TEMAT: Crazy Ula i jej ogródek

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:37 #30054

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Wierzbunie już po kwitnieniu, czekają na przycięcie

By ulakonie at 2012-04-25

Wisienka 'Koju-no-mai'.

I zwiedzania działki cd:

A teraz podsumowanie:
W poniedziałek byłam na targu. Czym to grozi wszyscy wiedzą, nie jestem w stanie podać spisu grzeszków, większość pięknie kwitną. (siedzenie z tyłu zastawione) A że nie miałam sił na noszenie tego samej, pojechałam prawie z kompletem do Marty, u niej został poldek, we dwie już pojechałyśmy po córki. Potem trochę pracy na działce ale już nie pamiętam co, fakt faktem dopracowaliśmy belkę podłogową, coś na ogrodzie i o 21 wróciliśmy do domu. Załadował mi M karpę rozchodnika w 2 częściach. Nie dała się wykopać w całości.
wczoraj przed południem a dokładnie raniutko - kierunek Lublin. Córa do mamy bo ma wolne, a ja kontrola u stomatologa ( zdjęcie szwów w poniedziałek). Potem odwiozłam znajomą na Zemborzycką i???????????? Hurraaa jakimś cudem nie odwiedziłam żadnego z obu sklepów!! :rotfl1: za to okupiłam się na targu. Surfinie, oj i masa innych już nie pamiętam co dokładnie, ale pewnie pelargonie, tak samo w LM ( no jak nie kupić 10 paku pelargonii wiszącej za 9zł??). Kupiłam dla siebie, mamy i mamy znajomej. Martuś chyba Ci przywiozłam goździka? Bo zapomniałam.
No i podjechałam do Marty zostawić u niej rozchodnika, kilka słów i jazda do domu - oj nie, na działeczkę, zaniosłam co trzeba z córką, jakoś się udało, porozstawiałam część roślinek. Wiecie hihihi M nie wszystko zdołał zauważyć. Tylko widział to co chciałam, inne się zmieszały z poniedziałkowymi. Z M zjadłam szybki obiadek, córcię w międzyczasie podrzuciłam mamie. Potem nie pamiętam czemu ale musiałam zostać w domu.
Dziś - nie całkiem rano ale dość wcześnie z córcią działeczka. Córa trochę przy kompie posiedziała trochę poobserwowała i mi pomagała. No na bank pomogła wynosząc kolejne miski kłączy jukk. Nie sądziłam że z takiej maleńkiej kępy będzie taka ich masa :evil:
Potem podrzuciłam ją mamie, i po drodze zgarnęłam M po pracy. Szybko już naszykowałam gałązki bukszpanu ( wielka sterta) do ukorzeniania. W locie zjadłam na ciepło paróweczkę i dalej do pracy by zdążyć jak najwięcej zrobić. Tak więc mieczyki wokół magnolii posadzone, reszta pójdzie wokół działki. Na koniec powynosiłam z M pojemniki z pelargoniami i innymi między szklarnię a kompostownik. Tam powinny być bezpieczne a zimna nie zapowiadają na najbliższe dni. Póki nie skończy się wnętrza altany to lepiej by tam sobie były. A zapomniałabym najważniejsze. Wczoraj wkopałam wisienkę ozdobną. Kurcze w miejsce dawnej karpy jukki. Dziś po uzupełnieniu wiadomości przez mamę że korzenie jak u perzu potrafią nabałaganić - 2 godziny mordowałam się wykopując jukkowych śmieci ile dałam rady.

No w domu paznokcie przyszłej panny młodej nawet szybko i ładnie poszły. I siadłam do kompika.

Jutro !! cały dzień mam wolny na działkę!! Nie wiem czy czasem :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: nie wyłączyć komórki :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2012 22:56 przez ulakonie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:42 #30056

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
e-genia wrote:
Ulka na razie bukszpany nie wyglądają jeszcze ładnie , ale i tak dużo lepiej niż .
wcześniej .

Śliczne goździki , uwielbiam zapach ich.

Gieniu bukszpany są o wiele ładniejsze. Poza tym pokazałam Ci jakie mam plany. Mam z czego sadzonkować. Jutro to mnie czeka. Chyba cały dzień mi zejdzie :rotfl1:

Roma wrote:
Ulka- zaraz jutro jadę szukać goździków, myślałam, że jeszcze nie kwitną a tu masz cała plejada kwitnących.
No jest na lubelskim targu co rok jedna taka kobieta, co ma min taką serię goździków. Szkoda ze aż 5 zł inaczej miałabym tego wielką masę. Ale trochę nie dziwi mnie cena. Sama miałam nasiona wysiane i niewiele co wyszło.
jagoda5214 wrote:
Mnóstwo roślin do posadzenia masz .Zdjęcie z koronami super a u mnie tylko badylki zielone i nic poza tym :evil: . Ulka powoli zaczniesz zapełniać rabatki i będzie kolorowo .Też uwielbiam gożdziki i mam ich mnóstwo szczególnie tych płożących

Korony u Janusza sfocone. Z czasem pojawią się u mnie jeszcze i inne rodzaje goździków.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:44 #30060

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Ula przy takim tempie w jakim przybywają roślinki na twoją działkę niedługo już nie będziesz miała odrobiny miejsca, żeby coś nowego wcisnąć B) :lol: ....idziesz jak burza :bravo:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:50 #30063

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Spoko, te ostatnie nowe to jak widzisz jednoroczne, oczywiście oprócz goździków:)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:53 #30067

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No to przyszalałaś :rotfl1:

Goździka dostałam :hug: , kwitnie i pachnie :woohoo:
A wisienka, którą razem kupowałyśmy to 'Koju-no-mai'.

I magnolia Ci kwitnie :eek3: . Ale zazdroszczę :oops:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:55 #30069

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, niemalże tak kwitnącą dostałam. Dzięki za nazwę wisienki, jutro pewnie znów zapomniałabym ją spisać.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2012 22:55 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 22:59 #30073

• lora
  • lora's Avatar
Ula śliczne gozdziki... :)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 23:00 #30074

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
rany Ulcia........... :eek3: tyle zrobiłaś w ciągu jednego dnia......raaany :eek3:
zaś ta altanka......po prostu jest bomba! :woohoo:
no i ile nowych roślinek......rany :eek3: :whistle:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 23:02 #30076

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Shirall wrote:
rany Ulcia........... :eek3: tyle zrobiłaś w ciągu jednego dnia......raaany :eek3:
zaś ta altanka......po prostu jest bomba! :woohoo:
no i ile nowych roślinek......rany :eek3: :whistle:

Ja opisałam hihi 3 dni a nie jeden:):)

No a teraz wybaczcie, poduszeczka już mnie słodko woła. Dobrej nocy
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2012 23:07 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 25 Kwi 2012 23:12 #30083

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oooo 3 dni a nie jeden ....uffff :kiss3:
tak to jest jak ja jednym okiem patrze tu a drugim na mecz Real - Bayern Monachium :rotfl1:
jeszcze tylko jutro i też bede szaleć na działce :hug:

dobranoc Ulka :hug:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 26 Kwi 2012 19:16 #30245

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Działeczka juz zaczyna kwitnąć w każdym miejscu .Magnolia i ,wisienka to najważniejsze zakupy. Dobrze ,ze córcia też Ci pomaga ;) w pracach na działce . Juki nawet po paru latach wychodzą na powierzchnię tak samo jak piwonie .One są nie do zdarcia
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 26 Kwi 2012 21:03 #30276

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ula... toż Ty się miałaś nie przemęczać :hammer: - a Ty taakie rzeczy pokazujesz :eek3: . No cudnie to wszystko wygląda. Nowe nabytki :woohoo: super!. Ależ dzieje się tej wiosny u Ciebie :ohmy:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 26 Kwi 2012 21:18 #30285

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale dziś się narobiłam. Od rana czyli około 9ej do teraz.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 26 Kwi 2012 22:38 #30347

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Kochana domek jak ta lala :) cudny i teraz o wiele ładniejszy i większy, co do zdjęć zielonych to ja powiem tylko tyle jesteś rolnik pełną gębą ! jejku ilez tego masz , i nasadzeń i nowości i tych sianych ech PODZIWIAM Ulka :thanks:

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 27 Kwi 2012 08:10 #30422

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Wczoraj narobiłam się - troszeczkę.
Pojechałam około 9ej, wzięłam się za dalszy ciąg sadzenia cebulowych. Począwszy od 2 połowy mieczyków (1 połowa, tych od Anity posadzona była dzień wcześniej), poprzez frezje, krokosomie po cebule których nie znam. Wszystkie jak leciały. Już nie miałam czasu na odrębne rozplanowanie. I tak jeszcze nie wiem co siedzi w ziemi, więc skoro może być wszystko - nie robi różnicy, jeśli ja posadzę różnorodność. Czas ucieka.
Po wysadzeniu już w przypadkowej kolejności, bo - potem już nie pamiętam dokładnie co po czym ale zdaje się - wzięłam za wysianie fasolki szparagowej i zwykłej. Wiele osób mówi, że powinnam po 9 maja. Może i powinnam. Ale potem znów nie będę wiedziała która część zasiana.... albo czasu nie będzie. Agrowłókninę mam, znaczy dokupić kawałek muszę (bo brakło), nakryję i będzie spokój. A 9ego po prostu najwyżej zdejmę. Nakryłam teraz mimo że ciepło - zaczyna być momentalnie sucho. A tkanina jednak ogranicza parowanie wody.
Miałam już podsuszoną trawę z 1 koszenia, więc ładnie po przysypywałam truskawki oczywiście wokół krzaków. Cienką warstwą, ponieważ pokiełkowała posiana tam aksamitka. Chciałabym jej mieć dużo. To co zdeptałam trudno ale wiele powinno ocaleć.
Wywiozłam na działkę kolejne prawie ostatnie pojemniki z siewkami. Ale w domu się zrobiło miejscaaaaaaaaaaa. Reszta dopiero jak się sprzątnie w altanie bym mogła gdzieś stawiać w razie zimna. Od początku zostawiam je na noc ii nic im się nie dzieje.
Nawet hamak sobie rozwiesiłam i nawet ponad pół godziny poleżałam odpoczęłam. Na razie pod owocowymi, bo pod świerkami jeszcze deski leżały. M potem już je powynosił. Może jutro mi go zamocuje na świerkach.
Niby ziemia pod spodem ma trochę wilgoci, ale dla zasiewów - wierzchnia warstwa niestety już sie wysusza. Więc chcąc nie chcąc szlauch i podlewanie a przy okazji na zasadzie karchera przemyłam betonową póki co alejkę. Już to białe paskudztwo z pustaków itp nie będzie się nosiło. Część syfów w dołkach się zebrała więc tylko szufelką je potraktuję i spokój będzie. Coraz bliżej celu.
M pozbierał ile dał rade śmieci, drobnego gruzu. Gruby póki co wykorzystuję do trzymania na ogrodzie przy ziemi agrowłókniny.

AAAAAAAAAAAAA no i siedziałam jak ten świstak ze sreberkami - nad sadzonkowaniem pościnanego przez Gienię i M bukszpanu. Dosłownie ponad godzinę tak brałam gałązeczkę, nurzałam w ukorzeniaczu i w ziemię. Ha. w wykopany pierw przez siebie około 20 cm rowek wsypałam dużą ilość dobrej ziemi i próchnicy, zmieszałam z ziemią tą z ogrodu gliniastą już w rowku, i w to wtykałam sadzonki). Śmieję się ale na serio mam nadzieję, że na całe wiadro sadzonek (gdzieś te przygotowane dzień wcześniej mam sfocone wyżej) - na bank około 300szt chociaż na dobry początek może z 10 mi się ukorzeni.

Wieczorkiem - w domu zobaczyłam że ręce mam do łokci opalone hihihi to przez te sreberka oj bukszpany :rotfl1:

2 odpoczynek to miałam jak po leżakowaniu pojechałam po M i do biednejronki, bo chwilowo u nas nie było wody a na działce - niech rezerwa będzie. No i wpadłam na 200zł. Jakie bombowe w bience były krzesła- leżaki ogrodowe. Za tą kasę jak już się orientuję w cenach OBIowskich i tak nie były drogaśne. Tylko teraz muszę skombinować kasę na majowy wyjazd a to już trudniejsze :rotfl1:

Ale się opisałam chyba nikt nie zdoła przeczytać:D:D
ale dziś nie będzie referatu. Jadę tylko na chwilkę, ponieważ muszę zająć się tortem. A jeszcze masy nie mam.
Ostatnio zmieniany: 27 Kwi 2012 08:12 przez ulakonie.

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 27 Kwi 2012 08:35 #30429

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
ojej więc już wiem czego mi brakowało...hamaku :woohoo:
ślicznie sie robi i magnolka znalazła domek :bravo:
Ulcia przycupnij trochę bo niedługo w tym tępie to nie będziesz miała siły tego wszystkiego podziwiać ;)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 27 Kwi 2012 09:59 #30446

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ja przeczytałam wszyściuteńko :P
I jestem pod wrażeniem :eek3: :bravo:
A jak przyjadę na kawkę, to chyba Twojego mieszkania nie poznam bez tego gąszczu :rotfl1:

Moje trzy bukszpany coś chorują :( , to jak Ci się sadzonki ukorzenią, chętnie się na coś wymienię ;)

Odp: Crazy Ula i jej ogródek 27 Kwi 2012 11:43 #30463

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Pierwszy raz będę sadzonkować bukszpany więc mam nadzieję, że będzie co dzielić. No właśnie już wiem dlaczego wieczór MUSZĘ być na działce. By podlać sadzoneczki.
A zaraz się biorę za krem do tortu

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.470 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum