TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 20:48 #72049

• evastyl
  • evastyl's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 358
U mnie tak było w zeszłym roku tylko że na początku października przyszedł przymrozek i wszystko ściął a dalie były takie piękne a potem było długo długo ciepło ...i jak się tu nie zeźlić :mad2: :mad2: a tu znowu zapowiadają upały u Ciebie ...wiem wiem :hammer:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 20:52 #72052

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Jak to miło, że mnie wspomniałaś w tym poście ;) to takie... budujące! :happy3:
Nieważne, jak o nas mówią... ważne, by mówili! :rotfl1:
Czy będę potępiona, jeśli stwierdzę, że pokręcona robinia ;) o wiele bardziej przypadła mi do gustu w wersji czerwcowej? Może dlatego, że ja nie jestem w potrzebie cieniowej? :silly:
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 21:08 #72057

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
Otóż to! Nigdy bym nie pomyślała po obejrzeniu pierwszej wersji robinii, że ona tak urośnie. Chyba też wolałabym ją w wersji pendula :) Co nie zmienia faktu, że jest urocza i jak tylko w "mojej" szkółce powstaną nowe szczepy, wielce prawdopodobne jest, że jednego nabędę :blink:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 21:16 #72061

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No to nie jestem sama ;) , u mnie też mroziło :angry:
Najbardziej mnie wkurza, to co pisała Ewa - najpierw przymrozek, a zaraz potem upały :hammer: , jakby nie mogło być gdzieś pomiędzy :jeez:

Odp: Martowy prawie ogród 24 Wrz 2012 21:44 #72076

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
E tam zaraz niczego by nie było.... a trawki? są i to jakie!!
Dziś dowiedziałam się, że u mnie najpierw rzucają się w oczy róże a zaraz potem.... trawy. A ja przecież trawy sadziłam jako uzupełniacze :rotfl1: :rotfl1:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 25 Wrz 2012 21:58 #72373

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, a czym to Ci tak marcinki podpadły? Takie piękne, bezproblemowe, jesienne kwiatki, a Ty o nich tak brzydko i pozbywać się chcesz :angry:
Przymrozek, mówisz? Niewiarygodne! U mnie dzisiaj była piękna, słoneczna pogoda; w dzień 25 stopni, a w nocy 12.
W tym samym kraju mieszkamy? :happy4:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Martowy prawie ogród 25 Wrz 2012 22:07 #72384

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ojoj - ja wczorajszy wpis przegapiłam :blink: :oops: . Piękna ta Rubinia :ohmy: .
Ale dziś mam dzień iglakowy - rozpoczął się od zakupu 2 egzemplarzy :whistle: , więc skupię się na iglakach :wink4: . Te widoczki z przodu itd ... super. Matesekwoja mnie korci :think: - już któryś raz trzymałam w ręku. Ale jakoś się nie mogę zdecydować. Może jakieś słówko zachęty?
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Martowy prawie ogród 25 Wrz 2012 23:32 #72418

• dawidbanan
  • dawidbanan's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 388
Nie lubię zbytnio iglaków, ale metasekwoja 'Gold Rush' śliczna :woohoo:
Może kiedyś dla takiej się znajdzie miejsce :tongue1:

Jak to wogóle zimuje?

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 08:02 #72448

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
dawidbanan wrote:
Nie lubię zbytnio iglaków, ale metasekwoja 'Gold Rush' śliczna :woohoo:

Dawidzie, wybacz takie psychologiczne rozpracowanie, ale widzę u Ciebie ciągłą walkę DOBRA iglakowego ze ZŁEM iglakowym :rotfl1: Zrób wreszcie swój roślinny 'coming out'! Nie wstydź się głośno przyznać do tego, że LUBISZ iglaki! Ogrodnicza brać oazowa jest przecież wyjątkowo tolerancyjna! :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2012 08:02 przez rispetto.

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 08:08 #72449

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Paweł, po takiej zachęcie to teraz ośmieleni oazowicze zaczną pisać: "nazywam się Dorota J - i lubię iglaki" ... tylko czy będzie się można leczyć z tego nałogu? :rotfl1: :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 08:21 #72452

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
"Kochamy Cię Doroto!" :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 09:00 #72457

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Marta, miałabyś o wiele więcej kolorków o tej porze roku, gdyby nie twoje uprzedzenia!
Ale ja myślę, że jak rozrosną się dzielżany, to chętnie po kępę marcinków sięgniesz oraz po inne, które jesienią kwitną. Moje kirengeszomy też zmrożone. Czekaj, umawiałyście się z Jolą na grzybki w tę sobotę?

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 09:34 #72465

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Marto dalii , dalii Ci trzeba :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: ......... będziesz kolorów miała o tej porze od zajechania :happy3: :happy3: :happy3:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 10:26 #72474

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Marta no więc ... nie ma grzybków póki co :blink: Może kilka dni ciepłej pogody sprawi, że urosną :think:
Za to pomimo opadów w lasach jest sucho dalej :oops:
Na myśli miałam Toruosę Pana P. :woohoo: oczywiście, choć i te Krzywaczkowe z pewnością zachęciłyby wiele osób :happy4:

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 12:16 #72491

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Przymrozek :supr3: mam nadzieję, że u mnie cieplutko jeszcze bo wszystkie róże jeszcze kwitną i ciągle wytwarzają nowe pąki kwiatowe. Mam kirengeszomę dłoniastą i jej kwiaty po rozkwitnięciu nie są jakieś porażające i szybko przekwitają.
Mnie też kusi Metasekwoja - taka złotą, bo ja pasjami lubię złoto w ogrodzie :woohoo: ale jakie to duże urośnie?

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 21:14 #72613

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, u nas w tamtym roku było dokładnie tak samo! Wymroziło mi nawet chryzantemy i nie dowiedziałam się, jakie mam...W tym roku chryzantemy na razie mrozowi się oparły, może się wreszcie przekonam! Upały już odwołane! :lol:
Gosia, pokręcona robinia w każdej wersji interesująca, zobaczymy, co jeszcze pokaże, do formy kulki jednak chyba już nie wróci! ;) Bo ja jestem w potrzebie cieniowej, wielkiej! :rotfl1:
Anetko, urocza, to właściwe określenie! A ona cały czas "pendula", bo choć gałązki wzniesione, to loki opadające ;) Jak będziesz się interesować tą robinią, to weź pod uwagę, że znawcy bardziej cenią odmianę Twisty Baby, ma ponoć wolniejszy wzrost i łatwiej zachować jej kulisty pokrój...
Markitko, najgorsze właśnie, że ten przymrozek tak bez sensu... Na szczęście u mnie wielkich strat nie poczynił, jeszcze coś tam żyje ;)
Dorotka, no trawy są... Jeszcze nie tam, gdzie być powinny, ale i to się z czasem zmieni... U mnie planów przesadzeniowych masa! Jak patrzę na zdjęcia twego ogrodu, to się zgadzam! Jesień, jesień... Trawy i róże!
Siberko, tak do końca głowy nie dam, ale te moje mają chyba więcej płatków, są takie pełniejsze...Trzeba je obok siebie posadzić i będzie wiadomo! :lol: No i wiadomo, że nie u mnie! :rotfl1:
Dalu, no właśnie, nic mi nie zrobiły, pewniaki, bezproblemowe, skoro nie potrafię wyjaśnić powodów mojej niechęci, to powołam się na Mirkowe "coś" One po prostu tego czegoś nie mają! Dalu, nie od dziś wiadomo, że Wy tam w czepku ogrodnicy urodzeni! ;) A my się tu musimy zmagać! :lol:
Dorciu, widziałam Twoje jałowce... Ja jałowców nie lubię... Też kiedyś kupowałam, bo nie miałam świadomości istnienia naprawdę fajnych iglaków... Moje w większości dziś już się rozłożyły na kompoście! ;) Ciekawe, czy Twoje za jakiś czas też tam skończą... ;) A metasekwoja to coś zupełnie innego! Czy to już zachęta? To może jeszcze słówko... Popatrz, jak pięknie się te igiełki rozkładają, tak rozłożyście... :rotfl1:
Dawid, jakoś za często to powtarzasz, tak, jakbyś siebie samego chciał przekonać! ;) :rotfl1: Powiedziałabym, że znajdujesz się w grupie ryzyka! Ale skoro Paweł już Cię psychologicznie rozpracował :lol: , to ja tylko powiem, że metasekwoje zimują bez problemu! Ja swoje młode, co prawda, trochę zabezpieczałam, ale w tym roku już nie zamierzam...
Paweł, jaka przenikliwa analiza! Ogrodnicza brać jest bardzo tolerancyjna! Nie toleruje tylko niekupowania iglaków, bylin, liściastych, traw... :rotfl1:
Dorcia, nie będzie można! :rotfl1: Jeśli już, to tylko leczenie objawowe! Jak się nam objawi jakaś fajna kulka, zażyć! :rotfl1:
Paweł i wspieramy! :rotfl1:
Vituś, to nie uprzedzenia! To zasady! :rotfl1: Jak mi się rozrosną dzielżany, to wystarczą mi dzielżany, chyba że jeszcze coś wymyślę, ale to raczej nie będą marcinki! :lol: czyli i u Ciebie mróz liznął... :angry: My się już umawiamy i umawiamy, tylko grzybki coś z nami nie chcą! :lol:
Mireczko, dalii mi nie trzeba! :rotfl1: To ja już wolę nie mieć tych kolorów! :rotfl1:
Jola, nie ma grzybków? :placze: To może na jakiś szkółking skoczymy? :lol: Oj, za dużo tych robinii, już się pogubiłam! ;)
Iwa,wiem, wiem, ale ta kirengeszoma wydawała mi się inna w pąku od tej, która mi już zdążyła zakwitnąć...Może w przyszłym roku się przekonam...A metasekwoja... No urośnie! Ta trochę wolniej od gatunku, źródła podają 6 metrów w 10 lat, ale można ten wzrost znacznie spowolnić, sadząc ją na słońcu! :rotfl1: Przypala się, co hamuje wzrost! ;) Moja w tamtym roku przesadzona w lekki cień, dopiero odetchnęła...

Jaki dziś był upał! Akcja przesadzania nadal trwa...Cebulowe wciąż czekają...
Może pokażę zdjęcia z takiej iglakowo-hostowej rabaty, która sobie niespiesznie powstaje... W przyszłym roku juz ma być tam ładnie ;) To może taki przedsmak...

Pinus mugo 'Sherwood Compact' i pinus pumila 'Barmstedt'

Pinus strobus 'Kruger's Liliput i abies koreana 'Luminetta'

Honore de Balzac:

I już naprawdę ostatni raz... :P Goldelse:

I widoczek...

Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2012 21:17 przez artam.

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 21:17 #72616

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Zanim edytujesz :silly:
Na pewno ostatni raz? :rotfl1:
Może chcesz, żebym w końcu się zachwyciła i to taka podstępna metoda? :rotfl1:

Edit:
No... teraz lepiej :cool3:
Pozdrawiam - Gosia
Ostatnio zmieniany: 26 Wrz 2012 21:18 przez gorzata.

Odp: Martowy prawie ogród 26 Wrz 2012 21:20 #72618

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Piękny ten 'Barmstedt' :bravo: , piękny :thanks:
Dlaczego mój odszedł :cry3:
Szkółking powiadasz ... no jeśli do piątku grzybków nie stwierdzimy, będzie szkółking :happy3:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.573 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum