TEMAT: * Gdzie by to upchnąć? *

* Gdzie by to upchnąć? * 11 Wrz 2021 13:10 #776342

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ika, prześliczne dalie :hearts:
Dlaczego wcześniej ich nie chciałam u siebie?? :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

* Gdzie by to upchnąć? * 09 Paź 2021 22:20 #778451

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Eeeech... Czas leci, dla mnie jak zawsze za szybko, ciągle tyle wszystkiego czeka, i czeka, i czasem nie doczekuje ;)

Staram się ogarnąć sprawy ogrodowo-balkonowe przed zimą, ale jakoś marnie mi idzie. Wszystko rozbabrane, i moje rośliny też jakieś nieposkładane w tym roku. Dalie w lesie, agapant wyrósł i stanął, ismeny ślimory zjadły, pomidory dojrzewają na podłodze, hekatomba jakaś.
Wstawię Wam chociaż zdjęcie - stare, sprzed paru tygodni, ale zupełnie zapomniałam, jakie "cudo" widziałam na SŚKOiW

Kup sobie, człowieku, a potem szukaj informacji :happy3:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 10 Paź 2021 08:14 #778462

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Też mam wrażenie, że czas za szybko leci. U mnie w warzywniku też nieporobione . Chyba poważnie przemyśle ilość warzywnych grządek w przyszłym roku
Pokemona nie znam, chyba że tego z bajki :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, ewakatarzyna, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 10 Paź 2021 08:21 #778466

• JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Oj dziewczyny, ja też mam wrażenie, że ktoś za mocno kombinuję z czasem ;) Dni, miesiące, lata coraz szybciej mijają :sad2:
Doba za krótka, żeby ogarnąć wszystko :jeez:
Co do pomyłek w szkółkach, to chyba niewiele jest takich, gdzie ich nie ma. Ja w swojej kupiłam w ubiegłym roku liliowca "Pinokio" nigdzie nie znalazłam informacji o nim, a najprawdopodobniej to Wild Horses.
A na tego Pokemona też bym się skusiła :)
Ostatnio zmieniany: 10 Paź 2021 08:28 przez JaKasiula.

* Gdzie by to upchnąć? * 10 Paź 2021 10:51 #778503

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Pokemon to tak naprawdę był penstemon, pan podpisujący widocznie miał dzieci z fazą na pokemony :happy4: No, ale jak ktoś nie wiedział i kupił to mógł się potem mocno zdziwić.
Pewnie, pomyłki zdarzają się wszędzie. W jednym z moich ulubionych sklepów kupiłam pigwę Vranja, zależało mi na tej akurat odmianie, bo ponoć owoce są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Gruszkowate :happy-old: . Moje cudo wyrosło pięknie, zakwitło obficie, i finalnie obdarzyło mnie jednym owocem. Wygląda jak wspaniałe, kształtne jabłko... z aromatem nie ma szału, a co do soczystości trudno powiedzieć, bo jeszcze nie rozkroiłam. Jeszcze nie wyrokuję, że to na pewno pomyłka, może taki jakiś egzemplarz jabłkowity mi się trafił po prostu. Sklep i tak lubię, bo podobnie jak w sąsiedniej szkółce pracują tam prawdziwi fachowcy.
Liliowców też mam trochę pomylonych, ale z nimi nie ma takiego problemu, gdzieś się zawsze upchnie. Drzewo jednak trudniej przesadzić, no i nie ma gdzie... W zeszłym roku za siatkę powędrowała niewydarzona śliweczka, w tym wywaliłam jeżyny i jagody goi - teren wspólny się kończy :rotfl1:
Właściwie jedyne miejsce, jakie mam w tej chwili uporządkowane, to teren po pomidorach. W piątek przekopałam ostatni kawałek i wysiałam na nim żyto. A, no i pigwowca radykalnie ścięłam, zostało parę gałązek, które podwiązałam do góry. Ile się miejsca uwolniło! Przynajmniej wizualnie, bo korzeni tam mnóstwo i wątpię, czy zdołam choćby większość wyciągnąć.
Dziś wpadnę tylko na chwilę, zabiorę dynie i pewnie od razu wywalę łęty. Strach myśleć, co się pod nimi kryje.
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 21:26 #782932

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Mam wrażenie, że ostatnio nie ogarniam znacznie bardziej, niż zwykle. Nie tylko czasowo. W ogóle.
Jesień w pełni, niemal przedzimie, a w ogródku wciąż można odnaleźć jakieś kwietne przebłyski. Nie ufociłam wszystkiego, bo oczywiście musiało padać (zawsze jest pogodnie akurat wtedy, gdy nie mam czasu wpaść na działkę, a jak tylko się wyrwę - leje). Ale coś tam...

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Gabriel, Łatka, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:22 #782933

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Ślicznie i kolorowo jeszcze mimo deszczu :hearts:

A jak parapetowce?

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:30 #782934

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
A, dziękuję :hearts: parapetowce też jeszcze jakoś żyją. Trochę nawet przybyło, jakieś filo-monstery i begonie, plus oczywiście to, co przytargałam na zimowanie. Pelargonii zatrzęsienie, bo ktoś wywalił, a przecież nie mogłam ich zostawić, żeby umierały na śmietniku, podobnie niecierpki... No i moje własne pelaśki i koleusy.
Jeszcze mój niewydarzony agapant muszę przywieźć; muszę też doczytać, co z nim dalej, czy ma sobie rosnąć, czy raczej go zasuszyć.

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:31 #782935

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83405
I balkonowce?
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:35 #782936

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Ech, balkonowce to trudny temat... Sporo ich ubyło przez zeszłą zimę. Nawet nie mróz je wykończył, tylko "powódź". W tym mój ukochany migdałek :cry3: . Zlikwidowałam 4 donice, na które zawsze niekontrolowanie padało; rodzina się ucieszy, bo będzie miejsce na stolik i jakieś krzesełka, niech sobie siedzą latem.

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:37 #782937

• Jaedda
  • Jaedda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3166
Jeśli tylko jest gdzie upchnąć to pewnie że szkoda pelasiek. Na wiosnę będzie gotowa obsada.
Tak myślałam że coś przybyło. Za dużo pokus ostatnio :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:40 #782938

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83405
Iko, agapant na razie wypraw na balkon. Póki nie ma mrozu typu w dzień poniżej -3. Moje też do tej pory się wietrzą. Jak się zrobi serio zimno, pójdą do piwnicy - niestety, dość mrocznej. Tam nie podlewam prawie wcale, właśnie z powodu braku światła - i liście stopniowo obumierają, ale nie tak do 0, środek pozostaje seledynowy. Jak tylko się da - wio na taras.
Jeśli nie masz zimnej piwnicy, po prostu trochę podlewaj w domu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Lis 2021 22:54 #782941

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Jaedda wrote:
Za dużo pokus ostatnio :happy4:
Kochana, jak na ilość pokus, to prawie nic nie przybyło. Dobry dowód na to, że kiepsko coś ze mną :rotfl1: Ale trudno jednak było nie kupić filodendrona Cobra za 24 zł (przeceniony z 80). Cebulek ledwie kilka przybyło... Raczej nastroje mam destrukcyjne, wywaliłam (sama, a trzeba było to robić z drabiny, horror przy moim lęku wysokości) starą winorośl, bo winogrona tak kwaśne, że i tak nikt ich nie chciał... Zrobiłam w tym roku na ich bazie sos do mięsa z gromadą różnych przypraw, może w tej formie "pójdą". Poza tym pergolę trzeba naprawić, bo się chwieje. Jeszcze nie wiem, co pójdzie na to miejsce, waham się między aktinidią a akebią.
Aniu, piwnicę mam ciepłą, więc będzie musiał zadowolić się miejscem przy "wiejących" drzwiach balkonowych, podobnie jak oliwka. Dziękuję za podpowiedź :hug:

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 25 Lis 2021 17:49 #782980

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
Mandorla wrote:
Kochana, jak na ilość pokus, to prawie nic nie przybyło. Dobry dowód na to, że kiepsko coś ze mną :rotfl1: Ale trudno jednak było nie kupić filodendrona Cobra za 24 zł (przeceniony z 80).

Fiu fiu niezła gratka Ci się trafiła :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, Mandorla, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 09 Gru 2021 08:14 #784792

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25478
Puk puk jest tutaj koś ? :hug: :coffe:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

* Gdzie by to upchnąć? * 10 Gru 2021 09:44 #784887

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Ktoś to jest, tylko czasu permanentnie brak :happy:
Zresztą niewiele teraz jest do pokazywania. Hoje ewentualnie, ale trudno się do nich dopchać z aparatem, jakoś tak chowają zazdrośnie te kwiatki... Tylko zapach je zdradza!

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 10 Gru 2021 15:19 #784924

• Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokaż pokaż Hoye. Ja ich nie lubiłam dotychczas, ale teraz się to zmieniło i nabyłam pierwszą australis lisa , ale malutka, więc pewnie nie zakwitnie w tym roku
Za tę wiadomość podziękował(a): Jaedda, Mandorla, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

* Gdzie by to upchnąć? * 24 Gru 2021 02:21 #786447

• Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
Ogarnęłam świerka, śledzie, i nawet trochę siebie, nie pozostaje nic innego jak życzyć wszystkim do mnie zaglądającym...

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2021 02:25 przez Mandorla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Łatka, Jaedda, Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.292 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum