TEMAT: Ogródek AGNESS

Ogródek AGNESS 04 Maj 2014 23:36 #253082

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aguś- piękne kępki irysków!! One rosną z cebul, czy kłaczy.. bo jeszcze mam kłopot w zrozjmieniu, które jak.. W tym roku reticulata mnie rozczarowały-wypuściły same liście :mad2: Twoje kępy cudne!! Wspomniałaś, żę kwitną krótko.. ale liście zostają do jesieni, prawda..?
Ściskam :bye:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 08:49 #253166

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Danusiu już kilka ślicznych irysków u Ciebie podziwiałam, teraz czekam z niecierpliwością na kwitnienie kolejnych :P One wszystkie takie piękne, i tak dużo odmian, że można wciąż się nimi zachwycać :P
Dziękuję za miłe słowa, buziaki :kiss3:

Majeczko myślę, że te niskie iryski polubisz bardziej niż wysokie.... one nie wykładają się , są niewielkie i wspaniale mieszczą sie u stóp wysokich bylin i krzewów....
U mnie też azalie zaczynają kwitnąć, bez mam tylko jeden, ale noszę się z zamiarem wykopania go, bo jest już bardzo stary i choruje latem.... jednak bardzo mi go szkoda, bo corocznie przepięknie kwitnie...

Monisiu iryski są kłączowe, rozrastają sie w piękne kępy, Gdy przekwitną, to ich szablaste liście są fajną ozdobą na rabatach aż do jesieni :) Bardzo łądnie wyglądają w kompozycjach roślinnych, bo mają zupełnie inny pokrój niż pozostałe rośliny.... nadają kompozycjom takiej dynamiki i drapieżności :P

Widoki z żurawkami w roli głównej :P

Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2014 08:49 przez AGNESS.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:08 #253182

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Niskie Iryski są jedynymi, które u mnie z czasem zamieszkają. Na wysokie nie mam już więcej miejsca, zostaną tylko te co już są.
Z niskich na razie mam tylko żółty, może wydębię od sąsiadki ciemno fiolet

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:11 #253185

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula Twoje wysokie iryski są przepiękne i cudnie wyglądały na obrzeżu działki.... mam nadzieję, że się ich nie pozbyłaś???
Ula proszę wklej w stopkę link do aktualnego wątku, bo trudno Cię znaleźć....
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2014 09:13 przez AGNESS.

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:19 #253187

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Już robię poprawki. Irysów wysokich nie pozbyłam się ale mi i nie przybyło, no te od Ciebie rosną u Misi, bo mi się i tak pomieszały jak przywiozłam, i dojdzie dosłownie po 1 kłączu. Tak, są na obrzeżach i powoli jak znajdę czas poprzesadzam je w bardziej docelowe miejsce. Powoli ale to powoli wszystko układam wg jakiegoś porządku. Ale z tulipanami już mi się nie uda pogrupować barwami bo.. przekwitły a niestety nie pomyślałam na czas a i czasu nie było by jakoś je pozaznaczać.

Link zaraz umieszczę

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:23 #253192

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula cieszę się, ze nie pozbyłaś się swoich irysów, bo masz naprawdę śliczne. Tulipankami nie przejmuj się , pogrupujesz w przyszłym roku :P

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:35 #253203

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Muszę dziś pamiętać, by sprawdzić kwitnienie irysków u Misi haha jak tylko pokażą kolorki pozaznaczam sobie, których kłącze sobie potem odciąć. Zanim zakwitną może jakimś cudem przygotuję już docelowe kwaterki.

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:36 #253205

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Dobrze Aguś :D A teraz dawaj jakieś zdjęcie z czymś co Ci słabo, źle lub nie rośnie. Tak na pocieszenie dla innych :lol:

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 09:40 #253208

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Prawdziwy już gąszcz na rabatach u Ciebie Aguś :kiss3: Ciekawa jestem, czy coś tam jeszcze wciśniesz :devil1:
Pogoda chyba łaskawa, bo nic nie piszesz :hug:

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 10:08 #253224

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Ula na pewno zdążysz przygotować miejsce, idziesz jak burza z tą swoją działeczką :P

Aniu oj są takie, są :happy: Ale nie przejmuję się nimi. Stwierdziłam, ze z latami bardzo zmienia się u mnie podejście do ogrodu.... Kiedyś zależało mi bardzo na różnych roślinkach, bo bardzo je lubiłam i musiałam mieć... nie ważne, czy im pasowały u mnie warunki, czy nie, to stawałam na głowie, żeby je zapewnić... Biegałam, okrywałam na zimę, trzęsłam się nad nimi.... a teraz już nie robię tego.... jeśli coś sobie radzi w moim ogródku, więc tu zostaje, jeśli nie, żegnamy się..... jest tak dużo pięknych roślin, że jest z czego wybierać :P

Jolu faktycznie na rabatkach już ścisk i tłok :happy: roślinki rozrastają się szybciutko. Ale na takie mniejsze egzemplarze to zawsze jakaś dziurka się znajdzie ;) :happy: Rozsadzam sobie żurawki, bo lubię ich kolorki w różnych punktach ogrodu i chcę dosadzić niskich irysków, bo one wiele miejsca nie zajmują a bardzo je lubię :P
U mnie dziś było -2* ale po roślinkach na szczęście nie widać żadnych zniszczeń.... najbardziej boję się dzisiejszej i jutrzejszej nocy, bo podobna mają być u nas największe spadki....
Ostatnio zmieniany: 05 Maj 2014 10:10 przez AGNESS.

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 10:17 #253231

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Agnisiu na te malutkie iryski już sobie ostrzę pazurki, a te wysokie to co mam to na razie niech sobie rosną. Mam takie jasno-żółte wciśnięte między tuje w Zakątku Goldiego i wcale im taka ciasnota nie przeszkadza, już mają grubaśne pąki i pewnie niedługo zakwitną :flower2:
Te żurawki masz ślicznie rozrośnięte :bravo: moje zostały zdominowane przez konwalie i goździki kamienne ale i tak jakoś sobie radzą. Szykuje mi się robota na jesień w tym zagęszczonym miejscu :ouch:

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 12:36 #253297

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Aguś.. za Twoją sprawą iryski niskie pojawią się chyba i u mnie- chociaż jedna kępka. Bardzo fajnie opisałąś ich role na rabatach- no opierałam się mocno i długo (taaaaa.. :laugh1: )..ale przekonałaś mnie :happy:

Ogródek AGNESS 05 Maj 2014 13:00 #253310

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Agness, przyłączam sie do zachwytów nad irysami :kiss3:
Rabatki masz kolorowe i kwitnące, a najbardziej podoba mi się przenikanie odmian...nigdy nie widać luk na rabatach, bo ciągle rozkwita coś nowego :)
U nas w nocy było ok. zera, przymrozków już nie zapowiadają, oby ominęły rownież Ciebie :hug:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek AGNESS 06 Maj 2014 06:52 #253740

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Ja bardzo lubię takie żurawkowe widoczki :hearts:
Teraz nabrały jasnych wiosennych barw,i wyglądają pięknie :P
Iryski śliczne,ja dostałam w ubiegłym roku kilka,po przekwitnięciu,więc w tym roku cieszę się ich kolorkami :P

Ogródek AGNESS 06 Maj 2014 14:48 #253925

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Majeczko te wysokie iryski też są piękne, niech Twoja kępa sobie rośnie , jestem pewna, że cudnie wygląda w takim zielonym zakątku :P U mnie posadzone były daleko od wszelakich podpór i bardzo się wykładały, miały bardzo wysokie łodygi i ogromne kwiaty.... Nie miałam ich gdzie przesadzić, więc oddałam do forumowych ogródków, gdzie miejsce się dla nich znajdzie :P Odrobinę zostawiłam u siebie, bo żal mi było całkowicie się z nimi pożegnać :happy:
Żurawki faktycznie rosną jak na drożdżach, teraz jak już nie będzie zagrożenia przymrozkami będę je troszkę rozmnażała, bo mam miejsca, które na nie czekają :P

Monisiu bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się zaprosić niskie iryski do swojego ogródka.... to naprawdę śliczne kwiatuszki, będziesz z nich zadowolona :P

Kasiu faktycznie tak sadzę roślinki, żeby ciągle coś kwitło.... bardzo lubię barwny i nastrajający pogodnie ogród . Ciesze się, że uważasz, ze udało mi się to zamierzenie osiągnąć i że podoba Ci się :kiss3:
U mnie tej nocy nie było na szczęście przymrozków....a te, które pojawiły się poprzedniej na szczęście nie zrobiły żadnych szkód w ogrodzie. Jedynie koleuski na tarasie troszkę oberwały, ale one odbiją....
Ciesze się, że u Ciebie również wszystko dobrze.... mam nadzieję, że to były ostatnie tej wiosny zimne noce...

Aniu ja również bardzo lubię żurawki. Jest teraz dzięki nim niesamowicie kolorowo na rabatach :P
Widziałam już kilka irysków u Ciebie... mam nadzieję, że pokażesz wszystkie rozkwitające :P

Ogródek AGNESS 06 Maj 2014 16:01 #253958

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
Agnieszko piękne te Twoje rabaty,żurawki pięknie je rozjaśniają.
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 16:01 przez e-genia.

Ogródek AGNESS 06 Maj 2014 16:17 #253962

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Pięknie skomponowany gąszcz :hearts: Dorodne żurawki i tiarelle :flower2: U ciebie jest chyba bardzo dobra ziemia ,bo wszystko w oczach przyrasta :woohoo:
Cudnie!!

Ogródek AGNESS 06 Maj 2014 18:57 #254052

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Geniumiło mi bardzo, że podoba Ci się :P Żurawki są faktycznie ogromną dekoracją.Teraz nie ma aż tak dużo kwitnących kwiatów, a dzięki nim jest bardzo kolorowo :P

Danusiu
dziękuję bardzo :kiss3:
Ziemia u mnie niestety nie należy do najlepszych.... piaseczek, przez który woda przepływa błyskawicznie. I na dodatek ja raczej sporadycznie stosuję jakiekolwiek nawozy.... prawie wcale. Uważam, że największym dobrodziejstwem dla moich roślin jest ściółkowanie gleby skoszoną trawą i korą. One rozkładając się dostarczają wspaniałych witaminek . Widzę po roślinkach , że jak najbardziej im to służy.....

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.518 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum