TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 19:54 #734778

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wydaje mi się, że lepiej nagrzewać garnek z pokrywką. Przecież piekarnik cały czas grzeje, żeby osiągnąć temperaturę. Pod pokrywką ciasto ma bardziej wilgotno. Jak w trakcie, po tych 20 minutach, ściągnęłam pokrywkę, to chlebek był wyrośnięty, ale jasny. Dopiero przez ostatnie 20 minut, tak ładnie się przyrumienił.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Bobka


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 20:11 #734782

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8235
A to synuś nam na obiadokolację zrobił


IMG_20201117_201248.jpg





A jak zjadłem to przesłał mi to: :happy3:

1584006168_9zj0vo_600.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 17 Lis 2020 20:14 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): merlin, sierika, Łatka, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 20:18 #734784

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Janinko, robisz zakwas z żytniej jasnej czy razowej?

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 20:44 #734789

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Z żytniej typ 2000.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 20:49 #734793

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1548
  • Otrzymane dziękuję: 8235
Janinko, czy chlebek z czarnuszką nie jest trochę ostry? Kupiłem kiedyś torebkę ale leży bo się żona zbulwersowała że jakichś wynalazków chcę nasypać, moje kochanie uznaje tylko słonecznik i dynię.
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 20:51 #734795

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Wtrącę się, czarnuszka b. zdrowa, tzw. złoto faraonów, wirusobójcza i podnosząca odporność, czyli bardzo na czasie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 20:56 #734798

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Chleb z czarnuszką jest pyszny, pod warunkiem, że się nie przesadzi ;) Proponuję żebyś na początek dał do chleba łyżeczkę czarnuszki. Tak jak pisze Ala, ona jest bardzo zdrowa i warto nią podnosić walory smakowe chleba :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 21:06 #734801

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Czarnuszka jest super, dodaję zawsze sporo przy kiszeniu kapusty, świetnie podnosi smak. Do bułeczek też.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 17 Lis 2020 23:17 #734837

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 6317
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Ewo, ile to jest sporo, nie wiedziałam, że czarnuszka może być dodatkiem do kapusty. Stosuję marchew, koper i czasami owoce żurawiny. Na taki bunclok 5 l czyli około 8 kg kapusty świeżej, taka mała garstka, to będzie w sam raz?
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Lis 2020 08:27 #734844

  • Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2269
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Siemię lniane też zdrowe, dorzucam do chleba. Z czarnuszką nie próbowałam, ale to się musi zmienić. :hug: za inspirację
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Lis 2020 09:15 #734852

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Moje chleby są albo z czarnuszką, albo z kompletem nasion tzn. słonecznik, dynia siemię, sezam i zmielony ostropest. Jutro będę piekła z kompletem nasion i chcę wypróbować coś nowego w sposobie pieczenia :woohoo: Oczywiście opiszę :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Lis 2020 09:19 #734853

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Ja do swojego chleba dorzucam te nasiona, co Wy(czarnuszkę też).
Czasami dodaję kminek(trzeba uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością ). Piekłam też wersję z suszonymi pomidorami i oregano. Oczywiście, taki chleb nie nadaje się do kanapek na słodko :wink4:
Ostatnio zmieniany: 18 Lis 2020 09:19 przez JaKasiula.
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Lis 2020 19:36 #734896

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ala, na 20 kg kapusty dałam 20g, tyle było w jednej torebce, więcej akurat nie miałam ale trzeba pamiętać by nie przedobrzyć bo czarnuszka ma wyrazisty smak, poza tym oprócz czarnuszki dałam liść laurowy, ziele, czarna gorczycę bo miałam/ za sprawą Janinki :) / i jeszcze inne zioła. Uzbierało się kilka torebek. Zawsze przekładam żurawiną, pół kg na tę ilość. W tym roku zapomniałam o żurawinie ale M się spisał i kupił czerwone kulki, myslał, że to żurawnia i przyniósł brusznicę :lol: też super do kapusty.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 18 Lis 2020 22:33 #734932

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Bardzo apetyczne są przepisy na rozmaite pyszności :) Czarnuszkę ostatnio dodaję do wszystkiego :) A najczęściej posypuję ją mięso przed pieczeniem, dużo jej sypię, niemal robię panierkę czarnuszkową :)
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2020 13:09 #735074

  • Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2269
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Zapytam u Ciebie Janinko, bo Ty wiesz wszystko. Co zrobić z kapusty włoskiej? Oprócz gołąbków

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2020 13:45 #735077

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Wiem wszystko, ale oprócz tego, czego nie wiem :happy:
Kapustę włoską traktuję praktycznie tak samo jak białą. Można robić surówki i kisić. Ja najbardziej lubię ją robić tak samo jak robię brukselkę.
Kapustę gotuję w osolonej wodzie, ale nie do miękkości. Jak jest mała, to kroję na ćwiartki, jak większa, to na takie kawałki "na raz", dowolnie. Na dużej patelni przesmażam wędzony boczek. Ma być ładnie podpieczony. Do boczku dodaję podgotowaną kapustę i razem przesmażam. Można dodać ulubione zioła, lub orzechy. Przesmażona cebulka też mile widziana :happy:
Można jeszcze zrobić maślaną. Roztopić masło z odrobiną wody i dodać poszatkowaną kapustę. Najpierw dusić, a po chwili zdjąć pokrywkę i przesmażać do miękkości. Dodać co kto lubi :)
I jeszcze jak robiła moja Mama.
Kapustę pokroić na ćwiartki i gotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Dobrze odsączoną polać masełkiem z bułką tartą.
Więcej nic mi nie przychodzi do głowy :oops:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, whitedame, Szafirek, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2020 13:50 #735079

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Ja ją tak uwielbiam, jak kalafior z bułeczką i masłem.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 20 Lis 2020 19:58 #735134

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32079
Chyba nie będziesz miała nic przeciw,Janinko,że" kleję " ten przepis


20201120_194714.jpg
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.994 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum