TEMAT: Początki ogrodu na ugorze

Początki ogrodu na ugorze 22 Paź 2013 09:04 #199645

• takasobie
  • takasobie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 778
Zachwycam się:

nalewką z mirabelek
kompostownikiem
malinami
różami Queen Elisabeth

no i warzywami !!! U mnie korzeniiowe wogóle nie wychodzą! Albo coś źle robię, albo gleba nie ta :angry:
Pozdrawiam!
Miłka

Zielone okna z estimeble.pl

Początki ogrodu na ugorze 10 Lis 2013 17:40 #203527

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Queen Elisabeth jest zdecydowaną królową jesieni u mnie w ogrodzie. Zdjęcia z dziś

DSC05484_zmianarozmiaru.JPG

Ta róża, jak na angielską królową przystało, zdecydowanie lepiej czuje się chłodną jesienią, niż upalnym latem. W lecie jej kwiaty szybko opadają. Ich delikatna uroda gubi się jakoś w przepychu innych, letnich kwiatów. A teraz oczu od niej oderwać nie można, kwiaty cieszą oko od trzech tygodni i z dnia na dzień są piękniejsze. Zeszłej jesieni też mnie tak pozytywnie zaskoczyła.

W ogóle ogród jakoś się zahibernował tej jesieni. Liście coś tam niby lecą, ale jakoś tak niemrawo. Jednoroczne ani myślą przestać kwitnąć. Rudbekie wyglądają jak sztuczne, tak niezmiennie od tygodni trwają w jednej postaci. Nie mogę się powstrzymać, żeby kilka razy dziennie nie zrobić obchodu ogrodu. Zapachy, kolory, dźwięki- wszystko teraz oddziaływuje o wiele mocniej. Echm chwilo trwaj...

DSC05493_zmianarozmiaru.JPG

DSC05497_zmianarozmiaru.JPG

DSC05492_zmianarozmiaru.JPG

Róże szaleją. Kwitną wszystkie, jak jeden mąż. Nostalgia na przykład czwarte kwitnienie ma na wysokości ok 1,80m

DSC05498_zmianarozmiaru.JPG

Zakwitła ni stąd, ni zowąd hortensja Annabell, co mnie martwi w sumie.

DSC05501_zmianarozmiaru.JPG

Powojniki też albo kwitną w najlepsze, albo wypuszczają pąki jak w marcu... Henryi, robiony z oddali bo rabaty przekopane z obornikiem, szkoda udeptywać

DSC05499_zmianarozmiaru.JPG

Jeden modrzew poprawnie zamienił się w słoneczko.

DSC05496_zmianarozmiaru.JPG

Mam nadzieję, że pogoda jeszcze się chwilę utrzyma, to kawał trawnika jeszcze bym zerwała. Na wiosnę byłoby jak znalazł, bo plany powoli zaczęłam snuć :crazy:

Początki ogrodu na ugorze 10 Lis 2013 19:24 #203571

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Faktycznie jesień u Ciebie różana i zachwycająca :woohoo: , moja Nostalgia też ma pąki na wysokości 1,80 m :wink4: , ale juz chyba nie rozkwitnie :dry:
Powiedz mi, czy jakoś zabezpieczasz na zimę kostrzewę mairei? Związujesz, czy coś? Moje trawy mają pierwszą zimę przed sobą, nie chciałabym ich zmarnować :think:

Początki ogrodu na ugorze 10 Lis 2013 19:50 #203587

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś, ja żadnych traw nie wiążę, ani nie zabezpieczam... Mairei to jedna z wytrzymalszych bestii. Rosła w rejonie spadów śniegu z dachu, tony lodu na nią spadły, a wiosną ta się otrzepała i roooozrastała :happy: Jej portret z dzisiaj specjalnie dla Ciebie

DSC05480_zmianarozmiaru.JPG

Byliśmy dzisiaj u znajomych pod Trzebnicą. W lesie praktycznie mieszkają. No i jeden z sąsiadów wyciął z 10 arów sosen i świerków :eek3: I wywalił do lasu. Przywieźliśmy cały bagażnik pięknego stroiszu na zimę :dance:

A jesień rzeczywiście różana. Całą chałupę mam naczyniami z różami poobstawianą. Mr. Lincoln :hearts:

DSC05483_zmianarozmiaru.JPG

A! I dzisiaj zalałam eksperymentalna pigwówkę. Dodałam, co miałam (skórka pomarańczowa, goździki, rodzynki i kora cynamonowa). Szaleństwo jakieś, zobaczymy co z tego wyjdzie...

DSC05489_zmianarozmiaru.JPG

Początki ogrodu na ugorze 10 Lis 2013 20:06 #203601

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzięki za trawki :hug: , posunęłaś mi pomysł, że ja też udoskonalę swoją pigwówkę, która juz jakiś czas stoi, ale co tam, dorzucę coś :drool:

Początki ogrodu na ugorze 10 Lis 2013 20:18 #203615

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
wzdycham do Twojej maireiki,wciąż i wciąż,no cudna,moja owszem ale gdzie do Twojej :bravo: pigwóweczka doskonała,będziesz sie delektować :drink1:

Początki ogrodu na ugorze 11 Lis 2013 08:38 #203728

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, a rzuciła Ci się w oczy wśród tych mairejek moja majestatyczna sosna himalajka :happy4: Oj, jak widzisz poczekam jeszcze na hamak, poczekam...

Marta- pół wsi będzie obsadzone w przyszłym roku Twoją szałwią. Nie mogę się opędzić od chętnych na nasiona :cool3: Jednej z sąsiadek odpowiedziałam na pytanie co to za szałwia, że to szałwia Markity i biedaczka pół dnia spędziła w necie szukając info o tej odmianie :happy4:

Początki ogrodu na ugorze 11 Lis 2013 10:41 #203748

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Dobra jesteś :wink4: , ale powiem Ci, że u mnie jest to samo od trzech lat, obcy ludzie zatrzymują samochody i pytają co to za piękny kwiatek :woohoo: . Oczywiście wszyscy ogrodowi sąsiedzi obdarowani :happy3: , dlatego teraz wysyłam w Polskę :rotfl1:

Początki ogrodu na ugorze 11 Lis 2013 12:24 #203767

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dagmarko, faktycznie jesień w tym roku mamy wyjątkowo długą i ciepłą. W ogrodach jeszcze jest na czym oko zawiesić, a w Twoim jest wyjątkowo pięknie :) Tyle róż! Takie wspaniałe trawy!
A naleweczka zapowiada się wyjątkowo smakowicie :drink1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Początki ogrodu na ugorze 11 Lis 2013 20:20 #203897

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Cebulla wrote:
Co do kolorowości w ogrodzie. Ktoś wie, w co się toto przepoczwarzy? Śliczne!

DSC05392_zmianarozmiaru.JPG

Co do gąsienicy jest to prawdopodobnie Wieczernica szczawiówka, motyl nocny czyli ćma.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Początki ogrodu na ugorze 11 Lis 2013 20:35 #203909

• Grzesik
  • Grzesik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 563
Cebulla wrote:

DSC05499_zmianarozmiaru.JPG

Można się nabrać, wygląda jakby to magnolia gwiaździsta kwitła :silly:

Początki ogrodu na ugorze 17 Lis 2013 17:45 #204930

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Piotrek- dzięki! Lubię wiedzieć, co mi się po ogrodzie plącze. A takich ciem widziałam sporo. Zadziwiające, że tak efektowna gąsienica przobraża się w tak niepozorną ćmę...

Grześ- pięknie byłoby, gdyby to była stellata... A tak trzeba trochę poczekać. A jest na co, bo moja stellata ma pąków co niemiara, z 10 chyba. W porównaniu z trzema tegorocznymi kwiatkami to full wypas :happy4:

Ani chybi zima jednak nadejdzie. Dzisiaj przygotowałam się do sezonu. Tadam- najbrzydszy karmnik świata!

DSC05506_zmianarozmiaru.JPG

Dostałam toto pospawane z prętów zbrojeniowych i pokryte czarną papą. Ciężkie jak cholera. Karmnik jest duży, ale nie ma bocznych ścianek i wywiewa ziarna. Zobaczymy, czy moja koncepcja oplecenia tego gałązkami coś pomoże :bad-idea:

Ogród prawie przygotowany do zimy. Zostało kopczykowanie róż i okrywanie wrażliwców. Róże póki co kwitną nadal i nie myślą o zrzucaniu liści. Dzisiejszy bukiet z Nostalgii

DSC05504_zmianarozmiaru.JPG

Zakwitł ponownie nawet Chopin, wymęczony przez rdzę... Nie mam sumienia wyrzucić tej róży. Przez zimę zgłębię temat walki z tą chorobą i wiosną będę walczyć

DSC05494_zmianarozmiaru.JPG

Wczoraj z głupia frant zaczęłam wyrównywać zaniedbane brzegi trawnika (przy okazji poszerzając co nieco rabaty- taka zmyłka dla Małża, który broni każdego cm2 trawnika jak Rejtan) i okazało się, że jesień to super czas na zrywanie darni. Jeśli jutro pogoda dopisze przygotuję miejscówkę dla cyprysika nootkajskiego Gloria Poloniae, który zadołowany u teściów czeka na wiosnę... Chcę mu do towarzystwa dosadzić kilka roślin, które nienajszczęśliwiej posadziłam u siebie, więc rabata wyjdzie spora. Jak to zrobić niezauważenie :think: ?

Początki ogrodu na ugorze 17 Lis 2013 18:01 #204931

• Grzesik
  • Grzesik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 563
Dagmaro, wystarczy jeszcze zrobić 'strzechę' z patyczków i będzie całkiem ładny :) A z jakiejś ściętej trawy, mmm będzie cudny :)

Początki ogrodu na ugorze 17 Lis 2013 18:21 #204935

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dagmarko, mam to samo z moim M. w kestii trawnika :angry: Każda nowa rabatka i każde poszerzenie starej to narzekanie i gadanie...A że kosić niewygodnie, a że niedługo nie będzie gdzie leżaka postawić...Ble, ble, ble...
Ja mam na to dwa sposoby - albo stawiam go przed faktem dokonanym ,albo biorę pod włos narzekając, że nie mam gdzie posadzić jego ukochanych rączników ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Początki ogrodu na ugorze 17 Lis 2013 20:21 #204974

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Popieram Grześka, wystarczy na daszek coś założyć - jakieś klepki, ściętą trzcinę czy słomę czy brzozowe patyki i karmnik będzie wyglądał rewelacyjnie :) Karmnik pewnie dlatego ciężki, że jak widać przeznaczony do zawieszenia a lekkim wiatr by mocno bujał.
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Początki ogrodu na ugorze 20 Lis 2013 15:50 #205496

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
Ze słomianą strzechą też kombinowałam, ale poległam na sposobie mocowania. Ale w sumie dobry klej może by dał radę chociaż przez sezon. Karmnik ustawiłam na tarasie (nie mam stuletniego dębu, który byłby w stanie utrzymać taki ciężar)i miło byłoby kilka miesięcy patrzeć na coś estetyczniejszego...

Wyrównałam brzegi trawnika :whistle: Wreszcie parę bylinek dostanie więcej miejsca. A Aspirynka obwódkę z kocimiętki! No i znajdzie się miejsce na różę Jacqueline du Pré :dance:

DSC05507_zmianarozmiaru.JPG

A tu krótka historia uszczuplania trawnika. Najpierw linia trawnika kończyła się tuż za thujką Globosum. Potem poszerzyłam na obwódkę z berberysów. Potem do berberysów dodałam żurawki. A potem doszły szafirki... A teraz to wszystko potrzebuje trochę przestrzeni, żeby się nie podusić, więc na wiosnę rozsadzanko an wyrównanym trawniku...

DSC05509_zmianarozmiaru.JPG

Nowy kształt rabaty z lotu ptaka

DSC05510_zmianarozmiaru.JPG

Niestety dzisiaj pogoda się popsuła, w powietrzu wisiała straszna wilgoć osiadająca na okularach i nie udało mi się zbyt wiele zrobić. Zakończyłam jednak grabienie liści. To co zostało, posprzątam wiosną!

Początki ogrodu na ugorze 20 Lis 2013 18:47 #205527

• Roma
  • Roma's Avatar
Porządek jak się patrzy :bravo: Czy na Twoim trawniku w ogóle nie urzędują krety? u mnie codziennie z rana widok księżycowy.Już mi opadają ręce.Chyba wiosną pomyślę o jakiejś siatce przeciw kretom bo inaczej zwariuję :(
Ostatnio zmieniany: 20 Lis 2013 18:47 przez Roma.

Początki ogrodu na ugorze 20 Lis 2013 19:02 #205535

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Dagmaro :)
A może masz taką prostokątną podkładkę pod talerze na stół?
Wiesz - z patyczków bambusowych czy innej trzciny, zawsze takie bywały w IKEI albo
innych sklepach.
Może z czegoś takiego zrobić "pokrycie dachowe" na karmniku ?

A czemu martwisz się kwitnieniem hortensji ?
Raczej nie zaszkodzi jej to w kwitnieniu w przyszłym roku :)

Pięknie wykroiłaś rabatkę ! To prawda ,teraz łatwiej robi się prace ziemne,
tylko ten wiatr i temperatury... :jeez: Zmarzłam dzisiaj.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.647 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum