TEMAT: Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:23 #705503

• mirek_z
  • mirek_z's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 460
Ja spadam do ogrodu - też rodzaj imprezy :dance: , następny rzut oka na monitor po obiedzie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:31 #705510

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12158
KaLo wrote:

Mirku widzę, że panu Makukinowi założyłeś maseczkę . :rotfl1:

Witalski :bye:

Mamy czas epidemii, a śpiewać nie musi... :rotfl1: :rotfl1:
:drink1:
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:37 #705513

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16786
Hej Mirku :)
widzę, że temat na "e" Ci kołata w głowie :idea2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 10:38 przez Mamma.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:40 #705516

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
A ja zapraszam do przeczytania 2 książek Olgi Tokarczuk - "Księgi Jakubowe" i "Podróż ludzi księgi". Główną ideą tych powieści jest ścieranie się realizmu z mistycyzmem. A konkluzje niektórych bohaterów są po protu boskie, np. "człowiek do Prawdy dochodzi z mozołem i bocznymi ścieżkami", "Bóg stworzył człowieka z oczami z przodu, a nie z tyłu głowy, co znaczy, że człowiek ma się zajmować tym co będzie, a nie tym co było.", "Gdyby chcieć się kogoś pozbyć ze świata, to nie za pomocą miecza ani ognia, ani żadnego gwałty. Trzeba o tym kimś milczeć, nigdy nie nazywać go po imieniu. W ten sposób sczeźnie na zawsze w niepamięci."
Za tę wiadomość podziękował(a): Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:45 #705518

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Mamma wrote:
Hej Mirku :)
widzę, że temat na "e" Ci kołata w głowie :idea2:

Witaj Marlenko :bye:
to tylko przypadek ... :rotfl1:, choć wg mnie lepszy(?) temat niż to ciągłe "p" :crazy:

Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 10:46 przez Mirek19.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:50 #705521

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Zapowiadają się naprawdę intrygująco. Już od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem "poznania" twórczości p.Olgi.
Tylko ciągle brak czasu :think:

Mirku, też tak myślę. Jedno i drugie mi już bokiem wychodzi. Szczególnie, że to powiązane.
Brakuje trochę odskoczni :lev:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 10:56 przez Mamma.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 10:56 #705524

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
mirek_z wrote:
Jeszcze chwila i się tu pokłócimy. Po co ?
Mirku, gdyby tak się stało byłabym zdziwiona.
Znamy się od lat i poglądy na życie, zdrowie, politykę mamy bardzo różne.
Dlatego lubię tę grupę, że mimo różnic nie dzielimy się a nawet jak się kłócimy , to nie obrażamy się.
Zupełnie odwrotnie jak w tej drugiej rzeczywistości betonowej.

Z O. Tokarczuk to ze wstydem się przyznaję, że obie jej książki nabyłam i czekają.

A teraz biorę się za przesadzanie pomidorów i reszty.
Jako szamanka, wiem że od nowiu do pełni najlepszy na to czas.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 11:00 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 11:01 #705527

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
Marlenko,
Lejesz miód na moje serce :hearts:
Miło mi, że nie jestem odosobniony w swoich spostrzeżeniach.

Pozdrawiam, Mirek
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 12:58 #705537

• newrom
  • newrom's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
KaLo wrote:
-A czy mógłby stworzyć tak ogromny kamień, którego sam nie mógłby podnieść ?

Spotkałem w życiu sprytnego szamana, skwitował to "oczywiście, ale w sposób którego człowiek nie potrafi pojąć". Dla nastolatka była to odpowiedź kończąca dyskusję. Dla dorosłego to piękny przykład figury retorycznej charakterystycznej dla wszystkich religii/sekt/szwindli. Odpowiedź w stylu "a u was murzynów biją".

Ludzie boją się nieznanego, ci co się nie bali częściej trafiali w paszczę dinozaura (tego od rzucania w niego kamieniami) czy coś im strzelało do głowy gdy w czasie burzy łazili po górach.
Sztorm topiący ludzi, czy tsunami wytworzone ruchami tektonicznymi po drugiej stronie kuli/dysku ziemskiej(go) było gniewem boga. Wyładowania atmosferyczne to walka między bogami, coroczny start wegetacji to zmartwychwstanie (Jezus nie jest jedynym przypadkiem , jest konceptem odgrzewanym wielokrotnie przez tysiące lat - jak np Ozyrys).
Ludzie boją się śmierci, uświadomienie sobie że żyjemy kilkadziesiąt lat i koniec jest przerażające. Zaczęto więc wymyślać popijawy i walki Walhalli, cykl reinkarnacji, zmartwychwstanie, różne formy zaświatów (najczęściej podziemnych, gdzie czaiła się ciemność i strach). Gdzieś przeczytałem tezę że religia powstała gdy pierwszy oszust, spotkał pierwszego naiwniaka.
Dzisiaj covid dla wierzących powinien być karą boga i nie w medycynie powinni szukać pomocy, ale wzorem wieków minionych w pielgrzymkach, wojnach religijnych czy choćby zwykłych pogromach.

Podróż Ludzi Księgi czytałem, oj urwała się jakby w połowie wątku, choć taki był pewnie cel.
Księgi Jakubowe czekają w kolejce, po Biegunach jakoś mi osłabła chęć na książki Tokarczuk.

A teraz idę przesadzać figi :>

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 13:26 #705542

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
whitedame wrote:
mirek_z wrote:
Jeszcze chwila i się tu pokłócimy. Po co ?
Mirku, gdyby tak się stało byłabym zdziwiona.
Znamy się od lat i poglądy na życie, zdrowie, politykę mamy bardzo różne.
Dlatego lubię tę grupę, że mimo różnic nie dzielimy się a nawet jak się kłócimy , to nie obrażamy się.

Beatko, oj żebyś się nie zdziwiła :devil1:
Mirek małopolski ma trochę racji w tym co pisze :idea1:
Zarówno Ty, jak i ja, inni pewnie też, pamiętamy osoby, które "strzelały focha" i zabierały swoje zabawki z piaskownicy... :rotfl1:
Pozdrawiam, Mirek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 13:50 #705544

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
mirek_z wrote:
Słowa, słówka.
Wiara (ogólnie) jako temat rozmowy, to dyskusja w której nikt nigdy nikogo do niczego nie przekonał.
Oj, grubo się mylisz :supr3: :woohoo:
Nie wnikając w temat - pierwszy przykład z brzegu ...Jak powstało chrześcijaństwo ?
Pozdrawiam, Mirek

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 14:54 #705551

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Dyskusje o wierzeniach, wiarach i bogach są bez sensu, bo każdy ma swoje i swojego ;). Na pewno nie wierzę w staruszka z siwą brodą co to się nami bawi jak ołowianymi żołnierzykami, a jak jeszcze dołożyć tą krwawą czapę kościelnych wieków, wymysłów, krucjat, o Inkwizycji Nieświętej nie wspominając, papieży rzucających na siebie klątwy, wykopujących się z grobów i sądzenie na wpół rozłożonego trupa...
Moooże i coś więcej jest, ale na pewno nie ma to nic wspólnego z kościołem, natomiast z energią, fizyką, chemią i czymś jeszcze nieuchwytnym tak.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 15:00 przez zielonajagoda.
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, Mamma, Zygowa, Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 15:37 #705561

• mirek_z
  • mirek_z's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 460
Mirek19 wrote:
Nie wnikając w temat - pierwszy przykład z brzegu ...Jak powstało chrześcijaństwo ?
Przecież to jest temat historyczny a nie religijny sensu stricto.

[EDIT]Dopiero po poście poniżej :club2: zrozumiałem podtekst pytania - fakt, wszystkie religie powstały w ten sposób, że wcześniejsi przekonywali następnych
[ENDEDIT]
zielonajagoda wrote:
Moooże i coś więcej jest, ale na pewno nie ma to nic wspólnego z kościołem, natomiast z ... fizyką, chemią ... tak
Jako mgr doświadczalny w pełni się z Tobą zgadzam.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 15:50 przez mirek_z.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 15:43 #705564

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
Mirek19 wrote:
mirek_z wrote:
Słowa, słówka.
Wiara (ogólnie) jako temat rozmowy, to dyskusja w której nikt nigdy nikogo do niczego nie przekonał.
Oj, grubo się mylisz :supr3: :woohoo:
Mirku19 dobre :bravo: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Marlena
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 15:45 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mirek19

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 15:48 #705566

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
zielonajagoda wrote:
Moooże i coś więcej jest, ale na pewno nie ma to nic wspólnego z kościołem, natomiast z ... fizyką, chemią ... tak
Jako mgr doświadczalny w pełni się z Tobą zgadzam.[/quote]

Ufff...No i o to mi właśnie chodziło od samego początku.
Marlena
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 15:49 przez Mamma.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 17:19 #705577

• Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10248
Ja wierzę w każdą osobę, która pozytywnie się nakręca!
Ja wierzę w każdą osobę, która daje mi coś prosto z serca!
Ja wierzę w każdą osobę nawet, gdy wokół syf i nędza!
Ja wierzę w każdą osobę, bo ta wiara mnie napędza...

Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Agus

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 19:57 #705602

• whitedame
  • whitedame's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 17542
Papryki przesadzone, kwiaty i pomidory częściowo a tu podobno TVN wieści suszę stulecia, ciekawe co zrobię z sadzonkami jak braknie wody.
Nawet to co nazbierało się z rynien w zbiorniku po starym szambie gdzieś wsiąkło.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2020 19:58 przez whitedame.

Mamma mia herbu zielona pietruszka czyli strefa relaxu w Oazie 22 Kwi 2020 20:00 #705604

• Mirek19
  • Mirek19's Avatar
  • Platinum Boarder
mirek_z wrote:
Dzięki Mirku małopolski za refleksję... :bad-idea:
bo już mnie korciło przypomnieć Ci katastrofę smoleńską... ;)
Ileż to osób pod wpływem rozmów, dyskusji i tzw."prania mózgu" uwierzyło w zamach... :woohoo:
Twoja teza "nikt nigdy nikogo do niczego nie przekonał" została współcześnie obalona ... :devil1: :rotfl1:
Pozdrawiam, Mirek

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.855 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum