TEMAT: Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 08:36 #735156

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3570
  • Otrzymane dziękuję: 7721
zwykły_chłop wrote:
Janinko, czy chlebek z czarnuszką nie jest trochę ostry? Kupiłem kiedyś torebkę ale leży bo się żona zbulwersowała że jakichś wynalazków chcę nasypać, moje kochanie uznaje tylko słonecznik i dynię.
Powiedz mżonce,że dzięki niej Egipcjanki tak długo są urodziwe i zdrowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula


Zielone okna z estimeble.pl

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 10:34 #735171

  • Szafirek
  • Szafirek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 2269
  • Otrzymane dziękuję: 10960
Dziękuję za przepisy :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 14:44 #735197

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Jakiś czas temu zrobiłam cukinię Tromba d'Albenga z buraczkami w zalewie

34CCEBC0-A7CD-46E5-B333-CD5D2B94BA04-2.jpeg

Dzisiaj postanowiłam skosztować. Wg mnie rewelacja. Cukinia przeszła smakiem buraczków i dalej jest jędrna.

IMG_3202.jpg

Przepis zostaje na następne sezony :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Szafirek, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 17:28 #735227

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Czy znajdę gdzieś przepis Wasz na chleb pieczony na drożdżach ? :hug:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 18:13 #735236

  • JaKasiula
  • JaKasiula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3808
  • Otrzymane dziękuję: 20306
Bogusiu, mój łatwy, szybki do zrobienia, pyszny.
1/4 kostki drożdży, szczyptę cukru rozpuszczam w 1/5 szklankach ciepłej wody. Odstawiam aż drożdże zaczną pracować.
Do miski wsypuję pół kilograma mąki. W przepisie pszenna, ale ja dodaję żytnią, albo żytnią lub pszenną pełnoziarnistą w zależności od tego, jaką akurat mam. Proporcje dowolne.
Pół łyżki soli
Dosypuję ziarna, dowolne, jakie lubisz, u mnie najczęściej slonecznik, siemię i czarnuszka.
Suche składniki wymieszać, dodać drożdże, odstawić na 15-20 min do wyrośnięcia.
Po tym czasie poklepać, zeby trochę opadło. Wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem. Znowu odstawić na 15-20 min. Po wyrośnięciu ponownie poklepać, po wierzchu posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 min w 180°.
Smacznego :bye:
IMG_20200317_175223-2.jpg

Ja zawsze robię z podwójnej porcji.
Za tę wiadomość podziękował(a): Lila25, Szafirek, JaNina, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 18:23 #735240

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Dziękuję Kasiu :kiss3:mąż właśnie zagniata ,dokładnie tak jak piszesz ,zobaczymy co wyrośnie tym bardziej ,że przejściowo pieczemy w prodiżu :happy:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 18:24 #735241

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Między kuchnią a ogrodem 21 Lis 2020 18:59 #735253

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Janinko bardzo dziękuję :kiss3:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 22 Lis 2020 22:21 #735459

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
JaNina wrote:
Moje chleby są albo z czarnuszką, albo z kompletem nasion tzn. słonecznik, dynia siemię, sezam i zmielony ostropest. Jutro będę piekła z kompletem nasion i chcę wypróbować coś nowego w sposobie pieczenia :woohoo: Oczywiście opiszę :)
No to spróbowałam. Ciasto chlebowe zrobiłam takie jak zawsze na zakwasie. Podzieliłam je na dwie części. Jedną część włożyłam do garnka rzymskiego, ale tym razem nie nalewałam do niego wstępnie wody. Wysmarowałam tylko tłuszczem i wysypałam bułką tartą. Dlaczego nie namoczyłam wcześniej? Gdzieś czytałam, że jeżeli się wcześniej garnka nie namoczy, to chleb pęka. Drugą część dałam do zwykłego naczynia żaroodpornego.

IMG_3198.jpg


Garnek rzymski z ciastem włożyłam do zimnego piekarnika i piekłam jak poprzednio. Po wyciągnięciu garnka, do gorącego piekarnika włożyłam naczynie żaroodporne z ciastem. 20 minut z pokrywką i 20 minut bez pokrywki. Chleby wyszły ładnie. Z niezaparowanego garnka rzymskiego faktycznie pękł na górze, więc coś w tym jest.

IMG_3199.jpg


IMG_3200.jpg


Najważniejsze dla mnie są wnioski.
Bardziej odpowiada mi chleb ze zwykłych keksówek

IMG_1554.jpg

Ale najlepszy jest taki

IMG_2597.jpg

Garnek rzymski i naczynie żaroodporne zostawiam do innych potraw. A jeżeli ktoś chce w garnku upiec chleb, to polecam najpierw nalać do niego na 15 minut gorącej wody.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 22 Lis 2020 22:23 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): sierika, whitedame, Jaedda, Szafirek, Nimfa, anaka, ewakatarzyna, zwykły chłop, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 11:36 #735493

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Dzisiaj ostatnie pomidory i papryki poszły do gara :sad2: Co się dało to zjedliśmy, ale te nie są już za dobre. Trochę suche i kwaśnawe. Jednak słoiczek jakiegoś sosiku z tego wyjdzie. Nic przecież nie może się zmarnować :)

IMG_3205.jpg
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Szafirek, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 12:01 #735494

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Witajcie dobry mieszalnik do ciast ,typu ciasto na chleb i inne ? kto poleci z jakich firm ? ;) :kiss3:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 12:12 #735495

  • whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4746
  • Otrzymane dziękuję: 17541
Moje dzisiejsze śniadanko i pomidorki Xanadu Green Goddes od Kasi Mymysteryy.
Pierwsze obrodziły i nadal je jem, polecam:

20201123_091737.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina, ewakatarzyna

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 12:16 #735496

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Bogusiu, polecić Ci nic nie mogę, bo nie mam takiej wiedzy. Ja mam dwa roboty

20190215_075215-2.jpg

Ten biały jest z Juli. Nie był drogi, ale też nie jest wart polecania. Taki sobie. Jak dla mnie to ma za małą misę, więc dokupiłam ten czerwony w Lidlu. Też nie był drogi, ale już lepszy.
W zależności ile wyrabiam/ubijam, to biorę ten mały, lub duży. Stoją w spiżarce na zamrażarce, więc mi nie przeszkadzają dodatkowe klamoty :happy:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2020 12:17 przez JaNina.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Bobka

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 12:22 #735498

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8258
  • Otrzymane dziękuję: 54394
Oj Beatko, dałaś po oczach. Ja mam pomidory tylko spod chmurki, więc i tak uważam, że miałam je długo :) Ostatecznej listy, co będę uprawiała w przyszłym sezonie jeszcze nie zrobiłam. Zamówiłam jednak trochę więcej jak trochę nasion, więc jak nic, będzie mnie w zimie bolała głowa przy wyborze :happy:
Uwielbiam takie kolorowe pomidorki w sałatkach :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 12:46 #735500

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Janinko bardzo dziękuję :) wysłużył się mikser a ponieważ kupowalismy więcej ciast i pieczywo to zwlekałam z zakupem .Teraz odezwał się żołądek :supr3: ostro więc,szybkie zmiany .Pierwszy chlebek wyszedł ok teraz na drożdżach ,lekko tylko siadł ,przy wkładaniu do pieczenia ,ale nie dostał zakalca i jest dobry .Świadomość produkcji swojego jedzenia to mam aż za dużą :wink2: tylko z wykonaniem było gorzej do tej pory .Zapalenie błony śluzowej żołądka przyspieszyło teraz decyzję,choć męża pilnuję by nie jadł trefnych produktów . :wink2:
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): JaNina

Między kuchnią a ogrodem 23 Lis 2020 18:16 #735551

  • sierika
  • sierika's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Posty: 4104
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Mi tez marzy się mikser planetarny ale ten, który mi się widzi kosztuje bardzo duzo, a ja zbyt mało piekę więc żadnej kalkulacji w tym nie ma, no komfort pracy ale przy moim zapale i portfelu odpada. Dzisiaj wyrobiłam ciasto na piernik staropolski, nie wiem czy 10 minut wyrabiania załatwia sprawę ;) ale tyle zdzierżyłam :lol: stąd te rozważania o porządnym mikserze ale to minie wiosną :rotfl1:

Między kuchnią a ogrodem 05 Gru 2020 11:31 #737325

  • gałązka
  • gałązka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1040
  • Otrzymane dziękuję: 3800
Janino, popełniłam marynowany imbir, ale zostało mi trochę zalewy. Jak myślisz, co można by nią zamarynować?

Między kuchnią a ogrodem 05 Gru 2020 12:46 #737329

  • rozalia
  • rozalia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1823
  • Otrzymane dziękuję: 7800
Ewa, a jaki mikser planetarny polecasz? Mam zamiar sobie kupić, ale jeszcze się zastanawiam nad marką.
Pozdrawiam.Rozalia


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.891 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum