TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 08 Lut 2013 21:15 #120892

• Malgocha1960
  • Malgocha1960's Avatar
  • Platinum Boarder
  • http://forumogrodniczeoaza.pl/​index.php/forum/33-m
  • Otrzymane dziękuję: 45
Jolu,kiedy podpędzasz swoje piekne kanny?Co roku nie pamiętam kiedy powinno się je sadzić.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 08 Lut 2013 22:06 #120935

• Dangar
  • Dangar's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 173
Jak miałam kanny to sadziłam je w kwietniu do donic. W razie mrozu chowałam do garażu. Niestety, przemarzły jesienią, bo przegapiłam przymrózki.
pozdrawiam
Danka

W kocim raju.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 00:03 #120992

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Aniu trafna decyzja, z pewnością nie będziesz żałowała :)
Mówisz u Pana Marka ... muszę zerknąć, może jeszcze na jakieś się skuszę :happy3:
Zerknęłam :blink: i po co mi to było :rotfl1:
Isiu to prawda, wszystko piękne, jednak różyczkom nie dorównuje ... chyba, że kulki :silly:
Jadziu cieszy mnie kondycja różanych krzaków, oby dały radę jeszcze miesiąc :dance:
Jeżówki pomiędzy różami, jako towarzystwo z pewnością by się zmieściły ;)
Aniu z chęcią poszukam jeżówkowych fotek :lol:
Igorku widziałam i wciąż jestem w niepewności kiedy zacznę zamawiać :rotfl1:
Mam trochę odmianowych, jednak nie wszystkie dobrze zimowały :oops: Ale u Ciebie to będzie szaleństwo prawdziwe :woohoo: ponad 30 odmian :woohoo:
Jeszcze pytanko ... gdzie zamawiałeś?
Marta ma rację, Igorku słuchaj matki :funnyface:
Kolekcjonerstwo to wielka rzecz, ale nie można kolekcjonować wszystkiego przecież :silly: /i kto o mówi :happy3: /
Canny wydają się biedniusie, obym miała czym rabatę obsadzić :oops:
... wiosna już niedługo, luty se wkrótce skoczy, bo krótki, ferie miną i już będzie marzec prawie :dance:
O klony palmowe się martwię, te nowe szczególnie :jeez:
Igorku biorę i rzucam, za jakiś czas ponownie :happy3:
Żartuję oczywiście ;) rzucić trzeba - palenie :teach: , z żurawkami to możesz trwać w uzależnieniu.
Paweł mówisz i masz, zaraz poszukam zaraźliwych fotek :)
Słoneczniczek dorósł chyba do ... 2,5 metra i musiałam go wiązać ostatecznie, bo porywiste wiatr targały nim na prawo i lewo.

Chyba mi się wydaje, ale w kolejnej korespondencji wcięło trochę tekstu :rotfl1: i dobrze :lol:
Gosiu canny planuję dzielić w kolejny lub następny jeszcze weekend, znaczy po połowie lutego. Wtedy także sadzę je do skrzynek z ziemią i zaczyna się pędzenie.
Danuś znaczy swoje w całości wkładasz do donic, czy dzielisz?
Ja nauczona doświadczeniem podpędzam je wcześniej, mam pewność, że dłużej będą cieszyły kwitnieniem.

Jeszcze jeżówek kilka ... dzisiaj w występie zbiorowym :lol:
Jutro poszukam zbliżeń pojedynczych kwiatów.

Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2013 00:20 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 00:17 #120995

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Ja zamawiam mejlowo u Mariusza - Szczytnica ;) ma tanio i spore, u mnie w tym samym roku co zakupiłem pięknie kwitły kilkoma pędami,

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 00:18 #120996

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Igorku a jakieś namiary na pw ;) please :thanks:

Edit.
Nooo wiem, wiem znalazłam w takim jednym miejscu :silly:
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2013 00:23 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 00:24 #120997

• Igor
  • Igor's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Tak czy siak, wysłane :garden1:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 00:28 #120999

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki, dzięki :kiss3:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 09:20 #121036

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Przed jeżówkami jeszcze się bronię (bo podobno nie da się sadzić wszystkiego :unsure:), ale coraz trudniej się opierać.
Biało i zimno. Śniegu może nie ma dużo, ale nie było go przez kilka dni wcale :angry:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 11:14 #121073

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Jolu dzięki wielkie :flower2: Ale radość mi sprawiłaś jeżówkami:)
Jakie masz odmiany? Czy wymarzły Ci jakieś?

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 11:16 #121075

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia jakże opierać się jeżówkom

... jakże ich nie pokochać

Są takie fascynacje, którym ulec należy.

Oczywiście to jest moja prywatna opinia.

Aniu oto aktualizacja :)
Póki co trudno powiedzieć, jaka jest kondycja jeżówkowych kęp, choć po częściowym zejściu śniegów widziałam zielone listki u podstawy
Ostatnio zmieniany: 09 Lut 2013 11:34 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 12:16 #121094

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Oj piękne kolorki mają :hearts:
Wszystkie mi się podobają:)

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 12:55 #121104

• Gosia
  • Gosia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa 6b
  • Otrzymane dziękuję: 1284
Cudowne te jeżówki, też jestem ich zwolenniczką w ogrodzie, pięknie komponują się z różami. :wink4:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia
Ogrodowych pasji Gosi

Wszystkie treści wraz ze zdjęciami, ilustracjami zawarte w moich postach na stronie forumogrodniczeoaza.pl/ chronione są Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz międzynarodowym prawem autorskim. Wszystkie prawa zastrzeżone. Jakikolwiek materiał zawarty w moich postach na w/w stronie nie może być wykorzystany w całości lub w części bez mojej pisemnej zgody.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 22:21 #121402

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no jeżówki są śliczne i jak fajnie kwitną :woohoo:
no i co najważniejsze są ziołem....... jaka fajna herbatka z nich jest - śliczne i pożyteczne , czyli to co tygryski lubią najbardziej - zamierzam kilka jeszcze dokupić B)

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 22:24 #121407

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
imponująca kolekcja jeżówek :)Śliczne są :) Ja mam tylko 3,,,ale w tym roku juz zaplanowałam dokupienie ich :lol:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 22:29 #121409

• dkny
  • dkny's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 103
O! Jak dużo u Ciebie jezówek. Miałabym ogromne trudności, gdybym miała wytypować najładniejszą. Wszystkie mi się podobają!!!

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 22:57 #121431

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Jeżówki :hearts: miód na moje serce. Zapałałam do nich ogromną miłością. Latem nabyłam dwie, potem jeszcze dwie, a teraz zamówiłam jeszcze 4, ale bardzo, ale to bardzo, chciałabym dostać link do tego miejsca gdzie ich jest duzo i to nie drogo :tongue2:

U nas śniegu niet

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 09 Lut 2013 23:08 #121445

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U mnie minusoa temperatura a śniegu nawet na lekarstwo nie ma .Kupiłam teraz nasionka jeżówki i wiosna wysieje .Będzie je gdzie rozdzielić .
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 10 Lut 2013 01:38 #121507

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu i ja mam ten problem :silly: Wszystkie cudne, co tu wybrać :think: Najszczęśliwszy jest fakt, że niektóre siewki jednak powtarzają cechy i kilka dostanych siewek rozrosło się zgodnie z deklaracją szlachetnych dawców :hearts:
Nad zamówieniem ciągle dumam :think: Tyle jest nowych pięknych odmian ... czy będą trwałe? ... dostatecznie zimujące?
Gosiu zgadzam się z Tobą, choć pośród róż preferuję obecnie puste rabaty. Łatwiej jest mi dbać o porządek. Jeżówki w niejakim oddaleniu, ale odpowiednie kadrowanie i postaram się w kolejnym sezonie uchwycić towarzyską zgodność.
Martusia jasne, że kupuj. Zobaczysz jak już wpadniesz w jeżówkową miłość ;) Echinacea dobra na różne dolegliwości u mnie najlepiej jednak leczy wszelkie depresje ;)
Aniu, jak pisałam ... nic prostszego, niż pobrać siewki od koleżanki ;) Nawet jeśli będzie to Purpurea doskonale ozdobi rabaty.
Anetko, a ja nawet nie próbuję typowania :rotfl1: W ostatnim sezonie Marta miała ze mnie niezły ubaw, bo wszędzie, gdzie tylko dostrzegłam ... kupowałam 'Hot Lavę' zdaje się :rotfl1:
Cena nowych odmian nie jest zbyt zachęcająca, tym bardziej kiedy kupujemy bez kwiatka i możliwości weryfikacji zgodności odmianowej :think:
Iwonka nie dziwię się, że zapałałaś miłością :hearts: Doskonale wiem, o czym piszesz. U mnie pierwszy już sezon przyniósł zauroczenie tymi pięknymi bylinami. Odwiedzasz FO jeszcze? Jeśli tak podeślę namiary na pw :bye:
Jaguś u mnie także teraz coś około -4 stopni :supr: Jednak jest spora okrywa śnieżna. Tak myślę, że od ok. 20 cm wzwyż.
Cieszy mnie ten fakt, bo zapowiadeane sa kolejne nocne spadki temperatur :blink:
Życzę sukcesów w wysiewach :hug:

A skoro wspomniałyśmy o krzewach, które uwielbiają motyle :) które na wyspach rosną jak pospolite rośliny siejące się na jałowym skrawku ziemi pośród chodnika, na poboczach kolejowych ramp, dla których nasz klimat bywa czasem zabójczy ... oto one - budleje ;)

Nie wykopujmy pochopnie wiosną, bo jak feniks potrafią nieco później z popiołów się podnieść i zakwitnąć cudnie, wabiąc stada motyli :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2013 02:00 przez pamelka.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.560 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum