TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 00:46 #401951

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Widzę, że wszyscy będziemy mieć te same cebulowe wiosną :rotfl1:
Dorcia się obłowiła m.in. w czarne i białe Parroty, ja urzeczona odmianą SUper Parrot w nią właśnie się obkupiłam w sobotę..do tego cała paka hiacyntów :whistle:
Może to i dobrze, że wiosenne ogrody będa wyglądać jak z przysłowiowego jednego sierocińca- nie będzie zazdrości o odmiany ;) , a jedynie wszyscy będą wzdychać u RObaczka nad kwitnącymi cebulowymi, gdy u nas śnieg będzie zalegać jeszcze na trawnikach :funnyface:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 09:14 #401978

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Dzień Dobry :)
Monika-Sz wrote:
(...) a jedynie wszyscy będą wzdychać u RObaczka nad kwitnącymi cebulowymi, gdy u nas śnieg będzie zalegać jeszcze na trawnikach :funnyface:

Monika, dobrze napisane :happy:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2015 09:14 przez katja.

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 09:32 #401979

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Agniesiu podziwiam ilość Twoich cebul .Sadzenia zazdroszczę ,bo uwielbiam to robić .Ja w tym roku nie kupiłam ani jednej cebulki.Jedną dostałam od córci .Kupiła ja w jakimś markecie ,bo stwierdziła że piękny ma kwiat ,a ja takiej nie mam .Taki czosnek z czuprynką :) Zazdroszczę Ci grzybów w ogrodzie ,bo u mnie to tylko muchomory wszelkiej maści :hammer: no i czasem smardze w korze się trafiają .Kiedy ,to masz ten swój debiut telewizyjny ? Nie mogę przegapić w żadnym wypadku :flower1:
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2015 09:33 przez wxxx-a.

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 13:38 #402017

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Uchylając dziś raniutko drzwi tarasowe, w celu wypuszczenia Sary na poranną toaletę, zostałam bardzo przyjemnie zaskoczona temperaturą. Ponad 16st, wilgoć w powietrzu po nocnym deszczu, budzące się słońce, cudowna mgła... miałam wielką, przemożną ochotę na wagary! Niestety, korpo-świat nie pozostawił mi złudzeń ;-)

Przypomniałam sobie, że miałam Wam polecić pewną odmianę pęcherznicy.
Wiem, że wiele osób lubi te krzewy za pięknie burgundowe liście, ale nie przepada za niekontrolowanym ich wzrostem.
Otóż, pojawiła się cudowna, kompaktowa odmiana, którą można już spotkać w sprzedaży. To Little Angel.
Jej wzrost to ok. 0,8m, przepiękna, ciepła kolorystyka, taka burgundowo-czerwona, ognista. Idealna do niewielkich ogródków, czy nawet do donic!
Sama mam na nią zakusy, w co najmniej jedno miejsce.

Ewa, w ubiegłym roku w ogóle cebulowych nie posadziłam... część tych, które już były w ziemi, wyrodziła się, zatem tej jesieni muszę posadzić większą ilość. Lubię to robić, podobnie jak Ty. Zresztą, w ogóle lubię - czysto fizycznie - kontakt z glebą. Często sadzę gołymi rękami... widocznie jakieś atawistyczne pobudki mną kierują :)
Może uda Ci się coś jeszcze kupić z cebulowych? Wiem, że krucho z miejscem, ale....
Grzybów mam teraz zatrzęsienie... z radością robię zapasy na zimę... za to smardzów nigdy nie przyrządzałam, ale miałam okazję kosztować z ich dodatkiem cielęciny... pycha!
Debiut będzie pewnie w przyszłym roku :)
Kasiu, dzień dobry i pozdrawiam :)
Moniko, oj, ja tylko częściowo zaopatrzyłam się w cebulowe w Lidlu - wiele cebul mam z innego źródła.
Tak czy inaczej, każdy z nas w inny sposób komponuje, więc prawdopodobieństwo jest małe, że powtórzy się cokolwiek, nawet przy tych samych odmianach ;-) Pewne jest za to, że Robaczkowym łanom trudno będzie dorównać ;-)
Gosiu, bo każda pora roku ma swoje uroki... dla mnie jednak jesień najbliższa sercu. To tu się przebarwia, to tu powietrze pachnie wyjątkowo, pojawiają się mgły, złoci, oranżuje, powiewa, faluje... no kocham ten czas.
Nazwy trawek: proso to to przy ostnicach... nazwy molinii olbrzymki niestety nie znam... dopytam Marzenę z Arboretum Trojanów, ale ona chyba sama nie zna jej nazwy (sadzonki są od niej właśnie).
Klonik, o którym rozmawiałyśmy, to Sango Kaku. Ależ z każdym kolejnym dniem nabiera intensywnych barw!
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniany: 15 Wrz 2015 13:47 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 19:58 #402084

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Nikt dzisiaj nie chce ze mną rozmawiać, to sama ze sobą pogadam.
O, zobacz, Aguniu, jakie masz grzybki do obrobienia, na ten przykład... niech no tylko te maluchy podrosną!

:happy4:

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 20:02 #402085

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mi się na przykład nie chce gadać, bo mnie bardzo dzisiejszy dzień zniechęcił :evil: . Gorąco, znowu cała wilgoć wyschła i trzeba podlewać :hammer: , nie mogę sadzić ani przesadzać, bo patrz wyżej :angry: . Do tego urosło trawsko i trzeba kosić, a ja już się przyzwyczaiłam do myśli, że kosiarkę wyciągnę w przyszłym roku :devil1:
W dodatku zazdrość mnie zżera jak widzę Twoje grzyby :devil1:

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 20:10 #402087

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ja też miałam dziś zniechęcający dzień - wykończyłam się pracowo - i dlateg oogrodowo mi się chce gadać.
Bardzo dziś ciepło, przyjemnie i wilgotno, właśnie trochę odwrotnie niż u Ciebie.
Zastanawia mnie ta uporczywie sucha i gorąca aura, która dotyka Wasz region... czy we wcześniejszych latach też tak bywało?
U mnie trawę trzeba wciąż co tydzień kosić... zresztą, ja jesienią w ten sposób sprzątam brzozowe liście.
Grzybki cudne, prawda :hearts:

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 20:58 #402102

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Suszę mam co roku latem, ale takiej jak obecnie jeszcze nigdy nie doświadczyłam :dry: . Mam nadzieję, że następne lata nie będą tak ekstremalne, bo mi się zniechęcenie poszerzy :evil:
Ty regularnie kosisz, bo podlewasz ;) , a u mnie trzy miesiące odpoczynku od kosiarki, potem kilka dni deszczowych i trawsko się dźwignęło :devil1: , kto by pomyślał :happy3:

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 21:22 #402114

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, może chcesz kolegę/koleżankę dla Memory :lol: . Ostatnio kontaktowałam się ze szkółką Słowińskich z Wielkopolski, bo zainteresował mnie ich selekt, też mieszaniec - miskant Lenda. W czasie rozmowy na FB okazało się, że będą robić dużą dostawę traw do Artplants na Vogla. Dzisiaj dostałam wiadomość, że Lenda już czeka tam na mnie :dance:. Jadę jutro przed południem. Pomyślałam sobie :happy3: , że skoro Memory robi już za kwiatka doniczkowego w biurze M, to jedna Lenda różnicy mu nie zrobi :rotfl1: . Jak chcesz, to mogę kupić dla Ciebie. Nie namawiam... mało jest o nim w necie, M. Surowiński dobrze o nim pisze.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 21:42 #402121

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasienko, sprawa juz załatwiona offline :)
Wielkie dzięki. Czy mam Ci na coś zerknąć w Skierniewicach?
Twój M okazywał dziś nieco tolerancji, może do czwartku wytrzyma :D

Martulu, z tą tegoroczną susza była masakra. Nie życzę nam drugiego takiego sezonu.
Moje rachunki za wodę są kosmiczne... ledwie zipiemy...Oby jesień była łaskawa!

Ogród Aguniady cz. 4 15 Wrz 2015 22:05 #402125

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Wytrzyma i do poniedziałku ;) .
O nie nie, dziękuję :kiss3: , nawet nie chcę wiedzieć co będzie w Skierniewicach ;) :happy: . Ale gdybym była, to bym pojechała... dla towarzystwa :happy3: . Wyjeżdżam w piątek na 2 tygodnie. Posadzę to co mam i finito :lol: . Potem tylko cebulowe, ale w te się zaopatrzyłam w B. i w L.

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 08:47 #402196

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ślicznie pogrzmiało i podlało nocą :)
Jaki cudny poranek mieliśmy... po 5ej 17 stopni na termomerze, wstające we mgle słońce...
Ech, jakżesz to mnie rozromantycznia :hearts:

Mam nadzieję, że to będzie dobry dzień, chociaż mam wciąż pracowy zawrót głowy.
Weekend jednak coraz bliżej, a ja mam ogrodowe plany :)

Życzę Wam pięknej środy! Mam dziś mnóstwo dobrej energii.

Kasiu, w Skierniewicach będzie wszystko, jak to na jarmarku ;-)
Kwiaty, mydło, powidło i kiełbaski z grilla ;-)
Śmignę popatrzeć, wchłonąć atmosferę i pewnie coś kupić.
Dzięki raz jeszcze!

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 08:56 #402200

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
O i u Ciebie grzybobranie :woohoo: , chyba muszę pogrzebać pod moją kosodrzewiną :think: , kiedyś bywały tam maślaki ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 09:02 #402203

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Pikutku, obrodziło w ostatnich dniach przepięknie :)
Dziś będę ścinać - po ciepłej i deszczowej nocy grzyby dostały turbodoładowania ;-)
Zajrzyj koniecznie! U mnie pod sosną himalajską rosną maślaki, ale wczoraj nie widziałam ani jednego... może dziś się pokażą :)

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 09:08 #402205

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Pod himalajską u mnie regularnie robi wykopki Wiko więc tam nie mam szans, a maślaki bardzo lubię :yummi:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 15:39 #402249

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Od czasu do czasu nawet lubię atmosferę jarmarku, poza tym będą stoiska szkółek, Zielone Progi się ogłaszają. Z Gosią się spotkacie?
Wczorajsza burza miała swoje apogeum, jak córka lądowała na Okęciu... samolot kilka razy podchodził do lądowania :unsure:
Lenda jest już w biurze :wink2: .
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 18:59 #402268

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, super - jutro postaram się odciążyć biuro powoli wypełniające się trawami ozdobnymi :D
Co ładnego jeszcze widziałaś w Artsplancie?
W Skierniewicach spotkam się chyba tylko rano z Gosią i Isią - nie będę mogła niestety być u Soczewki... żałuję, ale muszę wrócić do domu, na 12.
Jarmarcznie jednak chyba poszalejemy! ;-) Wiem, że zapowiedzieli się z Zielonych Progów - widziałam na fejsie ;-)
Córa wczoraj lądowała podczas burzy? Współczuję przeżyć...
PS. Nie wiedziałam, że masz jakąś córkę! ;-)
Pikutku, wychodzi na to, że żeby skonsun=mować, powinnaś być w tym miejscu przed wszystkimi :D

W napięciu mocnym jestem po ciężkim, chyba najgorszym dniu tego roboczego tygodnia.
Na szczęście, ogród jest ukojeniem na wszystko, a i czwartek za pasem... pochodziłam w zniżającym się słońcu i trochę mi przeszło...
W sumie, zamierzałam opowiedzieć o przedstawionych niżej rabatach, ale chyba tak dobrze ten mój ogród jest już z każdej strony pokazany, że znacie go na wylot i nudzić nie będę - tylko ogólnie... Klony cudnieją z dnia na dzień, ciesząc moje serce... grzyby rosną :)... rozchodniki pięknie wypełniają rabaty... wrzosy aż kipią kolorami... hortensje wyrosły w tym roku niesamowicie, przebarwiają się właśnie... zakwitły anemony i świecznice... złocienie, astry i ozdobne kapusty śmieją się z daleka... ogniki dumnie noszą sznury korali... trawy się kłoszą, falując na wietrze... czegóż więcej chcieć... jesień jest najpiękniejszą (dla mnie) porą roku...

Miłego wieczoru :bye:
Ostatnio zmieniany: 16 Wrz 2015 19:28 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 20:16 #402298

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie dziwię się, że kochasz jesień w swoim ogrodzie. Ale jaka to jesień, wszystko takie świeże, zdrowe, liści na trawniku prawie nie ma :) .
Mam córkę od trzydziestu lat :rotfl1: . Lądowała z Brukseli wczoraj o 23 :woohoo:. Po wylądowaniu powiedziała rzucam tę robotę, nie, nie jest stewardessą :happy: , ale stosunkowo często lata :jeez: .
Przez Artplants przeleciałam, dosłownie, zatrzymałam się przy prosie Squaw, ale rozsądek zwyciężył :bad-idea: .
Miłego wieczoru :bye: :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.618 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum