TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:33 #699857

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
Zdjęcie skojarzyło mi się z dřevnym kocurem :lol: , który według internetów niby ma oznaczać wiewiórkę po czesku, ale to oczywiście nieprawda.

Ale mam tu zestawik innych, fajnych czeskich słówek :silly:

křeslo – fotel – | W tym wypadku prosząc o krzesło dostaniemy fotel więc komfort zdecydowanie wyższy! Jeżeli mimo to chcecie to krzesło to pytajcie o židle.

čerstvý – świeży | Niech Was czerstwy chleb w sklepach nie zdziwi! Jeżeli mimo to szukacie czerstwego chleba dla konia to pytajcie o tvrdý lub oschlý.

jahoda – truskawka | W Czechach jagody też są znane i nazywają się borůvky. Idąc dalej to naszeborówki nazywają się w Czechach brusinky.

nápad – pomysł | Jeżeli Wasz znajomy zacznie krzyczeć, że ma napad to nie dzwońcie do szpitala. Weźcie kartkę i notujcie bo może być to przełomowy pomysł.

květen –
Pozdrawiam,
Kasia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:36 #699858

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
nie wiem, ale teraz znów tylko 1/3 postu wstawiło. :think: Może o pług chodzi. :bad-idea:
Pozdrawiam,
Kasia

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:39 #699859

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
......
Trudno, poczytajcie sobie tu :wink4: :

tymrazem.pl/22-czeskie-slowa-ktore-znacz...-innego-niz-myslisz/

Udanej niedzieli :flower2:

Pozdrawiam,
Kasia

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:46 #699862

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
Pewnie wirusa złapałaś :woohoo: :laugh1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 07:52 #699863

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba od kota, bo tylko ona na wieś wychodzi. :funnyface:
Pozdrawiam,
Kasia

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 08:02 #699865

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
U nas z tym czerstwy jest zakrętka, jak chleb to stary/suchy. A gdy staruszek to jak u Czechów.
A u Czechów tyle razy powiedziałem że czegoś szukam że do dziś mi głupio. Dobrze że spokojni ludzie i wyrozumiali dla barbarzyńców z północy ;-)

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 08:20 #699870

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Ja tam kocham Czechów, za ich spokój i poczucie humoru, choć oczywiście zdarzają się i wredne małpy ;)

Wczoraj o 22 wieczorem, temperatura spadła tak, że w pośpiechu robiłam chochoła na dawidii, mam nadzieję że dereń cousa i magnolia tripetala nie ucierpiały, bo się zapłaczę.

Dobrego dnia :bye:

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 08:25 #699871

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Witajcie po kolejnej nieprzespanej nocy.
Nawet nie wiem jaki mróz był bo moja Babcia w nocy wybierała się na Targ do Będzina.
I nic jej nie mogło przekonać, że w niedzielę targu nie ma.
Wszystko oczywiście jej się śniło ale wstawała z łóżka realnie, zaraz realnie przekonując się, że noga jest zwichnięta, więc był płacz na cały dom.
Oboje ze Sławkiem wyglądamy jak zoombie, przez dwa o, bo przez jedno byłoby mało.

20200317_042213.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 08:26 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 08:46 #699878

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Beatko :hug:
For youuuuuuuuuuu
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 09:00 #699880

• Zefirka
  • Zefirka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1652
Beato, dużo sił Ci życzę.
Wiedźmowata
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 09:42 #699886

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
No cóż, Babuni się pomyliło, targ w Będzinie jest w sobotę.
Beatka, współczuję, może w dzień Babunia pośpi, to jakąś drzemkę złapiecie :kiss3:

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 10:06 #699889

• CHI
  • CHI's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21397
Beatko :hug: starość i choroba, to straszna rzecz.

Też lubię Czechów, głównie za ich humor oraz kulturę i wychowanie w stosunku do zwierząt. Dużo kiedyś jeździłam na szkolenia z psami. I nie zdarzyło mi się aby jakiś Czech (niezależnie od wieku)pchał mi się z łapami do psów/psa. Zawsze było pytanie: "mohu mrtvici"? (czy mogę pogłaskać).
A najbardziej mnie "rozwaliła" może 5-7 letnia dziewczynka, której pozwoliłam pogłaskać Laki, ale uprzedziłam, że ona jest nieufna i boi się ludzi. Co zrobiło dziecko? Odwróciło głowę, aby nie patrzeć suce w oczy i wyciągnęło rączkę do powąchania. Kto u nas tego uczy dzieci? Rzecz się działa w kafejce, gdzie spokojnie można wchodzić z psami.

Nie dałam rady okryć wszystkiego. Trudno, co przeżyje to przeżyje. O magnoliach zapomniałam. Ratowałam farby z wiaty, gdzie wiatr zniszczył mi dach. -7 mogły nie przetrzymać.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 10:44 #699901

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Mnie udało się zabezpieczyć prawie wszystko, poza największą morelą.
Teraz sypie śnieg i ciśnienie spadło.
Kawy już nie pomagają więc zrobiłam sobie swoją miksturę, na zdrowie.

20200322_104746.jpg

A propos kotów, mają niesamowitą zdolność wciskać się tam gdzie nie wolno.
Sławek na chwilę wyjął górną szufladę i nie miał jej gdzie wsadzić z powrotem - miejsce zajęte :happy:

20200322_105907.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 11:00 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 11:07 #699908

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pewnie chce zwrócić na siebie uwagę :rotfl1:

Dostał swoją porcję głasków ?

Pozdrawiam Irena

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 11:09 #699911

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
To pewnie Sławek w lustrze widoczny :think: :supr3: :happy4:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 11:18 #699915

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
mymysteryy wrote:

Ale mam tu zestawik innych, fajnych czeskich słówek :silly:

U nas też sa takie słowa. Jak powiesz kobitce z Mazowsza "odpie*ol się" , to się smiertelnie obrazi a kobitka ze Śląska ładnie się ubierze. Tak przynajmniej słyszałem. :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 13:28 #699944

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
A ja tu linkę wstawię, do poczytania n/t korony królów... wróć, koronowirusa.
Link działa i to koniec dobrych wiadomości. W tekście dużo literek, wykresów i ani pół gołej baby/chłopa! ;-)
TUTAJ SIĘ SCHOWAŁ
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 13:29 przez newrom.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Rzepka

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 14:04 #699955

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
Przeczytałam, faktycznie, optymistycznie ten artykuł nie nastraja :(

Pozdrawiam Irena
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 14:04 przez Rzepka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.675 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum