TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 12:56 #122185

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Jolu o tak podciągniemy wątek o kannach, niestety stuttgarta zabiłem :club2: , za to mam australie szczerze spodziewałem się czegoś lepszego jak za taką kwotę jaką sobie zażyczył koleś z canna pl. podoba mi się natomiast pink down niska różowe kwiaty liście zielono-czerwone? moim faworytem jest jednak russian red wysoka ładny kwiat i dobrze się rozrasta B) Co do obsypywania budleji, podziwiam mi nawet róż nie chce się obsypywać a co dopiero inne :evil:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 13:23 #122199

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, fajnie obejrzeć Twoje zgrane duety :)
Ja zwłaszcza zwróciłam uwagę na połączenia żółto-niebieskie pod kątem mojej nowej rabaty, którą zaczęłam tworzyć jesienią. Wiosną będę kontynuować, ale jeszcze koncepcja mi się do końca nie skrystalizowała...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 13:35 #122204

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu to jest jarzmianka, podziwiam ją za te niewielkie co prawda, ale bardzo ciekawe, ażurowe kwiatuszki :)
Dodam, że przezimowała ubiegłoroczną zimę i długo kwitła.
.... o tu inne :woohoo:

W poszukiwaniu zdjęć jarzmianki natknęłam się nieopatrznie na zdjęcie guzikowca :woohoo: To jest cudaśny krzaczek i motylki o tym wiedzą ;)

Adrian jeśli moje Stuttgarty przeżyją podeślę kawałek ;) Russian Rad dostałam w ostatnim sezonie od forumowej koleżanki, ale to olbrzym jest :lol: Piękna, wielka canna, uprawiana jednak chyba tylko ze względu na ciemne liście, kwiaty ... o to mniejsza.
Znowu, nieuleczlnie :crazy: skusiłam się na zakup kolejnych kłączy :silly:
Zastanawiałam się czym nas ta australia zaskoczy, kiepsko mówisz?
Poczekajmy do sezonu :think: Kiedy zaczynasz pędzić?

Sięgnęłam do katalogu canny i dla Ciebie Russian Red w otoczeniu koleżanek :lol: Stuttgart niewiele ustępuje mu wzrostem :whistle:

Daluś żółty zupełnie zgrabnie komponuje się z niebieskim. Jest jeszcze Genista Lydia /janowiec lidyjski/, który w maju obsypuje się burzą żółtych kwiatków. Pięknie wyglądałyby irysy w tym towarzystwie.
Żółte róże z niebieskimi clematisami i wiele pewnie innych ciekawych kompozycji.

Mam jego fotkę ...
.
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2013 13:39 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 14:49 #122239

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ale widoczki!

Tak sobie myślę, ile będę musiała kupić kory ,bo chyba jednak nie uniknę
w tym roku- przynajmniej częściowego ściółkowania.
Muszę sukcesywnie ,po kolei zabrać się za rabaty, bo chwasty mnie pokonają !

Oglądałam wczoraj mojego Camperdownii -takie ma śliczniusie pąki :)
Jak ja mam je uciąć ?? Będę to robić drżącą ręką .... ;)

Ale wiem ,że na dobre mu wyjdzie :P

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 15:30 #122255

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, dzięki za fajne pomysły. Poczytam o tym janowcu, a irysy już dawno mi się zamarzyły...
Na naszym forum tyle się o nich naczytałam i tyle pięknych fotek naoglądałam, że po latach chyba znowu do nich wrócę...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 15:46 #122265

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Ja lubię irysy również za liście .
Niewiele jest w ogrodzie takich pionowych form :)
Fajnie kontrastują z pozostałą zielenią i to właściwie do końca sezonu ogrodowego.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 21:24 #122466

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Na razie rzucam się na irysy syberyjskie z racji posiadania cokolwiek bagienka :) Kilka odmian mam z zeszłego roku, teraz znów zamówiłam kilka. Się zobaczy w sezonie :) Zainwestowałam też w kilka niebieskich powojników...

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 22:31 #122517

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Jarzmianki są bardzo fotogeniczne i wyglądają jakby były obsypane perełkami .Mam u siebie dwie odmiany białą i taką jak Twoja .Ta variegatkowa canna mogłaby mieć tylko same liście .Mnie by się podobała
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 22:58 #122525

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Jolu ale u Ciebie kolorowo :eek3:
Za zdjęcie jarzmianki na tle klona palmowego :thanks: Pięknie razem wyglądają.
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 11 Lut 2013 23:58 #122557

• Adrian89
  • Adrian89's Avatar
  • Platinum Boarder
  • śląsk strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 7964
Jolu nie mów że Russian red to ta z drobnymi kwiatami, moja ma duuuże czerwone...zresztą dodałem w moim wątku fotkę z kannami tam widać rr. U mnie australia słabo przyrosła w zeszłym sezonie :dry: z pędzeniem postaram się poczekać do połowy marca rok temu zacząłem już w połowie lutego i w sumie nie potrzebnie się pospieszyłem
Ostatnio zmieniany: 12 Lut 2013 00:03 przez Adrian89.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 12 Lut 2013 08:53 #122584

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ale dużo pięknych zdjęć dodałaś, potrzebuję poweru do pracy wię weszłam tutaj na chwilkę nałapać energii. Moja ostróżka strasznie się pokładała - czy może coś źle zrobiłam?

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 15 Lut 2013 21:04 #124191

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jolu, tak patrzę na tę kannową rabatę i dostrzegłam pewną zasadę... ale czy słuszną? ;) Te kanny, które mają ciekawe liście, mają mniej efektowne kwiaty... A te o zwykłych zielonych liściach mają za to wielkie, piękne kwiaty... Coś za coś... Tylko czy rzeczywiście tak jest? ;)
I czy dobrze zrozumiałam, że planujesz jeszcze kannowe zakupy? :jeez: Mało Ci skrzynek do dźwigania? :P

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 12:59 #124458

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Madziu i ja sukcesywnie dokupuję kory, choć nawet ona nie zabezpiecza przed wysiewami z okolicznych nieużytków :blink: Mniszki sieją się na potęgę, a perz przerasta dołem :jeez:
Po tej długiej, pochmurnej zimie mogłabym już z nimi powalczyć :hammer:
Szkoda ciąć gałązki wiązu, wiem coś o tym, ale jego rozbudowa w sezonie dzięki takim właśnie zabiegom jest piękna. Zastanawiam się, czy jednej gałązki nie podwiązać do góry, aby zrobić kolejne pięterko :think: Moje drzewko jest niezbyt wysoko szczepione :oops:
Daluś co ogród to nowy pomysł i to jest właśnie najcenniejsze :happy4: Tyle inspiracji, że miejsca brakuje na ich realizację ;) Iryski z pewnością warte posiadania, choć jedna kępka ... a potem już pójdzie dalej ;)
Madziu bardzo ładnie napisałaś mówisz, liście są dekoracją również.
Ewa, ja co prawda bagienka nie mam, ale wkopałam zwykłą miskę, która utrzymuje więcej wilgoci.
W niej posadziłam kilka które wymagają więcej wilgoci :)
Powojniki - clematisy jak zrozumiałam ;) dobry pomysł :bravo: Sama także w kilka nowych zainwestowałam :happy4:
Jadziu część ogrodników, zawiedzionych wielkością lub niewielkością :silly: kwiatów jarzmianki, która zwykle prezentowana jest z użyciem sporego zoomu, rezygnuje z jej uprawy :think: Niesłusznie, bo w naszych ogrodach wiele jest roślinek, przy których warto przykucnąć :lol: Jarzmianka należy przecież do tych ładniejszych :)
Masz rację są odmiany cann, które zdobią samymi liśćmi sprawiając wrażenie potęgi, przy wzroście powyżej 2,5 metra :happy4:
Witaj Łukaszu :bye: Mam nadzieję, że wspomniany klon przezimuje :think: bo o jarzmiankę jestem spokojna :)
Jak tam, nasze klony wystartują po zimie :whistle:
Adrian to właśnie tę dostałam jako Russian Red. Ona nie ma małych kwiatów, są porównywalne ze Stuttgartem, kształt, jak to nazywam storczykowy. Mówisz, ze to nie ta odmiana?
W opisach jest uwaga, że kwiaty są średniej wielkości, wiec ...Karpa za to olbrzymia :blink:
Iwonka ostróżki mają przecież tendencję do pokładania się. Pod koniec sezonu musiałam podwiązywać kwiaty, szczególnie te wysokie, ciężkie :blink: W pierwszym kwitnieniu trzymały się pionu bez problemu. Może to zasługa zacisznego miejsca :think:
Marta nie jest to zasadą, bo jak od każdej są odstępstwa :silly: Paskowany Durban, czy Pretoria mają duże pomarańczowe, całkiem ładne kwiaty :lol: Bez żadnych dwukolorowości, nakrapianych elementów, ale i tak urocze ;)
Ostatni zdarzyło mi się przy podziale, że z pięknych odmian wyrosły pospolite, zielone, z małymi czerwonymi kwiatami, dlaczego :blink: Czyżby traciły odmianowość w części karpy :think:
Canny którymi obdarowałam znajomych utrzymywały utrzymały cechy :lev:
zakupy ... część dokonana, ale jak coś się trafi :whistle: nie obiecuję, że się powstrzymam :funnyface:

Dzisiaj zapatrzenia w odcieniach fioletu :) który należy do moich ulubionych ;)
Kiedy będzie wiosna :cry3: nareszcie :cry3:

Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2013 13:09 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 13:18 #124463

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Już się martwiłam, gdzie się podziałaś :hug:
Piękny kolaż w moich ulubionych kolorach :woohoo:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 13:56 #124472

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
O dobrze Cię widzieć, długo się nie odzywałaś, a kolor cudny, też lubię takie odcienie w ogrodzie. :lol:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 14:12 #124480

• luki
  • luki's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 344
Zgadzam się z koleżankami :bye: Fioletowy kolaż bardzo przyjemny :flower2:
Pozdrawiam, Łukasz
POSZUKUJĄC PIĘKNA

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 14:49 #124494

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
Jolu, po fotkach coś nie mogę się doszukać, a chciałem zapytać czy Canny miałaś może w donicach na tarasie ? te barwne odmiany może fajnie by mi się sprawdziły na tarasie, stąd ciekawość i pytanie :)
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 15:35 #124507

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Kochani takie jest życie, że czasami człowiek nie ma zupełnie czasu, sił lub po prostu ochoty na napisanie słów kilku, nie cieszą żadne fotki :placze: Na szczęście nie jest to stan stały :lev:
Zaglądam od czasu do czasu, wyglądam tęsknie do ogrodu ... a w nim jeszcze wiele śniegu, zupełnie nie wiosennie. Dzisiaj rano znów padł śnieg, temperatura -2, więc chyba jednak zimy ciąg dalszy :think:
To co mnie cieszy :lol: to fakt, że ten meteor nie spadł w mojej okolicy :dry:

Marta to są właśnie te upragnione kolorki, dlatego u mnie wiele clemków w tych odcieniach :happy4: Wysiewałaś już kobeę?
Gosiu wiem, że lubisz fiolety, u Ciebie dodatkowo wypatrzyłam różowe clemki, może i u mnie znalazłoby się dla nich miejsce :think: taki clematis 'Pamiat Serdtsa' ,grupa Integrifolia dajmy na to :think:

Dziękuję Łukaszu postara się o więcej ;) Zimową porą tak zachwycają nas t nasycone barwy :lol: dobrze, że mamy foki.

Sylwek nie miałam cann w donicach, choćby ze względu na to, że wiem, jak duże potrafią urosnąć niektóre karpy. Mam sporo wyższych odmian.
Ale nic się nie martw są także mniejsze odmiany tarasowe, które możesz uprawiać w donicach.
A ja mam sporo donic z innymi roślinkami do obskoczenia, dla cann zaś odrębny zakątek, więc wszystkie rosną w ziemi :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.433 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum