TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 00:07 #252327

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Struś pędziwiatr jesteś :silly:

Walka z mniszkiem nie jest trudna, jest bezcelowa :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 00:14 #252332

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Aguś coś w tym jest.... chyba jedynym wyjściem w takim przypadku jest zastosowanie chemii, a to już ostateczność.... Lepiej się cieszyć z takiego pięknego, naturalnego widoku :P

Kolejne z moich ulubionych kwiatuszków - niskie iryski -

ostatnie chwile tulipanków.....

Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Alina-277, aptenia, anabuko1, Agulinka

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 02:21 #252357

• Agulinka
  • Agulinka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Muszę sie nacieszyć widoczkiem Twoich wiosennych kwiatuszków Agnieszko ! Ja mam tylko jednego narcyza u siebie!
Co roku obiecuje ,ze nasadze cebulek ...jednak jak do tej pory to tylko obiecanki-cacanki !
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2014 02:23 przez Agulinka.

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 08:30 #252394

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Agulinko z tym jesiennym sadzeniem cebulowych mam podobnie :happy: Wiosną plany są ogromne, a gdy przyjdzie jesień, to gdzieś po drodze się rozwiewają :blink: Ja mam zdecydowanie zbyt mało tej wczesnowiosennej drobnicy i koniecznie muszę ją uzupełnić. Chciałabym też dosadzić hiacyntów, bo z tym też u mnie cienka.... no i moje ulubione cebulowe - tulipanki- tych staram się troszkę dosadzić każdego roku... Teraz stawiam głównie na botaniczne odmiany, ponieważ mają moim zdaniem same zalety, a jedną z nich jest to, że kwitną tak wcześnie, kiedy jeszcze mało innych kolorów... Te późniejsze zaczynają tonąć w tęczy innych kolorów i już tak bardzo mnie nie cieszą....

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 08:52 #252406

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye: niedzielnie
No widzisz ,a ja od 2 lat obiecuję sobie te botaniczne odmiany wczesne kupić,,,i potem zapominam,"nie nachodzą"mi na oczy w jesieni i ich nie mam,a tak mi się podobają.I rembrandta,muszę dokupić.Czyli zawsze coś się znajdzie :happy:

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 08:58 #252414

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Hasło: małe iryski i jestem ;) U mnie przystopowały pewnie przez chłód. Mimo krótkiego kwitnienia zawsze czekam na nie z niecierpliwością :kiss3:

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 09:01 #252417

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Aguś,zawsze podziwiałam twoją umiejętność komponowania rabat i umieszczenia w piękny sposób ogromnej ilośći odmian.

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 09:27 #252443

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Wcale te botaniczne tulipany nie są takie wczesne :dry: , w dodatku część bardzo słabo mi zakwitła w drugim roku, żeby nie powiedzieć skandalicznie - jednym kwiatkiem :evil:
Najwcześniej kwitną Turkiestańskie i Tarda, bez zarzutu są też Little Beauty. Saxatilis wystartował z liśćmi w listopadzie :jeez: i też praktycznie nie zakwitł. Jeszcze jeden, którego nazwa na jego szczęście ;) chwilowo mi uleciała, słabo się zaprezentował - tak więc podsumowując jestem dość rozczarowana tulipanami botanicznymi :huh:
Choć Persian Pearl poszukuję nadal :P :happy3:

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 10:13 #252487

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Ja iryski kocham absolutnie wszystkie :D Tych niskich u mnie nie było, ale już to naprawiłam. W przyszłą wiosnę liczę, że będzie tak pięknie, jak u Ciebie. Kocham Twój ogród :hearts: Jest dokładnie taki, jak chciałabym, by był mój.

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 10:44 #252506

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aguś no niestety się nie wybraliśmy :blink:
Pogoda pod psem i M się nieco rozchorował :jeez:
Przewiało go przy koszeniu zdaje się :supr:

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 11:37 #252525

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu ja też jesienią nie pamiętam o zakupach, które sobie obiecywałam wiosną :happy: ale w tym roku się postaram :happy:
U mnie jest jeszcze ten problem, że jesienią mam bardzo gęsto na rabatach i trudno się dostać do pustego miejsca, żeby posadzić jakieś cebulki.... a i nie pamiętam wtedy gdzie rosną stare cebulowe nasadzenia i zawsze boję się, ze uszkodzę , albo pomieszam....

Edytko bardzo się cieszę, że iryski Cię zwabiły :P
U mnie sporo kępek też jeszcze nie kwitnie... mam nadzieję, ze już będzie coraz cieplej i wszystkie pokażą kwiatuszki :P

Małgosiu dziękuję :hug: to jakoś samo tak wychodzi....

Martusiu to wszystko pewnie zależy od odmiany..... u mnie Tarda zakwitły dużo później niż inne botaniczne.... jako pierwsze zakwitają Kaufmanna , mam kilka odmian czerwono-żółtych, niestety nazw nie pamiętam..... Fashion i Ancilla, później Fostera np, Red Emperor,mam też kilka innych odmian z tej rodziny, też niestety już przekwitły, no i Greiga.... wszystkie ładnie mi rosną i pięknie się rozrastają.... wiele z nich to zeszłoroczne młodziaki i dopiero zobaczę jak będą się zachowywały, ale te kępy, które mam dłużej naprawdę są super :P Z tych które wymieniałaś mam tylko Tarda, pozostałych niestety nie znam, ale są piękne mam nadzieję, ze uda mi się upolować... to niesamowite maluszki , te moje botaniczne są znacznie większe ...

Aniu nawet nie wiesz jak mi miło czytać Twoje słowa, dziękuję :kiss3:
Ja iryski też wszystkie bardzo lubię, jednak te wysokie zajmują mi zbyt dużo miejsca, a jak wiesz, u mnie ciasnota.... a i nie mam możliwości posadzić ich pod jakąś perolką czy ogrodzeniem i bardzo się wykładają. Więc zdecydowałam się wymienić je na niskie i średnie odmiany... Te niskie to już w ogóle mnie oczarowały i wszędzie ich wypatruję :happy:

Jolu faktycznie pogoda spłatała figla i bardzo zimno się zrobiło. Tak myślałam, że zatrzyma Was to w domku.... żadna przyjemność odpoczywać na łonie przyrody w taką zimnicę....a i jeszcze choróbsko się przyplątało. Dużo zdrówka eMowi ... mam nadzieję, że to nic poważnego i szybko przejdzie.....

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 12:50 #252557

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Dotarlam, nadrobilam i spoczelam :hug: dziwne te nasze ogrody sa, u mnie w regionie dawno po tulipanach ale irysy dopiero zaczynaja swoj pokaz pojedynczymi kwiatami a u Ciebie morza kwiatow juz jest.
U mnie dzisiaj bardzo slonecznie jest ale wieje bardzo, wiatr jest zimny i dosc nieprzyjemnie przez to jest. Wyszlam troche z paszczakami na spacer ale szybko wrocilismy, bo glowe urywa normalnie.

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 13:00 #252562

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Witaj Aguś, ależ się doenergetyzowałam Twoimi barwnymi fotkami. W taki zimny i wietrzny dzień, łany kwiecia to balsam na mą duszę :kiss3:

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 13:52 #252582

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jula u mnie dziś pogoda podobna , piękne słoneczko, ale lodowaty wiatr i baaardzo zimno.... Obawiam się, że może być spory przymrozek nocą :cry3:
Co do kwitnienia .... u mnie tak jest, że wiosna zawsze przychodzi dużo później niż w innych rejonach.... około 2 tygodnie później.... w ciepłych rejonach już kwitną hiacynty, a u mnie dopiero zaczynają rozchylać się krokusy.... ale jak już wiosna wreszcie doczłapie, to pędzi na wyścigi i kwiaty zakwitają w tempie błyskawicznym :P

Magduś cieszę się, że mój kolorowy zawrót głowy sprawił Ci przyjemność w taki zimny dzień. U mnie też bardzo zimno i mimo, że pięknie świeci słoneczko, to nie chce się nawet na chwile wyjść na zewnątrz... Oby wreszcie się ociepliło.....

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 14:08 #252589

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
A no tak, bo u mnie wszystko zaczyna sie wczesniej ale jak u wszystkich wszystko zaczyna pedzic, to u mnie staje, bo zaczyna sie susza :rotfl1:

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 17:31 #252706

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Jula ciekawe co nam obecny sezon przyniesie.... oby nie było tak okropnych upałów i suszy jak w poprzednie latach.... bo to ani dla roślinek , ani dla nas nie jest dobre....

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 17:39 #252716

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Ale trafiłam :happy4: Sesja iryskowa ...to uwielbiam :hearts: Śliczne te dwukolorowe !!
Ja nakupiłam nowych odmian ,ale to maluszki i poczekam na kwitnienie ..cieszę się z tych co kwitną :flower2:
Jak ja lubię te Twoje ogrodowe obrazy :hearts:
Buziaki!

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 22:55 #253059

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Agnisiu cudne te iryski :supr: i ja w końcu nabyłam jednego niskiego i zobaczę czy mi lepiej przypadną do serca niż te wysokie ;)
Po tulipanach zostały tylko liściska, choć wśród róż rozkwitły dwa żółtki siedzące chyba metr pod ziemią :dry:
Za to zaczął się spektakl bzowy i azaliowy co mnie niezmiernie cieszy :happy4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.759 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum