TEMAT: Domek na prerii

Domek na prerii 22 Mar 2013 07:44 #137079

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Diano :hug: dzięki za tę wiosnę u Ciebie

U mnie wiosną pod śniegiem /na moim wątku/

+30 to dla mnie też za dużo , moje chore serducho bardzo cierpi jak jest taki upał , do tego czytałam że temperatura nocą też jeszcze spada do minusa, to chyba jeszcze gorsze dla roślin niż te nasze zimno :rotfl1: ,syn z Belfastu przyleciał wczoraj na święta i pyta gdzie choinka ?:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Na koniach się nie znam ,nawet nie umiem dosiąść Roma może to potwierdzić :rotfl1: :rotfl1:

Genia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Domek na prerii 22 Mar 2013 08:28 #137085

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Kochani! Więcej tolerancji!! :screem:
Przecież każda wiosna nasza jest, nawet ta zza oceanu.
Diano - dziękuję za pocieszające zdjęcia, w końcu u nas też się wiosna zrobi. :) :lev:

Domek na prerii 22 Mar 2013 09:41 #137111

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
To niesprawiedliwe u Ciebie tak cudnie kwitną drzewka, roślinki mają pąki, a u mnie pada śnieg jest zimno i paskudnie. Był tylko 1 dzień słoneczny i w miarę ciepły żeby umyć okna na święta. Udało mi się je umyć, a teraz spuszczam rolety żeby mi ich nie popadało. Do ogrodu nawet nie wchodzę bo nie ma po co.

Ta sosna Gold Medal to na pewno odżyje bo jakaś wysuszona i biednie wygląda?

U Ciebie to się zienia z minuty na minute, coraz więcej ślicznych roślinek.
Twojego ogrodu nie zrobiono pokazowego może z zazdrości, ale może to i dobrze nie będą Ci tłumy obcych ludzi biegać przed domem. Ci co mają docenić piękno ogrodu i tak docenią.
Ja już jestem pełna podziwu i w głowie i się nie mieści że tyle dokonałaś.
A może córce wydzielisz mały kawałeczek rabatki żeby sobie kopała siała podlewała. Miałaby zajęcie. Nawet jakby nic nie urosło to miałaby zajęcie.

Domek na prerii 22 Mar 2013 09:45 #137112

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Ładne te zdjątka z kwitnącymi drzewkami ;) U mnie niestety zimowo,śniegu pełno,mrozkowato,zasypało wiosnę :sad2:

Domek na prerii 22 Mar 2013 10:09 #137124

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Witam po odśnieżanku z gorącą kawą i życzę miłego dnia wszystkim. :flower1: A Tobie Diano gratuluję setnej strony wątku! :drink1: :flower1:

Domek na prerii 22 Mar 2013 17:22 #137203

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Też myślę jednak podobnie jak Roma. Owszem, może i młodziaka kupisz taniej, ale to co wydasz na przyjazdy trenera......... po zsumowaniu może wyjść nawet dużo drożej niż byś kupiła już wytrenowanego. Bynajmniej u nas przekroczyłoby wielokrotnie wartość............ no nie wiem jacy są drodzy u Ciebie trenerzy ale ci naprawdę warci pieniędzy. No mnie Lotka nie zrzuciła i za to ją kocham, bo jak gnaliśmy traktem szaleńców, noooo jakbym tam spadła................... wierzcie mi właśnie na tej alei poczułam wolność nie do opisania. Nie da się z tego etapu wrażeń opisać słowami. Trochę z dreszczem, na szczęście Skrzat w porę choć w ostatniej chwili - uprzedził, że na skręcie ostrym zresztą niemal 90* - na szczęście z wolniejszego chodu i że miałam dobrze nogi w strzemionach - konie wpadły w upojny cwał.. nie wiem, niech Roma powie ile liczy aleja szaleńców, ale po prostu Lotka wraz ze mną leciała jak pegaz na skrzydłach. Coś nie do opisania nie do opowiedzenia. Jeszcze kilka momentów było jak z bajki, ponieważ to nie mój wątek podam jeszcze tylko wejście z końmi do wody..... koń mokry po brzuch... gdyby nie moje jedyne buty co miałam na nogach.........byłabym i ja mocniej mokra.

Domek na prerii 22 Mar 2013 18:13 #137223

• Roma
  • Roma's Avatar
Ulko-alejka szaleńców ma około 1 kilometra,przeczytałam Skrzatowi co napisałaś i wiesz co? wzruszył się :hug:

Domek na prerii 22 Mar 2013 19:21 #137251

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
  • Otrzymane dziękuję: 5371
Cyprydo-mam nadzieje, ze odzyje.Podobnie wyglada Gold Coin i niestety, sosna himalajska. W najgorszym przypadku pojda na straty. Moj ogrod to poletko doswiadczalne, co przyzywa a co nie :lol: Z polertkiem doswiadczalnym masz racje, jak juz bedzie naprawde cieplo, bedziemy robic warzywniak i tam dostanie swoja grzadke :lol:

Elu-dzieki :kiss3: Zobaczymy jak bvedzie szlo dalej, mam nadzieje, ze nadal bedziecie ze mna :lol: :lol: :hug:

Ulo, Romo-na szczescie mam jeszcze sporo czasu na przemyslenia :think:

Kurcze, pojechalam po sciolke i okazalo sie ze miejsce jest zamkniete, bo wlasnie robili nowa partie. Mam nadzieje, ze nie zabiora wszystkiego. POjade tam za jakas godzinke znowu :devil1:
Udalo mi sie wkopac praktycznie wszystkie roslini, zostaly tylko te w domu i jeden miskant, dla ktorego zabraklo ziemi. Oj, chyba wybiore sie po kolejna dostawe plus wiecej nawozu... :think:Nie, klamalam, jeszce jedna kosodrzewina... :think:

Zdecydowalam sie zmienic linie brzegowa pierwszego iglakowiska, specjalnie dla swierka serbskiego z nazwa wodospadu, ktorego nie moge nazy napisac bo pani ze szkolki sie na mnie oburzyla ze sprzedala mi go wyjatkowo, ale nie chce abym rozpowszechniala wiadomosc ze to zrobila, bo inni tez by chcieli. Pytanie tylko ilu Polakow z Polski by probowalo sciagnac to drzewko ze Stanow.. :devil1:

DSCN4195.JPG

DSCN4199.JPG

Z prawej strony niewymownego jest drugi swierk serbski White Tips aka White Tops :lol:

DSCN4200.JPG

Kosodrzewina Pal Maleter - 65 dolarow mnie to malenstwo kosztowalo... :angry:

DSCN4201.JPG

Druga sosna thunberga Aocha Matsu powedrowala na poczatek drugiego polwyspu..

DSCN4202.JPG

A klonik palmowy szaleje..

DSCN4196.JPG

DSCN4198.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii - 2015-16
Domek na prerii cz. 1
Podroz do....New Carolina
[url=http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/13-podroze-male-i-duze/162
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2013 19:36 przez planta.

Domek na prerii 22 Mar 2013 19:52 #137264

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Diano :P
Twoje opowieści o pogodzie są jakby z innej planety! Kremy do opalania?? :woohoo:
My jeszcze trochę poczekamy na rozpoczęcie sezonu.

Ja nigdy nawet nie siedziałam na koniu :oops:
Ale Waszych opowieści słucham z zapartym tchem :) Moje córki natomiast
od wczesnych lat są z końmi zaprzyjaźnione :)

Romo - Dinuś chyba był trochę "scykany" ,jak zapoznawał się z konikiem ? ;)
Ja własnie chyba podobnie wyglądam w bliższym kontakcie z tymi zwierzętami :)
No ,boję się dużych :silly:

Domek na prerii 22 Mar 2013 21:17 #137310

• Ela
  • Ela's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 244
Ale uśmiałam sie z tej pani ze szkółki :lol: Na którym zdjęciu jest ten niewymowny,bo ja chyba jakaś niekumata jestem ;)
Ja też myślę,że ten przypalony już nie da rady. A może on nie przypalony,tylko miał za sucho zimą? Nie wiem jak tam u Was stosunki wodne,ale u nas ,gdy jest sucha jesień,trzeba mocno "nawodować" wszelkie iglaki i inne zimozielone rośliny.One całą zimę odparowują wodę przez igły/liście,dlatego trzeba im zapewnić dużo wilgoci w podłożu.

Klonik palmowy-miodzio,żeby tylko mu te przymrozki nie zaszkodziły :ohmy:

Domek na prerii 22 Mar 2013 21:33 #137317

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jej ale zazdroszczę tej wiosenki i tych temperatur! :eek3:
+30......chlip, chlip :sad2: a tu.....śnieg i lodowato! :sad2:

Domek na prerii 22 Mar 2013 23:19 #137356

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
U nas tez bedzie zimno, idzie zimny front i w poniedzialek bedzie tylko +5C i -5 w nocy :whistle: Kloniki dam rade opatulic, ale brzoskwinie i sliwki? :think:

Elu-ten niewymowny ma nazwe dwuczlonowa , jedna czesc to maslanka a druga wodospad :lol: . Jest tak maly ze go na zdjeciu nie widac-jest na samym srodku tej nowej czesci zagarnietej zwirowi :P Ma mniej niz 10 cm wysokosci i czesc igiel ma bialych.
Kiedy robilam listy co kupuje z roznych szkolek, chyba popelnilam blad dajac adres bloga tej pani, bo zaczelysmy dyskutowac o drzewkach. No i pani zobaczyla zapowiedz kupna tegoz swierczka i wyslala mi mail pelen oburzenia :sick: Tak wiec nie podaje angielskiej nazwy w razie gdyby jeszce zagladala tutaj :whistle:

Wszystkie rosliny byly podlewane w czasie tak zwanej zimy, wiec raczej to jednak przypalenie od slonca. Dam mu jeszcze szanse i nie wywale, dopoki sam nie umrze smiercia naturalna :P Za to kopiac dziury dla nich odnalazlam wiecej klaczy bambusa, co zdecydowanie podwaza teorie mojego meza, ze bedzie rosnac tylko tam, gdzie ma wode :lol: . Ma klacza dobre dwa -trzy metry od glownej kepy. Coraz bardziej sie przekonuje, ze jednak wykopie ile sie da z kepy i przesadze na tylne podworze.

Przy okazji zrobilam kurs po swieza, pachnaca sciolke i od razu wywalilam wokol roslin. Swoja droga to ciekawe, ze zaladowanie samochodu z gorka zajmuje mi 45 minut, a rozladowanie dobre dwie godziny :think: Glownie dlatego, ze rozladowuje na taczke i taczka rozwoze, zamiast zwalic na kupe. Wtedy chyba bym sie tych krzaczkow nie dokopala :rotfl1:
Tak z jeden ladunek wiecej by sie przydal :think:

DSCN4204.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Mar 2013 14:25 #137472

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Ciekawe czyje to piorka :think:
?
DSCN4193.JPG

Zimny front idzie.. :whistle:

DSCN4206.JPG

DSCN4208.JPG

Ja siedze przy kompie, a moje dziecko oglada bajki z Xena...Tzn tylko ona oglada :P :rotfl1:

DSCN4214.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Mar 2013 15:34 #137491

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Diano ta wasza pogoda też nie jest dobra , raz +30 stopni a za kilka dni +5 -5 okropne

Ja mam taką nadzieję że po świętach w końcu będzie ładnie i nie mówię o +30 stopniach a 0 +15-+18 taka pogoda wiosna jest w sam raz .

Fajne zdjęcie z córeczką .

Genia

Domek na prerii 23 Mar 2013 21:41 #137612

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Trzymam kciuki, by aż tak Ci nie przymroziło, bo może zmrozić kwiaty...
U nas na razie tyko -10, ale za to śniegu niemal po kolana. Do rana ma spaść do -20 prawie :dazed: Chyba wezmę namiot, przyjadę i rozbiję się na Twoim podwórku do maja :P
Mogę nawet korę rozwozić, mam wprawę :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Domek na prerii 23 Mar 2013 21:53 #137614

• Cypryda
  • Cypryda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 340
Szybko rosną te Twoje iglaczki. Niedługo będzie ściana przed wiatrem.

Domek na prerii 23 Mar 2013 22:34 #137631

• planta
  • planta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Howdy!
Kolejny dzien, kolejna burza piaskowa...

DSCN4222.JPG

DSCN4226.JPG

a psy szczesliwe, bo moga scigac tumbleweeds na duzym terenie i wcale im wiatr chloszczacy piaskiem nie przeszkadza :rotfl1:

DSCN4230.JPG

DSCN4233.JPG

DSCN4235.JPG

..i po co ludzie stawiaja ogrodzenia, ktore zatrzymywuja czesc tumbleweeds.. :devil1:

DSCN4237.JPG
Domek na prerii - 2017
Domek na prerii cz. 1

Domek na prerii 23 Mar 2013 23:03 #137654

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747