TEMAT: Mój fijoł

Odp: Mój fijoł 07 Sty 2013 21:48 #109020

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Super ta rutewka - to jakaś niska odmiana albo młodziutka? Moja orlikolistna jest dość okazała i różowa przede wszystkim :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 19:22 #109308

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Gosia, moje są młode, pierwszy raz kwitły. I tak jestem z nich bardzo zadowolona :)

Semiplena.

Martin Frobisher.

Burgundy Ice.

Fimbriata.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 19:31 #109314

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Ewo to ja trzymam kciuki by udało Ci się męża zmotywować do budowy skrzyniowych rabat. :wink4:
Zauważyłam u Ciebie serduszkę okazałą, czy po przekwitnięciu znika z ogrodu, czy zachowuje pędy i liście cały sezon? Moja zachowuje i ciekawi mnie jak to jest u innych. :lol: Rutewka cudo. :flower2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 19:40 #109317

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosia, właśnie wracam od Ciebie-tam napisałam wszytko o serduszkach. U mnie jeszcze nigdy nie zanikły im liście :)

Dzikot.

Bowl of Beauty-jeden kwiat, ale w roku posadzenia :)

Jack Frost.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 19:50 #109326

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Fajnie wygląda Jack z kwiatami orlika ;)
Ewus u ciebie tez brunery w drugiej części sezony lapia takie drunatne plmy na liściach? U mnie od sierpnia masakra :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 20:01 #109333

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota, w zeszłym roku nie widziałam, ale w tym Looking Glass i Variegata miały takie plamy. Pozostałe wyglądały dobrze (macrophylla, Langtrees i Emerald Mist).

W czerwcu wszystko wygląda dobrze.

W lipcu.

Potem już nie mam zdjęć brunner. Ciekawe :angry: Dr Ruppel i Ville de Lyon.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 20:58 #109368

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ale się zagęściło :eek3: Niemały przesadyzm się szykuje :happy3:

Dalej pada śnieg? W która stronę wieje, do mnie?

Oczywiście oczekuję potakiwania :rotfl1:

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 21:09 #109377

• Poll
  • Poll's Avatar
ewamaj66 wrote:
... wszytko o serduszkach. U mnie jeszcze nigdy nie zanikły im liście :)

Jestem zadziwiona...Mam ich Ewciu sporo na hostowisku i przed domem, ale każdy egzemplarz, który posiadam ,nie tylko jest straszliwie wrażliwy na nagłe przymrozki ( choć ładnie się regenerują), ale do tego :screem: zawsze po zakończeniu kwitnienia, łodygi zaczynają powoli zółknąć a potem zanikają . :)
Burgundy Ice i Dzikot :funnyface: ... zrobili na mnie duże wrażenie :whistle: , szkoda,że nie są na jednej fotce.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 21:10 #109379

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ewa, co to ta Fimbriata? To jakaś rugosa czy co, bo po liściach nie rozpoznaję, a kwiaty ma bardzo fajne! Może pnąca? Bo mam jeszcze jedną tuję do obsadzenia przy białej rabacie! :rotfl1:

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 21:12 #109382

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
U mnie obok siebie rosną dwie serduszki OKAZAŁE: jedna zanikła (biała), druga była do końca sezonu.
Ostatnio zmieniany: 09 Sty 2013 11:30 przez sd-a.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 21:57 #109408

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
U mnie serduszka wspaniała nie zanika, a okazała po kwitnieniu zanika i zostaje tylko korzonek w ziemi, żeby wiosną na nowo :garden1:.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 22:00 przez katja.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 22:16 #109421

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
Siberia, nowa rabata, dla celów przesadyzmu także, będzie kopana wiosną. Śnieg przed południem był w Pasłęku czyli przemieszcza się we właściwym kierunku-na wschód :)
Poll, białą serduszkę mam od 5 lat, zawsze trwała do końca sezonu, może trochę żółkła jesienią. Różową dostałam od sąsiadki-u niej zawsze ginie po kwitnieniu, u mnie dwa lata i nie zanikła, muszę ją jesienią ścinać. Może to jednak nie kwestia stanowiska, a gleby? Za każdym razem biała serduszka rosła w miejscu, gdzie wysypywano żużel z pieca.
Marta, dobrze mówisz, rugosa :) Nie rośnie wysoka i ma tylko 5 strefę. Kwiatuszki są malutkie. Jak pnąca to może Hella? Też ma 5 strefę :( Bieleje Rosa helenae Semiplena. Christine Helene robi to samo, ale ma 2 :)
Siberia, pewnie dobre miejsce znalazłaś. Białą serduszkę wiosną przesadzałam, więc nie tak silnie rosła.

Nie pamiętam, czy pokazywałam Hamleta, to ten niebieski. Został u nas :)

Dzikot miziaczek.

Czarniuta w gąszczu.

Różowej serduszki nie znalazłam :angry:

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 23:08 #109445

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
katja wrote:
U mnie serduszka wspaniała nie zanika, a okazała po kwitnieniu zanika i zostaje tylko korzonek w ziemi, żeby wiosną na nowo :garden1:.

Ja też o tym słyszałam. Ewka twoja serduszka to pewnie dicentra eximia /serduszka wspaniała/. Wszystkie żródła podają ,żeby okazałych nie sadzić w grupach , bo potem na rabacie pozostają puste pola.

Kociaste cudowne :hearts:
Ostatnio zmieniany: 08 Sty 2013 23:09 przez Margolka.

Odp: Mój fijoł 08 Sty 2013 23:18 #109448

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Hamlet ma minę... dramatyczną, jak na Hamleta przystało ;)
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Odp: Mój fijoł 09 Sty 2013 00:29 #109457

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
Margolka wrote:
Ewka twoja serduszka to pewnie dicentra eximia /serduszka wspaniała/. Wszystkie żródła podają ,żeby okazałych nie sadzić w grupach , bo potem na rabacie pozostają puste pola.

Małgosiu ale jak "pewnie wspaniała"? Przecież żeby nie było wątpliwości to Ewa pokazała zdjęcie swoich serduszek i wyraźnie widać na nim serduszki okazałe. :happy: One jednak bardzo się różnią i budową kwiatu i liśćmi. No ale skoro wszystkie źródła podają, to biedaczki powinny teraz się zawstydzić, że takie niepokorne i w tym sezonie po kwitnieniu zniknąć z powierzchni ziemi. :rotfl1: A poza tym jakie wszystkie źródła? Już tylko na tym forum znalazłam kilka źródeł w tym ja sama, które podają, że jednak nie ginie, mało tego nawet mizernie ale powtarza kwitnienie. :wink4: :happy: :happy:
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Odp: Mój fijoł 09 Sty 2013 08:37 #109468

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
No to może mamy nową odmianę- serduszka niepokorna? Moja też nie znika i zagłusza skutecznie rośliny, które miały być po niej...

Odp: Mój fijoł 09 Sty 2013 10:08 #109488

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
Gośka - nie uwierzysz - takie wywrotowe opisy podają sami sprzedawcy tych roślin. I na allegro/mówię o czasie gdy poszukiwałam/ i w sieci./zajrzałam przed chwilą,żeby się upewnić/. Zastanawiające - szkółkarz proponuje roślinę ale zaznacza , że zasycha - ja nie kupuję bo nie lubię , gdy mi coś zasycha a tu się okazuje ,że nie zasycha... :ouch:
Co do żródeł - moje ulubione google wpisujesz dicentra spectabilis i masz 246 wyników np Szkółka bylin Dobre Pole, Future Gardens itd itp Nawet "Świat kwiatów " propopaguje takie herezje !!! I jak tu teraz żyć :jeez:

Odp: Mój fijoł 09 Sty 2013 10:36 #109496

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
:rotfl1: :rotfl1: Małgosiu przez Ciebie oplułam sobie monitor. :rotfl1:
A co do szkółkarzy...
Kilka kilometrów od miejsca zamieszkania mam swoją ulubioną szkółkę w której zaopatruję się od kilku lat. Dobrze zaopatrzona, ceny przystępne a jako stały klient dostaję spore upusty. Panie pracujące przy roślinach od wielu lat te same, pani zajmująca się kontaktami z klientem i właścicielka szkółki dobrze mnie znają, mają do mnie zaufanie, nie muszą więc przede mną grać znających się na roślinach. Kiedy więc tylko pojawiam się w szkółce jestem oprowadzana po niej i pytana o różne rośliny, o moje doświadczenia w ich uprawie. Nie wstydzą się przyznać, że nie wiedzą, no bo skąd mają wiedzieć, przecież tych roślin nie uprawiają, nie obserwują latami a do porad wujka Gooogle już dawno straciły zaufanie. Większość roślin sprowadzają od producentów, tu jest cykl sezonowy, czyli rośliny są sprowadzane i sprzedawane w jednym sezonie, nie ma szans na ich obserwację. I tak jest w większości szkółek. Wiedza osób sprzedających bierze się głównie z tego samego źródła z google. Większość szkółkarzy nie stara się poznać potrzeb rośliny, ani jej zachowań, nie ma na to czasu, trzeba szybko wyprodukować i sprzedać roślinę po co komu wiedza na temat jej rozwoju. Kiedyś ktoś napisał, że serduszka okazała ginie po przekwitnięciu, bo takie poczynił obserwacje i wszyscy po kolei powtarzają tą opinię jak papugi. Daję sobie głowę uciąć, że żadna z firm podanych przez Ciebie, nie przeprowadziła obserwacji na terenie całego kraju, w różnych warunkach siedliskowych jak to jest z tym ginięciem, komuś zginęło i teraz musimy wszyscy przyjąć za pewnik, że ginie, tylko niepokorna serduszka nie chce sobie wziąć do serca tej opinii i wbrew wszelkim źródłom panoszy się na rabacie cały sezon. :rotfl1: :rotfl1:
Ja Ci nie zagwarantuję, że kupisz posadzisz, urośnie, zakwitnie i nie zginie. Mogę Ci jedynie powiedzieć, że u mnie rośnie na żyznej (czarnoziem) dobrze uprawionej, lekko wilgotnej glebie, stanowisko w półcieniu, zaciszne i w tych warunkach nie ginie a nawet powtarza kwitnienie. Jeśli chcesz mieć pełen obraz dopytaj w jakich warunkach rosną serduszki u innych, którzy deklarowali, że u nich też nie ginie i wówczas będziesz miała większą jasność sytuacji. :wink4:

Ps. Ewuniu przepraszam za wywód w Twoim wątku, mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone. :hearts:
Ogrodowych pasji Gosi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.690 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum