TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 23 Mar 2013 23:11 #137662

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Ale kalejdoskop pogodowy u ciebie, przez krótki okres widziałem wiosnę, zimę z grubą warstwą śniegu, lato a teraz burza piaskowa. Do koloru do wyboru :)
A u nas pogoda stała, niezmiennie zima i zima już 4 miesiąc :rotfl1:
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 23 Mar 2013 23:36 #137676

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Piotrze-przynajmniej sie czlowiek nie nudzi :rotfl1: :rotfl1:

Shirall-ja sie zastanawiam nad ich kondycja! Juz druga godzine tak lataja! :supr3:

Cyprydo-oj, jeszcze poczekam z ta sciana...chyba szybciej postawie te ogrodzenie :wink4:

Agusko-zapraszam! Jeszcze pojedziemy do restauracji na smazonego grzechotnika i bycze jadra! :devil1:

E-geniu-dlatego boje sie o drzewka. Chyba z drzewek owocowych ktore teraz kwitna plonu nie bedzie, raz ze przymrozki, ale pewnie i wiatr z piaskiem zdarl wszystkie.

I po co ja mam odkurzac w domu, ja sie pytam? :devil1: Jak i tak ten kurz dostaje sie wszedzie , nawet przy zamknietych drzwiach i oknach...

Wlasnie skorzystalam z przerwy w wietrze i poolecialam ze smieciami. Kociej miski juz nie ma i nie ma jej w zasiegu wzroku-pewnie gdzies jest daleko na prerii...Taczke ktora zostawilam przy roslinach przewrocilo, cudem mijajac duza kosodrzewina, bo by polamalo jak nic :supr3:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162

Domek na prerii 24 Mar 2013 01:55 #137699

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Rozrywki ciag dalszy :lol:

DSCN4258.JPG

Burza piaskowa sie skonczyla, wykonczone psy w koncu wrocily do domu i padly :rotfl1:

DSCN4260.JPG

Temperatura spada jak kamien. Na zachodzie pokazal sie chinook (en.wikipedia.org/wiki/Chinook_wind) -

DSCN4263.JPG

DSCN4265.JPG

Gdy tylko oczyscil niebo z chmur, pokazal sie nowy zimny front i wiecej ciemnych chmur... :think:

DSCN4267.JPG

DSCN4266.JPG

W tej chiwli jest +3C i pada marznacy deszcz. W nocy temp ma spasc do -7C. Polecialam od razu okrywac klonik z liscmi i modrzew. Reszta dalej w stanie spoczynku i mam nadzieje, ze nic im sie nie stanie...

Kolejne update: pada snieg :supr3:

DSCN4269.JPG

DSCN4270.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Mar 2013 02:01 #137700

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
15 minut pozniej..

DSCN4272.JPG

DSCN4273.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Mar 2013 10:02 #137742

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Zainteresował mnie CHINOOK i poczytałem, że to ciepły wiatr zwany "pożeraczem śniegu" gdyż potrafi podnieść temperaturę w ciągu doby nawet ponad 30 stopni.
A piszesz i pokazujesz zimę i nie wiem o co chodzi :think: Czy to na pewno CHINOOK czy po prostu zimny front?
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Domek na prerii 24 Mar 2013 10:14 #137753

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
O rany ale się u Ciebie zmienia pogoda. Piaskowa burza nie bardzo mi sie podoba nie cierpię jak mi w mieszkaniu pod nogami piasek chrzęści, dla mnie to paskudne uczucie tak jakby ktoś paznokciami po szybie drapał, normalnie ciarki mnie wtedy przechodzą. Przy takiej burzy piaskowej to chyba latałabym cały dzień ze szmatą i odkurzaczem po chałupie.

A te krzaczory to ie przefruną przez ogrodzenie? Teraz to psice mają raj do biegania a TY nie musisz sią martwic że uciekną i że inne psy nie przyjdą.

Domek na prerii 24 Mar 2013 11:09 #137777

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Fascynujące są te zmiany pogodowe u Ciebie :eek3: . Ale piszę to jako czytelnik ;) , bo gdybym miała mieszkać w takich okolicznościach przyrody, to chyba bym zwariowała :crazy: . Naprawdę Cię podziwiam, że to wszystko przetrzymujesz i robisz swoje :thanks:

Domek na prerii 24 Mar 2013 11:43 #137793

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
:woohoo: Oj, Diano ,nieciekawe te zawirowania pogodowe... Klonik okryłaś,ale co ze śliwami i czereśnią? Tak pięknie kwitły :think:
Ja jestem meteoropatką i takie drastyczne zmiany pogodowe chyba by mnie wykończyły...A u nas regularna zima.W nocy było -15 stopni.A teraz -2 i słoneczko. Jak w styczniu.Już tracę nadzieję na wiosnę :(

Pieski przezabawne :happy:

Domek na prerii 24 Mar 2013 15:38 #137858

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Elu-mnie tez wykonczaja-mam migrenowe bole glowy, kiedy zmienia sie pogoda. Lykam specjalny lek na migrene, po ktorym kladzie mnie spac :lol: Podejrzewam ze sliwki i nektaryny nie beda mialy owocow, no moze pojedyncze-mroz i wiatr pewnei zabily wiekszosc kwiatow :whistle:

Markito-do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic :P

Cyprydo-ten pyl jest tak drobny, ze przedostaje sie przez zamkniete okna i wszystko w domu mam zasypane cieniutka wartswa czerwonawego kurzu. Sprzatam, ale moze trafic jak widzi sie nastepnego dnia caly dom w pyle, to mozna sie podlamac!
A krzaczory owszem, przelatuja przez ogrodzenie, po czym psice z wielka radoscia rzucaja sie jhe zagryzac..po zym wypluwaja je z niesmakiem bo sa bardzo klujace :devil1: Ale wybiegaly sie tak, ze reszte wieczoru nawet nie zmienialy pozycji na sofach :devil1:

Piotrze-chinook przegnal chmury, po czym nadszedl kolejny zimny front znad Denver i przyniosl duze ochlodzenie. O tej porze roku chinook jest bardzo czestym gosciem u nas, przez co drzewa i krzewy rozhibernowuja sie. Tak jak to napisali w wikipedii, ze nie jest mile widziany na Wielkich Wyzynach :whistle:
Charakterystycznym znakiem ze to chinook jest ow luk z czystym niebem na horyzoncie :lol:

Dave wlasnie wrocil z podworka i mowi ze jest bardzo zimno, ponizej zera. Mam nadzieje, ze nie strace zadnych roslin.. :sad2:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 24 Mar 2013 18:46 #137949

• Jo37
  • Jo37's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 251
I to jest właśnie najgorsze .Szukasz,kupujesz,sadzisz i dbasz
o rośliny a tu nagła zmana pogody i tracisz rośliny.
U nas też te duże mrozy przyszły po zdecydowanym ociepleniu.
Szkoda roślin.
Pozdrawiam,Joanna

Domek na prerii 25 Mar 2013 08:33 #138155

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Dianko mam też taką nadzieję że szybko u Ciebie się ociepli , u nas ma już być wiosna od niedzieli Wielkanocnej , nie mogę się doczekać .
W domu zakwitł mi liliowiec wiec mam powód do radości , zdjęcia na moim wątku.
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2013 08:15 przez e-genia.

Domek na prerii 26 Mar 2013 01:32 #138421

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
E-geniu , zaraz zajrze :hug:

Jo-no wlasnie jeszce nie wiem co mi zginelo a co nie.

Dzis pol dnia spedzilam na skrecaniu wysokiej biblioteczki/szafki do pokoju corki. Jak juz zawloklam do jej pokoju, to okazalo sie, ze jest dla mnie za ciezka, zeby ja postawic na nogach; wiec musialam reszte roboty odpuscic.
Rozladowalam pickupa sciolki i juz byl czas jechac po mala do przedszkola...jak ten czas leci.. :think:
Od jutra ma byc cieplej, ok 16C. Moze wiec odwine ten klonik i zobacze czy zmarzl :pinch:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 26 Mar 2013 08:39 #138454

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
U nas na szczęście takich zmian skokowych nie ma ale dalej mamy mroźną pełnię zimy

Domek na prerii 26 Mar 2013 10:05 #138492

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
No to pogoda Was nie rozpieszcza :dry: ciekawa jestem, jak tam klony?
U mnie zdaje się Garnet wymarzł :cry2:

Domek na prerii 26 Mar 2013 14:28 #138574

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Na nastepne dni mam ambitne plany, niekoniecznie ogrodnicze, jak tylko ten wrednyu krasnoludek z mlotkiem przestanie walic mi w glowie :P . Wzielam tabletke od migreny i wlasniei czekam na rezultat, bo nawet zmiana pozycj glowy odzywa sie bolem...znaczy pogoda zie zmienia :lol:

Mam zamiar wziac pickupa i pojechac po wiecej sciolki. I to mniej wiecej plany ogrodnicze na dzis.
Natomiast dla rozrywki mam zamiar oskrobac sufit w corki pokoju z baranka (leniom murarzom nie chcialo sie ladnie wykonczyc plyt kg na suficie, tylko spryskali tym swinstwem, ktore sie strasznie kurzy). Po oskrobaniu pomalowac ze trzy razy, coby dac dobry podklad...
..a potem to :lol:

DSCN4282.JPG

Trompe l'oeil znaczy mniej wiecej malarstwo dajace zludzenie przestrzeni i trojwymiaru. Czyli takie oszukiwanie oka, zeby myslalo ze te namalowane okno z krajobrazem jest prawdziwe :wink4:

A mi chodzi o takie cos na suficie:

DSCN4283.JPG

DSCN4284.JPG

Meza nie bedzie przez dwa dni, wiec spokojnie moge pracowac nad tym projektem :devil1: Jak przestanie mnie bolec glooowaaa :sick:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1
Ostatnio zmieniany: 26 Mar 2013 14:30 przez planta.

Domek na prerii 26 Mar 2013 14:56 #138580

• Roma
  • Roma's Avatar
Ambitny pomysł,trzymam kciuki za powodzenie.Patrząc na Twoje dotychczasowe poczynania jestem pewna,że Ci się uda :idea2: Czyżby mała terrorystka wybierała się z tatą? :devil1:

Domek na prerii 26 Mar 2013 15:09 #138582

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
A gdzie tam...bedzie ze mna, tyle ze wiekszosc czasu spedza w przedszkolu, terroryzuje wieczorami.

Od kiedy znalazlam ksiazke o takim malowaniu, bardzo mi sie spodobalo-mysle o pomalowaniu jej scian w mury zamkowe z oknami, za ktorymi beda widoki, nie wykluczam smokow :lol:
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 26 Mar 2013 15:50 #138586

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935