TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 17:35 #94450

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Właśnie dlatego się teraz zmobilizowałam, bo też nie chcę mieć tego dylematu ;)
Ale Ty przecież masz raptem kilka róż, pół godzinki i po robocie ;) . Tam jest kora o ile dobrze pamiętam, po prostu zgarnij z rabaty korę na róże, uformuj zgrabne kopczyki :P , a wiosną tylko rozgarniesz :silly: . Ja tak zrobiłam małpując po dziewczynach :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 17:35 przez r-xxta.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 17:51 #94456

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Moje na razie bez kopców i wciąż myślę ,czy będę je robić .Najbardziej zaprząta moje myśli pienna Excelsa jak ja zabezpieczyć ,żeby przeżyła .Fajny grudniczek
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 18:26 #94471

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, ja na tyle leniwa jestem, że mam kupioną korę w workach, nawet zagrabiać nie będę musiała :rotfl1: . Chodzi tylko o to, że zazwyczaj przed mrozami pada śnieg. Czy ja wyczuję ten żeby zdążyć przed śniegiem, mrozem i wszystkim innym ? :rotfl1: . Na pewno nie wyczuję :rotfl1: , więc teraz mam się o co martwić :crazy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 18:45 #94480

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No ja na szczęście mam zakopczykowane. Tylko pnącym różom jak już naprawdę mocniej się oziębi zwiększę kołderki.
Martuś, ja Ci radzę, przyjeżdżaj kiedy chcesz i bierz gałęzie. Ja je na dobre zetnę dopiero w połowie grudnia.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 19:12 #94499

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu piennej nie mam na szczęście żadnej ;) , ale martwię się o pnącą Jasminę :think: . Kupiłam nawet zapas włókniny, jak będą szły duże mrozy, okręcę ją z razem z pergolą :tongue2:

Dorcia ja Cię wybawię z kłopotu kiedy to masz zrobić. Zrób to jutro :woohoo: , tak jak ja :dance: i będziesz miała z głowy :silly: . Przestaniesz się zastanawiać co przyjdzie pierwsze i zajmiesz się tym co PPD lubią najbardziej :rotfl1:

Ula to ja się chyba w przyszłym tygodniu wybiorę, skoro tak mówisz. Zadzwonię :hug:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 19:30 #94505

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ja też jutro zabieram się za kopczykowanie ;) i tylko nie wiem, co za szatański pomysł przyszedł mi do głowy, żeby się akurat do fryzjera umówić po pracy :crazy:
Nic to... chyba trzeba będzie odkopać czołówkę :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 19:35 #94510

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Zrobiłam teraz eksperyment i zobaczę co z tego wyjdzie .Wczoraj obcięłam parę różanych patyczków i wsadziłam do ziemi .Zrobiłam im tylko kopiec bez nakrycia głowy .Obadamy czy przetrwają .Porobiłam parę takich eksperymentanych sadzonek .Jedne podlałam Rosahumusem inne są bez i ciekawe ,które sie lepiej ukorzenią .No cóż lubię się bawić ;) Tak myslę co do piennej ,ze chyba tylko zabezpieczę porządnie miejsce szczepienia a pieniek i gałązki zawinę w agro
Jadzia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 19:55 #94521

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, oj, mi dzisiaj to przydałby się jakiś masażysta :) Niby mam ogród przygotowany do zimy, ale jak dzisiaj wyszłam, na chwilkę, na chwileczkę, to zeszło mi 2 godziny, aż ciemno się zrobiło...No i znowu zagrabiłam i zaworkowałam mnóstwo liści i zrobiłam porządek na jednej rabacie. Nie wytrzymałam nerwowo i wycięłam badyle bylinkowe, chociaż obiecywałam sobie że dopiero wiosną...A teraz ledwo żyję :(
Kopczyków jeszcze nie robię! U mnie cieplutko; niby w sobotę ma się ochłodzić, ale tylko do 3 stopni, więc ciągle czekam do prawdziwych mrozów!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 20:02 #94525

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu chyba lepiej przełóż fryzjera, bo właśnie obejrzałam prognozę - to TRZEBA będzie jutro skończyć :rotfl1:

Jadziu a stosujesz ukorzeniacz do takich sadzonek? Mam nadzieję, że się pochwalisz na wiosnę, co wynikło z eksperymentu, może kiedyś sama spróbuję :silly:

Dalu a jak mi by się przydał :rotfl1: , ale dziewczyny coś się nie kwapią do zdradzania namiarów :whistle: .
Ja też dziś wyszłam wyrzucić śmiecie do kompostownika i ugrzęzłam do zmroku :rotfl1: . Gdzie się nie obejrzałam, tam KONIECZNIE coś musiałam zrobić dziś :rotfl1: . Ale dzięki temu będę jutro miała mniej :whistle:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 20:06 #94526

• Roma
  • Roma's Avatar
Jutro i ja wybieram się do lasu po zapasy igliwia i kory, przygotuję sobie gromadki które będą czekać do mrozów.Jedynie hortensje ogrodowe zabezpieczę w tym tygodniu a azalie japońskie dostaną przykrycie na korzenie i ewentualnie osłony, z tego co zrozumiałam to roślin zimozielonych nie należy okrywać w całości.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 20:35 #94543

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Roma swoją jedyną azalię japońską przykryłam gałązkami sosnowymi, w całości :P . Ale nie dostanie żadnej włókniny, po bokach grubo obsypana korą :silly: . Różaneczników na razie nie ruszam, będę śledzić co robi Siberka ;) , jak ona przykryje, to ja też :woohoo:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 20:58 #94559

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś żadnych ukorzeniaczy nie stosuje i nigdy nie stosowałam .Po prostu wsadzam do ziemi i zapominam do następnego sezonu .Spróbuj obcięty patyk wsadzić do ziemi nic nie tracisz a zyskać możesz nową sadzonkę wiosną .Możesz również zasypać ziemią i wiosną obadać co z tego wyniknie ;)
Jadzia
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 20:59 przez jagoda5214.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 21:16 #94569

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja absolutnie nie robię nic przy zimozielonych :-) Ani przy różach :-)
-10 już dawno było w nocy. I nic! Co to za mróz!?!
Weekend zapowiadają z opadami śniegu, a one częściowo rozwiązują za nas ogrodowe problemy ;-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 21:22 #94571

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu no właśnie mnie łapki swędzą, żeby spróbować :rotfl1: . Jak mówisz, że bez ukorzeniacza, to jutro utnę i spróbuję :woohoo: , a co, raz kozie śmierć :happy3:

Siberko ale śnieg raczej nie zastąpi kopców przy różach, tak myślę :think: . Co do zimozielonych, nie dyskutuję :P , jak powiesz, że przykrywać, to przykryję :tongue2:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 21:46 #94596

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A czemu nie? Śniegu warto nagarnąć pod krzewy i udeptać, uklepać, wtedy lepiej utrzymuje ciepło w korzeniach i pędach :-)
Kopce są potrzebne tylko na duuuże mrozy. Czy będą??? Kiedy???????
Właśnie grudzień jest idealnym miesiącem do hartowania roślin. Ale ogrodniczki nic sobie z tego nie robią :ouch:
Pisze to już chyba 17. raz...
ale wiem, że i tak na darmo...
Ciekawe, kiedy mi się znudzi????

Dla spokoju sumienia przypomnę, że owszem, niektóre róże trzeba kopczykować od razu jesienią, czyli tuż po posadzeniu!

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 21:56 #94602

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Siberko... ale jak potem kopcować tą zamarzniętą ziemią? :think: Bo technicznie ten problem mnie trapi...
Pozdrawiam - Gosia

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 21:59 #94603

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
A bo to wiadomo ile tego śniegu w tym roku będzie ;) , w zeszłym był totalny deficyt :jeez:
Ja myślę, że my to wszystko robimy ze strachu :oops: , trochę jak takie matki-kwoki ;) staramy się chronić to, co na co cały sezon chuchałyśmy i dmuchałyśmy, czasem nawet wbrew zdrowemu rozsądkowi :silly:
No i jeszcze, bo boimy się powtórki takiej zimy jak ostatnia :pinch: , dlatego niektórzy wolą się zabezpieczyć na zapas :whistle: , wiem, że to bez sensu...

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lis 2012 22:16 #94613

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Nowo posadzone jesienią róże kopcuję zaraz po obfitym podlaniu, tak robię, bo może ktoś pamięta, co pisała kiedyś hanka55 - korzonki rosną przy +10, więc niech im tam będzie ciepło, niech się ukorzeniają.
Mając ponad 150 róż nie dam rady okopcować ich w jedno popołudnie, zresztą teraz jest ciemno o 16-tej. Trudno mieć też przygotowaną ziemię na tyle róż, bo nie mam spychacza :happy4: .
Zapowiedź mrozów bardzo mnie zdopingowała.
Dzisiaj wykorzystałam ziemię z kretowisk i 20 róż z głowy, kolejne 30 obsypałam ziemią z warzywnika. W sobotę zamierzam skończyć.
Na różankę (40 róż) mam korę w garażu i nawet jak ziemia zamarznie to nie muszę się martwić o okrycie.
Mnie się wydaje, że ziemia to nie tyle grzeje, co izoluje od mrozów.
Robię tak już trzecią zimę i nie mam strat, większość pędów moich róż przemarza do kopca, więc ten kopiec jest bardzo potrzebny.
Chyba nie będę okręcać pnących, bo ubiegłej zimy porobiłam chochoły a i tak przemarzły :eek3: - nie mam wiec motywacji.
Siberka na trzy swoje róże może przywieźć ziemię w worku :P
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 22:17 przez elsi.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.562 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum