TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 08 Sty 2023 20:11 #820327

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6313
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Janko ja nią już jestem ;) , a nie łączy się funkcji kasjera i księgowego, bo to może prowadzić do nadużyć finansowych :cool3:. Mogę też nakrywać do stołu i myć garce :funnyface:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 20:13 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 08 Sty 2023 20:28 #820328

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4743
  • Otrzymane dziękuję: 17537
I jeszcze ogórki z boncloka :hearts:
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, JaNina, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 08 Sty 2023 20:31 #820329

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54392
No i biznes sie rozlecioł niż sie zaczon :jeez:
Nawiązując do wpisu Beatki, to dzisiaj na obiad była

20230108_163303.jpg

Oczywiście sos pomidorowy własny. Cebula i pomidory ze słoika też. Do tego bakłażan podpieczony w piekarniku i wymieszany z przyprawami w oleju

IMG_5704.jpg

zamknięty w słoiku

IMG_5706.jpg

Jesteśmy mięsożercami, ale już drugi dzień nie brakowało nam mięsa.
Ciasto oczywiście zrobiłam sama :happy:
Mozzarelle już wcześniej wyjaśniłam. Obcego pochodzenia zostały tylko oliwki. Drzewko posiadam, ale oliwek niet ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 20:32 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Marzenka, whitedame, Jaedda, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 08 Sty 2023 20:57 #820332

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6313
  • Otrzymane dziękuję: 29654
Ogórki mogę kisić i uprawiać też, akurat to mi tylko od czasu do czasu nie wychodzi ;), ale u Janki naczynia bym zmywała i chciałabym jej teczkę za nią nosić, bo u mnie syn gotuje i nie wiem czy dotrwam do emerytury :huh: . Dziś nasmażył karminadli chyba na cały tydzień, dobrze że mamy wybór dzięki mnie chociaż w dodatkach, np. dziś było do wyboru modro kapusta, pory z jabłkiem, kiszono kapusta z jabłkiem, buraczki ze słoika, kapusta brukselka z wody.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2023 20:58 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Jaedda, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 08 Sty 2023 21:15 #820335

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Babcia Ala wrote:
ale u Janki naczynia bym zmywała i chciałabym jej teczkę za nią nosić,
No to Ci grozi bezrobocie :jeez: Mam zmywarkę, a zamiast teczki jeno moło taszka :ohmy:
Za to co proponujesz jako dodatki
Babcia Ala wrote:
dzięki mnie chociaż w dodatkach, np. dziś było do wyboru modro kapusta, pory z jabłkiem, kiszono kapusta z jabłkiem, buraczki ze słoika, kapusta brukselka z wody.
masz w mojej kuchi tytuł MasterChef :hearts:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, whitedame, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 09 Sty 2023 19:49 #820424

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Do mycia garów to ja, Mama zawsze piekła i gotowała a ja cały dzień myłam bo Mama miała polot w kuchni, nie to co ja ;) :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2023 19:31 #820626

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Znowu ja :oops: Janinko, przyjeżdża do Ciebie spora grupa koleżanek na weekend, idziesz do kuchni i..no właśnie , najlepiej dzień wcześniej przygotować coś co da się odgrzać i nie straci smaku, no i w miarę szybko, smacznie. Poratuj :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2023 19:32 #820627

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Przekąski, czy jedno danie na ciepło?
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 19:34 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 11 Sty 2023 23:46 #820663

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Niespodziewana wizyta nie pozwoliła odpisać ;) danie na ciepło, taki obiadek no bo cały dzień co najmniej, bez tego humory opadną a goście odjadą :devil1:

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2023 06:44 #820666

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Tak na całkiem szybko, to możesz zrobić sałatkę z ryżu. Błyskawica ;) Ugotowany ryż, najlepiej basmati, wystudzić. Ważne, żeby po ugotowaniu napowietrzyć, czyli tak wymieszać, żeby nasionka nie były posklejane. Do ryżu dodajemy specjały z puszek, czyli groszek, kukurydzę i ciemną fasolkę /po wypłukaniu, żeby nie zabrudziła ryżu/ Można dodać co się ma. Zieloną pietruszkę, marynowaną paprykę i co tam jeszcze masz. Do tego parę łyżek majonezu. Ja robię swój, ale jak karmię ludzi na szybko, to używam kieleckiego. Przyprawić do smaku i zapomnieć do czasu przyjścia gości. Do tego udka lub pałki z kurczaka. Wygodna też jest jakaś pieczeń. W razie kompletnego braku czasu, można też podać kiełbaski. To jest najszybsze danie do podania, jak się chce posiedzieć przy stole, a nie chce się stać w kuchni.
Jak masz więcej czasu, to krokiety z barszczem też są wygodne.
Jak chcesz jeszcze jakieś pomysły, to pisz, ale odezwę się dopiero późnym popołudniem.
Znowu niestety idziemy na pogrzeb. Coś ostatnio za często :jeez:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 12 Sty 2023 18:26 #820718

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Bardzo dziekuję, nas dopiero przywrócili prądowo ;) skorzystam na pewno. Ludzi będzie sporo i szkoda czasu na gary a jeść się chce. Poza tym przy jedzeniu lepiej gadka się toczy :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 13 Sty 2023 19:12 #820789

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 595
  • Otrzymane dziękuję: 1176
To może i ja się coś poradzę . Mam sporo buraków ćwikłowych i myślę czy by nie wycisnąć soku w wyciskarce a dopiero potem go zakisić zamiast krojonych i zalewanych które pleśnieją . Wycisnąłem na próbę i jakoś nie chce fermętować za bardzo z czosnkiem ,tylko może za słodki a może coś dodać albo więcej czasu bo na razie 3 dni i tak jak by dopiero coś zaczynał bo się ciśnienie w butelce zrobiło i kolor troszkę zmienił ale może od światła.
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 05 Lut 2023 19:20 #822781

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Przepraszam Stasiu, że nie odpowiadałam :club2:
Myślałam, że ktoś inny odpowie, ba ja buraczków raczej nie kiszę :oops: Kiedyś kisiłam, ale jak zaczęłam robić kimchi, to inne kiszonki poszły w zapomnienie. Tylko ogórki i czasem białą kapustę kiszę.
W tym roku jednak się poprawię. Mam już nawet poznaczone przepisy na niezbyt często spotykane kiszonki. Nie wiem co z nich wyjdzie, ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała :whistle:
Mam zamiar zrobić kiszone bakłażany, brukselkę, kapustę z cytryną, miechunkę, cytryniec i seler z pigwą.
Oczywiście wszystko musi najpierw urosnąć w moim warzywniku. Cdn. jak surowce na kiszonki urosną :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): papryczka

Między kuchnią a ogrodem 05 Lut 2023 19:33 #822784

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54392
Tymczasem prezentacja nowego śniadania, jakie zagościło w mojej kuchni.
To jajko sadzone na sezamie. Lubię płynne, a właściwie prawie surowe żółtka, ale nie lubie podpieczonego białka sadzonych jajek. Musiałam odizolować jajko od patelni. No i zrobiłam tak:
Na lekko natłuszczoną małą patelenkę wysypałam warstwę sezamu i na bardzo słabym płomyku pozwoliłam mu lekko zmienić kolor.

20230204_093852.jpg

Na to delikatnie wybiłam jajko i dalej na słabym płomyku smażyłam bez przykrycia, bo nie chciałam, żeby mi się żółtko ścięło.

20230204_094205.jpg

Sezam zrobił coś w rodzaju skorupki tak, że jajka nie trzeba było na łopatce przenosić, tylko podparcie widelca starczyło

20230204_094642.jpg

Całość wylądowała ma kromce, oczywiście mojego chleba

20230203_082619.jpg

Od spodu jajko wyglądało tak

20230203_082612.jpg

Oczywiście posoliłam i posypałam ostrą wędzoną papryczką. Smaczne :yummi:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Mamma, Jaedda, Zygowa, ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 05 Lut 2023 20:16 #822789

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Janinko ja też uwielbiam takie jajka. A, że ostatnio królują u nas frytki z piekarnika, to odkryłam, że takie "niespalone" jajka sadzone są z niego najlepsze. Zatem podrzucam pomysł ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 05 Lut 2023 20:54 #822792

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4743
  • Otrzymane dziękuję: 17537
Marlenko, jak je robisz?
Jak mocno nagrzewasz piekarnik?
Frytki z piekarnika to moje danie popisowe ale o jajkach nie pomyślałam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Między kuchnią a ogrodem 05 Lut 2023 20:57 #822793

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Beatko banalnie, pod koniec pieczenia wbijam jajka ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Między kuchnią a ogrodem 05 Lut 2023 21:44 #822802

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3658
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Właśnie robię :P
Trochę za długo i żółtko nie lejacę..

IMG_20230205_214118954.jpg

I spód.
IMG_20230205_214104329.jpg
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.883 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum