TEMAT: Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 15:37 #124508

• Sylweste
  • Sylweste's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 93
muszę się czymś odizolować od jednych, ciekawskich sąsiadów ;) po zlikwidowaniu glicynii nie mam naturalnego parawanu :D
Mój ogród na blogu
Ogród igłą utkany
Serdecznie pozdrawiam
Sylwek
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 15:40 #124510

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Clematis Summer Snow ;)

ekspansywny wielce :lol:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 15:45 #124512

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kobeę już posiałam 12 lutego. Tradycyjnie każde nasionko do osobnej doniczki :P , ale nie namoczyłam ich przed wsadzeniem :think: , ciekawe jak długo będą wschodzić :think:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 16:10 #124523

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
A ja rezygnuję z kobyłki w tym roku na korzyść thunbergii, powoi i miny :lol:
Coś tam jeszcze pnącego kupiłam, co :think: Nie pamiętam zupełnie :jeez:
Lic zatem di od wysiania do wzejścia, zobaczymy, czy okres jest dużo dłuższy

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 16:24 #124531

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nie mam do czego porównać, bo w zeszłym roku też nie moczyłam, a zaczęły wschodzić już po tygodniu :woohoo:
Tylko w wątku o kobei przeczytałam, że inni moczą :think: , ale już i tak za późno...

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 16:31 #124534

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A ja Jolu szukałam tej miny, ale nigdzie nie mogę trafić na nasiona :blink: . Wilec za to mam i nie zawaham się go użyć :happy: .
Fioletowy kolaż i mi bardzo przypadł do gustu :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 17:49 #124588

• Annes 77
  • Annes 77's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 69
Fioletowy kolaż cudny:)
Jolu wysiewasz jakieś nasionka?

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 18:17 #124612

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
jejku ten kolaż - mój ulubiony kolorek :hearts:
i ten powojnik.....jejku :hearts:

hehe no do wiosny jeszcze troszkę ale dzień coraz dłuższy to jest jakieś pocieszenie :hug:
damy radę, Joluś :hug: :kiss3:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 16 Lut 2013 19:48 #124670

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
No, już się obawiałam, że zatonęłaś w tym dwutomowym oceanie iglaków...
U mnie też leży śnieg... Ale ptaszki już inne trele wznoszą :)

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 12:48 #124937

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Markito z tego, co pamiętam i ja nie moczyłam nasion. Wschody trwały pewnie nieco dłużej, ale dały radę ;)
Dorcia i u mnie także nie było nasion miny :blink: ale od czego ma się koleżanki :lol: Marta znalazła :hug: za co jestem jej ogromnie wdzięczna, bo to jedna z najciekawszych jednorocznych roślin, które wysiewałam. Szybko i szeroko rośnie, a jak już obsypie się kwieciem :lol: to do samych przymrozków :happy4:

A na tym zdjęciu zauważyłam jeszcze jeden ważny element.
Kwitnie równie obficie po słonecznej, co zacienionej stronie :wink4:

Aniu wciąż niestety nie mam czasu na siewy :oops: Może w tym tygodniu coś się zmieni.
Zwykle w lutym także dzielę karpy cann, a to juz zajęcie na dwa popołudnie co najmniej, tej zimy nie mam nawet czasu zerknąć do skrzynek :unsure:
Martusia masz rację, wyraźnie dzień nabiera rozpędu, żeby jeszcze tylko słońce zaczęło mniej leniwie świecić :happy: Nawet śnieg w słonecznych promieniach wygląda przyjaźniej ;)
Kolory leczą melancholię skutecznie, już niedługo ... :dance:
Izka zupełnie nie mam czasu na księgi :cry3: z jednaj strony, z drugiej zaś ... mam obawy, czy jeszcze coś /oprócz bylin ;) / zmieści się w ogrodzie :rotfl1: Trawniki co prawda rozległe, ale przecież tak ma pozostać :teach:
Może nad jakimś ciekiem wiosną popracujemy :happy3: Kontynuacja murkowych elementów także zajmie nieco czasu i sezon znowu dobiegnie ku końcowi :oops:

Kolaż jesienny, ale ... kolorowy ;)
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2013 13:03 przez pamelka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margolka

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 13:24 #124975

• Adam S.
  • Adam S.'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 42
Jolu Witaj .... zaciekawiła mnie ta MINA (pnącze ) nazwa gdzieś mi się kiedyś obiła o uszy , ale jakoś nigdy jej kwitnącej
nie widziałem . Sieje się ją do doniczek i trzyma na parapecie a wiosną do gruntu , czy od razu na docelowe miejsce ? ile szt.masz koło tej podpory
posadzone .Ona w ciągu jednego sezonu tak potrafi się wspiąć opleść drabinkę ? Wygląda niesamowicie pięknie :ohmy:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 13:29 #124977

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Fajne trawki masz u siebie ja mam w doniczkach trawę pampasową posianą w zeszłym roku na wiosnę pójdzie do gruntu mam nadzieję że przetrwa nastepną zimę pod przykryciem i ładnie w tym roku zakwitnie :cool3:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 13:34 #124984

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
Adam witaj :bye:
No właśnie ona tak wyrasta w jeden sezon :lol: Pięknie, prawda?
Przy podporze rosły chyba dwie, najwyżej trzy sadzonki.
Traktuje się ja jak kobeę. Najpierw wysiew do donic, potem po ustąpieniu zagrożenia przymrozkami do gruntu.
Kwiaty początkowo pojedyncze, tu i ówdzie, z czasem zmieniają się w ognistą burzę :lol:
Ognistą, bo kolory od białego, żółtego, po pomarańczowy i czerwony :wink4:
To właśnie z powodu miny odeszłam od kobei, która jest bardziej chimeryczna w kwitnieniu.

Pierwszą próbę przejdą także powoje, mam nadzieję, że i te zachwycą obfitością wzrostu i kwitnieniem ;)

Tomku pampasówka to jest bardzo piękna trawa :lol: U mnie jednak chyba nie miałaby szans zimowania, za mroźne zimy :think:
Mam nadzieję, że u Ciebie będzie zdrowo rosła i zachwyci wiechami.

U mnie nadal pada śnieg :blink:
Ostatnio zmieniany: 17 Lut 2013 13:37 przez pamelka.

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 13:51 #124998

• Adam S.
  • Adam S.'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 42
Jolu zachwycam się tą Twoją miną jest cudowna :lol: , jeśli tylko wpadną mi w ręce nasiona ,
nie zawaham się kupić , zbierasz nasiona ze swojego okazu ?
Jolu tegoroczna zima jest wyjątkowo łagodna (u mnie , również wschód )więc pewnie trawa pampasowa miała
by szanse przeżycia ... no ale nie da się jesienią czy latem przewidzieć jaka będzie w rzeczywistości .

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 13:51 #125001

• TOMEX
  • TOMEX's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 512
Mam nadzieje że ładnie zakwitną chociaż w tym roku , zastanawiam się nad posianiem na nowo przechować ja znowu i na nastepny rok jak by te nie przezimowały były by na zamianę :funnyface:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 14:01 #125011

• Daniela
  • Daniela's Avatar
No, a ja dzisiaj widziałam nasiona Miny. A że nie znałam, to nie wzięłam. :crazy: Niestety nie jestem wielką zwolenniczką jednorocznych, bo jakoś słabiutkie mam wyniki w sianiu. Na działce dochowuję się samosiewów, ale z mojej ręki mało co urosło, no może zawciąg i gailardia. Jak jeszcze będzie ta mina, to kupię i spróbuję.
:)

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 14:06 #125016

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
U mnie nie pada, ale biało i ponuro, więc niewykluczone, że jednak coś spadnie :angry:
Mina nigdy u mnie nie dorosła do takich wielkich rozmiarów, a już Twoje zdjęcia nadają się do czasopism. Wspaniała roślina :) Powojników (clematisów :))mam około 30 i ciągle mi mało. Nawet wiem, gdzie posadziłabym następne 30, tylko brak funduszy mi przeszkadza :angry:

Jesienno-zimowe zamyślenia pamelkowe :) ... z widokiem 17 Lut 2013 16:29 #125097

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jolu, u Ciebie mina niesłychanie piękna i dorodna!
Ja siałam ją ze trzy lata temu i wtedy całkiem ładnie mi urosła i obficie kwitła, choć nie tak jak u Ciebie :( W zeszłym roku chciałam powtórzyć operację 'mina', ale siewki mi padły jeszcze na parapecie...
A tak w ogóle, to nie uważacie, że łacińska nazwa tego pnącza jest wyjątkowo brzydka, a polska - urocza ;)
Powój gwiezdny - mnie się bardzo podoba!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.579 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum