Boszsz, ile mam pracy w pracy
Pocieszam się, że jak minie ten tydzień, to będzie trochę spokoju.
Póki co, ledwie wiem, jak się nazywam... kulminacja jutro i pojutrze.
Odstresowałam się przez chwilę w ogrodzie... bardzo dziś wieje i chociaż temperatura w miarę przyjemna, to popracować dłużej nie miałam ochoty.
Popracować - szumnie powiedziane. Przycięłam może 5 gałązek
Ale za to, zrobiłam dogłębny obchód i, moi mili, prawdziwe rodziny koźlaków wyrosły mi między brzozami, wrzosami i azaliami.
Grupy po 5-6 maluchów... ach, jakże cudny jest ten widok! Serce mi rośnie dosłownie gdy widzę, jaki udało się stworzyć mikroklimat.
Grzyby, jaszczurki, żaby, całe mnóstwo ptactwa i owadów... mam nadzieję, że sprawdzi się organiczny nawóz guano (na bazie ptasich odchodów), który zastosowałam jako jesienny i naprzemian z kompostem będę go mogła stosować w ogrodzie... jeśli się to sprawdzi, będę mogła całkowicie zrezygnować z chemii. No, może poza opryskami na dwuliścienne, bo z tym mój trawnik jeszcze długo sobie nie poradzi.
Wrzosy w tym roku prezentują się doskonale... cieszę się, że postawiłam na wrzosy pączkowe, bo te bardzo długo zdobią ogród... Amaranty, biele, bardzo jasne róże, ciemniejsze róże, lekkie fiolety - te barwy doskonale pasują do jesiennego ogrodu.
Zaczęła się przebarwiać kalina Mariesii, ogniki uginają się od korali, irgi i berberysy także zapewnią pożywienie ptakom przez długi czas.
Dostrzegłam też żółknące liście miłorzębu, przebarwienia na winobluszczu, i te cudownie wyglądające teraz klony... od burgundu z czerwienią na końcach, przez delikatne zielenie z różowiejącymi brzegami, poprzez piękne oranże. Na prawdziwe płomienie jeszcze czekam, ale już teraz zachwycam się efektem.
Trawy, trawy, trawy... ech, czym byłby ogród późnego lata, jesieni i zimy bez cudownych wiechów! Od delikatnych kotków, przez bardziej wyraźne kwiatostany, po prawdziwie gigantyczne wiechy cudownie szumiące na wietrze... wiem, że do zimy nikt nie tęskni, ale ja już teraz wyobrażam sobie szron na ulubionych trawach...
Ostnica Pony Tails to był istny strzał w dziesiątkę... ależ ona tworzy piękne, rozlewające się spódnice!
Rozplenice zarówno japońskie jak i orientalne, nie zawodzą...
Prosa to moje odkrycie, zwłaszcza ten kwitnący na amarantowy róż, Rostrahlbusch, przebarwiający się później na bardziej ceglasto-bordowo-brązowy....
Palczatka Gerarda - bardzo oryginalna!
Molinie - moja wielka miłość!
Szarobródek, miłka, luzule, miskanty, trzcinniki... ech... KOCHAM TRAWY
Haneczko, tak sądziłam, że u Ciebie polanki brak... wrzosy lubią słoneczne promienie - nie palące, ale jednak nie typowy cień lasu.
Ja swoje posadziłąm w takim właśnie chyba idealnym miejscu i póki co, bardzo się ciesze ich atrakcyjnym wyglądem.
Kubuś pewnie lubił się na nich wylegiwać
Sara woli turzyce
Ja lubię jesień, Haneczko, więc wybacz, że się nią zachwycam
Wiosną też będę, ale tak naprawdę, przez cały rok czekam na ten czas...
Gosiu, Sara naprawdę dała popis niegrzeczności. Niestety, jak widziałaś, była nie do opanowania, więc tym bardziej mi wstyd.
To, że ma w sobie wiele uroku, nie upoważnia jej do wchodzenia gościom na głowę
Co do rabaty leśnej, dosadzę tylko wrzośce. Chcę pozostawić oddech i przestrzeń w tym miejscu.
Gosiu, było przemiło - dziękuję i pozdrawiam
Kasiu, wierszyk bardzo adekwatny
Sweter jest na mnie trzy razy za duży, ale jest długi i ciepły, a że w sobotę nagle znalazł się pod ręką, to naciągnęłam, nie zastanawiając się nad własnym image'em
Trawa po lewej? Ta bardzo wysoka to molinia, ale Ty pytasz chyba o miskanta Gracillimusa... prezent od Poznanianek - rośnie doskonale
Miłego wieczoru!
EDIT:
Na posadzenie czekają cebulowe
- mix kolorystyczny 25szt cebul: tulipany Purple Prince, hiacynty orientalne Delft Blue, anemony Mr. Fokker, krokusy Ruby Giant
- mix czosnków 6szt
- mix 8szt tulipanów Black Parrott i White Parrot
- tulipany 8szt China Town
- tulipany 5szt Holland Chic
- tulipany 4szt Super Parrot
- tulipany 5szt Tres Chic
- czosnki 6szt Purple Sensation
- narcyzy 12szt Recurvus
- krokusy 100szt Vanguard
- tulipany papuzie 12szt
- czosnki olbrzymie 6szt
- szafirki 20szt Fantasy Creation