TEMAT: Jagowe podwórko

Odp: Jagowe podwórko 13 Wrz 2012 09:27 #68845

• Roma
  • Roma's Avatar
No wreszcie się Paniusia :P pokazała :devil1: Już myślałam, że przeniosłaś swój wątek do archiwum :rotfl1:
Ciekawy ten mieczyk, po raz pierwszy taki widzę.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Jagowe podwórko 13 Wrz 2012 10:09 #68856

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
A pokazała się, pokazała :P bo nareszcie nie padam na nos o 21...
Abisyńczyka mam po raz pierwszy, dostałam 4 cebulki od sąsiadki (zarażam ją kwiatami - ona kupuje i dzieli się ze mną :lol: )Tą metodą dostałam już kilka cebulek narcyzów Pipit i irysów Katharine Hodgkin - zna ktoś? (niedawno można było nabyć w stonce).

Dziękuję Pamelko za wskazówki, jak już wyżej napisałam, mam tego mieczyka po raz pierwszy i każda rada jest cenna :kiss3:

Odp: Jagowe podwórko 13 Wrz 2012 10:28 #68863

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jaguś u mnie w ubiegłym roku też pojawiały się cieniutkie, pojedyncze pędy z kwiatami.
W tym roku zaś zachwycił mnie wielkością i obfitością kwitnienia ;) To jest piękna, cudowanie pachnąca roślinka, kiedy tylko się rozrośnie ;)

Na chwilę wstawię fotkę, żebyś mogła zerknąć ;)

Odp: Jagowe podwórko 13 Wrz 2012 11:06 #68878

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Pamelko, na jaką tam chwilkę, niech to zdjęcie zostanie tutaj na wieki :)

Był jeszcze jeden taki pęd z drugiej cebulki ale ktoś/coś po prostu wyrwał mi z zalążkiem nowego przyrostu :placze: Czy ta cebulka da radę wypuścić coś jeszcze w przyszłym roku? Pytam, bo wiem, że u zwykłych mieczyków stara cebulka ginie. Czy te abisyńskie też tak mają?
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2012 11:06 przez futrzasta.

Odp: Jagowe podwórko 13 Wrz 2012 11:21 #68884

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Z dzisiejszego poranka

SDC12642.JPG

SDC12646.JPG

Odp: Jagowe podwórko 23 Wrz 2012 22:06 #71824

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
SDC12409_cropirfan.jpg

Odp: Jagowe podwórko 23 Wrz 2012 22:14 #71830

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Piękny latający obiekt :-)
A gdzie te wspominane dawno temu kury i kaczki? ;-)
Są???

Odp: Jagowe podwórko 23 Wrz 2012 22:49 #71846

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
SDC12435pi.jpg

SDC12416_croppic.jpg

;)

Pewno i są a ponieważ z przyczyn ode mnie nie zależnych, większość tygodnia spędzam w blokowym mieszkaniu :unsure: i nie mogę strzec podwórka przed wrażym drobiem więc i głowy sobie tym nie zaprzątam. Jak to drzewiej mówili, co z oczu to z serca :P
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2012 23:14 przez futrzasta.

Odp: Jagowe podwórko 24 Wrz 2012 01:07 #71864

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
SDC12800_croppicc.jpg

SDC12823picc.jpg

SDC12980pic.jpg
Ostatnio zmieniany: 27 Wrz 2012 01:20 przez futrzasta.

Odp: Jagowe podwórko 18 Paź 2012 14:47 #78854

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moje podwórko zarasta... Ścieżki już dawno przestały istnieć... Trzeba będzie trochę poprzecierać szlaki :P

Odp: Jagowe podwórko 18 Paź 2012 22:15 #79025

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale piękne foty :bravo: :bravo: :thanks:

Ja nie wiedziałam, że Ty też z doskoku w ogródku :placze:
Ale lepszy rydz niż nic, prawdaż???

Wraży drób piękny :-) I ma jeszcze jedną zaletę, nawozi Ci ogródek :-)
Przy okazji może trochę roślin uszkodzić, ale i młode chwaściki skubie zapewne.
Nie samymi dżdżownicami drób żyje ;-)
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2012 22:19 przez sd-a.

Odp: Jagowe podwórko 18 Paź 2012 22:28 #79033

• Roma
  • Roma's Avatar
Jakoś dziwnym trafem nie widzę tych pozarastanych miejsc ale za to widzę cudnej urody kurki, szczególnie ta pierwsza-siodłata.Czy to jest Twój własny inwentarz?

Odp: Jagowe podwórko 18 Paź 2012 23:54 #79082

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
To jest drób - na szczęście - nadmorski :P Kury złapałam 200m od plaży a kaczki (o ile nie mylę się krzyżówki) dokarmia się przy wejściu na plażę. Do spółki z mewami zjadały 2 bochenki chleba :lol: Zadziwiające, że kury grzebiące w lasku, ponad 600km od mojego ogrodu są widokiem nawet sympatycznym :crazy:

SDC12464.JPG

No właśnie tak jakoś wyszło, że z zostałam weekendową ogrodniczką ... mniej więcej co 2 tyg :unsure: Dziś, gdy przyjechałam było już zbyt ciemno żeby móc przyjrzeć się (jutro rano przeżyję ten szok :dazed: )ale okiem rzucić się dało. Chryzantemy się rozrosły że ho ho, cynie nadal kwitną :dazed: i nagietki... Lekko (mam nadzieję) zostały stratowane moje hosty (między innymi NBCh tam rośnie :mad2: ) Pomidory wciąż dojrzewają ba!chyba nawet zielone jeszcze wiszą; liście dyni ozdobnej nareszcie trafił szlag tzn przymrozek. Będzie można popatrzeć na owoce. Dynia na halloween nie jest imponujących rozmiarów ale jest jedna a przede wszystkim jest (nie zapowiadało się).
I to tyle co się w oko rzuciło ;)
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2012 23:57 przez futrzasta.

Odp: Jagowe podwórko 19 Paź 2012 14:17 #79216

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem czy jest sens uprawiać cokolwiek... przynajmniej do czasu gdy będzie szczelne ogrodzenie. Miałam dynię ozdobną... rosła sobie... dojrzewała... doglądałam... wiedziałam gdzie rosną co ciekawsze owoce... nie było mnie 3 tyg i .... nie ma dyń ozdobnych... została garstka i to tych niedojrzałych, uszkodzonych, "zwykłych"... ktoś pościnał sobie...

Miałam zamiar przygotować ogród do zimy... odechciało mi się... po co mam coś robić skoro ktoś korzystając z okazji że mnie nie ma zrywa sobie ot tak i na dodatek nie zostawia po sobie prawie nic... kwiaty też, widziałam niektóre jakby cięte były i to nie ja je ścięłam ...
aż mi się nie chce na dwór wychodzić, bo ogród rzuca się w oczy a ja nie mam ochoty tam być

edit:
przespałam się z tym i doszłam do wniosku, że tak czy siak trzeba wszystko zerwać więc zbiorę to, co się nadaje i co jeszcze zostało po szabrownikach... Do wiosny jeszcze duuużo czasu więc mam też czas na przemyślenia...

i to by było na tyle
:bye:
Ostatnio zmieniany: 20 Paź 2012 22:50 przez futrzasta.

Odp: Jagowe podwórko 21 Paź 2012 20:43 #79794

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Przekopałam dziś warzywniak - dobra, większość warzywniaka, została mi jedna ścieżka i mały kawałek gdzie jeszcze rośnie kukurydza na popcorn, która zapewne trafi na kompost i pomidory koraliki - zapewne też już pora na nie...
Jutro zamierzam się na rabaty kwiatowe tylko mam pewien drobny problem - moje cynie i dalie wciąć kwitną a dopóki one kwitną nie mogę posadzić cebulowych... I co ja mam z tym fantem zrobić? Upychać cebulki gdzie się da i oznaczyć kamieniami?

No właśnie... dostałam kilka cebulek czosnku ozdobnego i nie wiem gdzie go posadzić. Nie wiem co to za jeden więc nie wiem też kiedy kwitnie... :jeez: Tak to jest jak się dostanie "jakieś" rośliny...ale dobrze że są :P
Mam tez sporą ilość lilii, tulipanów i narcyzów a wszystko to "jakieś" :happy: Nawet kolorów nie znam. Będzie wielka niespodzianka na wiosnę :happy:
Tylko kilka cebulek osobiście kupionych ma nazwę i kolor - ostatnio nabyłam tulipany Exotic emperor i Red lizard ale te trafią do donic na balkon w bloku, bo chyba umrę jeśli nie będę miała kwiatów wiosną :crazy: Poza tym szkoda by było gdyby wyżarły mi je jakieś myszy albo insze gryzonie lub zgniłyby.

Dziś już nie dałam rady zrobić zdjęć ale jesień mamy przepiękną

:kiss3: :bye:

Odp: Jagowe podwórko 21 Paź 2012 22:02 #79833

• Roma
  • Roma's Avatar
Agnieszko- takie przypadki chamstwa zdarzają się wszędzie.Ogródki działkowe ciągle są narażone na tego typu"wizyty"
W czasach kiedy miałam działkę,nie zamykaliśmy domku na klucz, tylko przyczepiliśmy kartkę, mniej więcej o takiej treści
Jeśli musisz, wejdź ogrzej się ale nie dewastuj a raczej posprzątaj po sobie.Jeśli potrzebujesz coś do jedzenia wyrwij tyle ile Ci potrzeba a resztę pozostaw dla innych.[/b
Mimo licznych włamań i dewastacji nam nic złego się nie przytrafiło :dance: Nic z domku nie zginęło.

Odp: Jagowe podwórko 21 Paź 2012 22:22 #79845

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
hihihi ktoś kto przeczytał taką kartkę raczej szybko rezygnował :)
Ja podejrzewam dzieci sąsiadki - ona nie ma swoich upraw, jeżeli już to ziemniaki, marchewka,ogórki i jakaś sałata a wszystko na użytek w sezonie na kawałeczku 30m2. Dlaczego dzieci? Bo zniknęły tylko te co ładniejsze :placze: Gdyby poczekały lub zadzwoniły i zapytały... przecież nigdy im nie żałowałam... nikomu nie żałowałam...
Ale pal licho! Mówi się trudno i uprawia się dalej :P

Odp: Jagowe podwórko 21 Paź 2012 22:33 #79851

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja niektóre swoje dalie wykopałam kilka dni temu, mimo że wciąż pięknie kwitły. Musiały ustąpić miejsca nowemu.
Reszta trwa w swoim pięknie :-) do pierwszego mrozu.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.463 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum