TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 08:02 #266150

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Mój eM potrafi w największym upale leżeć na leżaku na naszym tarasie, który jest od południa. On kocha upały i palące słonko :D Czyli jest ... nietypowy :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 08:13 #266153

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
gorzata wrote:
Aguniada wrote:
zwykle mężczyźni za upałami nie przepadają, za to babeczki je kochają
Zwykle! ;)
Tym razem stanę murem za Januszem B)
I ja też.... Słońce lubię, ale upały mnie męczą.
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 08:14 przez asia2.

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 09:34 #266191

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Do błękitnego nieba dodam leniwie przelatujace obłoki, dające czasem chwilę wytchnienia :lev:
Ale masz rację, Januszu... wszystko zależy od okoliczności: na chorwackim wybrzeżu doskonale znoszę temperatury rzędu 35 stopni... ale tam nic nie muszę... tylko odpoczywam B)
To już tylko dwa miesiące z kawałkiem :lev:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 11:17 #266232

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Agus, witaj prawie weekendowo!
W Posen ładna pogoda, w pracy kolejna kawa, ale humor mnie opuszcza..Mamy nareszcie pięteczek, piątunio...i cały weekend ma być słoneczny :dance:

Ja lubię upały i słońce w każdej ilości - działam na baterie słoneczne :silly:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 11:18 przez Robaczek.

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 12:18 #266252

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Robaczek wrote:

Ja lubię upały i słońce w każdej ilości - działam na baterie słoneczne :silly:

I ja, i ja :woohoo:

Aguś spoko, pracowity piąteczek dobiega końca, zaraz długo wyczekiwany weekend :happy4: mam nadzieję, że pogodowo przyjazny.

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 12:46 #266271

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ponure i pochmurne dzieńdoberek.. ale co tam- piąteczek ratuje sytuację ;)

Ja też lubię upały i wydaje mi się, że to co wykańcza to wilgotność- w większym stopniu, niż temperatura.. Może upalne 35* to przesada, ale termometr zbliżający się do 28-30* w połączeniu ze słońcem to coś, co od rana nastraja optymistycznie.. Taki dzień, jak dziś- jest dobry do pracy, bo nie jest przykro w niej siedzieć.. za to w weekend- zamawiam plażę :whistle:

Miłego dnia życzę- już prawie weekend :dance:

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 19:35 #266397

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dobry wieczór!

Widzę, że dostałam za swoje uogólniając ;-)
Jak widać, od reguł zawsze są odstępstwa i zarówno mężczyźni mogą kochać upały, jak i kobiety lekki chłodek ;-)
W każdym razie, ja jestem zdecydowanie ciepłolubna. Dobrze się czuję, fizycznie i psychicznie, wtedy, gdy jest ciepło, nawet gorąco, słonecznie, najlepiej bezwietrznie.

Dziś po południu zerknęłam w pracy przez okno, bo coś mi błysnęło - wyszło słońce i zrobiło się pięknie, aż do teraz!
Zdaje się, że marzenia o 'plaży' w weekend mają szansę się spełnić :) Moniko, taka aura uskrzydla, nieprawdaż? :)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich gości i mam nadzieję, że nadrobię wreszcie zaległości w Waszych wątkach :oops:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 19:36 przez Aguniada.

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 19:36 #266398

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Na ogrodzie:

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:34 #266422

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga, czy przycinasz krzewuszki jak przekwitną?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:39 #266425

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Tak :) po zimie wycinam tylko przemarznięte pędy, a cięcie właściwe wykonuję po kwitnieniu... krzewuszka zakwita ponownie i w zasadzie do przymrozków są kwiaty.

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:42 #266427

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Mniej więcej ile tniesz? Tuż pod kwiatem czy niżej?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 20:44 #266428

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Aguniu pięknie w ogrodzie ,mam nadzieję ,że w pracy równie ładnie :hug:
To chyba najpiękniejszy czas :hearts: Kwitnąco ,pachnąco ,cudnie!!
Pozdrawiam z malinowym w dłoni ...jak się cieszę ,że już weekend myślałam ,że ten tydzień się nie skończy ...
Czytałam ,ze jutro do szkoły :think: Nic na siłę :kiss3:
Miłego!!

Ogród Aguniady 30 Maj 2014 22:32 #266518

• Roma
  • Roma's Avatar
oprócz błękitnego nieba
nic mi dzisiaj nie potrzeba
:)
Aga-spacer po Twoim ogrodzie to uczta dla oczu.Piękna trawa,czy ja się kiedyś takiej doczekam?
Teraz już wiem dlaczego moje krzewuszki są takie rosochate :( ja ich po prostu nigdy nie przycinałam :hammer:

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 17:37 #266705

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Moje krzewuszki zostały właśnie przycięte. Tnę je mocno, bo u mnie nie ma miejsca na duże krzewy. Krzewuszki lubią cięcie i za każdym razem mają dużo nowych przyrostów i krzaczki są gęściejsze.
Aga ,co to za trawa z taką brodą u dołu. Wygląda na miskanta, tylko ten dół mnie myli.
Za tę wiadomość podziękował(a): majowa

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 19:13 #266729

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry wieczór po pięknym dniu!

Sobota wymarzona, zwłaszcza, że tak zimno, deszczowo i paskudnie było w ostatnich dniach.
Nacieszyłam się pogodą i nie próżnowałam. Chałupka odszczurzona, trawnik skoszony, różne chabazie przycięte, pościel zmieniona, pralki i zmywarki wyprane. Na obiad zjedliśmy rybę z fasolką szparagową i surówką. Na deser lody bakaliowe z truskawkami. Na koniec spacer, a teraz już relaks.

Jak Wam minął dzień?

Ina, ja także tnę krzewuszki. Krzewy na ogół uwielbiają cięcie i żeby ładnie się zagęszczały (a i trzymały w ryzach), należy je zdecydowanie korygować. Pytasz o trawę rosnącą na przeciwko psa z dredami, czyli modrzewia? :) Wysokie to trzcinniki, a u dołu za brodę robią turzyce nowozelandzkie. Nawet fajnie to wygląda, zwłaszcza gdy trzcinniki mają kłosy.
Miłego wieczoru!
Romeczko, dziękuję za odwiedziny! Kochana, nasz trawnik w tym roku jest okropnie zachwaszczony... czekam, aż temperatura nieco spadnie i muszę zrobić oprysk na dwuliścienne. Zamierzałam w tym roku w ogóle nie stosować chemii, tymczasem nie da się :(
Krzewuszki tnij koniecznie... jak pierwsze kwitnienie minie, to ciachaj i to zdecydowanie!
Danusiu, witam Cię serdecznie!
Zwagarowałam, ponieważ czułam, że mój organizm nie da rady pociągnąć bez przerwy. Nie mam wyrzutów sumienia - do tej pory wszystko wykonywałam na czas, raz mogę odpuścić. Potrzebowałam tego - pospałam dziś do 10ej, popracowałam w ogrodzie, miałam fajny dzień.
Ja wczoraj piłam cydr - bardzo mi smakuje! Lubisz? :)
Pozdrawiam Cię!
Iwonko, możesz ciąć nad boczną gałązką. Nie ma co się krygować - krzewuszki lubią cięcie i dzięki niemu pięknie się zagęszczą.

W ogrodzie dziś pięknie... wszystko kwitnie, zieleni się, nad oczkiem mnóstwo ważek, na kamieniach opalają się żaby i jaszczurki, ka kwitnących krzewach pracuje mnóstwo owadów, świerszcze cykają, ptaki śpiewają... można się zatracić w tych cudownych okolicznościach przyrody.

Zapraszam na spacer:

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 20:13 #266749

• PEPSI
  • PEPSI's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Aguś, czy ja Ci już mówiłam, że Twój ogród jest piękny i pełen inspiracji :bravo:
I poczytałam sobie o cięciu krzewuszek, ja chyba swojej nigdy nie cięłam...muszę to koniecznie zrobić. A derenie zauważyłam, je też ciąć teraz?Moje niewielkie..

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 20:21 #266752

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
No i pospacerowałam sobie znowu po Twoim pięknym ogrodzie. Twoje piękne okoliczności przyrody działają na mnie bardzo kojąco (co jest mi teraz bardzo potrzebne). Przepiękna aranżacja rabaty pod domem (tej z kratką) - bardzo mi się podoba. No i super zakwitły Ci bodziszki - bardzo fajnie komponuje się ta rabata z klonem w tle i berberysem ? z boku .... Wszystko inne też super ale nie sposób wszystko wymienić. A wiesz, że u mnie krzewuszki w ogóle nie chciały rosnąć ?! Miałam 3 krzewy, piękne odmiany ale stały jak zaklęte a potem zaczęły marnieć. Oddałam do ludzi i pięknie rosną. No cóż nie można mieć wszystkiego.
Miłego wieczoru, wypoczywaj pracusiu :bye:

Ogród Aguniady 31 Maj 2014 22:27 #266847

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
Agunia - Ty sobie nie myśl, że ja tu do Ciebie nie zaglądam. Dawno tu nie pisałam, to prawda, ale systematycznie wpadam, przeprowadzam lustrację i lekturę i wypadam.
Tak, że wiesz... jestem na bieżąco i mam Cię na oku :happy4:

Ale serio, to już nawet u siebie mam zaległości, coś z tym trzeba zrobić, bo ogród nie stoi w miejscu i zdjęcia pstrykam, więc czas na jakąś aktualizację...

Widziałam, że Ewa-gajowa też tu trafiła, to bardzo dobra wiadomość! :dance:

Miłej niedzieli, Aguniu i Panie M :flower1: (wraz ze spóźnionym kwiatkiem, a właściwie, to chyba lepiej: :drink1: )
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2014 22:28 przez Ma Gorzatka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.526 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum