:32 #394741

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Mężowież :rotfl1: ma to co najlepsze - z wieży i z mężczyzny!
Pojechaliśmy prosto... tam był kierunek autostrada :funnyface:
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 12 Sie 2015 12:33 #395219

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Rozumiem że zaganiani zwiedzaniem ale może jakieś fotki z kolejnych miejsc ;)
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Gorzatkowo 2015 15 Sie 2015 10:56 #395805

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu... plan kolejnych dni był tak napięty, że od rana do wieczora mieliśmy czas zajęty zwiedzaniem... i zwiedzaniem ;) i włóczeniem się... i kolacyjkami przy winie też B)
Wróciliśmy wczoraj wieczorem... prosto z Wenecji... teraz trzeba ogarnąć rzeczywistość... tym bardziej, że jutro wraca z Mazur kolejna waliza prania - wraz z właścicielką ;)
Żeby nie było za łatwo, pod naszą nieobecność dokonała żywota pralka - na szczęście jest internet, więc można było nabyć nową zdalnie... inaczej załamałabym się nad tą powakacyjną górą prania... tym bardziej, że dziecię na miejscu też doprodukowało swoje...

Ogród, choć podlewany, wygląda podobno żałośnie... M zabronił mi wchodzić, bo będę płakać :placze:
Myślę, że tak naprawdę wiosna pokaże właściwy rozmiar strat... a jak nie... urządzę ogród na nowo :silly:
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 15 Sie 2015 13:26 #395824

• katik
  • katik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 84
Gosiu co do podlewania to na u mnie na działce woda jest zakręcana od 9 do 17 , dużo roślin też wygląda marnie bo nie zawsze jestem w stanie pojechac i podlac, od wczoraj nocujemy wiec moze nadrobie lanie wody
:-)
Pozdrawiam Kasia

Mała działka Katik

Gorzatkowo 2015 15 Sie 2015 13:36 #395826

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
U mnie w studni pokazało się dno więc nie ma mowy o podlewaniu. I tym sposobem prawdopodobnie pozbyłam się kilku azalii :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Gorzatkowo 2015 15 Sie 2015 15:56 #395843

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
My za to planujemy zrobić przynajmniej osobne podłączenie wody w piwnicy, do podlewania właśnie, dzięki czemu ciśnienie będzie lepsze i stanie z wężem bardziej efektywne...
Azalie, nawet jeśli przeżyją, to z przyszłorocznego kwitnienia nici :(
Trudno... są gorsze nieszczęścia na świecie... nie czas żałować róż... :whistle:

U nas grzmi od godziny, ale o deszczu można co najwyżej pomarzyć :mad2:

Wróćmy zatem do wakacyjnych wspomnień... może Florencja? W poniedziałkowy poranek zostawiliśmy samochód w miejskim garażu, podręczny bagaż w pokoju hotelowym i do wtorkowego późnego popołudnia eksplorowaliśmy zaułki starówki... z przerwą na sen... jeśli ktoś będzie się wybierał, dajcie znać - nie polecę :evil: Wam naszego hotelu...
Sama Florencja natomiast - bez zarzutu ;)

Ostatnio było miejsce narodzin Michała Anioła, tym razem - miejsce jego ostatniego spoczynku...

w kościele Santa Croce

Zwiedziliśmy również Casa Buonarotti - położoną nieopodal kamieniczkę, należącą niegdyś do rodziny rzeźbiarza, obecnie mieści się tam niewielkie muzeum, w posiadaniu którego znajdują się dwie rzeźby z czasów, kiedy młody Buonarotti stawiał pierwsze kroki w sztuce wydobywania z kamienia postaci (kto czytał Udrękę i ekstazę Irvinga Stone'a, ten wie, o czy piszę ;) )

Bitwa Centaurów

i Madonna z Dzieciątkiem

Podążając śladami najznamienitszego dłuta Florencji, nie mogliśmy pominąć jednej z najsłynniejszych rzeźb - Dawida...
Na Piazza della Signoria dumnie pręży się ;) kopia...

my zaliczyliśmy również Galleria dell'Accademia, gdzie wyeksponowany jest oryginał...

Ponte Vecchio - specyficzny most i... bardzo wartościowy, biorąc pod uwagę ilość skupionych na nim sklepików jubilerskich...

Wieczorny rzut oka na Duomo...

Mozaika na kopule Baptysterium...

i poranna wspinaczka na Campanile di Giotto, skąd rozciąga się widok na dachy Florencji...

... i muzea... muzea... taka Galleria Palatina w Palazzo Pitti na przykład...

Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Zielona Ania

Gorzatkowo 2015 15 Sie 2015 16:26 #395845

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
We środę pożegnaliśmy, nie bez żalu, naszą wiejską chatkę na toskańskim pagórku i wyruszyliśmy na północ - do Wenecji...
Taki przytup na koniec urlopu... dobrze jest czasem trafić na promocyjną ofertę hotelu ;) z odpowiednim wyprzedzeniem i potem poczuć się przez dwie noce... jak w Wenecji :happy3:

Chyba nie trzeba słów...

Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Zielona Ania, elsi, r-xxta, piku

Gorzatkowo 2015 15 Sie 2015 22:38 #395897

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Wspaniała wycieczka i wspaniałe zdjęcia :) Zwłaszcza góry :P
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Gorzatkowo 2015 16 Sie 2015 17:51 #396013

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
I - wbrew pozorom - góry są mniej męczące, niż miasta ;)

Byłam w ogrodzie... no cóż... gdyby był to wątek ogrodowy, poprosiłabym o jego zamknięcie, bo to, co zobaczyłam, jest jednoznaczne z końcem sezonu...
Od jutra wielkie sprzątanie... i czekamy do wiosny... nie rozpaczam, jednak liczę się ze sporymi stratami...
Pozdrawiam - Gosia

Gorzatkowo 2015 16 Sie 2015 19:12 #396024

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piękne zdjęcia z wakacji, budzą miłe wspomnienia... Proszę, napisz, że Wenecja Ci się podobała :wink4: Ja byłam zachwycona, ale wszyscy inni, z którymi rozmawiałam na ten temat byli rozczarowani tym miastem :supr:
Też chyba zamknę wątek ogrodowy, szkoda gadać :cry3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Gorzatkowo 2015 16 Sie 2015 21:18 #396059

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja, po chwili, poszłam do ogrodu jeszcze raz... i zaczęłam sprzątanie :unsure: tym bardziej, że trzeba się było czymś zająć w oczekiwaniu na telefon - odbieraliśmy dziecię po powrocie z Augustowa...
Najbardziej żal mi hortensji kosmatej 'Hot Chocolate' :( , z magnolii gwiaździstej zostały tylko suszki brązowe... azalie chyba się podniosą, ale nie zakwitną na wiosnę... no i generalnie większość roślin potraciła liście...
Jedyna pociecha, że dziś solidnie polało i można złapać oddech... co dotyczy zarówno ludzi jak i roślin...

Maryś... z tą Wenecją to dziwna sprawa... byłam tam po raz drugi... za pierwszym razem była to zorganizowana wycieczka w chorwackiego Rovinja, w 2010 : o świcie prom, potem małym stateczkiem dowieziono nas na Plac Św. Marka, kilka godzin samopas, taksówka wodna do przystani i powrót...
Byliśmy z dziećmi, łaziliśmy uliczkami, wszystko było drogie jak jasna ch*** :evil: trudno było się dogadać po angielsku, nie mieliśmy żadnego planu, co chcielibyśmy zobaczyć... i wróciliśmy rozczarowani :unsure:
Tegoroczny wyjazd odczarował to miasto... mieliśmy jakieś cele, ale poruszaliśmy się spontanicznie, bez mapy, ciągle się gubiliśmy, ale to było fajne (zwłaszcza wieczorem po kilku kieliszkach wina :devil1: ) - reasumując: podobało nam się!
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Gorzatkowo 2015 17 Sie 2015 08:29 #396158

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Piękne zdjęcia z wakacji, budzą miłe wspomnienia...

Powtórzę za Marysią ... piękne zdjęcia, wspomnienia ożyły :woohoo: . Widziałam i Florencję i Wenecję - dawno temu, ale jakoś niewiele się zmieniło :happy: . Florencja wtedy zrobiła na mnie większe wrażenie. Byłam oczarowana tym miastem :hearts: . Wenecja wydała mi się "przereklamowana". Nie wiem dlaczego, może za wiele oczekiwałam? :bad-idea:

Niemniej jednak obydwa miasta z chęcią zobaczyłabym ponownie :) .

Gosiu, nie liczyłabym strat zbyt pochopnie :hug: . Rośliny często przecież zrzucają liście właśnie po to, żeby się ratować :fly: . Mam nadzieję, że w przypadku Twojego ogrodu właśnie tak było :hug: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.635 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum