TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:24 #699743

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
KaLo wrote:

Przepis na kolorową wodę gazowaną dla Ewy.

Podstawa to mocna butelka PET, np. po coli.

Bardzo dziękuję za przepis. Już zanotowany. Jeden problem: nie pijam coli. Szklana butelka po cydrze może być?
Wiedźmowata
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:28 #699745

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Nie. Przy dużym ciśnieniu, a takie się zrobi przy tym przepisie możesz mieć granat odłamkowy. Pomijając sprzątanie, to paskudna sprawa gdy wybucha w ręce (mnie tak tylko piwo poszło, ale tam ciśnienie nieduże i ręka generalnie cała).
Butelka po winie musującym może wytrzyma. Po wodzie mineralnej, mocno gazowanej też. Byleby nie tej z biedry, bo tam plastik pęka od patrzenia ;-)
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 19:29 przez newrom.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:30 #699746

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
newrom wrote:
Ekipa zdziwiona, ale jak? Za dużo nakropiłeś na poduszkę? A Maniek na to, jak na poduszkę?! Do nosa nakropiłem!
Dość długo leżeliśmy na podłodze.. no ale wiadomo że instrukcja obsługi jest dla mientczaków.

Pamiętam, jak jedna pacjentka skarżyła się kiedyś, że strasznie jej się odbijało po lekarstwie, które wcześniej kupiła. Okazało się, że po globulkach. :jeez: A innych anegdotek w tym stylu krążyło w światku aptekarskim całkiem sporo. :happy:

Janusz, nie wiedziałam, ze można je suszyć samemu. Jak już minie koronkowa gorączka i świat wróci do normalności, to wykorzystam, bo zawsze problem, że nie całą kostkę wykorzystuję i resztki zostają. Dzięki za pomysł. :drink1:
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 19:30 przez mymysteryy.
Za tę wiadomość podziękował(a): newrom

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:31 #699748

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Irenko, ja po najmniejszej linii oporu, przeważnie używam wypiekacza, tylko z większą mocą niż te marketowe :)
Chciałam też pokazać, że te 0,5kg drożdży to wcale objętościowo nie tak dużo, wchodzę do sklepu a tam .... blada, drożdży już nie ma :blink:

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:34 #699749

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Powinna wystarczyć. Najważniejsze dobre zamknięcie. Aż takiego ciśnienia nie ma ale Romek ma rację, lepiej dmuchać na zimne. Ja akurat robię w butelkach biedronkowych, są całkiem solidne.

Kasiu, kiedyś mroziłem ale sporo traciły na żywotmości. Z suszonymi trzeba odpowiednio postępować. Najpierw zalać wodą żeby namiękły(rehydratacja) a po jakichś 10 minutach dopiero trochę cukru i mąki. Nie dodawać soli do zaczynu.
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 19:43 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:55 #699755

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Fajna piosenka na wieczór:
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 19:57 #699759

• vimen
  • vimen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 417
Szklana chyba nie wybuchnie - nakrętkę wysadzi. Ja jakiś czas temu chłodziłam cydr w zamrażalniku - tak na szybko chciałam. Ale goście jacyś mało pijący byli. I zapomniałam wyjąć... A rano miałam pełen zamrażalnik sorbetu z cydru... ale butelka była cała :D

pozdrawiam Katarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 20:22 #699775

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
Bo ja z tych co to coli nie pijają. A innych butelek jak po cydrze nie mam. Zrobię doświadczenie. Może nic się nie stanie.
Wiedźmowata

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 20:22 #699776

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Uwierz na słowo, albo zrób eksperyment w jakiejś płóciennej torbie. Jak zamkniesz szczelnie kapsel to prędzej rozerwie butelkę, niż odkapsluje piwo. Wystarczy wpisać "piwo granat" i poczytać, pooglądać efekty.
Pięć łyżeczek cukru to 5-10x więcej niż się daje do nagazowania piwa/cydru w procesie refermentacji. A i tu się czasem zdarza że jeśli piwo nie było całkiem odfermentowane to się robią granaty.

Edit, jeśli to ten cydr z nakrętką to nie wiem czy wytrzyma, na wszelki wypadek trzymaj butelkę w jakiejś torbie :)
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 20:24 przez newrom.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 20:28 #699784

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wystraszyłeś mnie. I będę musiała colę kupić, wylać (bo nie uznaję) i dopiero robić napój. Czyli szybko nie będzie, bo do sklepu nie lubię chodzić. Chleb sama piekę, więc przymusu kupna nie ma. I po co ja taka płocha jestem?
Wiedźmowata

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 20:38 #699790

• vimen
  • vimen's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 417
Oj nie wylewaj. Umyj coś. Np. kibelek można odkamienic.

pozdrawiam Katarzyna

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 20:44 #699793

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Najczęściej jak wybuchnie to syfu narobi, rzadko odłamek leci na jakąś znaczącą odległość.
U mnie wybuchy się zdarzały w skrzynce, bez dotykania i w czasie przenoszenia do lodówki. Jak się schłodzi to można bezpiecznie manipulować butelką.
Ojciec opowiadał że jak kiedyś zrobili kwas chlebowy i popełnili błąd, to do piwnicy weszli dopiero jesienią gdy się zrobiło chłodniej. A kwas był robiony z myślą o pracy w polu i żniwach. Pół piwnicy zastawione, odłamki podobno rykoszetowały i potrafiły wyzwolić kolejne wybuchy.
Kola ma mocną butelkę, ale grubsza butelka z wody mineralnej wystarczy. Ta z tonicu byleby nie "jurajskiego" to obrzydlistwo.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 20:48 #699795

• mirek_z
  • mirek_z's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 467
Zefirka wrote:
Wystraszyłeś mnie. I będę musiała colę kupić, wylać (bo nie uznaję)
Po co cola ? Kup (i wypij) piwko w dużej butelce :drink1:
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 21:26 przez mirek_z.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 21:12 #699807

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Wiem, że mamy tu ornitologów.
mam problem z identyfikacją tego gatunku ptaka, ktoś, coś :happy-old:

90231682_2804500299629289_9135776956241936384_n.jpg
Ostatnio zmieniany: 21 Mar 2020 21:12 przez whitedame.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jasia

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 21:18 #699810

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
Kocopierz leniwy. Nie ptak a ssak, spokrewniony z nietoperzami. Jakoś tam spokrewniony ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 21 Mar 2020 21:24 #699813

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Fajne futrzakoptak :rotfl1:

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:11 #699853

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
No nie wiem co jest, piszę post, piszę, a wstawia mi tylko fragmenty. Cenzura?? :happy: Proszę modka o usunięcie tych kropek powyżej. ;)
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 07:18 przez mymysteryy.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:30 #699856

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Przyznaj się, coś tam pisała, że cenzura nie przepuściła :search:

Pozdrawiam w ten mroźny poranek

Irena

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.698 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum