TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 16 Wrz 2015 22:22 #402361

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguś,
jesień w Twoim ogrodzie faktycznie zachwyca :hearts: Kloniki fantastyczne, zarówno w zbliżeniach (przecudne makro!), jak i w perspektywie całej rabaty otulonej brzozami i sosnami. Pięknie.
A te grzybki we wrzosach zakrawają na staging :rotfl1:
Eh....co tu dużo gadać, można odpocząć w takim miejscu, nawet podczas wirtualnego spaceru :lev:
Pozdrowionka :kiss3:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 11:54 #402452

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Agnieszszko :)
nie pozostaje mi nic innego, jak z entuzjazmem podpisać się pod wszystkimi komentarzami pełnymi słów zachwytu nad tym, co stworzyłaś ... wielokrotnie już wspominałam, że po mistrzowsku zestawiasz nie tylko gatunki roślin, ale ich kolory, strukturę liści, wspaniale łączysz je pod względem kształtu i pokroju, tworząc w konsekwencji widowisko jedyne w swoim rodzaju.
Możesz i masz prawo być z siebie dumna :bravo:
Taki zmysł, gust i wyczucie proporcji to wielki dar :)
pozdrawiam cieplutko i nareszcie prawdziwie jesiennie :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 19:12 #402527

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Witajcie,

roboczy tydzień na szczęście już na finiszu. Jutro już będzie - przynajmniej na moim poletku - spokojnie.
Oby szybko, bez korków, i bez niespodzianek.

Gorąco dziś niesamowicie - w Warszawie było 32 stopnie!
Sweterek, który rano odruchowo naciągnęłam, okazał się mocno niestosowny.
Ależ pachnie w ogrodzie późnym latem! Wszystko miga, połyskuje, faluje... uwielbiam :hearts:

Aneczko, bardzo jesteś łaskawa w ocenie moich poczynań - z rumieńcem niezwykle ciepło dziękuję.
Powiem Ci, że przez te kilka lat w ogrodzie okrzepłam, uspokoiłam się, zapuściłam korzenie - jak to pięknie i trafnie napisałaś u siebie.
Rozumiem już swój ogród i jego potrzeby. Potrzeby moje własne to trochę grymaszenia i widzimisię, bo teraz weryfikuję je jednak przez pryzmat uwarunkowań tego konkretnego miejsca. Mam nadzieję, że wariactwa się skończyły, a pozostanie przyjemność w obcowaniu, wielka symbioza i zgodna interakcja.
Dziękuję!
Kasiu, ta grzybowa prowokacja już zniknęła, co bym nie była posądzana o inscenizacje ;-)
A tak na serio, wróciłam dziś do domu z wielką torbą grzybów - właśnie skończyłam obrabiać!
Risotto z koźlakami i parmesanem się na jutro szykuje :D
Dziękuję za miłe słowo! Nie wiem, czy wirtualnie można odpoczywać, ale skoro masz takie wrażenia, pozostaje mi iść w tym kierunku urządzania ogrodu...
Pozdrowienia ciepłe!
Kasiu-katju, córka od 30 lat, no to prawie tak jak ja! Moja skończyła 20ścia - sama nie wierzę w tej jej wiek i konsekwencje z niego wynikające :D
Na długo pociecha przyjechała?
Jeszcze raz piękne dzięki - jestem zachwycona obiema trawami, a Lenda po prostu wymiata!
Artplants mam u siebie, jak wiesz... czasem kupuję, chociaż częściej tylko oglądam... muszę tam wdepnąć, chociaż w sumie, nie mam już po co...

Tradycyjnie, zapraszam na spacer... niektóre fragmenty fotografowałam po kilka razy i z różnych stron, ale takie piękne światło dziś było...

Spokojnego wieczoru :bye:

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 19:38 #402534

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Hortensje :hearts: , rozchodniki :hearts: , trawy :hearts:. Pięknie :thanks: , szkoda, że wracam dopiero w październiku ;) .
10 lat różnicy to rzeczywiście prawie :happy:. Córka mieszka i pracuje w Warszawie :) .
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 19:41 #402536

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Aga jakie cudne grzybole :happy4: uwielbiam łazić po lesie i zbierać grzyby jeść już niekoniecznie ;) poza tym ogromne dzięki za ostatnie fotografie - przepiękne a szukam właśnie inspiracji przed wyjazdem do S... po trawy właśnie. EM złożył zamówienie na trawy więc mogę poszaleć B) .

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 20:13 #402552

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Agunia zdjęcia są tak cudne, że oglądałam je dwa razy :jeez:
Podziwiam Twoją konsekwencję w tworzeniu ogrodu. Ma on swój charakter (mam wrażenie, że nostalgiczny) i wszystko jest takie spójne. Żałuję że gdy ja zaczęłam swoje ogrodowanie nie znałam tego forum. Inaczej wyglądał by teraz.
Miłego wieczoru :bye:

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 21:19 #402584

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotko, bardzo mi miło :kiss3:
Z tą spójnością to dłuższa historia w przypadku mojego ogrodu... to znaczy, on sobie sam by z nią poradził i ją wypracował, gdyby nie ingerencja niezrównoważonej momentami właścicielki. Dużo czasu musiało, Dorotko, upłynąć, bym zrozumiała, że dążenie - wbrew uwarunkowaniom krajobrazu zastanego - do wydziwiania i szukania dziury w całym, musi skończyć się porażką. Przez jakiś czas ubolewałam nad własnym brakiem rozsądku, ale z drugiej strony zrozumiałam, że to sama przyroda dała mi pewną lekcję pokory - grunt, że wyciągnęłam właściwe moim zdaniem wnioski. Krótko, bardzo w skrócie mówiąc, pewne rośliny nigdy nie będą rosły w lesie, a ogrodowa biżuteria - im jej tu mniej, tym lepiej.
Forumowe rozmowy, wzajemne odwiedziny, porady, inspiracje z fachowej literatury i poradników - to wszystko z jednej strony pomaga poszerzając horyzonty, a z drugiej, miesza w głowie.
Powściągliwość więc - w mojej opinii - jak i sztuka rezygnacji, to dwa podstawowe obszary, które należy przyjąć za pewnik.
Chyba, że mamy nieograniczone hektary i cudowną, kreatywną wyobraźnię - wtedy, w sumie, hulaj dusza!
Cóż tu dużo mówić, jeśli piszesz, że jestem konsekwentna w tworzeniu ogrodu i ma on swój charakter, mogę tylko z ulgą odetchnąć - wreszcie zapuściłam korzenie i odnalazłam harmonię, której tak bardzo poszukiwałam...
Nostalgiczny? To znaczy, że bardzo mój, odzwierciedlający mój charakter...
Dziękuję Ci pięknie :hug:
Isiu, jak byłyście, to chyba jeden grzybek rósł we wrzosach?
Dzisiaj zerwałam... 16 :) Zdrowe, piękne, no aż serce rośnie.
Cieszę się, że będziesz kupować trawki! Ja będę rano, może się znajdziemy :)
Buziaki!
Kasieńko, cieszę się, że się podoba :) To mój ukochany czas w ogrodzie, więc nawet jeśli występują jakies kompozycyjne błędy, to nie zwracam na nie większej uwagi... obserwuję i będę korygować, ale na spokojnie.
Sadzonki przekazane przez M. super. Jakżesz mi się gęba cieszyła, gdy widziałam je w lusterku wstecznym!
W weekend sadzę :)
Pozdrowienia dla Was i córy! - czekam w październiku :)
Ostatnio zmieniany: 17 Wrz 2015 21:20 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 21:34 #402590

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
To ja się cieszę, że sprawiłam Ci przyjemność :) . Miejsce już im wybrałaś?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 21:45 #402594

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Owszem, Kasiu :)
Gdzieś na rabacie za paleniskiem... zresztą, widać je na zdjęciach :) - przymiarki.

Ogród Aguniady cz. 4 17 Wrz 2015 22:46 #402617

• aagaaz
  • aagaaz's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Witaj Aguś :)
Dawno mnie tu nie było a widzę twój ogród rozrósł się, że szok ...
Pięknie u Ciebie. Trawy porosły jak szalone.
Szczególnie ta przy palenisku. To pewnie miskant olbrzymi... Piękny musiałabym taki posadzić , żeby się odgrodzić od sąsiadów.

Dawne siewki od Ciebie pęcherznicy ślicznie mi się rozrosły i utworzyły ogromne krzewy...
Zrobię zdjęcia i wtedy Ci pokażę..

Pozdrawiam serdecznie..

Ogród Aguniady cz. 4 18 Wrz 2015 07:43 #402627

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry piątkowe!

Ech, ależ wiało w nocy okrutnie!
Zarwałam nieco snu, zaspałam w związku z tym, ale dostałam takiego speed'a, że od 7ej już fedruję za biurkiem :D

Niech ten dzień tym, co w fabrykach, minie błyskawicznie, a tym, co ogrodują, ciągnie się niemiłosiernie ;-)

Aga, ależ miłą niespodziankę zrobiłaś mi swoim wpisem!
Bardzo się cieszę, że Cię widzę i zapraszam do regularnego dzielenia się z nami swoim ogrodem...
Ileż ja go czasu nie oglądałam! Na pewno zmienił się nie do poznania.
Super, że pęcherznice nie zawiodły!
Jak pociechy?
Czekam na jakiś dłuższy up-date :)
Pozdrawiam gorąco dziękując za dobre słowo! ps. trawa przy palenisku to miskant Giraffe.
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2015 07:43 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 18 Wrz 2015 09:02 #402645

• Roma
  • Roma's Avatar
Dzisiejszy poranny spacer w Twoim Aguś ogrodzie, uważam za bardzo udany :) Trawy są po prostu oszałamiające,prawie słyszę ich szum,szczególnie dzisiejszej wietrznej nocy.

Ogród Aguniady cz. 4 18 Wrz 2015 12:39 #402671

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Romeczko, to ciekawe, że traw nigdy dość, prawda?
W zasadzie będą pasować do każdego założenia - sprawdzą się świetnie w ogrodach naturalistycznych, ale tez pięknie złagodzą formy w ogrodach formalnych.
Ja je kocham chyba bez wyjątku ;-)
Dziękuję za miłą wizytę!

W Warszawie niebo ładnie się przetarło i mimo, że jest znacznie zimniej niż wczoraj, to wciąż czuć klimat późnego lata...
Nabrałam ochoty na sałatkę jarzynową i rybę po grecku... kupiłam też świetny magazyn z jesiennymi przepisami na bazie grzybów, dyni, cukinii, bakłażanów, ziemniaków... będę działać!

W ogóle, to mam chyba 5 gazet do przeczytania - wszystkie o tematyce bieżącej, ogrodowo-kuchenno-wnętrzarskiej...

Weekendzie, witaj zatem! :) Jeśli do powyższego dodam wyczekiwane wydanie nowego albumu Davida Gilmour'a - czegóż chcieć więcej... (przesłuchane i mimo leciutkiego niedosytu, jest zachwyt)
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2015 13:02 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 18 Wrz 2015 22:27 #402758

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Weekendowe pozdrowienia- u nas też w nocy wichura była okropna, aż rano bałam sie przez okno wyglądać. Od kiedy złąmał nam się klon, to teraz każdy silniejszy wiatr mnie stresuje. Nie spałam...oczywiście- ja chyba muszę mieć coś na sumieniu, bo P śpi snem sprawiedliwego :jeez:

Udanego weekendu i owocnych łowów jarmarcznych :hug:
Ostatnio zmieniany: 18 Wrz 2015 22:27 przez Monika-Sz.

Ogród Aguniady cz. 4 19 Wrz 2015 14:45 #402832

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ależ dziś mamy piękną pogodę, wprost idealną!
Na termometrze 23 stopnie, od rana przyświeca słońce, ptaki znowu wpadły w intensywną aktywność...
Grzyby nadal rosną :)
Moje plany na dziś niestety wywróciły się o 180st. Ech, czasami trzeba się dostosować także do życia realnego.
Dość, że udało mi się w trakcie również coś zrobić w ogrodzie... przesadzone, podlane, skoszone :)
Mam nadzieję, że i jutro pogoda dopisze, bo w zapowiedziach mamy gości w postaci Moniki-Sz :)

Moniko, pozdrawiam również :)
Pogoda pięknie dziś dopisuje i zapomniałam o niedawnej wietrznej wichurze...
Porobiłaś coś dziś w ogródku?
Udanego czasu i integracji ze sztuką!

Ogród Aguniady cz. 4 19 Wrz 2015 17:42 #402849

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Pogoda od kilku dni bardzo przyjemna się zrobiła. Rośliny napojone deszczami sprzed kilku odżyły po letnich upałach i nabierają zielonej masy. Trawiaste kępy robią ogromne wrażenie. Uwielbiam szum traw, a przy takich rozmiarach muszą ci pięknie grać. Moje w większości młode sztuki, ale za kilka lat też będzie co podziwiać.

Ogród Aguniady cz. 4 19 Wrz 2015 20:32 #402905

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Cześć :)

W ogródku, poza podlaniem poczekalni i obchodem "toaletowym" z Cygusiem nie robiłam nic..czasu brakło a do domu ściągnęłam już po zmroku..ale u nas też skoszone i podlane- czary..czary :funnyface:

Szkoda, że nie udało się Tobie wyrwać na jarmark..tak się szykowałaś..i zdaje się, że mogłaś się i na odwiedziny forumowe zdążyć.. .. No nic..życie nie zawsze chce z nami współpracować :jeez:

Integracja ze sztuką była super- przedstawienie rewelacyjne, szkoda tylko, że o tak przedziwnej porze..Czułam się prawie jak przedszkolak na poranku w Teatrze Ochota :rotfl1:

Ogród Aguniady cz. 4 19 Wrz 2015 21:02 #402917

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, jak miło, że 'poranek' nie zawiódł oczekiwań ;-)
Prawdę mówiąc, nie pamiętam kiedy byłam w teatrze, ale usprawiedliwiam się - moja doba jest za krótka. Może zimą :)
Pogoda dziś była wyśmienita - cieszę się, że w tym mocno zajętym dniu, znalazłam także chwilę na ogrodowanie...
Andrzeju, większość moich traw rośnie już któryś sezon - te fantastycznie się rozrosły.
Masz rację, że icj szum na wietrze stanowi doskonałą muzykę. Nowe nasadzenia mają czas na rozrośnięcie się, ale już teraz bardzo jestem zadowolona z efektu.
Trawy na dobrą sprawę pasują niemal do wszystkiego, pod warunkiem, że zestawienia są przemyślane. Gatunków i odmian są przecież setki... ważne, by dopasować je właściwie - albo jako grupa, towarzystwo dla bardziej konkretnych form, czy solitery.
Trzymam kciuki za Twoje! Może wiosną będę u siebie coś dzielić.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.626 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum