TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 20 Mar 2020 17:58 #699487

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
mirek_z wrote:
Wojciech Mann zapowiada:
Mistrz Bukartyk, jak zwykle w punkt! :drink1:
Pozdrawiam,
Kasia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 20 Mar 2020 18:33 #699498

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
No i jak tu nie kochać Czechów :)
Mają zakaz wychodzenia bez osłony twarzy.
polskatimes.pl/czechy-zakaz-wychodzenia-...a-sie/ar/c1-14866979

...więc...można i tak :happy4:
www.facebook.com/martina.roubkova/videos/3368862569795574/
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Black Rose

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 20 Mar 2020 20:22 #699549

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Epidemia epidemią ale nie można zapomnieć, że nadeszła
WIOSNA!

Dziś (20.03.2020) o godz. 04:49 zaczęła się astronomiczna wiosna. Słońce przeszło przez tzw. Punkt Barana, czyli równonocy wiosennej. Przez najbliższe pół roku mocniej będzie oświetlona półkula północna.

Dziś na całej Ziemi dzień i noc mają podobną długość. Nie oznacza to oczywiście, że na całej kuli ziemskiej mamy podobną temperaturę, bowiem ta zależy przede wszystkim od wysokości Słońca nad horyzontem, a nie długości dnia. Najcieplej jest w okolicach równika, gdzie Słońce w południe góruje w zenicie, czyli pod kątem 90 stopni do powierzchni Ziemi. W środkowej Afryce panują obecnie 43-stopniowe upały.

Im bliżej biegunów tym oczywiście zimniej, gdyż Słońce świeci pod coraz mniejszym kątem, a więc ma mniejszą moc i słabiej ogrzewa powierzchnię Ziemi. Warto tu dodać, że na biegunie północnym zaczyna się właśnie dzień polarny, który potrwa aż pół roku! Na półkuli południowej zaczyna się dla odmiany jesień, a na biegunie południowym półroczna noc polarna.

U nas dnia wciąż bardzo szybko przybywa. Za trzy miesiące będziemy mieli najdłuższy dzień w roku. Wraz z początkiem lata dni zaczną się ponownie skracać.

Przed nami spore ochłodzenie z solidnymi nocnymi przymrozkami, ale nie martwy się tym, gdyż w następny weekend ponownie się ociepli

90350380_1462042990622134_1801692072902656000_o.jpg

wg. Damian Dąbrowskiego

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 20 Mar 2020 20:46 #699558

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
Gdyby komu bardzo się nudziło, linki do darmowych spektakli teatralnych:
dobrewiadomosci.net.pl/39525-10-najlepsz...IJv1I-8oaJmgENAu2oKc
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, pouder

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 20 Mar 2020 20:50 #699559

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
To ja dorzucę to (dostęp do ponad 11 tysięcy audiobooków i e-booków):

booklips.pl/newsy/empik-udostepnia-wszys...dcuumdP99XvMwl8IgwFo
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2020 20:51 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, whitedame, pouder

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 20 Mar 2020 22:29 #699572

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Ja też zapraszam, na zwiedzanie wirtualne wyjątkowych muzeów:

1. Pinacoteca di Brera - Mediolan pinacotecabrera.org/
2. Galleria degli Uffizi - Florencja www.uffizi.it/mostre-virtuali
3. Musei Vaticani - Rzym www.museivaticani.va/…/collezio…/catalogo-online.html
4. Museo Archeologico - Ateny www.namuseum.gr/en/collections/
5. Prado - Madryd www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works
6. Louvre - Paryż www.louvre.fr/en/visites-en-ligne
7. British Museum - Londyn www.britishmuseum.org/collection
8. Metropolitan Museum - New York artsandculture.google.com/explore
9. Ermitage - Sankt Petrsburg bit.ly/3cJHdnj
10. National Gallery of Art - Washington www.nga.gov/index.html
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda, whitedame, CHI

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 06:53 #699585

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Buźka Wszystkim

Widzę, że Koleżanki zapewniły nam rozrywkę, no i dobrze bo" Kultura to jest cóś takie ważne", że warto o nią dbać.
No i nie zapominajcie o " sztuko" :rotfl1:

Leje, nareszcie nasze roślinki się napiją, a i do zbiorników coś kapnie.
Miłej soboty życzę

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 10:32 #699628

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
mymysteryy wrote:
To ja dorzucę to (dostęp do ponad 11 tysięcy audiobooków i e-booków):

booklips.pl/newsy/empik-udostepnia-wszys...dcuumdP99XvMwl8IgwFo

Chciałam, bardzo chciałam, niestety audiobooki usypiają mnie w sekund pięć, mimo że wybrałam kryminał Tess Gerritsen, autorki którą lubię. U mnie sprawdza się tylko książka lub obraz ;)
Za to z propozycji muzeów od Agus skorzystam z wielką ochotą, no i studiuję starodruki na Polona.
A dzisiaj produkuję maseczki, bo zanim się doczekam na przesyłkę...

Dobrego i zdrowego dnia :bye:

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 10:40 #699629

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Roślinom deszcz nie wadzi, ale nam, po raz pierwszy od dawna, coś się zaczyna w domu nudzić. Nietypowo wszystko już posprzątane, posiane, szwendam się po domu szukając pomysłów, a na ogród w ten zimny deszcz też wyjść się nie chce :) chyba szynki wstawimy do peklosoli, juz można się do wedzenia przedswiatecznego przygotować. Przyniosłam do domu część rozsad, zioła pięknie wyszły, choć niektóre miały termin przydatności bardzo krótki. Skoro wiosna już jest całkiem oficjalnie, to czekam aż się rozkreci. Mi to pomaga nie myśleć o wszystkich złych wiadomościach, na które nie mam wpływu :(
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 10:40 przez Agus.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 11:04 #699635

• vimen
  • vimen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 417
A u mnie świeci słoneczko. Tylko kot się pochorował. Teraz wlazł do transportera i tam siedzi - chyba nam sugeruje wizytę u weterynarza...
Znalazłam dwie odciśnięte łapy w pudełku z posianym heliotropem - znaczy się zadbał o dociśnięcie nasion....

pozdrawiam Katarzyna
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Agus

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 11:10 #699637

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
zielonajagoda wrote:
Chciałam, bardzo chciałam, niestety audiobooki usypiają mnie w sekund pięć, mimo że wybrałam kryminał Tess Gerritsen, autorki którą lubię. U mnie sprawdza się tylko książka lub obraz ;)

Zacznij słuchać wykonując jakieś prace, bo jak relaksik to też zasypiam w kilka chwil po odpaleniu audiobooka :)
Za tę wiadomość podziękował(a): zielonajagoda

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 11:12 #699639

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, pewnie się wstydzi, że narozrabiał i dlatego się schował :rotfl1:
Kot lepiej wie, że heliotropki trzeba głębiej wcisnąć, Twoją robotę poprawiał :devil1:

Pozdrawiam Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 11:33 #699642

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie Babcia i futrzaki śpią.
A ja miałam przymusową wyprawę do LM, bo bateria pod prysznicem odmówiła posłuszeństwa.
Bez wszystkiego mogę się obejść ale nie bez prysznica.

Nie wiem czy byliście ostatnio w takich sklepach.
Ludzi od groma, pełne wózki, koronowirusową przerwę wykorzystują na generalne remonty.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 12:08 #699644

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
No cóż, ludziska mają wolne, to się za remonty wzięli :devil1:
Chyba jeszcze nigdy mieszkania nie były tak wypucowane na Święta, jak będą teraz.

Pozdrawiam Irena
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 12:09 przez Rzepka.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 13:02 #699651

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Rzepka wrote:
Kasiu, pewnie się wstydzi, że narozrabiał i dlatego się schował :rotfl1:

Kot się wstydzi że narozrabiał?! Dobry żart! :evil:
Muszę w przyszłym tygodniu zrobić zakupy w LM czy innym casto i się cieszę trochę że czynne, ale to ciekawe że francuskie markety we Francji są zamknięte, a u nas "wszystko w normie, nie zabronimy im działać bo to krok do stanu wyjątkowego i...".
Widać nie do końca biorą z nas przykład, ale skoro nauczyliśmy ich jeść sztućcami to i przekonamy do otwarcia sklepów ;-)

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 13:31 #699654

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Byłem ze 2 godziny na działce, niebo "włoskie", słoneczko świeci ale nie da się długo przebywać bo wiatr lodowaty. W drodze powrotnej Lidl I Biedronka. Wszystkiego pod dostatkiem, Papiery wszelakie, miesiwa, filet drobiowy po dychu/kg, mąki i makarony , konserwy, nawet rośliny poprzeceniane po 30%, tylko drożdży nigdzie nie było. :ohmy: . Czyżby nagle wszyscy się zorientowali, że aby coś z tej mąki zalegającej w szafach i tapczanach zrobić, to potrzebne sa drożdże albo przynajmniej proszek do pieczenia?.
Mąki co prawda w zapasie dużo nie mam ale w ciągu ostatnich 2 tygodni ususzyłem sporo drożdży i mam pełny słoiczek po dżemie. :) Dzięki temu sam robię wodę gazowaną do picia, zdrową i bez konserwantów :lol: .

Jeszcze jedno pytanie do prowadzących własną działalność i obeznanych ze wszelkiego rodzaju podatkami. Jest taka tarcza i ona jest antykryzysowa, oto ona.

tarcza.jpg

Na pozycji drugiej jej wartość jest określona na 75 mld zł. NIE JEST TO ŻADNA DAROWIZNA TYLKO POŻYCZKA, którą trzeba będzie zwrócić za 3 miesiące i najpewniej nawet z odsetkami, bo na razie takie jest obowiązujace prawo a ono chyba nie zostało jeszcze zmienione. Jeżeli to pożyczka, to czemu do cholery została uwzględniona jako pomoc rządu dla przedsiebiorców? Bo ciemny lud wszystko kupi?
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 13:35 przez KaLo.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 13:39 #699656

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Za trzy miesiące do przedsiębiorcy zapuka jakiś pracownik tvpis i powie że chętnie przejmie jego zadłużoną firmę, bo akurat ma trochę nadprogramowego grosza. I tak się jakoś żyje ;)

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 14:34 #699665

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
KaLo wrote:
Jeżeli to pożyczka, to czemu do cholery została uwzględniona jako pomoc rządu dla przedsiebiorców? Bo ciemny lud wszystko kupi?
Janusz, ja się dziwię, że Ty się jeszcze takim rzeczom dziwisz. :unsure:

Nie pozostaje nic innego, jak wznieść za to toast!! Mam akurat coś takiego pod ręką (tak samo niedobre, jak wygląda :happy: ). ;)

Zdrówko!!!

20200317_113634.jpg
Pozdrawiam,
Kasia

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.534 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum