TEMAT: Oazowy ogród ,,,, na piasku

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Sty 2013 19:57 #111735

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Joluś, o tak, marzenie o kwitnących różach jest naturalne :) Ech, aż serce łomocze! Ale wiosna bliżej niż róże :garden1:

Martuś, bardzo jesteś zawzięta, że zdołałaś wyplewić naparstnice :rotfl1: No... i po co?
Przyznaję, irytujące potrafi być ich wędrówka... Podobnie rzecz się ma z orlikami. Ale ja lubię samowolkę ogrodową. Chyba nigdy nie dorosnę do poglądu, że jeśli coś rośnie nie tam gdzie siałam/sadziłam, to znaczy, że jest to chwast. W moim odczuciu, to cuda, które przytrafiają się ogrodowi i mi co krok... Więc czerpię sobie te cuda całymi garściami :)

Aguś, trawa dobra do ściółkowania, bo trzyma wilgoć. No i ładnie się rozkłada - piach użyźni, glinę rozluźni. Naczytałam się, o niedoborach azotu mogących wystąpić przy ściółkowanie trawą. No i jak sypnęłam w czerwcu azofoską, to sądząc bo zjawiskowym mączniaku na floksach i bodziszkach chyba jednak przesadziłam...

Magduś, a i owszem, pałętają się lilie po ogródku. Z orientpetów mam ( chyba) Conca d'Or i Scheherazade. Piszę chyba, bo większość lilii miałam kupowanych z pudeł z napisem MIX . Mają już 3-4 zimy za sobą i nie wymarzły. Przy odśnieżaniu tarasu i ścieżki bywały okryte śniegiem - o ile był śnieg... Z tymi dwoma odmianami nie mam problemów. W pierwsze powodziowe lato moje lilie bardzo silnie złapały choroby grzybowe - trochę przegapiłam pilnując róż... Wyglądało to fatalnie, ale kwitły ładnie. Kłopot mam z liliami trąbkowymi - odnoszę wrażenie, że pokazują się co drugi rok.... No i te "wyfiokowane" pełne fatalnie znoszą deszcz. Matragonów się uczę...
Myślę, że moje leluje są zadowolone z przepuszczalnego podłoża i karmienia obornikiem. W razie suszy podlewam, ale bez szaleństwa. Jeśli o jakiejś roślinie miałabym powiedzieć, że rośnie u mnie sama to chyba właśnie o liliach... Z wyjątkiem tych egzemplarzy, które stały się pokarmem dla futerkowych milusińśkich. O! I to jest problem.

No, to liliowe wyjątki z tego nieskończonego ogródka ;)

Te lilie u mnie grymaszą

150112liliapena.jpg

150112liliatrbkowa.jpg

A te radzą sobie nieźle ( tfu, tfu, tfu przez lewe ramię)

150112liliaConcadOr.jpg

150112liliaScheherazade.jpg

Taka mieszanka liliowa

150112lilamix.jpg

Tu nie ruszane przez 3 lub 4 sezony zjadły róże ...

150112liliewlipcu.jpg

Ta trafiła zimą w doniczce... Ciepła taka ;) i jest jej więcej i więcej...

150112liliaOrangePixie.jpg

A ta na dobrą, zimową noc

150112lilianadobranoc.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata, Margolka

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Sty 2013 20:22 #111750

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Oj, to prawda, że lilie radzą sobie u Ciebie nieźle! Znaczy nieprawda, bo radzą sobie znakomicie! Ja takie wielkie lilie to tylko w dwóch miejscach widziałam i byłam w lekkim szoku...I to wszystko na piasku! ;)
Iza, ja się z twoim stanowiskiem co do siania zgadzam, tylko ja wszystko sadzę, nic nie sieję, więc wszystko, co mi się wysiewa, to chwasty niestety! No i naparstnice! :lol: A z niespodzianek to miałam bratki i maczka! Ale takie poletko orlików to sobie sprawię, jak tylko cień mi wyrośnie!

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Sty 2013 20:52 #111765

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ale pięknie odpowiedziałaś !
Z obrazkami :)
Na zdjęciach jest również Szecherezada, prawda? Zamówiłam sobie tę piękność.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 15 Sty 2013 21:15 #111783

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Piękności prawdziwe :hearts:
Zapachniało, zamieniło w oczach.... ide do lilypolu :happy:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2013 21:16 przez dodad.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 16 Sty 2013 22:04 #112059

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Izuś, ale widoki pokazałaś :hearts:
Wcale nie widać, że Twój ogród na piasku. Cudowna bujna roślinność.
Przyjrzałam sie naprstnicom i stwierdzam, ze u mnie jakieś inne rosną. U ciebie, smukłe, u mnie liście są po prostu olbrzymie. Zajmują straszliwie dużo miejsca.
Też pozwalam im rozsiewać się gdzie im się podoba, a jak mi się nie podoba, to je przesadzam.
Piszesz o ściółkowaniu. Myślisz, że powinnam podsypac swoje tuje azofoską. Od 3 lat podsypuję je trawą
Może dlatego nie miałam mączniaka w tym roku, bo nie użyłam wcale azofoski? Tylko, że chyba przez to miałam tez gorsze kwitnienie.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 16 Sty 2013 22:22 #112071

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Widzę, że co poniektóre Forumki naszło na liliowe wspomnienia :P Cudne są to fakt... ja trochę zaniedbałam ten temat. Kiedyś posadziłam kilka, a teraz zostały z nich może ze 3...

Ja tam też w ten Twój piasek nie wierzę :happy: za bujne to wszystko :cool3:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 19 Sty 2013 22:13 #112992

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, ale moje orliki jak najbardziej na słońcu...

Magduś, widziałam Twoje egzotycznie barwne zamówienie. Byle do wiosny...

Dorotko, zaraz zaglądnę, zobaczę jak się ma liliowe zamówienie :)

Goś, moje naparstnice widać wiedzą, że miejsce ograniczone i nazbyt wielkie szaleństwo może grozić ekstradycją ;)
Twoje tuje wyglądają koncertowo i rosną jak szalone - nie widać, żeby borykały się z jakimikolwiek niedoborami... A nadmiar nawozu może szkodzić, zwłaszcza na takich lekkich glebach jak nasze łatwo spalić rośliny.

Aguśko, no... tak sobie bujamy... Ogródek liliowo a ja w obłokach :rotfl1: Na Twojej ciężkiej glinie trzeba by mojego piasku szczodrze liliom sypnąć.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Sty 2013 21:37 #115458

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
U Aguśki malwowe myśli się obudziły...
O, takie fotki z ogródka znalazłam :)

250113malwy.jpg

250113malwaciemnapena.jpg

250113malwabiaapena.jpg

250113malwarowa.jpg

250113malwaczerwona.jpg
Załączniki:

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Sty 2013 21:52 #115470

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Malw to Ty jeszcze chyba nie pokazywałaś... A szkoda, bo piękne, te pełne zwłaszcza...Ta biała zwłaszcza! :lol:
Nie można też nie doceniać ich cieniodajnych właściwości... ;)
Iza, one z siewu? Ja stanowczo za mało sieję! ;) A czy te pełne z siewu powtarzają cechy? Poza oczywiście tą skłonnością do rdzy, bo to na pewno! ;)

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 25 Sty 2013 22:00 #115474

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
W tej różowej jestem bez pamięci na zabój zakochana :hearts:
Takie malwy były przed naszym domem kiedy jako dziecko mieszkałam na wsi :flower2:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Sty 2013 09:28 #115591

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Cudne te malwy :hearts: . Nawet wysiałam w zeszłym roku po raz pierwszy odmianę jednoroczną. Ale nie zakwitła ani sztuka :( . Albo coś robię nie tak, albo ta jednoroczność jest z lekka przesadzona :dry: .

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Sty 2013 10:36 #115609

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Piękne te malwy, szkoda tylko, że trzeba od początku niemal zapobiegać przed rdzą.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Sty 2013 11:46 #115631

• Roma
  • Roma's Avatar
Malwy nęcą mnie od zawsze ale koś mi skutecznie wybił je z głowy,twierdząc,że w żadnym wypadku nie pasują do leśnej polany i dlatego pozostało mi podziwiać je u innych.

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Sty 2013 16:12 #115721

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Roma wrote:
Malwy nęcą mnie od zawsze ale koś mi skutecznie wybił je z głowy,twierdząc,że w żadnym wypadku nie pasują do leśnej polany i dlatego pozostało mi podziwiać je u innych.
Róże też podobno nie pasowały :whistle: .

Odp: Oazowy ogród ,,,, na piasku 26 Sty 2013 22:03 #115853

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Coś rzadko Pani bywa w swoim ogródeczku.
Brak czasu, czy jakowaś chandra?
Ja mam chroniczny brak czasu. Całe szczęście udało mi się wytargować tydzień urlopu.
Będę się byczyć

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Lut 2013 18:28 #118371

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Wcięło mi posta... Nie lubimy tego, oj, nie lubimy :mad2:

Martuś, kiedyś siałam malwy i były pełne. Teraz poszłam na skróty i wzięłam gotowce. Właście to M był nabył ( skutecznie pielęgnuję w nim miłość do malw :) )

Aguś, będę miała na nią baczenie... jakby co... :)

Edyto, zaskoczyłaś mnie tą jednorocznością malw. Zerknęłam do netu i zobaczyłam moje malwy na opakowaniach nasion malw jednorocznych. Hm... pewnie wcześnie wysiane zakwitną w tym samym sezonie - tak mam z naparstnicami. A jak przezimują, to w następnym sezonie kwitną dalej.

Gosiu, na szczęście ta rdza która jest na malwach nie atakuje innych roślin. Usuwam zakażone liście. A jak rośliny są mocno zaatakowane to likwiduję. I tak mam malwy co parę lat. Oprysków nie stosuję.

Romo, malwa to ślaz... Ślaz rośnie na polanach na skraju lasu .... Więc czemu nie pokusić się na małą impresję... ( nie słuchaj mnie, bo straszny ze mnie bałaganiarz :rotfl1: )

GOś, trochę czasu bark, trochę komputerowstrętu, trochę spadek nastroju. No... a u Ciebie koniec byczenia... Powroty bywają bolesne...

A że to dobra pora na zakup stelaży i pergoli i innych takich ogrodowych, to przemycę takie o ....
020213ozdobnapodpora.jpg

0202podporador.jpg

020213re.jpg

0202zimoweozdoby.jpg

02022012ulubiona.jpg
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2013 18:43 przez aleb-azi. Powód: dodałam ulubioną :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Lut 2013 18:44 #118380

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Witaj Izo :hug:
Przyszłam do Ciebie podziwiać róże - a tu malwy mnie zauroczyły. I liliowisko niesamowite :tongue2:
Piękny masz ogród gratuluję :bravo:
Za tę wiadomość podziękował(a): aleb-azi

Oazowy ogród ,,,, na piasku 02 Lut 2013 19:27 #118405

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Przecież to niemożliwe, żeby w naszym klimacie takie kwitnienie było :ohmy:
A ja w tym roku zamierzam posadzić malwy, ale na razie te pojedyncze. Zobaczymy jak się będa sprawowały.
Widze, że wszystkim chandra daje się we znaki.
Musiałaś przypominać, że to juz koniec laby?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.708 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum