TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 25 Wrz 2020 21:41 #729483

  • aga
  • aga's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 843
  • Otrzymane dziękuję: 4750
Już zrobione! :lol: Mój sos jest w słoikach.Trochę zmodyfikowałam " po mojemu".Kocham takie przepisy, bo lubię tworzyć własną wersję.Zamiast pieprzu syczuańskiego dałam pieprz młotkowany z kolendrą i trochę wędzonej papryki.Bakłażany miałam ususzone i zmieliłam je na proszek,



20200925_204731.jpg


także dodałam mielone , suszone Mulato...



20200925_204958.jpg


i to był strzał w 10.Proszki z suszonych warzyw mają skondensowany smak, wciągają wodę z potrawy i nie trzeba długo gotować, aby mieć odpowiednią konsystencję.



20200925_210610.jpg


Proszki z suszonych warzyw to moje tegoroczne odkrycie :idea2: ! Wszystkim polecam. A dopiero się rozkręcam jak je używać.
Janinko,dzięki za przepis. Acha,mój Mąż się pyta jak się taki sos nazywa? Może być "Sos Janinki ze śliwkami"? Czy on ma jakąś inną nazwę? :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczolka, JaNina, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 26 Wrz 2020 08:26 #729503

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nazwa sosu mi się podoba :)
Chciałam jeszcze pokazać co zrobiłam. Jakiś czas temu podałam przepis na szybkie pikle z ogórków, który jest tutaj
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=396#721798
Zalewa tak nam smakuje, że zrobiłam tym sposobem też buraczki. Jednak najpierw je ugotowałam nieobrane na parze, a później pokroiłam na mandolinie na cienkie plasterki. Po zjedzeniu buraczków została mi pyszna zalewa o pięknym kolorze. Uzupełniłam nieco ubytki octu, cukru i soli i zalałam nią pokrojoną cukinię Tromba d’Albenga i zapasteryzowałam

2700C7FA-55ED-490B-ADE6-64F95B8EF9B9.jpeg

I tym sposobem mam następne dwa słoiki, bez roboty w spiżarni :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, pszczolka, aga, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 26 Wrz 2020 15:27 #729531

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Aga ,a przybliżysz temat proszku z warzyw?
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 01 Paź 2020 19:03 #729999

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, melasę z granatów uzywasz do......no wiem, że przyprawiania, będę ćwiczyć połączenia bo juz mam ale chętnie przeczytam Twoje doswiadczenia, może jakies nieoczywiste :lol: ale nie ma pośpiechu.

Między kuchnią a ogrodem 02 Paź 2020 11:07 #730051

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Ewciu, mam melasy nie tylko z granatów, ale i z winogron, ze śliwek i uwaga - z nasion chleba świętojańskiego :woohoo: Jeszcze go nie kosztowałam :whistle: Najczęściej używam jej do winegretu do sałatek. wnosi taki słodko kwaśny i lekko cierpki smak. Jeżeli w sałatce są jakieś owoce, to to już komponuje się przewspaniale :yummi: Mąż czasem dodaje jej jak robi piwo. Melasę można dodawać praktycznie do wszystkiego, gdzie może zastąpić cukier.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 02 Paź 2020 11:19 #730052

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
gałązka wrote:
Aga ,a przybliżysz temat proszku z warzyw?
Ja nie Aga, ale to chyba nic nie szkodzi ;)
Ja oprócz warzyw na wegetę forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...dem?start=126#675948, suszę takie "odpady"

8108C6E2-077C-465E-817A-50FD48A66F7F-2.jpeg

Później, po wysuszeniu w piekarniku i po zmiksowaniu, wyglądają tak.

20201002_1115251.jpg


W tym są jeszcze ususzone obierki z bakłażanów.
A używam tak jak papryki w proszku, pięknie pachnie :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 02 Paź 2020 11:21 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Zygowa, ewakatarzyna, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 02 Paź 2020 17:15 #730078

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ja dopiero w tym roku odkryłam susze (a suszarka do grzybów stała kilka lat w szafce, a że grzybów nałogowo nie zbieram stała nieużywana :club2:)
Ususzyłam i sproszkowałam buraki.Kolor i zapach niesamowity.
Zrobilam jeszcze vegetę, vegetę z suszonymi grzybami i susz z zieleniny (natka pietruszki, selera, por i lubczyk).
Mam zamiar poeksperymentować z innymi warzywami. Myślę o dyni, jarmużu, może coś jeszcze wpadnie mi do głowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Armasza, pszczolka, JaNina, Zygowa, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 02 Paź 2020 19:49 #730087

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Znam melasę z cukru trzcinowego i buraczanego a o tych dopiero czytam :oops: no ale nie ma wszystkowiedzących :) myslałam też o podprawieniu np jakiegoś mięsa, choć mało spożywam, będę próbować, co mi szkodzi.
Ususzyłam też resztki z sosu śliwkowo-itp.itd. skórki bakłażana też, jak widzisz małpuję :happy: i odkrywam nowe smaki i mozliwości.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 05 Paź 2020 21:33 #730376

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bardzo się cieszę, że próbujesz nowych smaków. Ja też dalej się uczę, ale czy się kiedyś nauczę, tego nie wiem :oops: Dzisiaj robiłem ketchup, a zrobiłam sos pomidorowo selerowo bakłażanowy :woohoo: Wszystko opiszę, ale najpierw muszę odpocząć. Jutro jadę na grzyby. I w nosie mam, czy one będą. Chcę pochodzić z koszykiem po lesie. Jestem potwornie zmęczona. Zamykam dom i ogród tylko na cztery dni, ale dobre i to. Jutro napiszę już z lasu :bye:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2020 21:34 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 12 Paź 2020 19:13 #731034

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Chciałam pisać coś innego, ale przeczytałam ostatni wpis i bardzo mi wstyd, że zapomniałam o tym sosie :club2: Jestem teraz zła, bo nic nie zapisałam i nie porobiłam zdjęć :jeez: Wydaje mi się jednak, że było to tak:
Lekko opiekłam pokrojone bakłażany i dodałam do nich pomidory. Raczej ich nie podpiekałam, bo przed wyjazdem miałam i tak sporo roboty :dry: Dodałam też pół selera. Seler był mój, a więc spory :) Ostre papryczki dodaję do wszystkiego, więc i tam musiałam dać. Jednak tylko tyle, żeby przyjemnie szczypało. Dodałam też pora. Oczywiście sól do smaku. Po paru godzinach przetarłam. Bakłażan z selerem bardzo ładnie się skomponował, ale przecież razem należą do smaków ziemistych, więc się nie dziwię.
Może ktoś się zainspiruje tym pomysłem :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Adasiowa, Armasza, ewakatarzyna, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 12 Paź 2020 22:06 #731059

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Janinko
w przepisie na suszoną jarzynkę podałaś "trochę suszonej trawy cytrynowej". Dajesz tylko bulwki?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Między kuchnią a ogrodem 12 Paź 2020 22:39 #731062

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nie, nie bulwki. One są przeznaczone do dań azjatyckich. Wszystkie źdźbła suszę i wykorzystuję do wszystkich innych potraw. Praktycznie do wszystkiego, rosołu nie wyłączając. Zrobiłam z nich kiedyś nawet wino, pyszne było :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 12 Paź 2020 22:57 #731063

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Szczerze mówiąc- liczyłam na taką odpowiedź :bye: .
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 13 Paź 2020 07:17 #731074

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
To jeszcze napiszę co zrobiłam z ostatnimi baklażanami :) Najpierw to, co mówi przepis.
Parę bakłażanów pokroić na kęs, posolić i zostawić na 30 minut.
Później opłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem. Następnie obsmażyć na oleju arachidowym, ale tylko tak, żeby się lekko zarumieniły. Dodać 1 łyżkę startego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego i dwie łyżki cukru, oraz dolać tyle wody, żeby bakłażany były przykryte. Następnie przykryć bakłażany folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Mają być przykryte bakłażany, a nie naczynie. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
Tyle przepis. Teraz ja :silly:
Bakłażany pokroiłam, ale chyba kawałki były zbyt małe. Bałam się jednak, że bakłażany po dłuższym leżakowaniu w lodówce, odpowiednio nie zmiękną. Niepotrzebnie.
Nie miałam oleju arachidowego, więc smażyłam na oleju z orzechów laskowych.
Razem z imbirem, dodałam parę ząbków czosnku. Po ugotowaniu jeszcze dosoliłam. Stwierdziłam jednak, że brakuje czegoś kwaśnego. Chciałam dodać octu winnego, ale złapałam butelkę z balsamicznym, więc go dodałam. I wtedy to było to. Słodko kwaśny bakłażan z imbirem.
Może niezbyt apetycznie wygląda, ale bardzo nam smakował

FBA73E79-65A8-4888-B5C2-3C8A8A8CC879.jpeg

Podałam na ryżu z żeberkami.
W przyszłym roku, jak będę miała bakłażany, to znowu to zrobię, ale w większej ilości do słoiczków na zimę.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 14 Paź 2020 13:24 #731191

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Powiedzcie proszę czy mogę rozcienczyc spirytus 95 by zalać jabłuszka rajskie ?Ostudzonym
Mam przepis 45 dkg jabłuszek i pół l wódki 40 %
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 14 Paź 2020 17:04 #731213

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8235
Oczywiście że możesz, TU jest kalkulator ile dolać wody do potrzebej ilości alkoholu i stężenie

Czyli 210 ml spirytusu
302 ml wody
Wyjdzie około 499 ml alko 40%
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 14 Paź 2020 17:09 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 14 Paź 2020 20:23 #731241

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Adamie bardzo dziękuję super ten kalkulator :bravo:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 21 Paź 2020 19:50 #732019

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Nareszcie uporałam się z grządkami w warzywniku :ouch: Wszystko co było do uprzątnięcia, zniknęło. Tam gdzie było pusto wysiałam żyto, resztę wyplewiłam. Finito :) Zostało jeszcze parę rosnących warzywek, ale coś rosnąć musi :happy:

8FCBC9E4-0075-4570-A78E-7C7507782B02.jpeg

I z drugiej strony

04223ACF-AFE2-4515-90E8-745465DED521.jpeg

Nawet nie było mi przykro, że to już jesień i idzie zima. Pierwszy raz się cieszyłam, że razem z ziemią na grządkach odpocznę i ja :ouch: A wysiewając żyto, już się z kolei cieszyłam, że po zimie będzie wiosna i wszystko zacznie się na nowo. A już tak najbardziej się cieszę z tego, że nie żyję wspomnieniami, tylko cały czas mam plany na przyszłość :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Nimfa, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 1.033 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum