TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 11 Lis 2020 08:12 #734092

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6168
  • Otrzymane dziękuję: 22576
Janinko :flower1: Z przyjemnością obserwuję Wasze różne prace tzw nowości .Ale ta beczka i tak wymiata :hearts: :flower2: :flower2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2020 20:07 #734251

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Janinko, moje apetyty rosną :lol: na tyle, że zapytam czy miałaś przygodę z garnkiem do tadżin, kusi mnie ale nie wiem warto?
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2020 20:30 #734253

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Ten garnek mnie nie kusi, bo niestety nie jestem miłośniczką kuchni marokańskiej :oops: Kiedyś jednak też myślałam o jego zakupie, ale zrezygnowałam. Kupiłam sobie jednak taki

IMG_3170.jpg

i z tego zakupu jestem bardzo zadowolona. Bo i kurczaka lub kaczkę można zrobić, a i jakąś potrawkę też. Czasem i chlebek się upiecze :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, whitedame

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2020 20:50 #734256

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Tak, rzymski przydatny, miłośniczką kuchni marokańskiej tez nie jestem bo nie znam jej wcale ;) ale myślę, że jest zdrowe gotowanie w nim, warzywa czy mięsa nawet po naszemu można przygotowywać :) ostatnio zakisiłam cytryny stąd wczytuję się w te tematy, od Ciebie zaczęło się to :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2020 21:48 #734269

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Przepraszam :whistle: ;) :rotfl1:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika

Między kuchnią a ogrodem 12 Lis 2020 22:27 #734271

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4661
  • Otrzymane dziękuję: 17018
Janinko, też używam garnka rzymskiego ale nigdy nie jest tak okopcony.
W czym Ty go pieczesz?
Pytam dlatego, że zapiekanki z mojego są jakby ugotowane.
Pewnie coś źle robię?
Mój nadal, po 5 latach użytkowania wygląda jak nowy.
Ostatnio zmieniany: 12 Lis 2020 22:28 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 06:32 #734278

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Te okopcenie garnka jest „zasługą” pieca chlebowego. Nie szoruję tego, bo uważam, że to nie ma sensu. Wymyśliłam sobie, że jak napitki pozyskują z beczek w których dojrzewają dodatkowe aromaty, to może taki okopcony przez palące się drewno garnek też coś wnosi do potrawy :whistle:
W piekarniku, najpierw garnek z potrawą wkładam przykryty pokrywką. Jak już nazbiera się trochę wilgoci, czyli jak warzywa lub mięso puszczą soki, to pokrywkę lekko odchylam. Coś tak jak na zdjęciu, ale nie tak mocno. Jak już nadmiar wilgoci odparuje, to przykrywam znowu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 06:47 #734279

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1458
  • Otrzymane dziękuję: 7827
Kilka razy już, już prawie kupiłem formę rzymską do chleba ale zawsze jakieś ale wypadło :happy4: , do chleba chyba się moczy w wodzie formę, czy Wy namaczacie przed pieczeniem chlebka, a jeśli tak to czy chlebek wychodzi inny?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 07:19 #734281

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Ja nie moczę, tylko wlewam do garnka ok. pół litra gorącej wody i przykrywam. Po 20 minutach wodę wylewam, garnek osuszam i smaruję go tłuszczem i posypuję otrębami lub mąka. W sumie to dawno nie piekłam w garnku rzymskim, więc może po niedzieli upiekę i opowiem po kolei co i jak :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 08:04 #734285

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4661
  • Otrzymane dziękuję: 17018
A ja moczę i to pewnie przez to.
Dzisiaj będę robić zapiekankę z warzyw i pałek, spróbuję po Twojemu.

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 08:39 #734292

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1458
  • Otrzymane dziękuję: 7827
Nie wiem jak do zapiekanki, do chleba moczenie chyba jest po to żeby woda parując z formy nawilżała chleb to nie trzeba go spryskiwać, a namoczona przy zapiekance może daje efekt uparowanej potrawy. Trzeba by wypróbować :)
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 08:53 #734294

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Beata, tylko pałki daj na górę, na warzywa :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 09:55 #734303

  • Galina
  • Galina's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 223
  • Otrzymane dziękuję: 271
Janinko powiedz mi czy pieklas juz chlebek w swoim garku?Podobno trzeba namoczyc pozniej nagrzac w piekarniku no to przeciez wyschnie,i w goracy wkladac chleb.Moze masz jakis swoj sprawdzony przepis?

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 10:21 #734306

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Galinko, ja już tak trochę piekę z automatu. Umówmy się, że w poniedziałek lub we wtorek, jak będę piekła w garnku, to zdam relację :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Galina, zwykły chłop

Między kuchnią a ogrodem 13 Lis 2020 20:29 #734356

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
:rotfl1: :hug: dzisiaj moje dzieciaki, które wpadły na tydzień z maleństwem, dostały na śniadanie szakszukę, tylko mlaskali choć zięc wybredny :lol: do wędlinki kasundi, nie ma jak u mamy :happy: cytryny ukiszone to i z mięskiem trzeba je połączyć. Ot, dopadło mnie :rotfl1:
Janinko, masz ten rzymski szkliwiony czy nie?
Ostatnio zmieniany: 13 Lis 2020 21:18 przez sierika.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 18:14 #734755

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 7874
  • Otrzymane dziękuję: 52174
Mój rzymski nie jest szkliwiony, ale nie jest też taki, jak teraz są w sprzedaży. Coś pomiędzy. To bardzo stary garnek. Kupiłam go wiele lat temu na targowisku ze starociami za całe 20 zł :woohoo: Mimo, że był starociem, to wyglądał jakby go nikt nie używał.
Chlebek wczoraj upiekłam. Starałam się zapamiętać co robię :happy:
W poniedziałek wieczorem rozmieszałam 200g mąki pszennej i 200 ml wody z paroma łyżkami zakwasu żytniego. Nigdy nie odmierzam zakwasu. Ile mam, tyle dam. Pilnuję tylko, żeby zostało zakwasu na zaś. Rano zaczyn wyglądał tak

IMG_3179.jpg

Do tego dodałam 800g mąki pszennej, 450 ml wody, 3 łyżeczki soli i garść czarnuszki. Wyrobiłam robotem planetarnym.

IMG_3180.jpg

Po około dwóch godzinach wyłożyłam ciasto na natłuszczony blat, rozciągnęłam i poskładałam

IMG_3183.jpg


IMG_3184.jpg


IMG_3185.jpg

I znowu dałam do wyrośnięcia. Po następnych dwóch godzinach przełożyłam ciasto do garnka. Do garnka wcześniej nalałam około 0,5 l gorącej wody i przykryłam. Po 15 minutach wodę wylałam, garnek wytarłam do sucha, natarłam oliwą i obsypałam otrębami. Zrobiłam to też z pokrywką, na wszelki wypadek, gdyby chleb się do niej przykleił.

IMG_3186.jpg

Przykryty garnek wstawiłam do zimnego piekarnika. Nastawiłam temperaturę 250* góra/dół. Z chwilą gdy piekarnik osiągnął 250*, obniżyłam temperaturę do 220*. Po 20 minutach zdjęłam pokrywkę i piekłam dalsze 20 minut.
Po wyciągnięciu garnka z piekarnika odczekałam 10 minut i wyciągnęłam chleb z garnka.

IMG_31891.jpg

Stygł na kratce.

IMG_3190.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 18:50 #734768

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1458
  • Otrzymane dziękuję: 7827
:) piękne dziury, smaku mi narobiłaś, idę podkarmię zakwas i jutro coś poczynię :dance:
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 19:22 #734772

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4102
  • Otrzymane dziękuję: 4952
Teraz ta firma ma garnki rzymskie za wielkie pieniądze ;) w moim piekarniku temp. kończy się na 220* czyli gdy wkładamy do zimnego piekarnika to pokrywka być musi? bo tak gdzies wyczytałam na blogu babki, która wiecznie piecze-tak napisała :dry:
Dzięki za opis :)


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.811 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum