TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 14 Kwi 2022 07:05 #800122

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
I tak mam tylko przy spirytusowym, ani cytrynowy, ani ascorbinowy tego nie wywołują.
Wytłumaczenie jest bardzo proste. Jako kwas dwuwęglowy jest kwasem dość lotnym, dlatego ma wyczuwalny mocny zapach, dla
osób wrażliwych nawet drażniący. Jeszcze bardziej lotny od octowego jest kwas mrówkowy. Pewnie każdy jako dziecko wrzucał chusteczkę na mrowisko a potem próbował wąchać duszące opary.
Kwas cytrynowy, askorbinowy czy mlekowy w potrawach nie zastąpią całkowicie kwasu octowego bo nie maja tej nutki zapachowej, która w wielu potrawach robi robotę. Podobnie jest z pieprzem. Dodaje ostrości ale też i aromatu. Można w jakimś stopniu zastąpić go ostrą papryką ale to nie będzie to samo.
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2022 07:06 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Babcia Ala, Janta


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 14 Kwi 2022 07:23 #800124

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
whitedame wrote:
.
Co do fasolki szparagowej Janinko to u mnie wchodzi w grę tylko blanszowanie i mrożenie.
Jeszcze parę woreczków z fasolka w zamrażarce mam :)
Lubię jednak mieć takie przetwory, które ze słoika wywalam na patelnię lub do garnka i obiad prawie gotowy :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Mamma, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 14 Kwi 2022 07:31 #800125

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko, ja pakuję fasolkę do słoików, zalewam woda z solą, odrobiną kwasku lub cytryny (kto co woli), tylko dla zmiany ph i pasteryzuję , ale trzy razy (tyndalizacja). Fajna baza do wszystkiego i nie zajmuje miejsca w zamrażarce.
Robiłam też tak brokuły.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 14 Kwi 2022 07:34 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Janta

Między kuchnią a ogrodem 14 Kwi 2022 20:43 #800159

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Problemu z miejscem w zamrażarkach na szczęście nie mam :) Ja chcę mieć w słoiku prawie gotowy obiad :whistle: W nadchodzącym sezonie spróbuję dodać do tej potrawy którą opisywałam i która mnie zawiodła, fasolki blanszowanej w wodzie z octem, tak jak jest w przepisie, którego link podała Ania. Może będzie lepiej :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 15 Kwi 2022 08:05 #800186

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
No ale żeby mieć co do tych słoików i zamrażarek wsadzić, trzeba to sobie wyhodować :flower:
Na razie jest tego niedużo, ale warzywnik zaczyna się wypełniać.

C29D010A-F8DD-4793-9F44-5AC62E799473.jpeg

Od jesieni rośnie czosnek i cebula. Pod tunelem kapusty, kalarepy i Kozulowa sałata. W przenośnym inspekcie jest sałata, a pod agrowlókniną jest wysiana marchewka, pietruszka i skorzonera.
Pod tunelem w trawie są kapusty.

EC13E8AE-B7EA-4BC7-ACD1-44842EBAA450.jpeg

Bób i groszek też już rosną pod chmurką.
Mam nadzieję, że to będzie udany rok, czego sobie i Wam życzę :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 19 Kwi 2022 22:21 #800530

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj o moim pomyśle, żeby nie robić rolad na obiad, a żeby rolada była :woohoo: Wnuki zawsze pytają czy będą rolady, to mogłam z czystym sumieniem powiedzieć, że tak :)
Zmieliłam mięso i rozłożyłam na natłuszczonej folii.

IMG_5118.jpg

Na mięsie rozłożyłam farsz. Tutaj akurat przesmażone bakłażany z cebulką i ogórkiem kiszonym.

IMG_5119.jpg

Folia pomogła zwinąć ładną roladkę

IMG_5120.jpg

Zazwyczaj piekę w rękawie, ale dzisiaj użyłam foremki.

IMG_5121.jpg

Piekłam w 130*, termoobieg. Wbiłam do rolady sondę, więc piekarnik wyłączył się jak w środku rolady było 80*

IMG_5123.jpg

Wyszło dobrze

IMG_5124.jpg

Zostało jeszcze trochę, bo wszystkim bardzo smakowało :)

IMG_5129.jpg

Wnuki zachwycone, bo jadły największą roladę na świecie :happy:
Co do przypraw, to co kto lubi. Ja oczywiście kolendra, kumin, kozieradka, papryka i czosnek. O soli też trzeba pamiętać :whistle:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 19 Kwi 2022 22:29 #800531

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4745
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Wygląda smakowicie.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 19 Kwi 2022 22:35 #800532

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ja się najbardziej cieszę, że nie musiałam tych 14 rolad które zawsze robię, tłuc tłuczkiem :jeez: Wnuki na szczęście stwierdziły, że to też rolada :happy: Jednak jak chcę, żeby znały te świąteczne smaki co ja, to będę musiała czasem zrobić tradycyjne rolady z kluskami i modrą kapustą ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 19 Kwi 2022 23:02 #800533

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4745
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Często robię tradycyjne, wołowe rolady z mielonego.
Gorsze kawałki np. gulaszowe mielę, rozpłaszczam płaty, nadziewam boczkiem cebulą i ogórkiem kiszonym, smaruję musztardą i zamykam w mielonym.
Są przepyszne.
Zrazowa górna czy np rostbef b.k. są teraz tak drogie, że trzeba szukać alternatyw.
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2022 23:04 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 19 Kwi 2022 23:10 #800534

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Czasem robię z "gorszej" wołowiny taki gulasz, którego składnikami są te same dodatki, co do rolady. Wygląd inny, ale smak ten sam.
To samo robię z rolmopsami. Zamiast zawijańców, robię koreczki ze składników jak do rolmopsa. Smak zostaje, a roboty mniej. Trzeba sobie na starość życie ułatwiać ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2022 23:10 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 08:30 #800552

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19992
  • Otrzymane dziękuję: 83451
JaNina wrote:
Trzeba sobie na starość życie ułatwiać ;)

Jestem jak najbardziej za!

Niestety, znowu zostało mi jedzenie poświąteczne, głównie bardzo dobrej jakości peklowana i upieczona szynka w kawałku.
Jakoś mi słabiutko idzie jedzenie (jestem sama z sukami do soboty), nie miałabyś pomysłu na za zagospodarowanie? Mogę zamrozić, ale to marne rozwiązanie.

Grzech jedzenie marnować, a już skoro zwierzę straciło życie - grzech straszny dopuścić do zepsucia mięsa.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 08:38 #800553

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu, ja bym pewnie zamroziła :oops: . Można też dać do słoików zalać bulionem lub wywarem z warzyw z dodatkiem żelatyny. Pasteryzować w piekarniku w 80* dwukrotnie. Będzie szynka w galarecie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, renmanka, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 08:56 #800555

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19992
  • Otrzymane dziękuję: 83451
Szynka w galarecie brzmi dobrze, tylko jak to potem z tego słoika wyciągać? :think:

Pewno masz na myśli duże słoje z szerokim "gardłem", jak z naszego, a przynajmniej mojego dzieciństwa słoje Wecka. Takich nie mam, jeśli już, używam małych słoiczków.
Tej szynki nie było Bóg wie ile, około kilograma, zostało 3/4. Zaproszeni goście (4 osoby) zjedli przystawki i pieczonego łososia pod rozmarynowymi cytrynami, świnina nie wzbudziła chyba entuzjazmu.
Nie ma rady, po prostu zamrożę,
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 09:01 #800556

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Bigos, tradycyjnie przygotowywany po świętach w celu zutylizowania różnych pozostałości. A bigos oczywiscie do zamrażarki. :yummi:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 09:08 #800559

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19992
  • Otrzymane dziękuję: 83451
No niestety, jestem takim dziwadłem, co nie jada bigosu. Jedna z niewielu potraw, po których każdorazowo wysiada mi wątroba.
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2022 09:09 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 15:46 #800576

  • Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 19992
  • Otrzymane dziękuję: 83451
Staram się wymyślać lżejsze spożytkowanie szynki, tu wstawiłam zdjęcie i opis.

Nie gniewaj się, Janko, że uprawiam mój ogródek w Twoim wątku, alegorycznie się wyrażając. :kiss3:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 17:21 #800581

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Moje drzwi do kuchni i furtka do ogrodu są zawsze otwarte dla miłych gości :) Twój przepis już kiedyś czytałam :)
Wracając jeszcze do galarety ze słoika. Akurat mam wołowinę w sosie własnym, a tak naprawdę we własnej galarecie ;)

9E1A22AE-F702-44DD-B3D8-00367A513BE7.jpeg

Jak widać słoiczek jest niewielki, taki na raz na kolację. Zawartość brutalnie, łyżką wybieram na talerzyk.

63E15B2E-547E-4698-8141-7F1C039B62DE.jpeg

Może nie wygląda apetycznie, ale smakuje wybornie.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 20 Kwi 2022 18:48 przez JaNina. Powód: Straszny błąd ortograficzny
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Łatka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 20 Kwi 2022 18:50 #800589

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Aniu nie zabolały Cię oczy od tego talerzyka w poprzedniej wersji :oops:
Tak to jest, jak się pisze w biegu :club2:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.975 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum