Edytka, moje zdjęcia się chwilę ładują, ja muszę partiami wstawiać, taki internet...
Dziewanny te nowe są śliczne, ale w dziedzinie
kuklików też potężnie drgnęło i nie można pozostawać obojętnym wobec wysiłków ludzkich
Ewa, ta żółta to się chyba w nic nie przepoczwarzy, ale co żółta brzydka? Ładna, wszystkie dziewanki ładne
Aga, zgadzam się w sprawie 'Flames of Passion', jeden z ładniejszych
Nie planuję raczej podziału w celu dalszej odsprzedaży, będę raczej powiększać swoją łaczkę, bo mi się taki widok bardzo podoba i zamierzam go rozszerzać
O tak jest na razie...
Bożenko, wszystkie dziewanny bylinowe i wcale nie są ponoć krótkowieczne.
Marta, moje martagony podobnie, ale to nie nasza wina
Lepszym terminem do sadzenia jest jesień. Ja się na kwiaty w tym roku nie nastawiałam, one się mają ukorzenić, taki jest plan
W tamtym roku jeszcze później sadziłam martagony, jakoś tak w maju właśnie, też ciężko to przeżyły, ale teraz prezentują się nieźle.
Wiesiu, śliczne są, prawda? No i te barwy ogniste w sam raz na ogniste, słoneczne rabaty
Na mojej słonecznej po ostatnim suchym lecie i dziwnej zimie zostały właściwie tylko one i liliowce
Piasek też lubią chyba, no i na pewno lubią trochę wilgoci...
Ewa, no nikt nie jest bez wad, kukliki też...
Nie ukrywam, że wiążę pewne nadzieje z rozsiewaniam się dziewanek, jak się te nowe "odmianowe" zaczną zapylać i wysiewać
A siewki bardzo charakterystyczne, nie wyplewię
Kasiu, a ja w takim śliwkowym kolorze mam taką...
Verbascum 'Sugar Plum'
Cierpliwości, Kasiu, dziewanki muszą mieć łatwość wysiewania się, skoro u mnie takie zjawisko zachodzi
Skoro czynią to te zwykłe, to hybrydy też powinny, wydaje mi się
Jak można nie mieć miejsca na oranże!
I w ogóle jak możesz teraz mówić, że na cokolwiek nie masz miejsca!
Ale różowe i czerwonawe kukliki też są
Nie werbenkę, tylko dziewankę?
Rozglądaj się, ona z Vitroflory, więc powinna się pojawiać
Margotek, mogę Ci na zlot przywieźć siewki dziewanny fioletowej, ta Ci się na pewno rozsieje i poprawi samopoczucie
Nie mam pojęcia, czemu kuklik zanikł, raczej w handlu pojawiają się młode rośliny, może miał za sucho?
Lelumku, no szczęka po to, żeby szczękać, nie?
Kolor żółty można śmiało tolerować w przypadku niektórych roślin, uważam... Przed kuklikami nie ma się co bronić, to bardzo wdzięczne kwiatki, jak posadzisz, to zakwitną
Właśnie mi przypomniałaś, gdzie jest moja onoclea?
Według cioci wyszedł mi bokiem brak czapeczki w zimie, taki spóźniony efekt
MIskanty u mnie gorzej niż beznadziejnie... Z 10 się w ogóle nie rusza i pewnie też się w grabarza zabawię, co za rok, właściwie ciągle to robię!
Edytka, aktualność to takie względne pojęcie
Ewa, już pokazuję
Ewciu, sieriko, nie było czasu, miałyśmy w planie, ale z Krzywaczki nie da się tak szybko wyjechać... Następnym razem?
Bożenko, żebyś wiedziała, że się intensywnie wyciszałam
Prawie wszystko mam wyplewione!
Mamy piękny miesiąc maj, najpiękniejsze kwitnienia, listki też niczego sobie
Byłyśmy z Jolą pamelką w Krzywaczce, spotkałyśmy się z gospodarzami i krakowsko-śląską bracią ogrodniczą, wrażenia jak zwykle cudowne, mamy najwspanialszą pasję na świecie, wiemy o tym, prawda?
Nakupowałam trochę i jak mi się zdaje, wszystko to, co potrzebne
Prawie nic jeszcze nieposadzone, zostawiam sobie tę przyjemność na jutro
No to relacja z kwitnień i listnień
Epimedia na początek, gdyż kwitną najpiękniej
Epimedium 'Shiho'
Epimedium 'Fantur'
Epimedium 'Karminkrone'
Epimedium 'Domino'
Epimedium wushanense
Zaraz po epimediach naipiękniej kwitną piwonie
Krysiu, jeśli ją widzisz, to ta od Ciebie, przepiękna! Dziękuję
Paeonia 'Early Scout'
Paeonia 'Early Widflower'
Paeonia 'Claire de Lune'
Wbrew zdowemu rozsądkowi kupiłam kilka pierwiosnków sieboldii... Posadziłam je w miejscu, gdzie woda spływa z dachu, jak będzie padało, będzie dobrze
No ale jak można się było oprzeć, takie cudne one...
Listki teraz...
Acer circinatum 'Sunglow'
I ładne listki z kwiatkami
Polygonatum 'Byakko' Pierwsze kwitnienie
Disporum 'Ki Shimo Naka Fu' Z tym fu na końcu się nie zgadzam