TEMAT: W ogrodzie Doroty

Odp: W ogrodzie Doroty 02 Lip 2012 10:00 #51798

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Festiwal liliowo liliowcowy udany :bravo: , znakiem tego mamy już lato :dance:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: W ogrodzie Doroty 05 Lip 2012 12:48 #52633

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No i co tu pisać. Gorąco, upalnie wręcz. Burze, na szczęście, na razie nas omijają. Wczoraj lekki deszczyki, wieczorem ochłodziło sie na tyle, że można było spać a dziś znów spiekota.
Ogród zarośnięty niemożebnie, nie ma czasu plewić, bo na weekend lubeszczyzna wzywa a w przyszłym tygodniu długo wyczekiwany urlop w słonecznej Helladzie :) A i w domu trzeba lekko ogarnąć przed wyjazdem. Trudno, będę odgruzowywać ogród po powrocie ;)

Dalu, czyściec ciacham jak tylko wyłazi poza wyznaczone miejsce. Na razie się to sprawdza. jak będzie za bardzo sie rozpychał to wyleci :dry:
Prysznic też dobra rzecz :)
jeziorko nimy też mokre, ale kąpieli nie polecam, pełno żyjątek :sick:

Marto, Knirps jest zachwycający. Posadziłam razem dwa krzaczki i już wyglądają wspaniale. Do tego nie ma na nich najmniejszej plamki a na przykład taki przecudny Amber Cover luz nie ma liści :(

Olu, dziękuję. Czasem kompozycja udana, czasem mniej ale ...łopata przyjacielem ogrodnika :rotfl1:

Marta, ropuchy juz dawno wylazły. Te maluszko teraz tu kumaki. Wieczorem pełno ich na trawniku.
Jeden żab bo tylko jednego udało mi się złapać. Wyrosłam już trochę z okresu łapania much i żab :happy2: :happy2:
Trytoma jak najbardziej zimowana. O dziwo przetrwała zupełnie bez szwanku. Dosadziłam w tym roku dwie zielone odmiany, ale te jeszcze nie myślą o kwiatach.

Marta, na razie nie mam z czyśćcem problemu.

Jolu, odszczekuje wszystkie złe słowa pod adresem basenu w ogrodzie.
M. połączył taras z basenem drewnianym pomostem, więc nawet po żwirze już skakać nie muszę :happy: A niektórzy mają dodatkowe miejsce do wylegiwania się ;)

Wiesiu, lato w pełni, taki widoczek poranny - letni bardzo :)

i nareszcie kwitnace powojniki - Multi Blue i Snow Queen
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 05 Lip 2012 16:49 #52677

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Normalnie masz w domu kurort :ouch: , po co gdzieś wyjeżdżać :cool3:
Co prawda na lubelszczyźnie ostatnio jak w egipskich kurortach :devil1: , mega gorąc i susza :jeez:
U siebie to chociaż troche cienia masz w ogrodzie :wink4:

Odp: W ogrodzie Doroty 05 Lip 2012 18:55 #52709

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
dodad wrote:

Dorotko i to jest właściwa postawa prawdziwego ogrodnika w takie upały. :happy:

Odp: W ogrodzie Doroty 06 Lip 2012 15:40 #52907

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka basenik w zasięgu więc ;) Trzeba pamiętać o chlorze, bo jak wrócisz za dwa tygodnie :whistle:
Miałam kiedyś okazję być latem na Rhodos ... otwieramy rano drzwi, ale zamknąć już trudno, bo klamki parzą :happy4:
Jeśli gdzieś wyjadę, to już bliżej września chyba :blink:
Cień w ogrodzie ... marzenie niedościgłe :lol:
Czyżbyś już wyjechała :woohoo: ja wciąż na antybiotyku :jeez: pisać mogę, ale mówić nie bardzo :oops: jak będziemy śpiewały :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 06 Lip 2012 15:41 przez pamelka.

Odp: W ogrodzie Doroty 08 Lip 2012 12:39 #53239

• afra46
  • afra46's Avatar
  • Fresh Boarder
Witam! Jestem tutaj pierwszy raz.Ogladalam dosc czesto Twoj ogrod po prostu brak slow.Tez mam ladny ogrod ale to co zobaczylam to troche spokornialam.Jestem juz starsza pania i nie bardzo sobie radze z komputerem dlatego wczesniej nic nie pisalam,ale sie odwazylam i moze te informacje dojda do Ciebie.Na poczetek pytanie o zakup roz,czy wszystkie te pieknosci kupowalas w Rosa Cwik i jak uwazasz ktory termin sadzenia roz jest lepszy jesienny czy wiosenny.Tyle tego nasadzilas ze mozesz byc autorytetem.To tyle na poczatek,pozdrawiam i ogladam dalej Anna

Odp: W ogrodzie Doroty 08 Lip 2012 22:32 #53359

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Się będę ;) upierać, że jeden żab wymarszu nie czyni! :P Wyjaśnienia przyjęłam ze zrozumieniem ;), aaaaczkolwiek ;) nie uważam w dalszym ciągu, by nie dało się tego zrobić ;) Ostrzegałam, że w upały bywam marudna! :rotfl1:
Jesteś, dotarłaś, posadziłaś? :rotfl1:
Kota doskonale rozumiem! ;)

Odp: W ogrodzie Doroty 08 Lip 2012 23:11 #53377

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
W te ostatnie upały zachowuję się podobnie jak Twój kot Dorotko :happy3: W ogródku nic nie robię, zielsko panoszy się jak szalone, a mnie to nic nie rusza :oops: tak sobie nawet myślę, ze ładnie wyglądają kwiatuszki wśród ślicznych drobniutkich kwiatostanów zielska :rotfl1: nawet z przetworami idę na łatwiznę i zamiast dżemikować, ładuję wszystko do zamrażary..... :happy:

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 09:10 #53426

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
To jednak miałaś klime do Krakowa :kiss3: widzisz, jak to sie życie plecie :funnyface:
Bardzo sie cieszę :dance:
Walizki spakowane na wyjazd? U nas się ochłodzi to wybierasz się znów w skwarne zakątki Europy :silly:
Dorotka tableteczki od Ciebie zawsze :lol: :hug:
Jednak dzisiaj chyba czeka mnie laryngolog ... :blink:
A trzeba było się leczyć :rotfl1: może byłoby to bardziej skuteczne od antybiotyków :rotfl1:

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 10:23 #53439

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Jestem, jestem, dotarłam. Nawet siedziałam w autobusie :happy3:
Doniczki na razie nie uziemione i chyba przed urlopem nie ma szans. Mama dostanie nakaz podlewania.

Aga, wczoraj po powrocie zrobiłam jeszcze szybki przegląd ogrodu i odkryłam, że sporo lilii rozkwitło. dziś będę robić zdjęcia. Ale jak je robić jak trawsko sie wszędzie panoszy :oops: Cos trak czuję, że przed wyjazdem nie uda mi się go doprowadzić do porządku.
Dalej pali, ziemia zbita na beton.

Martunia, oj tam, oj tam, rzeczywiście marudzisz :rotfl1:
I w tym miejscu muszę wygłosić oświadczenie:
Otóż oświadczam, że nasza Martunia jest prawdziwym mistrzem szkółkingu i najlepszym organizatorem jakiego zdarzyło mi się spotkać!!! Postulowałyśmy nawet o jakiś pomnik ;) No w ostateczności może być jakiś medal :thanks: :thanks: :thanks:
Jeszcze raz dziękuję za wszystko. Było wspaniale, mimo upałów, pająków i innych robali podczas leśnego spaceru, konkurencyjnej imprezy i grila, który nie chciał się rozpalić :rotfl1:
Niezapomniane widoki różanych pól, doszkolenia w zakresie nawożenia, roslinny szał w szkółkach
a do tego te liliowcowe łany na martowym - bezcenne

Aniu, witam cię bardzo serdecznie. Cieszę się, że odwiedzasz mój ogród i dziękuję za tyle miłych słów pod jego adresem. Róże od Ćwika kupowałam w tym roku po raz pierwszy, wiosną i jestem z nich bardzo zadowolona.
Co do terminów sadzenia sama nie wiem. Róże sadzone jesienią (późną!) raczej nie mają problemów z zimowaniem, dobrze okryte przynajmniej u mnie nie marzną, szybko ruszają wiosną. W tym roku pierwszy raz sadziłam wiosną róże i postępowałam zgodnie z zaleceniami to znaczy po posadzeniu zakopcowałam na jakieś trzy tygodnie, pilnowałam podlewania i tez dobrze rosną. Wiem, ze sadzonki wiosenne wymagają trochę więcej zachodu ale z kolei zdążą przed następną zimą dobrze się rozrosnąć.
Jedyne róże jakie straciłam to zadoniczkowane jesienią i zimowane w zimnym pomieszczeniu. Ale to już tylko moja wina.

Jola, gdybym ja wiedziała, ze w tym, roku tak nam przygrzeje. Spragniona jestem co roku słońca a w zeszłym, roku cały mój urlop lało. Dlatego w tym roku zdecydowaliśmy się na południe. Dla mnie jesień wyjazdowa odpada.
Babcia pouczona o zasadach postępowania z wodą w basenie, mam nadzieje, że da sobie radę. Najwyżej będę miała w sierpniu masę wody po podlewania :whistle: .
Śpiewy mam nadzieję nadrobimy

Romku, to prawda. Te upały stały się już męczące, nawet dla takiego ciepłoluba jak ja.

Marto, to prawda, wyjeżdżać się nie bardzo chce, choć z drugiej strony odpoczynek od domu jest bardzo wskazany.
Miło było cię poznać, czytałam dziś o twoich gradowych stratach, bardzo mi przykro.

Zdjęcia na osłodę juz lekko zdezaktualizowane. Świeżaki będą po południu

ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2012 10:25 przez dodad.

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 10:43 #53443

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Jolu, klimę miałam, bo w końcu podróżowałam z Gorzatą i M. do Krakowa a stamtąd autobusem - pełen luksus ;)
Walizki dopiero dzis zacznę, gorzej, ze prócz tych walizek muszę wiele innych rzeczy zakończyć. Chyba nie będe spać. Też się trochę obawiam tych upałów, ale trudno - jakoś trzeba się będzie chłodzić :happy:
A widzisz, widzisz, a tak się bron iłaś.
Zdrówka ci życzę, chora krtań to nic przyjemnego :kiss3:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 11:39 #53454

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotka, a ja wyjeżdżam na dużo krócej i już myślę, co tam w ogrodzie przegapię :rotfl1:
Nic to Kew Garden mi wynagrodzi mam nadzieję.
Jak te Emskie proponowałaś, nie zapytałam nawet :club2: do płukania gardła? Zapytam laryngologa, dobrz, ze zdążę, bo on jutro także urlopowanie zaczyna :blink:
Masz rację czas się kurczy, w pracy dużo pracy :silly: w dmu jeszcze więcej, ale już za chwileczkę się wyluzujesz :dance:
A może taka niezbyt popularna propozycja ... do Skandynawii na wczasy - pięknie, dziko i chłodniej :rotfl1: Po ostatnich upałach jakoś tak ten kierunek przyjazny sie wydaje :rotfl1:
Na wyspach zresztą także niezbyt letnio :blink: 20 i deszcz :crazy:

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 11:56 #53464

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Emskie do picia. Niezbyt smaczne ale skuteczna. Zawsze sie nimi ratuję.
Skandynawia kusi mnie od zawsze. Może ...kiedyś... na emeryturze :rotfl1: :rotfl1:
Kew Garden, ech zdjęć dużo rób!
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 12:30 #53471

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
E tam, e tam zaraz na emaryturze :cool3: poczekaj niech chłopcy podrosną ;)
Choć .... i ten wyjazd się trafił :silly: morze, plaża, słońce gorące i bez dzieci :happy4: rewelacja :hug: Pamiętasz o czym rozmawiałyśmy :rotfl1:

Edit: Dorotka jednak to nie krtań :whistle: gardło.
Ostatnio zmieniany: 09 Lip 2012 15:37 przez pamelka.

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 16:40 #53515

• afra46
  • afra46's Avatar
  • Fresh Boarder
Dziekuje za wyczerpujace informacje.Twoj styl pisania jest fantastyczny ze nie wspomne o stylach aranzacji ogrodowych.Co do roz to pragne jak najwiecej informacji a konkretnie gdzie kupic bo pare razy nacielam sie na nieuczciwych ludzi a jako emerytka mam ograniczone srodki platnicze.Interesuja mnie roze typu parkowe krzaczaste i rabatowe , wlasnie u Cwika widzialam piekne i chyba tam zrobie zakupy.Napisz mi prosze i jak mozesz wstaw zdjecie bo chyba masz tego typu roze.Nie ma pospiechu jak masz malo czasu do jesienie jeszcze troche.Przepraszam,ze tak nudze ale informacji nigdy za wiele.Pozdrawiam Ania

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 20:24 #53575

• afra46
  • afra46's Avatar
  • Fresh Boarder
jeszcze zapomnialam zapytac o ta pieknosc morelowa ktora ma ta okropna niemiecka nazwe czy to jest roza wielkokwiatowa,wielokwiatowa,czy rabatowa.Piekna jest,

Odp: W ogrodzie Doroty 09 Lip 2012 23:44 #53698

• Kocina
  • Kocina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 181
Medal dla Marty to TYLKO w ostateczności. Ja bym się upierała przy pomniku :silly:
Ja też okrężną drogą przez "małą miejscowość pod Rzeszowem" :blink: dotarłam dziś do domu.

Wspominkowo - Dorotka i Marta tanecznym krokiem przez pola różane Pana Próchniaka :dance:

Pozdrawiam ciepło - Ogródek Marty
FO Oaza na Facebook'u

Odp: W ogrodzie Doroty 10 Lip 2012 08:05 #53718

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
I medal i pomnik... da się załatwić! :rotfl1:
Dziewczyny w tanecznym pas... nogi i tak podrapały :whistle:
Pozdrawiam - Gosia