TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 09:49 #267017

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś :bye:
Skorzystałam z Zaproszenia na spacer,pochodziłaqm po Twoim pieknym ogrodzie ;)
Pięknie już Ci róze kwitną.
I jaką dużą masz kępę bodziszków.Śliczne są.
U mnie małe,Kupiłam 4 mam.Jeden na razie kwitnie.
Stokrotki afrykańskie pięknie się rozrastają,kwitną ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 10:14 #267035

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Jakie słoneczko :search:
U mnie od kilku dni chlapie, wieje i jest zimno :blink:
Wczoraj nawet nie mogłam wyjść, aby cyknąć fotki, bo cały dzionek padało :cry3:
Pięknie u Ciebie, prawdziwe ogrodowe królestwo, dojrzałe. Jak patrzę na mojego oseska :think: :oops:
Czy ta najciemniejsza róża nie ma skarlonych kwiatów aby :think: Widziałam u mnie takie przypadki :dazed:

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 10:20 #267044

• Semper
  • Semper's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Ostatnio byłem w Moim ogrodniczym.
Na stokrotkach afrykańskich zobaczyłem etykietkę z napisem "Osteo".
Ciekaw jestem czy pani sprzedająca zna ich pełną nazwę. :devil1:
Tak w ogóle to uwielbiam spacery po Twoim ogrodzie. :thanks:
Pozdrawiam,
Jurek z Górek :)

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 16:42 #267181

• Ani
  • Ani's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9
Podziwiam piękny ogród :bravo: Aguniado jesteś mistrzynią no i robisz niesamowite zdjęcia.
Pozdrawiam

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 17:52 #267191

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry, niedzielne, słoneczne i wietrzne! To ostatnie mogłoby odpuścić, bo momentami jest chłodno.

Nic szczególnego dziś nie zrobiłam, poza dwiema pysznymi pizzami (sos pomidorowy z oregano, mozarella, cebula, cukinia, suszone pomidory, szynka dojrzewająca i rukola). Z lubością za to odpoczywam, ładując akumulatory wszelkimi możliwymi 'klemami' ;-)
Cieszę się, że kolejny weekend jest tak przyjemny. Można było zarówno popracować w ogrodzie, jak i porządnie się zrelaksować.

Ani, bardzo dziękuję za odwiedziny okraszone komplementami! Miło mi ogromnie, że podobają Ci się moje zdjęcia.
Zawsze powtarzam, że fotografuję intuicyjnie, więc nie zawsze jakość równa jest oczekiwaniom, ale ciągle się uczę.
Zapraszam częściej! :)
Jurku, przyznaj, że Osteospermum może budzić opory u konserwatywnych sprzedawców ;-) Pani z Twojego ogrodniczego dyplomatycznie ominęła 'problem' ;-))
Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz. Kiedy będziemy mogli podziwiać Twój ogród?
Pozdrowienia!
Joluś, byłam przekonana, że w całej Polsce niebo rozświetlone słońcem. Może chociaż niedziela była u Ciebie ładniejsza?
Kochana, Twój ogród jest również dojrzały. To te krzewy rozrastające się u mnie błyskawicznie, robią ten efekt. Twoje okazy są subtelniejsze, ale jakież piękne!
Ta najciemniejsza róża to chyba William Shakespeare (muszę zerknąć na etykietę, bo demencja mnie łapie). Jej pąki zawsze w ten sposób się rozwijają, zatem jestem spokojna, że to nie jest skarłowacenie.
Za to, obserwuję jej na innych różach. Jestem przekonana, że kwiaty są osłabione przez wywrotową działalność szkodników.
Jak ustanie wiatr, idę z kolejną porcją oprysku.
Miłego wieczoru!
Aniu, cieszę się z Twoich odwiedzin!
Bodziszek Plenum zakwitł mnóstwem kwiatów - jestem zachwycona efektem. Bardzo lubię ciepło-fioletowy odcień kwiatów - te spełniają wszelkie moje oczekiwania.
Udanego popołudnia!
Magorzatko, ja wiem, że Ty jesteś! Sama zaglądam czasem do Ciebie w milczeniu. Nie zawsze znajduję sensowne słowa, a czysto kurtuazyjnie nie chcę się odzywać. Z czasem ostatnio krucho - dość, że zwagarowałam w ten weekend, by naładować wyczerpane pokłady energii. To była dobra decyzja.
Bardzo się ucieszyłam z odwiedzin Ewy-gajowej... jesteśmy tu niemal w komplecie!
Niedziela upłynęła bardzo miło. PanM twierdzi, że jest stworzony do odpoczynku - ja niestety nie. Chyba najbardziej spełniona czuję się wtedy, gdy się styram, ale przyznaję, że najbardziej lubię balans pomiędzy jednym a drugim.
Miłego wieczoru!
Moni, fajnie, że zajrzałaś!
Kratkę postawiliśmy 2 tygodnie temu. Pną się po niej dwie Super Dorothy oraz Bonita Renaissance. Podejrzewam, że róże szybko zarosną podporę :) Początkowo posiłkowałam się prostymi krateczkami, ale te szybko zginęły w gąszczu. Teraz królewny mogą się pięknie zaprezentować i na to liczę!
Nie wiem, o której rabacie z klonem i berberysem wspominasz?
Co do krzewuszek i gorszego ich kwitnienia u Ciebie - oczywiście, że nie możemy mieć wszystkiego. Rośliny mają tak różne wymagania, że to i tak cud, iż możemy okiełznać tak wiele :) Liczy się serce!
Małgosiu, bardzo mi miło czytać Twoje słowa. Jeśli tylko jestem choć w minimalnym stopniu zainspirować swoim podejściem do ogrodu, jestem przeszczęśliwa :)
Z krzewuszkami tam to bywa - tnij, odwdzięczą się na pewno!

W ogrodzie:

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 17:55 #267193

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Róże jak widzą naprawdę zaczynają na serio koncertowanie

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 17:57 #267194

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ula, przydałoby się kilka naprawdę słonecznych dni... wiele róż jest w pąkach, przez które widać już kolor. Potrzebują tylko ciepła i rozkwitną w pełnej krasie :)

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 18:02 #267195

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie to samo, jedynie Elfe nie czekała, no i pnąca ale nie znam nazwy też mało czeka na poprawę, już dała piękne otwarte pąki. AA i niezawodna mam wrażenie Flora Danica. Z kolei ilość pąków na krzaczastej czerwonej powoduje, że nie mogę się doczekać jej koncertu. Niby po macoszemu potraktowana to jednak da chyba z siebie wszystko.

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 20:12 #267272

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ula, widziałam Twoje różyczki - pięknie startują!
Parę dni słońca i będziemy mieć istny festiwal - ach, jak ja lubię to królowanie królewien :)
Miałam dziś opryskiwać, ale wieje okropnie :think:

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 20:22 #267279

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Dziękuję Agunia :D ale to Twój wątek i Twoje czas chwalić:D:D:D
Mam nadzieję, że obecnie padający deszcz nie zniszczy mi do reszty tych wspomnianych przez Ciebie pąków.

A ja dobrze, że zimnem zniechęciłam się do działki znaczy spaceru tam i że nie mam oprysku od grzyba. Niestety znów lejeeeeeeeeeeeeeeeee

I już z praktyki wiem, że przez to, że ogródki działkowe = zbyt duże zagęszczenie - nie mam szans, bym mogła w takiej deszczowej sytuacji mogła liczyć tylko na ekologiczny oprysk, co planowałam. Niestety muszę w trybie natychmiastowym, jak tylko deszcze miną, a dokładniej jeśli jutro nie będzie padało - kupić i użyć na moje róże SCORE. Niestety wyjścia nie mam. Ale na kolejny raz spróbuję użyć tylko ekologii. Już wiem z doświadczenia 2 letniego oraz nabytej w pewnej szanowanej szkółce wiedzy, że jak się ma tyle róż to niestety raz w mcu o ile nie zaatakował grzyb mocniej - robić opryski.
Ostatnio zmieniany: 01 Cze 2014 20:23 przez ulakonie.

Ogród Aguniady 01 Cze 2014 23:23 #267378

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Pozdrawiam serdecznie po pracowitym weekendzie. Pogoda była dośc łaskawa, a gdyby nie dzisiejszy wiatr to można by uznać, że było idealnie.. No cóż- może za tydzień bardziej sie poszczęści, chociaż nie było źle mimo wszystko..
Dobrze, że na zdjęciach nie słychać wiatru- ogród Twój jawi się jako oaza spkoju- u mnie dziś ciężko było wystawić głowę zza rogu domu ;)

Pozdrawiam, życząc udanego tygodnia!

Ogród Aguniady 02 Cze 2014 09:05 #267459

• pasjonatka
  • pasjonatka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Aguniu!...jestem...trafiłam do Ciebie. Jak zwykle jestem pod wielkim wrażeniem tego urokliwego miejsca.Życzę dużo słońca na cały tydzień.
”Mój ogród- mój raj” Zapraszam Bogusia
"Ogród powinien przede wszystkim dawać szczęście i ożywić umysł swoim pięknem" Gertrude Jekyll

Ogród Aguniady 02 Cze 2014 09:32 #267472

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
Sloneczny ale wietrzny dobry Agus :bye: u mnie pogodowo tak sobie, rano bylo zimnawo - 12 stopni tylko, no i wieje Taki nieprzyjemny wiatr. W Weekend, sobota byla w miare ladna ale od wczoraj wiac zaczelo i tak sobie dalej wieje.
Czytam, ze poleniuchowalas troche :hug: i dobrze, nalezalo Ci sie :hearts:

Ogród Aguniady 02 Cze 2014 10:13 #267487

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Nieustannie podziwiam Twój leśny ogród. :thanks:
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Ogród Aguniady 02 Cze 2014 23:10 #267975

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguś,
pospacerowałam po Twoim ogrodzie podziwiając kojące widoki ….przecudne zdjęcia, a różyczki pozują aż miło. Za kilka dni ma być ciepło i słonecznie, a wtedy pokażą się w pełnej krasie :hearts:
ps. Do weekendu coraz bliżej ;)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród Aguniady 03 Cze 2014 18:20 #268222

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Serdecznie pozdrawiam wszystkich gości, a zwłaszcza ostatnio odwiedzających - Kasię, Dangar, Jule, Bogusię, Monikę i Ulę. Dziękuję za ciepłe słowa!

Zarobiona jestem masakrycznie... Na szczęście Obama dziś nie skomplikował mi dojazdu i szybko wróciłam do domu.
Jutro startuję bardzo wcześnie, ale też tyle roboty czeka.
Dobrze. Nie znoszę nudy!

W ogrodzie pochodziłam, popatrzyłam, nawąchałam się... Mary Rose pachnie obłędnie.
Poza tym, róże głównie w pączkach, ale to z uwagi na brak słońca. Już drugi dzień pogoda jest bliższa okolicznościom października, niż czerwca.
Senna chodzę okrutnie.

Wraz z różami zakwitły pięknie peonie - uwielbiam te cudne kwiaty.
Wystartowały również tawułki i tawuły - tylko patrzeć, jak zakwitną.
Parzydło szykuje się do kwitnienia. Lawenda także.
Różaneczniki wciąż cieszą oczy.
Jest zielono i kolorowo.

Udanego wieczoru życzę, a tymczasem, zapraszam do obejrzenia kilku fotografii:

Ogród Aguniady 03 Cze 2014 19:05 #268235

• iwonaPM
  • iwonaPM's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1
Aga Witaj :)
Fotki jak zawsze piękne ! Piwonie cud malina , nawet zapłakane ;)
Cieszę się ,że w nowej pracy wszystko się układa :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady 03 Cze 2014 19:25 #268245

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Iwonko, cieszę się, mogąc Cię czytać!
Jaka pogoda w Belgii?
Tu weekend był ładny, ale od poniedziałku aura się pogorszyła. Dopiero teraz, pod wieczór, się wypogodziło.
Piwonie kocham ogromnie. Czekam aż rozkwitnie drugi krzaczek, ciemniejszy, z żółtym środkiem...
No i ze dwie sztuki muszę przesadzić - za dużo cienia się zrobiło i nie kwitną...
Pozdrowienia!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.679 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum