TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 18:42 #700031

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 7721
Jak mnie uczyli w szkole geografii to był Dolny Śląsk i górny Śląsk. O Zagłębiu mowy nie było. Zresztą takiej krainy geograficznej jak Zagłębie na mapie też nie ma i tej wersji bedę sie trzymał. Jak na razie w Wasze strony sie nie wybieram i póki co jestem bezpieczny. :P

Co do modrej kapusty to w Wielkopolsce robią tak samo i nazywa się to modra kapusta po poznańsku. Ile babć i mam tyle przepisów.
Część cukru można zastąpić miodem, zaprawić czerwonym winem, dodać nutkę goździkową, zamiast masła i oliwy dać słoninkę, można też zaciągnąć lekką zasmażką. Osobiscie jadłem czerwoną kapustę zaciągnietą łyżką kwaśnej śmietany i też nie była zła.

Lubicie Jaroslava Haška i Dobrego Wojaka Szwejka? No to słowo na Niedzielę, obecną i wszystkie nastepne. :idea1:

Hasek-Kopia.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 18:48 przez KaLo.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Baptysja, CHI, anaka, newrom, Mirek19

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 18:44 #700033

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Też nie robię zasmażek. Jak chcę zagęścić np. młodą kapustę, to dodaję kartofelka (dużego) startego na najdrobniejszych oczkach tarki :whistle:
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 18:52 #700038

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10260
Ja kapustę (najlepiej to taką zasmażaną na boczku) zagęszczam odrobiną mąki ziemniaczanej. Też zasmażek raczej staram się unikać.
Pozdrawiam,
Kasia

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 18:58 #700039

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Janusz, albo nie uważałeś na lekcjach, albo z innych podręczników się uczyliśmy.
Zagłębie Dąbrowskie to geograficzno historyczny region leżący w widłach rzek Białej i Czarnej Przemszy oraz Brynicy.
Jako region uformowało się pod koniec dziewiętnastego wieku, główne miasta Sosnowiec, Będzin, Dąbrowa Górnicza.

Pozdrawiam Irena
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:07 #700045

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
KaLo wrote:
Co do modrej kapusty to w Wielkopolsce robią tak samo i nazywa się to modra kapusta po poznańsku. Ile babć i mam tyle przepisów.
Część cukru można zastąpić miodem, zaprawić czerwonym winem, dodać nutkę goździkową, zamiast masła i oliwy dać słoninkę, można też zaciągnąć lekką zasmażką. Osobiscie jadłem czerwoną kapustę zaciągnietą łyżką kwaśnej śmietany i też nie była zła.
Witaj w "Klubie Miłośników Modrej Kapusty", tutaj, mimo wiosny lód jest gruby.. :rotfl1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Agus

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:18 #700050

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Mogę? :whistle:

Edyta

strefa 7a
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 19:18 przez Zygowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:18 #700051

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirku i tak nie pójdę na dno, za dużo mam tłuszczu :rotfl1:.
Irenko bez urazy. Być może nie wszystko co mówiła geografka docierało do nas, bo była to najadniejsza i najzgrabniejsza nauczycielka w mojej podstawówce i nie zawsze można się było dostatecznie skupić. :oops: Rude włosy obcięte na chłopczycę, spodnie "narciarki", kompletne białe zęby i łagodny usmiech. Zdecydowanie wyróżniała się na tle innych mamusiek, chociaż była niemal w ich wieku.

Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 19:23 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:22 #700056

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Tymczasem na jednej z grup o zdrowiu:
Screenshot_20200322-192216_Facebook.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): mymysteryy, Agus, Zefirka, Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:26 #700057

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
KaLo wrote:
(...) kompletne białe zęby i łagodny usmiech. Zdecydowanie wyróżniała się na tle innych mamusiek, chociaż była niemal w ich wieku.

Myślisz, że mogę Ją znać ?? :think: ;)
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:30 #700058

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirek, Ty ludzi po zębach poznajesz? :woohoo: :happy:
Pozdrawiam,
Kasia
Za tę wiadomość podziękował(a): Zefirka

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:37 #700059

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Też... :happy4: :happy3:
Pozdrawiam, Mirek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 19:45 #700062

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
Albo po narciarkach :fly:

Edyta

strefa 7a

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 20:23 #700071

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
To byłoby już trudniej ... :rotfl1:
Pozdrawiam, Mirek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 21:03 #700082

• KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirek [/quote]Myślisz, że mogę Ją znać ?? :think: ;)[/quote]

Pewnie nie ale może kiedyś się spotkacie. Dość młodo umarła :( .
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2020 21:05 przez KaLo.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Mar 2020 22:25 #700101

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Następny śpiewa już w anielskich chórach

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 23 Mar 2020 08:20 #700127

• Agus
  • Agus's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2309
Przychodzę dziś po poradę. Czy wszystkie ryby ze skórą mogę wędzic? Np jak nie są całe, tylko płat (amur, halibut) , pokroić na mniejsze części i wędzic na haku? A może dla bezpieczeństwa w siatce, żeby się nie rozlecialy? Można wędzic całe ryby typu fladra po rozmrozeniu? W wędzarce do tej pory wisiały zawsze szynki albo najwyżej serki, ale zamarzyła mi się wędzona ryba, najlepiej tak żeby nie wychodzić dla sklepu i uwędzic to co czeka w zamrażarce :)
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2020 08:22 przez Agus.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 23 Mar 2020 09:43 #700143

• mymysteryy
  • mymysteryy's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś wiadomo, że całe bezpieczniej, ale płaty też można, bo tak często robię. W sumie jak się wędzi na siatce, to nie ma większego znaczenia. Tak wędziłam jeszcze do niedawna w starej wędzarce (kawałki leżały na siatce). Po zmianie na borniaka, gdzie wszystko wędzę powieszone parę kawałków ryby uciekło mi z haka :wink4: , więc jeśli masz możliwość zabezpieczyć siatką, to lepiej tak zrób. Te co zwiały, to były akurat duże, ciężkie kawałki karpia i skóra nie wytrzymała ciężaru.

Drugi tydzień kwarantanny ..... co parę dni w lodówce pojawia się nowe ciasto. Syn wyżywa się cukierniczo. ;) Jak tak dalej pójdzie, to nawet, jak już będzie można wychodzić, to się nie zmieścimy w drzwiach. :rotfl1:
Proszę się częstować. B)

20200323_091507.jpg
Pozdrawiam,
Kasia
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2020 09:44 przez mymysteryy.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 23 Mar 2020 09:53 #700146

• Rzepka
  • Rzepka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1560
Ale smakowitości, u mnie Jędrek na okrągło "dyżurne" piecze.
Chciłam poprzesadzać nadwyżki Klipp Dagi, zobaczcie, jak się ukorzeniła :supr:
Nie wiem, czy się uda rozplątać, jak nie, to w hasioku wyląduje.
IMG_20200323_094649.jpg

Pozdrawiam Irena

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.780 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum