TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 09 Wrz 2015 16:37 #400866

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Wow :woohoo: - Gratulacje :bravo: ! Aga, bardzo się cieszę, że Twój ogród będzie w Mai w ogrodzie :hearts:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 06:30 #400989

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!
Już czwartek, który poprzedza piątek, a tu po 16ej powitamy weekend! ;-)

Dobrego dnia :)

Moni, ja takze się cieszę :)
To był dzień wytężonej pracy, ale bardzo przyjemnej - w końcu tematyka bliska sercu jak żadna inna...
Pozdrawiam!
Kasiu, dziękuję :)
Maja to rzeczywście bardzo kompetentna osoba, z którą szalenie miło się rozmawia i spędza czas.
Mam nadzieję, że odcinek ładnie poskładają i będzie z tego coś ;-)
Kasiu, dziękuję pięknie!
Napiszę potem, jak zrobiłam ten kociołek... za każdym razem robię trochę inną wersję :)

W ogrodzie robi się malinowo, amarantowo, fioletowo... trawy coraz piękniej prezentują swe walory, roślinność nabrała soczystych rumieńców po ostatnich opadach... Uwielbiam ten czas :hearts:
Zapraszam do założenia różowych okularó i krótki spacer...

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 07:36 #400997

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Aguś, co to za różowa trawa na 10 zdjęciu? cuuudna!!! zimuje?
Rzeczywiście w Twoim ogrodzie różowo-fioletowo, pięknie.
Miłego dnia (ech roboty mam znów huk :( )
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 07:46 #401000

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotka, ta trawa jest ujmująca :hearts:
Kupiłam ją po prostu jako pennisetum, ale przekopałam Internet i doszłam do wniosku, iż jest to pennisetum rubrum Fireworks... jakie ona ma kolory niesamowite i cudny pokrój... czekam aż się zakłosi :) (ale z pewnością nie przezimuje).
Ja też mam roboty huk... wczoraj jeszcze do 21ej pracowałam w domu... nie ma lekko :(, łączę się z Tobą w bólu...
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2015 07:47 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 07:51 #401001

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Podziwiam wianki i pięknie przygotowane miejsce na kociołkowanie. :) Poproszę i ja o wypróbowany przepis bo bardzo mnie ostatnio nęci. Nabyłam już stojak i kociołek a nawet przeprowadziłam pierwszą próbę ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 08:02 #401003

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Pikutku, Kasiu, oto krótki tutorial, jak ja przygotowuję kociołek:

- emaliowane dno kociołka delikatnie smaruję oliwą
- wykładam na dnie zewnętrzne liście kapusty (ostatnio włoska)
- dalej układam warstwami następujące produkty: ziemniaki w ćwiartki albo grubsze talarki, cebulę w piórkach, poszatkowaną kapustę, krążki marchewki, krążki cukinii, paprykę i mięsiwo. Teraz dodałam sporo chudej kiełbaski z fileta z kurczaka, ale można różne rodzaje mięsa. Często wcześniej podsmażam mięso od szynki zmieszane z indykiem na przykład i dopiero dodaję do kociołka... każdą warstwę należy posolić, dodać sporo wędzonej papryki i ulubionych ziół (robię wersje pikantne - wówczas dodaję płatki czerwonego pieprzu). Wierzch okrywam ponownie liśćmi kapusty. Kociołek nad ogniskiem wieszam i robię ok. 2 godzin (mam kociołek 7-litrowy). Jeśli postawimy naczynie na nóżkach, to proces duszenia będzie trwał krócej, należy jednak pamiętać, by nie stawiać bezpośrednio na ogniu, ale na rozżarzonym drewnie. Pyszny jest kociołek pasterski, czyli jagnięcina, ziemniaki i cebula, podlane białym winem i dobrze przyprawione... wariacji może być nieskończenie wiele :)
Smaki wzajemnie się przenikają wzmacniając doznania smakowe... To jest pyszne :)
Ostatnio zmieniany: 10 Wrz 2015 08:10 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 09:41 #401026

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Na razie przetestowałam coś na wzór zupy węgierskiej, ale Twój przepis bardzo mi się podoba wypróbuję więc wkrótce :)

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 09:57 #401030

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Mam kociołek żeliwny na nóżkach, muszę go odkopać ;). Przypomniało mi się, ze kiedyś dusiłam coś takiego na ognisku w żarze. Też kapustą wykładałam... Dzięki za Twój przepis.
Kolory w ogrodzie masz przepiękne :bravo: :bravo: :bravo: .
Jak wygląda aktualnie Twoja Wim's Red... różowa, brudnoróżowa? Mojej w sierpniowym skwarze, jak mnie nie było, przyschły kwiatostany, a tak dobrze się zapowiadały... Myślałam nawet, żeby kupić jeszcze jedną, to wczesne kwitnienie w "opóźnionym" ogrodzie jest bezcenne :), ale ciekawa jestem, jak wygląda u schyłku lata. W zeszłym roku miała jeden kwiat, w tym roku, jak bujnie zakwitła, to przyschła :jeez: . Pech po prostu.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 12:58 #401043

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Aguniada wrote:
Dorotka, ta trawa jest ujmująca :hearts:
Kupiłam ją po prostu jako pennisetum, ale przekopałam Internet i doszłam do wniosku, iż jest to pennisetum rubrum Fireworks... jakie ona ma kolory niesamowite i cudny pokrój... czekam aż się zakłosi :) (ale z pewnością nie przezimuje).
Ostatnimi czasy niesamowicie rozkochałam się w takich trawach. Jest cudna! :hearts: :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 18:18 #401091

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Agunia gratulacje z powodu programu :bye: Twój ogród zasługuje na to,żeby go pokazać światu w całej krasie. Zdjęcia choć piękne to na pewno nie oddają wszystkiego. Już nie mogę się doczekać oglądania.
Wianki piękne, ja też swego czasu miałam bzika na punkcie wianków :) teraz sobie przypomniałam i muszę zrobić jesienny. Mam nawet obręcz schowaną w szafie. Pozdrawiam

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 18:50 #401100

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotko, serdeczne dzięki!
Rzeczywiście, dużo się w moim ogrodzie ostatnio wydarzyło - jest mi ogromnie miło, choć wciąż jestem onieśmielona co nieco tempem rozwoju sytuacji, że dostrzegany jest mój wysiłek w doskonalenie ogrodu w lesie. Nie jest to proste :)
Wianki to mój bzik... o ile mam problem z zastosowaniem biżuterii ogrodowej jako takiej, to wiankami mogłabym żonglować bez końca ;-)
Krysiu, trawy ozdobne to niezwykle wdzięczna grupa roślin... zwiewne, romantyczne, subtelne... czegóż więcej chcieć?
Kasiu, Wim's Red nieźle u mnie wygląda... poniżej jako ostatnia w serii zdjęć.
Moja rośnie w grupie innych hortensji, jest nieco osłonięta przed słońcem, więc zniszczeń i przypaleń nie widać... jest przyjemnie różowa, choć nie jest to ta czystość, co u Vanille Fraise...
Kociołek koniecznie! Teraz jest nań najlepszy czas :)
Pikutku, węgierska zupa mniam mniam... ja się jeszcze szykuję na rybny kociołek, na pikantno :)

Zapraszam do pooglądania kolorków, które w duszy mi grają :hearts:

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 19:20 #401111

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Agunia wianek piękny, swoimi zdjęciami na nowo obudziłaś we mnie chęć stworzenia wianka, może z wrzosami...
To jest mój plan na przyszły tydzień ;)

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 19:36 #401117

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Dziękuję :kiss3: . Z jakimi masz ją w grupie? Nie myślisz, że koło Vanilki będzie nikła?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 4 10 Wrz 2015 19:44 #401120

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Agusia, ten 'kociołek', to przepis na ziemniaki pieczone w żarze ogniska w czasach zamierzchłych mojej młodości harcerskiej i studenckiej. Wielki żeliwny gar wypełniony wspaniałościami, wiele godzin przygotowań i pieczenia; i wreszcie pyszne jedzonko było gotowe. Robię też takie w piekarniku, ale to nie to samo. Tamte smaki i zapachy nie do powtórzenia.
Dobrego wieczoru :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 4 11 Wrz 2015 00:59 #401183

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Aga, gratulacje z okazji wizyty i nakręcenia u Was odcinka Mai w Ogrodzie.
Jesteśmy takim trochę hermetycznym gronem pasjonatów ogrodów, w którym poznajemy się wirtualnie i ... jak się okazuje również dzięki TV. :bye:

Ale czasów dożyliśmy! :happy:

Podzielam Twoje opienie dotyczące Wystawy Zieleń to Życie. Szału nie było. Pobiegłam od razu na kiermasz, by ustrzelić coś extra, ale... nic mnie nie powaliło na kolana. By tradycji stało się zadość wzięłam jeżówkę. Nie wiem po co , bo ZAWSZE padają i nie przetrzymują zimy, ale może tym razem nazwa ją zmobilizuje : HOPE. :happy4:

Czy kupiłaś coś, czego pożądałać całą sobą ? :happy: Ludzie chwytali dwukolorowe jarzmianki Przemka Godlewskiego . Nie pamiętam nazwy .Chyba "Star of Magic".

A może coś w drugiej hali przukuło Twoją uwagę ? Tam, gdzie była mała architektura ?
Ostatnio zmieniany: 11 Wrz 2015 01:00 przez Firletka.

Ogród Aguniady cz. 4 11 Wrz 2015 07:57 #401192

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniada wrote:
Pikutku, węgierska zupa mniam mniam... ja się jeszcze szykuję na rybny kociołek, na pikantno :)

Też miałam taką ochotę ale mój M marudzi, że kolejne potrawy rybami będą pachniały ;) Może coś w tym jest, bo kociołek mamy żeliwny bez emalii :huh: .

Ogród Aguniady cz. 4 11 Wrz 2015 08:42 #401205

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Piątek, piąteczek, piątunio! :dance:

Jeszcze parę godzin i nastanie wolność ;-)

Pikutku, rzeczywiście, może lepiej z rybą nie próbować... ja mam wnętrze emaliowane (pardon, nie ja, a kociołek :P), więc mogę szaleć z wersjami. Pikantna zupa rybna bardzo za mną chodzi...

Firletko droga, dziękuję za odwiedziny i dobre słówko!
Sama z przyjemnością oglądam znajomych w tv, a jeszcze w ogrodniczym programie... będzie nas chyba trójka: Małgocha, Babopielka i ja... może ktoś jeszcze?
Na wystawie zaczęłam od kiermaszu... byłam bodaj o 8:30, więc wybór był pełen, oczywiście jak na ograniczone możliwości tego mini-bazarku. Kupiłam sobie jeżówki, jarzmianki i anemony... o te :hearts: :

Przypadły mi bardzo do gustu... dwukolorowych jarzmianek nie dostrzegłam, ale nie wiem, czy by mi się podobały?
Zerknę zaraz na nazwę, którą podałaś...
W drugiej hali prawie kupiłam naczynie do ogórków małosolnych, ale... w rezultacie wyszłam z niczym... tam też szału nie było, a już dziwne sztuczne twory w postaci fontann i różnych rzeźb tak mnie powaliły, że nawet nie mogłam stwierdzić, iż takie brzydkie, że aż ładne... koszmarek! W mojej subiektywnej opinii oczywiście...
Pozdrawiam Cię!

Haniu, pieczone ziemniaki z ogniska, wpatrywanie się w żarzące drewno... ech, jak ja to lubię!
W piekarniku nic nie jest takie samo ;-)
Ja jutro rozpalam palenisko :)

Kasiu, Wim's Red mam posadzoną na rabacie z hortensjami, ale rośnie bliżej niskiego klona Dissectum i kosodrzewiny drobnokwiatowej... niewykluczone, że w ogóle jeszcze przeniosę ją w inne miejsce... w sąsiedztwie Vanille F. z pewnością by zginęła w tłumie...

Dorotko, trzymam Cię za słowo i liczę, że pokażesz efekty swojego wiankowania!
Uwielbiam to :) Na razie, przez cały sezon zbieram szyszki... będę wiankowac na Boże Narodzenie...

Udanego piątku!

Ogród Aguniady cz. 4 11 Wrz 2015 11:59 #401228

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
Agunia jak zrobię oczywiście pokażę :)
Ja też zbieram szyszki na wianki Bożonarodzeniowe, teraz wiem u kogo będę mogła podpatrywać pomysły.
Pozdrawiam :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.673 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum