TEMAT: Podwójne życie i psy ogrodnika

Podwójne życie i psy ogrodnika 23 Paź 2022 16:40 #816256

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
Aniu zazdroszczę kwitnień, u mnie było tylko -1.5 i wszystkie dalie zmarzły :placze: i to tylko jeden raz :placze:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, ewakatarzyna, JaKasiula

Zielone okna z estimeble.pl

Podwójne życie i psy ogrodnika 23 Paź 2022 18:45 #816264

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83456
Iwonko, to właśnie najbardziej złości, gdy przyjdzie jedna jedyna noc z ujemną temperaturą, tylko tylko poniżej zera - i pozamiatane, a raczej: powykopywane. :(
Ponieważ dalie sadzę relatywnie krótko, szósty czy siódmy sezon (???), taki fuks, jak w tym roku, trafia mi się pierwszy raz.
Przyjmij choć wirtualnie ogromne talerze Kelvina Floodlighta - marna pociecha za własne dalie, ale z serca.

I jeszcze trochę jesiennych impresji karkonoskich...

To z samochodu, w biegu; rzadko taka czysta linia głównego grzbietu:

Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos, Gabriel, Marlenka, Carmen, jagodka27, JaNina, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 25 Paź 2022 19:03 #816368

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Liście spadają całymi worami, to miejsce zgrabiłam przed południem, kilka godzin później stan jak sprzed porannej akcji. :jeez:

Nawet te jeszcze zielone słabo trzymają się gałązek, jakby resztką nadziei na trochę zapowiadanego ciepła. Coraz więcej jednak takich kolorów:

Dobrze choć, że nadal ładnie, a nawet pięknie jak na schyłek października. Udaje się nawet czasem wygonić do ogrodu suki.

Większość "rajskich" jabłuszek oberwałam i przetworzyłam na (prawie) bezcukrową marmoladkę do sera - z dodatkiem tartego imbiru. Ale Lutnia poważnie bierze do serca swoją rolę psa ogrodnika i pilnuje resztek, na drzewku i na ziemi.

Potem niestety muszę sprzątać ogonki od jabłuszek, które wracają niestrawione przez gardło. :sick:
Tak długi czas bez ujemnych temperatur być może pozwoli dojrzeć choć części fig, robią się miększe i zmieniają kolor.

No i - może, może - rozwiną się dwa pąki, jakie ma młoda magnolia wielkokwiatowa Little Gem.

Ale o tej porze każda kwitnąca roślina pompuje do serca i głowy pozytywną energię - gdy dni zbyt krótkie, niestety...

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Kaja, Marlenka, Carmen, jagodka27, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 26 Paź 2022 15:04 #816393

• Bea612
  • Bea612's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4636
Aniu, a czy swoje pelargonie z gruntu już rozdzieliłaś? :bye: Czy jeszcze można się podmówić o sadzoneczki?
Zielono mi i kwietnie
Pozdrawiam
Beata
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2022 15:05 przez Bea612.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Podwójne życie i psy ogrodnika 26 Paź 2022 17:40 #816396

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Jak najbardziej można. Jeszcze są w gruncie, ale mogę w każdej chwili wysłać, bo mało co kwitną w tych krótkich dniach i tylko przeszkadzają w grabieniu liści.
Beatko, proszę o adres.
Może jeszcze komuś?
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2022 17:40 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Bea612

Podwójne życie i psy ogrodnika 27 Paź 2022 17:45 #816451

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Kloniki brylują.
Sango Kaku - nie widać tego za bardzo, ale ma śliczne, malinowe gałązki, które pięknie odbijają od złotych liści,

Dissectum

Inazuma (duży z lewej) i Pung Kill (mniejszy z prawej), na razie bordowe

Ale od dołu już mają rubinowe listki

Atropurpureum cały krwisty

Ten ostatni prawie obumarł, ale w dwa lata z jednej gałązki postawionej "na sztorc" przy dużym systemie korzeniowym znowu jest mojego wzrostu.
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2022 17:46 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Marlenka, Carmen, jagodka27, ewakatarzyna, Bobka, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 01 Lis 2022 18:30 #816752

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
No i doczekaliśmy listopada.
Dzięki absolutnie wyjątkowemu październikowi ogród nadal żyje, znajdzie się sporo kolorowego - i tym razem nie mam na myśli liści, choć takie na oczarze mogą oszołomić zestawieniem barw.

Dalie jak na porę roku w wspaniałej kondycji, z tym, że te, co zaczynały wcześnie, jakby wyczerpały limit produkcji kwiatów; nieomal bez pąków. Ale co tu narzekać!

W każdym razie nie mam zamiaru ich wyciągać z gleby, na pewno przy nawet niskich dodatnich temperaturach lepiej im tu, niż w piwnicy. Jeszcze się nasiedzą.

Kilka różyczek wciąż zawiązuje pąki, ciepło je otwiera.
Garden Club Biella

The Generous Gardener

Tak długi czas bez przymrozków, ba, z naprawdę wysokimi temperaturami ma niestety również "plusy ujemne".
Już nie wspomnę o startujących na potęgę wczesnowiosennych - przebiśniegi i narcyzy na razie cierpliwie przysypuję ziemią - ale taki widok wcale mnie nie cieszy. :jeez:

To magnolia gwiaździsta - i oby nie spadły te "futerka" z pąków kwiatowych...

Natomiast jaśmin nagokwiatowy niech sobie kwitnie - nawet spory mróz nic jego kwiatkom nie zrobi.

Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Marlenka, Carmen, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 03 Lis 2022 17:38 #816878

• Carmen
  • Carmen's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 3204
:hearts: :hearts: :hearts:
Zielono pozdrawiam Iwona
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27

Podwójne życie i psy ogrodnika 03 Lis 2022 22:40 #816903

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1729
Piękne te dalie - super, że nie zmarzły. Cudne kolory. Aż dziwne, że jeszcze kwitną i przymrozki ich nie chwyciły.
U nas zmarzły już. Musiałam wszystkie wykopać.
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....

Podwójne życie i psy ogrodnika 05 Lis 2022 16:23 #816992

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Ewo, sama jestem zadziwiona, może to teraz tak już będzie? Przyznam, że od co najmniej dekady prawidłowość we wrocławskiej pogodzie jest taka, że dłuuuuga, paskudna jesień, ale z dodatnimi temperaturami ślimaczy się aż het, za Boże Narodzenie. Albo do lutego. Potem zima sobie przypomina, że powinna się zjawić choć na chwilę, ale że śnieg rozdała gdzie indziej, nastaje okres mroźniejszy, bezśnieżny - z wielką szkodą dla roślin. A kilka razy - niespodzianka! - największy śnieg spadł w majowy weekend, na króciutko, lecz jednak.

Wyjątkowość tej jesieni polega na tym, że ujemnych temperatur, nawet przy gruncie, do tej pory nie było wcale. Żadnych szyb do skrobania, co najwyżej bardzo zimna rosa w trawie.
Tak oto dalie kwitną nadal.

Ta urwała się

A na tym zdjęciu widać, że i róże wcale nie zasypiają, przeciwnie, dwie, co przyszły ze szkółki zamierzają wybudzić "oczka". Tu Lustige z czerwonym nowym pędem podpiera Hamari Gold.

Kolejny kwiat Lady of Shalot; niezmordowana dama.

To pąki Kronenburga

A to znalazłam fotografując dalie. :eek3:

A pierwiosnki to chyba trzymam w ogrodzie jako paszę dla ślimaków; że to draństwo jeszcze wyłazi na żer... :hammer:

I takie tam portreciki.

Ostatnio zmieniany: 05 Lis 2022 16:25 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Marlenka, Carmen, jagodka27, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, Bobka, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 05 Lis 2022 18:09 #817009

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25485
I to się nazywa mieć farta do miejscówki na ogród.
Super ,niech kwitną te piękności. :happy:
Oglądam na większym ekranie :comp: to dopiero uczta.
Dzięki :)
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Carmen, jagodka27

Podwójne życie i psy ogrodnika 13 Lis 2022 15:28 #817400

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Powoli, powoli, lecz nieuchronnie zbliża się definitywny koniec sezonu. Jeszcze sporo pracy, i to najczęściej ciężkiej (dosłownie - wory z korą i torfem, pudła z karpami dalii), niemiłej w wilgoci i chłodzie, kończącej się bólem kręgosłupa... By nie popaść w depresję, warto zauważyć ostatnie wysiłki wegetacji, choć czasem trzeba mocno się zgiąć...

Trójsklepka nic sobie nie robi z listopada

Ta ostróżka (Misty Mauves) również.

Co gorsza, róże też nie chcą przyjąć do wiadomości, że szluss..co ja mam z takim czymś robić???

Inne pomaleńku dokwitają; Wildeve

Lady of Shalot - jeden z czterech kwiatów

Desdemona ma zaróżowione policzki - z zimna?

A Graham Thomas jakby dopiero zamierzał się rozpędzić; marnie cały sezon, teraz, gdy wyrwałam dalie w sąsiedztwie , ma więcej światła, czy co>

Ostatnie "płonące" kloniki - Katsura

Inazuma i niziołek Pung Kill

Podobno końcem nadchodzącego tygodnia ma nas odwiedzić mróz...
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Gabriel, Marlenka, Carmen, jagodka27, Babcia Ala, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 23 Gru 2022 09:03 #819389

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Wszystkim zaglądającym tu Przyjaciołom, tym poznanym "w realu" i tym "wirtualnym" życzymy prawdziwie pięknego Bożego Narodzenia.Niech połączy nas wzajemny szacunek i życzliwość.

Ogrodniczka - i psy ogrodnika też, oczywiście.

Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2022 09:04 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, gosiaczek1977, koma, Carmen, jagodka27, JaNina, Bea612, Babcia Ala, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 23 Gru 2022 12:29 #819400

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8525
Aniu Tobie i łaciatym też życzę wszystkiego naj naj a najwięcej zdrowia
Mój łaciatek też się uśmiecha do Twoich :)

Śliczna choinka :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 23 Gru 2022 14:21 przez jagodka27.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Babcia Ala

Podwójne życie i psy ogrodnika 24 Gru 2022 23:21 #819461

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Aniu, czy o taki sznur "pereł" chodzi i czy jest wystarczający?

20221224_2245102.jpg

P.S. Łaciate pod choinką urocze :happy4:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 24 Gru 2022 23:22 przez Babcia Ala.

Podwójne życie i psy ogrodnika 11 Sty 2023 15:16 #820587

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
Chyba muszę otworzyć nowy sezon. Dzieje się.

Wcześnie. Za wcześnie.O ile oczar, kalina bodnantska czy jaśmin nagokwiatowy spokojniutko zniosą ewentualny mróz, to wyrośnięte na kilkanaście cm narcyzy raczej słabo. Przysypuję, przykrywam - i guzik to daje, bo prócz krótkiego epizodu mrozowego w grudniu tak na prawdę nie było ujemnych temperatur i towarzystwo myśli, że jest na all inclusive na jakiejś Krecie czy innej Sycylii. :jeez: Gorzej, że z kątowych pączków wyłażą liście róż, mało tego - wiatr rozwinął jedną z ogrodowych hortensji i ona też nie bardzo śpi... :jeez: :jeez: :jeez:
A tu dopiero wkraczamy w drugą dekadę stycznia w strefie 7a.
Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2023 15:17 przez Łatka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Gabriel, Marzenka, Carmen, jagodka27, Jaedda, JaNina, Bea612, ewakatarzyna, Babcia Ala, JaKasiula

Podwójne życie i psy ogrodnika 11 Sty 2023 22:16 #820651

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 29664
Początkiem przyszłego tygodnia chłodniej, już teraz też nie tak ciepło jak kilka dni temu, towarzystwo powinno przystopować. Z powodu tej pogody cały czas jestem niespokojna, bo do końca lutego het, het :search:
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, jagodka27, ewakatarzyna

Podwójne życie i psy ogrodnika 11 Sty 2023 22:32 #820652

• Marzenka
  • Marzenka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9865
Aniu czy ten oczar pachnie, znasz może odmianę?
No coż począć, u mnie też, jaki u Ciebie wszystko się budzi - żeby w styczniu klucze dzikich gęsi fruwały to nie przypominam sobie. Zwariowała ta przyroda :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, jagodka27, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.893 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum