TEMAT: Ogród Aguniady

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 10:05 #254425

• jlg
  • jlg's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
Myślę podobnie jak Monika, że teraz Nisia ma już z górki, jedyny mankament, że teraz strasznie długo czeka się na wyniki... Kciuki bolą od trzymania.
Zdjęcia z statywem to zupełnie inna bajka niż te robione z ręki.
Pozdrawiam ciepło - Joasia

Miniaturka Joasi
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 10:18 #254436

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Statyw niby posiadam, ale gdzie :rotfl1: No ale ten wężyk :think: nigdy się nie zastanawiałam nawet.
Bo wiesz Aguś, jak czasu brak, to szybka fotka z rąsi :happy3: zupełnie nie mam czasu na pietyzm :oops:

Także żal mi ogrodowych kwiatów do wazonu, już kiedyś mama zwracała mi uwagę, że jednak powinnam wycinać, bo przecież po to one są :P
Bzy jednak wylądują w wazonach, bo oprysk przeciw grzybom wydaje sie niezbędny w tym roku :think:

Dobrze, że dzisiaj chwila wytchnienia :hug:
Sama bym mogła za dziecko tę rozszerzoną zdawać :rotfl1:
Dziecko lekcje o 14-tej, a mamusia o 16 15 :devil1:
Ostatnio zastanawiam si nad podjęciem studiów rusycystycznych :think: na fali niby, tylko kiedy czas znaleźć.
Siedze właśnie na stronie uczelni :comp:

A swoją drogą pamiętam, że u nas na maturze wszystkie matematyczne wzory musiały być w głowie, gdzie tam kto myślał o tablicach :teach: No to teraz jest chyba łatwiej ;)

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 10:34 #254443

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Jeszcze do Ciebie zajrzałam i mykam bo praca czeka..
u mnie zamiast kijów- rower..nawet po 20 km juz nie czuję na drugi dzień zakwasów.. ;)

ostatnio kupiłam lilak na targu, pachniał 2 dni i zwiędnął :unsure: czy one tak szybko więdną w wazonie czy to była taka odmiana?
myślę że najgorsze egzaminy za Wami.. ;) teraz to już z górki.. :)

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 11:03 #254458

• Gatita
  • Gatita's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 8
Fotka z rąsi, to jest to :happy3: Posiadam statyw, a jakże, ale ciągle o nim zapominam, a przecież do kulinarnych fotek to POWINNAM go używać... :hammer:
Aga, cudna ta Twoja wieś ! I fotki tarasowe przecudne, ta petunia jest przepiękna :flower2:
Fajnie, że z maturą idzie dobrze, ja ją mam w przyszłym roku... Starsza zdawała 4 lata temu, ale ja jestem z tych wyluzowanych mam :drool: , więc mam nadzieję, ze w przyszłym roku jakoś przez to przejdę.
:hug:
Ogródek Gatity
Serdecznie zapraszam Agata :)

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 11:18 #254465

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Ja nawet czasu nie mam pstryknąć jakieś fotki a co tu mówić o rozkładaniu klamotów :sick:
Ale zdjęcia wyszły rewelacyjnie :bravo:

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 11:51 #254476

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Głowa mnie dziś boli, jak już dawno nie bolała. Nie czuję się w ogóle dobrze, zwłaszcza że jakoś od rana wk*** mnie trzyma.
Pojechałam do papierniczego po trochę rzeczy na moje zbliżające się zajęcia - nie dostałam NIC.
Muszę jechać do Warszawy więc, do sklepu dla architektów, w którym na szczęście jest wszystko.
Muszę jeszcze na zajęcia zrobić sześcian z tektury, z wyjmowanymi bocznymi ścianami - dzisiaj łaskawie nas uczelnia poinformowała.
Ja wiem, że to nic wielkiego, ale skoro na wsi nie ma tektury, to robi się z tego niezła wyprawa i strata czasu.
Nie lubię tak.

Zaplanowałam po drodze dziś jeszcze kilka rzeczy (w drodze powrotnej do domu) i wszystkie te punkty pominęłam :mad2:
Znak, że z głową rzeczywiście niedobrze.

Gotuję za to ulubiony barszcz ukraiński, czekam na wieści od dziecięcia zajętego dziś egzaminem z angielskiego, w międzyczasie staram się uczyć do kolokwium. Myślę jeszcze, że wypadałoby skosić trawnik, pomalować resztę małej architektury, ale nijak nie potrafię znaleźć sposobu na wygospodarowanie czasu.
Zdaje się, że gdy pracowałam zawodowo, byłam dużo lepiej zorganizowana. A może mniej od siebie wymagałam?

Majutek, by z tym wyciąganiem statywu to trochę zachodu jest, ale ja już go mam na stałe pod ręką, zapinam aparat, dopinam wężyk i jest dobrze. Zdjęcia wychodzą dużo lepiej, a ja lubię jak jakość jest dobra i w klimacie jest to 'coś'.
Miłego dnia Ci życzę! Nie boli Cię dziś głowa?
Gat, a widzisz, warto w Twoim przypadku wyciągnąć z szafy statyw, bo gdzie jak gdzie, ale przy fotkach jedzenia jakość liczy się ogromnie!
Oczywiście, Twoje zdjęcia i tak są świetne, ale warto spróbować je jeszcze poprawić.
Na wsi jest pięknie... drzewa i krzewy całe w zieleni, rzepakowe pola kwitną w najlepsze, malując wspaniałe obrazy. Nie mogliśmy się wczoraj na to wszystko napatrzeć, a zapach... urzekający!
Przez maturę spokojnie przejdziecie... Ty już masz doświadczenie :)
Dario, sporo kilometrów robisz na rowerze! Można się zmęczyć i odczuwać każdy mięsień - brawo za determinację!
Co do lilaków, to myślę, że to zwiędnięcie Twojego było raczej przypadkowe - możliwe, że na targu go przesuszyli (w transporcie).
Mój w wazonie trzyma się póki co pięknie.
Dobrego dnia!
Jolu, nasze córki sporo już mają z głowy - polski i matma to jednak chyba najtrudniejsze egzaminy. Mojej zostanie zaliczyć dwa ustne i rozszerzenie z geografii. A Twojej? Będzie dobrze :) Ja matmy na maturze nie zdawałam i dobrze, bo pewnie bym jej nie zdała. Biologia za to poszła bezproblemowo. Zapisuj się na studia - mnie się bardzo podoba!
Namawiam na odkurzenie statywu - zdjęcia naprawdę wychodzą dużo lepiej... przesłona inaczej pracuje, chwyta najlepsze światło, uwypukla w inny, niż z ręki, sposób. Moim zdaniem warto chociaż co drugi raz wyjść do ogrodu z większym wyposażeniem :)
Lesiu, dzięki za kciuki :) Mam nadzieję, że teraz egzaminy pójdą już z górki. Nie zostało dużo... Kurczę, niedługo będę miała w domu studentkę! Fajnie mieć dorosłe dzieci :)
Też zauważyłaś różnicę w jakości zdjęć robionych ze statywu?
Magia jakaś, rzeczywiście :)
Moniko, dzień dobry!
Mamy identyczne podejście do zrywania kwiatów z ogrodu :)
Pamiętam, że w rodzinnym domu tylko babcia mogła dać pozwolenie na zerwanie kwiatów z jej ogrodu :) Ja czasem podkradałam peonie, ale czułam potem karcący wzrok :)
Nisia ma już chyba z górki - oby wszystko poszło jak najlepiej, i dostała się na dobre studia!
Danusiu, cieszę się i pozdrawiam! :)
PanieM, zobacz sam, że znowu dziś ładnie wyszły :)

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 11:58 #254481

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś mnie napie.....la już drugi dzień, ale ja to podpinam pod napięcie nerwowe bo dzieje się u nas zbyt wiele jak na moją biedną głowę ale może to i jest z powodu tego frontu :lol:
U nas też takich ekstra papierowych przyborów niet, mus do Katowic a tam wszystko rozkopane i wszędzie korki, jak to w stolicy bywa ostatnimi czasy.
Niusia z matmą dała radę to angielski zda śpiewająco :idea1:

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 12:20 #254489

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Majutek, w takim razie łączę się w bólu - ledwie na oczy widzę dziś, tak łupie.
Przypuszczam, że nałożył się zarówno front, jak i tempo życia.
Ech, może odpuści przed weekendem...

MELDUNEK Z MATURY: angielski podstawa był ponoć banalny i Nisia bezproblemowo rozwaliła arkusz :) Teraz czeka na rozszerzenie o 14ej :)

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 12:29 #254493

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Faktycznie zdjęcia jakby inne-przepiękne. Cudna jest ta petunia (?) z obrzeżeniem.
Łączę się w bólu, głowa boli tak dotkliwie, że czuję wszystkie kości na twarzy.
:kiss3:

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 14:21 #254540

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- cieszę się dobrymi wieściami z frontu maturalnych zmagań! :hug:
Główy współczuję- mnie w majówkę męczyła, na razie cisza, ale nie wywołujmy wilka z lasu..

Zdjęcia robisz piękne! Mam niecny plan- kiedyś, jak już na rabatach będzie sie u mnie coś działo- to zwabię Cię, narobisz zdjęć..a ja będę do jesieni brylować :laugh1:
Oczywiście żartuję.. jednak zachwyt nad zdjęciami jest zupełnie serio- na moje niewprawne oko to zdjęcia jakby głębi nabrały.. i tajemniczości.. Nie wiem jak to opisać fachowo- ale tak "czuję" oglądając dzisiejsze fotki.

3maj się dziś- ja też nie lubię, jak drobiazgi rozwalają plan dnia i dziwnym trafem to one właśnie denerwują najbardziej!

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 14:31 #254545

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Łączę się w bólu z pękającymi głowami :jeez: . Do 12 jeszcze jakoś dawałam radę, ale potem jak łupnęło :sick:
Spróbuję może najpierw przejść się z psem do lasu, a potem podejście do malowania płotu...

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 15:33 #254580

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, czyli ten ból głowy nie jest przypadkowy, skoro doskwiera i Tobie, i Majutkowi, i Edytce. Nie lubię takiego niepokojącego frontu - raz słońce, raz pochmurno, wieje, a teraz słychać grzmoty w oddali. Niech się już wypogodzi na stałe, wtedy większość odetchnie.
Byłaś z psem na spacerze?
Moniko, życzę, żeby głowa nie zaczęła doskwierać :kiss3:
Mnie łupie, że aż ciemno w oczach się robi.
Nisia pisze teraz angielski rozszerzony - liczę, że i tu będzie zadowolona. Połowa już za nią!
Z wielką przyjemnością porobię zdjęcia w Twoim ogrodzie :) Wyposażę się jak najlepiej. Sama bardzo lubię czyjeś spojrzenie na mój ogród - nagle okazuje się, że osoba postronna dostrzega zupełnie inne detale; to jest bardzo ciekawe!
Jak widzisz, technika fotografowania ma duże znaczenie - wyjęłam statyw, ustawiłam inne parametry i wychodzą zupełnie odmienne fotografie. Tak, i ja dostrzegam tę głębię i nutę tajemniczości :)
Szybkiej pracy życzę!
Eda, dziękuję za fotograficzne komplementy!
Przykro mi, że i Ty dziś cierpisz... połóż się, jeśli możesz, i postaraj zasnąć.
:kiss3:

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 15:35 #254582

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Aguś, świetne wieści z maturalnego frontu! :bravo: dla Nisi!
Przykro mi z powodu migreny…dzisiaj rozumiem Cię jak nigdy. Moja też nie daje o sobie zapomnieć :pinch:

Pisałaś o kwiatach z własnego ogrodu, że żal ich zrywać…ja w ubiegłym roku się przełamałam kilka razy i cięłam róże do wazonu.
W tym roku obiecałam M, że do każdego sobotniego śniadania (to nasza prywatna uczta celebrowana przez 2 godziny :lol: ) będzie miał świeże kwiaty z ogrodu w wazonie. Zaczęłam od wiosny i cięłam tulipany i żonkile, w miniony weekend również. W zasadzie trzymają się cały tydzień, zwłaszcza w świeżej wodzie z lodem. To dla mnie kwintesencja ogrodu!kwiaty, które goszczą na moim stole przypominają mi to, co w pasji ogrodniczej cieszy mnie najbardziej! Wrażenia estetyczne i bliskość przyrody :hearts:

Patrzę na Twoje dekoracje donicowe i stwierdzam, że moje mocno passeeeee…muszę zrobić wymianę bratków :woohoo:
A propos dekoracji, czy to pelaśka ode mnie?

8db38cb6eb8d46524bf497ac0a9b7e5b.jpeg

Statyw mam i ja. Szkoda, że tak rzadko używam :hammer:
Twoje zdjęcia piękne, z ręki też :kiss3:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 07 Maj 2014 15:38 przez Robaczek.

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 15:45 #254594

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kasiu, widzę, że migrena dziś rozprzestrzeniła się od południa, przez centrum, po Wielkopolskę. Ależ męczy.
Miałam się zająć przygotowaniami na zajęcia, ale nie daję rady nic zrobić. Dość, że odkurzyłam i ugotowałam barszcz ukraiński.

Świetne oko, Kasik! Pelargonia to ta, którą byłaś łaskawa mi przesłać :kiss3: Trochę stanęła w miejscu, ale przeniosłam ją właśnie na zewnątrz i liczę, że ruszy z pąkami kwiatowymi.
Dekoracja na tarasowym stole mocno eklektyczna, ale tak to już u mnie jest, że zbyt dużo rzeczy mi się podoba :)

Zdjęcia ze statywu są inaczej doświetlone i innego rodzaju głębię oddają - zdecydowanie je wolę, chociaż wiadomo, że najchętniej cykamy z ręki.

Co do zrywania kwiatów z ogrodu, to nie dziwię się, że nie masz oporów - ale umówmy się, że przy tej ilości kwiecia, jakie masz u siebie, ogród nie zbiednieje, a dom tylko zyska :)

Dzięki za wsparcie dla Nisi!

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 15:54 #254603

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Barszcz ukraiński? U mnie dziś króluje botwinka: na już w chłodniku, na jutro - w zupie jarzynowej, różowiutkiej od młodych pędów buraczków :)
Takiego chłodnika to ja potrafię wciągnąć sporo... ale przecież to takie niskokaloryczne... tyle co maślanka, na której jest przygotowany ;)
Coś jest z tą migreną... szefowa też dziś narzekała...
Mam nadzieję na rychłą poprawę! :hug:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 17:58 #254669

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Nie wiem, jak Ty, ale ja już jestem zmęczona tymi emocjami. Praca mnie nie oszczędza. Dobrze, że choć pogoda się poprawiła :happy3:

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 18:07 #254675

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Przeszłam się z psem, nawet kawałek płotu udało mi się pomalować :silly: , teraz trochę ból odpuszcza, bo chyba wiatr się uspokaja :dry:
Mam nadzieję i ja dorobić się kiedyś statywu i obiektywu makro ;) , choć najbardziej to marzy mi się teleobiektyw i fotografowanie ptaków :woohoo:

Ogród Aguniady 07 Maj 2014 20:53 #254802

• elakuznicom
  • elakuznicom's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30
Aguniu Boga w sercu nie masz...............ale się nalatałam, żeby Ciebie odnaleźć, prosiłam Marzenkę żeby do Ciebie zadzwoniła ale mało informacji bardzo proszę
odezwij się do mnie na PW ponieważ sama tego nie potrafię na tym Forum a potrzebuję Twojej pomocy na gwałt zdjęcia cudo , pM -rada ze statywem trfiona w 10
pozdrawiam cieplutko Ela z Łodzi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.583 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum