TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 20:34 #71452

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No właściwie to czemu nie juki? :think: - mogłabym je na przykład ulokować na nowym tworze mojej chorej fantazji :rotfl1: .
Bright Edge - piękna! - w jakim towarzystwie one najlepiej wyglądają?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 20:37 #71453

• Roma
  • Roma's Avatar
Marcinki u nas dopiero w pąkach ale za to kwitną słabo ale zawsze, hosty a nawet dzisiaj znalazłam mak czerwony :screem:

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 20:57 #71462

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Mnie dziś naszła przedziwna refleksja - przecież nie zapowiadali deszczu, a pada :supr3: . Doprawdy zadziwiające :dazed: , bo do sytuacji odwrotnej dawno już przywykłam :rotfl1:
A ponieważ miała być pogoda, twardo poszłam sadzić cebule :whistle: . Ze skutkiem takim jak u Ciebie, zmarzłam i zmokłam, chociaż mam bliżej do domu :happy3:

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 21:35 #71478

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Dorciu, jukki najlepiej chyba wyglądają same ze sobą, są wtedy tak pięknie dostojne i królują dumnie

jukki.jpg

Od razu zastrzegam - nie są moje :happy: Moje jukki zarosły liliowcami i floksami, prawie ich spod chwasta nie widać, więc nawet nie robią za tło :happy:
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2012 21:36 przez Hiacynta.

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 21:53 #71485

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Juki to tak chyba "pachną" klimatem śródziemnomorskim ,prawda?

Martuś - hmmm.... Wiesz ,podoba mi się ta sosna ,co o jej kolorku piszesz. A ona to już pod żółte podchodzi?
Jak się nazywa i jaka rośnie?
Ostatnio zmieniany: 22 Wrz 2012 21:54 przez magdala.

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 21:58 #71489

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Żurawki :hearts: bo bazy, raz!!! Na pewno masz jeszcze masę, których nie wklejałaś. :lol:
Mój mikołajek stracił liście, uschły mu... nie wiem czy żyje nawet.

Odp: Martowy prawie ogród 22 Wrz 2012 22:04 #71492

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
A! Jeszcze miałam zapytać o tę maść na karzełki ;) O czym Ty piszesz ,Marto? Są takie rzeczy?
a czy to nie groźne dla człowieka .... :blink: ?

Odp: Martowy prawie ogród 23 Wrz 2012 21:50 #71813

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Czy dziś Martowe również tonęło w deszczu? Czy też udało się coś podziałać? Jakaś nowa rabatka? Kawałek obwodnicy? Wykopki dla koleżanki? :silly: :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 23 Wrz 2012 22:03 #71821

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Dorciu, no te nowe juki są fajne... Czemu nie? ;) A towarzystwo dla nich każde, byle nie kwitnące zbyt spektakularnie...Żurawki, hosty, no i kulki! :rotfl1: Wrzosy też mogą być! I krokusy! ;)
Roma, ja to nie lubię marcinków, ale jakiekolwiek kwitnienie o tej porze roku cieszy... Dobrze, że choć dzielżany polubiłam i jeszcze trochę chryzantemy, jakoś te jesienne kwiaty słabą u mnie mają reprezentację...
Markitko, zapowiadali, zapowiadali... A ja z kolei nie wierzyłam i pojechałam, jak jeszcze nie padało, zaczęło, gdy przyjechałam... Niech pada! Ale chyba właśnie na dłuższy czas musi nam wystarczyć :angry:
Hiacynto, no nie wiem, nie wiem, Dorcia chyba wolałaby korę! :rotfl1:
Magda, ja wiem... Juki już takie "oswojone" w naszym krajobrazie... Chodzi Ci o Goldilocks? Ona pod złote podchodzi! :rotfl1: Lepiej? :rotfl1: To jedna z najpiękniejszych odmian parviflorek, jeśli nie najpiękniejsza...
Igor, Ty żurawkowy terrorysto! ;) Widzisz, tylko żurawki Ci w głowie, a mikołajek Ci zdechł...Mój tylko się złamał! :rotfl1: Może za dobrą masz ziemię? ;)
Magda, są takie rzeczy! Stosują je głównie producenci chryzantem, pelargonii, one tak w skrócie rzecz ujmując, skracają międzywęźla i sprawiają, że rośliny są takie bardziej zwarte, kompaktowe... Dlatego takie zgrabne kulki chryzantemowe będziemy niedługo oglądać..
Gosia, nie mam pojęcia, co się dziś tam działo, bo nie byłam... Dziś tak bliżej cywilizacji musiałam się obracać... Wykopki dla koleżanki poczynię jutro, bo wczoraj się nie dało! Będą świeższe! ;) :silly:
Przyjrzałam się mojemu Spielbergowi i mój też ma drugie przyrosty!

Jak Wam się podobają takie papiloty? ;) Robinia pseudoacacia 'Tortuosa'

Zadrzewnia bezogonkowa 'Cool Splash' kwitnie nieustannie od dwóch miesięcy...

Kalimeris yomena 'Shogun'

Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2012 22:06 przez artam.

Odp: Martowy prawie ogród 23 Wrz 2012 22:16 #71831

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
To takie rzeczy robią z kwiatkami ...!
Przypomniało mi się teraz,jak Vita obawiała się ,że nasiona tego niskiego Tytoniu mogły być potraktowane właśnie takim specyfikiem...
Na szczęście tak nie jest :)

Pozwolisz ,Marto, że wkleję ci taką "linkę" ,bo szukałam zdjęć sosny ,o której napisałaś i trafiłam tu:

formandfoliage.wordpress.com/summer-2/pi...tigma-willmottianum/

Na zdjęciu jest bardzo piękna sosna (thunberga?) . Rozpoznasz ją dokładnie?
Ostatnio zmieniany: 23 Wrz 2012 22:20 przez magdala.

Odp: Martowy prawie ogród 23 Wrz 2012 22:24 #71836

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Rozpoznam ją bez pudła, bo na tym zdjęciu jest tylko jedna sosna! :rotfl1: A zdjęcie jest przecudne! Jaka szkoda, że phormia u nas nie za bardzo... Takie trawy! :woohoo:
Oj, nie takie rzeczy z roślinami robią... ;)

Odp: Martowy prawie ogród 23 Wrz 2012 22:32 #71840

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Piękny marcinek, a Ty go nie lubisz :think:
Czy może uważasz, że kalimeris i zadrzewnia ładnie kwitną? :happy4: Lubisz je?

Bordowa vanilka rewelacyjna, o mało z krzesła nie spadłam, że ja też ją mam.
Posadzić na piasku, w słońcu i nie podlewać? :happy:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 08:34 #71880

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Ostatnio w zaprzyjaźnionej szkółce znalazłam właśnie Robinia pseudoacacia 'Tortuosa'. To bardzo ciekawa odmiana, rzeczywiście, jakby kręciła listki na wałki :happy:
Pokaż, proszę, w całości Twoją. Co o niej sądzisz?

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 09:30 #71898

• Kasia1972
  • Kasia1972's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 79
Martuś, ta fotka z żurawką na pierwszym planie jest przepiękna - mam nadzieję, że się nie pogniewasz - ustawiłam sobie jako tło w pracowym komputerze :comp:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 10:28 #71920

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A ja miałam przyjemność oglądać na żywą taką piękną sporą robinię 'papilociastą' :silly:
Marta nie masz aby fotki?
Cudo to jest z pewnością, oprócz pokręconych listków, pokrój także dodaje jej niebywałego uroku :woohoo:
Nie przeziębiłaś się aby na tym grillowaniu :rotfl1:
Nie wolno :happy-old: grzybobrania , szkółkingu proszę o siebie dbać :lev:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 10:58 #71936

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Gdyby Twoja chęć posiadania niskich marcinków nie przeszła wraz z wyrośnięciem obecnie posiadanych to daj znać - przywiozę na spotkanie forumowe :) Na wiosnę wywiozłem ich chyba z pół taczki, a teraz zajmują jeszcze większą powierzchnię. Zupełnie jak walka z hydrą! :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 11:03 #71938

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Mam nadzieję , że te pasiaste juki zimują ,ja mam na razie jedną ( i przeżyła ostatnią zimę , okryta co prawda ) ale tej zimy takich pieszczot już nie będzie i jeżeli przeżyje to kto wie , kto wie ............ może kolejne :whistle: :whistle: .............. a marcinek mimo zaprzestania działania skarlaczy to chyba przesadnie wysoki nie jest i daje taką śliczną plamę koloru.
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 20:41 #72045

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberko, chcesz pięknego marcinka? :woohoo: Pytam poważnie, bo jak nie, to skończy na kompoście... Może kalimeris i zadrzewnia nie kwitną pięknie, ale za to są variegackie! :happy4: :happy4: A co do Vanilki, to piasek wzbogacony ;) , słońca nie za wiele, ona pod dachem i podlewana! :P
Anetka, ja jestem nią absolutnie zachwycona! :woohoo: Zobacz sama... Taką kupiłam pod koniec czerwca...

A teraz jest taka! :woohoo:

Kasiu, pogniewasz? No co Ty! Wiesz, są tu tacy prześmiewcy, co kpią sobie z moich umiejętności fotograficznych ;) , a tu proszę! Och, dziękuję Ci! :hug: :lol:
Jolu, może i mam, masz na myśli krzywaczkową Twisty Baby? Ja mojej Tortuosy nie zamierzam jednak ciąć, mi na każdym centymetrze cienia zależy... Z Twisty Baby jeszcze pomyślę, na razie nie ma czego! ;) Przeziębienie, kiedy grzybki i szkółki czekają? :woohoo: W życiu! :rotfl1:
Paweł, po takiej zachęcie uprzejmie dziękuję! :rotfl1: Ja już teraz na wszystkie nawet najniższe marcinki będę podejrzliwie patrzeć! ;) Tych, które mam, też bym się chętnie pozbyła...
Mirka, u mnie te juki przemarzają, a potem pięknie odbijają, ja ich nie okrywam...Dlatego też ja już kolejną nabyłam... ;) Marcinek tak jakoś do kolan mi sięga i zachował kulisty pokrój, tylko rozmiar się powiększył... Plama ładna, ale i tak nie lubimy go...

U nie już coraz trudniej coś ładnego w ogrodzie spotkać... Co by było, gdyby nie kulki! Niczego by nie było! ;) :rotfl1:

Widoczek z jednej strony...

I z drugiej ;)

Jesiennie... Na pierwzym planie metasekwoja 'Gold Rush'

I metasekwoja 'Little Creamy'

U mnie był dziś przymrozek, hortensje zwarzone, niektóre hosty też...A tak czekałam na kwiaty tej kirengeszomy, bo w pąku takie inne się wydawały...I już się nie przekonam...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.621 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum