TEMAT: Moja oaza wśród familoków

Moja oaza wśród familoków 04 Maj 2013 22:36 #152837

• Roma
  • Roma's Avatar
Mimo remontu i tak masz pięknie kolorowo a różom wykop duży dołek nasyp dobrej ziemi i posadź a potem gnojówka,gnojówka i jeszcze raz gnojówka a będą rosły jak na drożdżach :devil1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Moja oaza wśród familoków 04 Maj 2013 23:12 #152868

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Romciu, bo tego bajzlu nie pokazuje ;) Jestem ciekawa czy w poniedziałek nawiozą mi tej ziemi tak jak obiecywali ,bo w doniczkach one się tylko męczą mają podwinięte korzenie
Tosia to się cieszę ,że się przyjęła tylko na zimę musisz ja okryć stroiszem .Na jesień mogę Ci dać kawałek tego liliowca .Moja Pamelka też ma kwiaty i Cecile też :dance: Tylko bidny Rasputin nie ma się czego zaczepić bo brak pergolki
mojeobrazy617.jpg

mojeobrazy618.jpg

mojeobrazy619.jpg

mojeobrazy620.jpg

mojeobrazy624.jpg

mojeobrazy629.jpg

Rh.jpg

mojeobrazy579.jpg
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Moja oaza wśród familoków 05 Maj 2013 00:15 #152885

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Moje twoje liliowce przeżyły, ale jeszcze nawet nie myślą o pąkach :P Zdjęcia azali są tegoroczne :supr3:

Moja oaza wśród familoków 05 Maj 2013 08:14 #152912

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Jadziu Rh prześliczny :P ależ obsypany kwiatuszkami, i kolorek taki oryginalny..... uwielbiam zielonkawe kwiatuszki :P

Moja oaza wśród familoków 06 Maj 2013 12:08 #153424

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Jadziu tulipanek śliczny kolorek ale i Rh ma taki ciekawy ,seledynowy jakiś kolorek :)

Moja oaza wśród familoków 06 Maj 2013 20:19 #153570

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu to azalia japońska ma taki cytrynowo- seledynowy kolorek jest śliczna i rozjaśnia cienisty zakątek .Za chwilę zakwitnie tam Rh NN i jestem ciekawa jaki będzie miał kolor .Tulipany są takie jakieś zwykłe w ubiegłym roku były żółte a teraz pomarańczowe .Rosną tam już parę lat i siedzą mocno w ziemi
AGUSIU śliczny Ci on szkoda tylko ,że niski .Zrobiłam sobie z niego sadzonkę i ona też już kwitnie :dance: na każdej łodyżce kwiat .Polecam go bo to fajna azalia japońska
Iwcia miło było z Tobą znów pogawędzić :hug:
Dzisiejsze fotki wariacje tulipanowe
tulipan4.jpg

mojeobrazy769.jpg

tulipany_2013-05-06.jpg

tulipan1.jpg

tulipan3.jpg

I trochę poglądowo
mojeobrazy768.jpg

mojeobrazy767.jpg

mojeobrazy764.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 06 Maj 2013 21:43 #153650

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ty masz jednak rękę do rozmnażania roślin :thanks:
Moja jedyna azalia japońska Melina znów po zimie jest drapakiem :angry: A tak liczyłam, że po tej łagodnej zimie trochę podrośnie :jeez:

Moja oaza wśród familoków 07 Maj 2013 13:10 #153865

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu to ja dziękuję za gościnę, uwielbiam być u ciebie, zawsze mi trudno wyjść z twoich gościnnych progów :hug:

Moja oaza wśród familoków 07 Maj 2013 16:08 #153906

• Martina
  • Martina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 85
Ogród aż kipi zielenią. Piękne epimedium, w wyjątkowym kolorze :bravo: . Jadziu super przezimowały Twoje róże, moje znacznie mniejsze.Na fotce zauważyłam coś na patyku, czy masz może róże szczepione na pniu? :supr3:
Pozdrawiam Marta.

siedlisko

Moja oaza wśród familoków 10 Maj 2013 11:29 #155084

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Przepraszam wszystkich ,ale przez ostatnie dni nie mogłam wejść na forum .Nie mam pojęcia dlaczego tak miałam .Nie wiem także czy uda mi się wysłać ten post .Net się włącza i za chwilę go nie ma :evil:
Martuś zielenią i kolorami coraz bardziej kipi cały ogródek .Różane pąki też sie pokazują ,ale szkodników też jest mnóstwo .Mam 1 różę szczepioną na pniu Exscelsę .Pokazał sie też na wpół otwarty pąk na Gartenspass tylko fotka trochę nie taka :(

mojeobrazy814.jpg

IWONKO zaczynam już dzisiaj szaleć w ogródku .Wpadłam tylko ugotować obiad i dalej do roboty :hug: zawsze jesteś mile widzianym gościem .Następne wielgachne pąki na Tradescant, aż 2 to wiosenny zakup z F.

mojeobrazy813.jpg

Także robactwo wszelkiej wielkości i maści sie pokazuje

mojeobrazy776.jpg

np.takie

mojeobrazy853.jpg

jeszcze nie zidentyfikowałam go może ktoś wie kim on jest
także taki jegomość się pokazał i myślę ,że to ON

mojeobrazy812.jpg

Takich widoków wczoraj było mnóstwo czyli becikowe pomaga ;)

mojeobrazy833.jpg

Martuś może mam rękę jak twierdzisz :thanks: ,ale też i u mnie inny klimat .Do siebie powinnaś kupić azalie dahurskie one są bardzo wytrzymałe

i moje piękności

mojeobrazy801.jpg

mojeobrazy788.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 10 Maj 2013 13:27 #155119

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu, podpowiedz mi jak walczysz ze skoczkami?
Ja próbuję na razie ekologicznie, oprysku z gnojówki pokrzywowej z czosnkiem nawet nie zauważyły :evil: , Trochę tabliczek lepowych porozmieszczałam i jeszcze dziś nastawiam wyciąg z wrotyczu na 12 godzin :jeez:
I w ogóle doczytałam, że wiosną trzeba robić opryski olejowe na różach przed ruszeniem wegetacji :dazed: , właśnie przeciwko skoczkom i przędziorkom.

Moja oaza wśród familoków 11 Maj 2013 07:02 #155350

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś wczesna wiosną w/g wskazówek Gosi zrobiłam ten oprysk olejowy i Promanalem ,ale i tak pojawiły się skoczki tylko nie te różane bo nie mam listków właśnie typowo po skoczku różanym z białym marmurkiem .Tablice też mam rozwieszone tylko nie wszędzie przy Pilgrimie, Nuits de Young i Maigold .W ubiegłym roku grasowały kwieciaki i skasowały mi większość pąków. Dlatego teraz już porozwieszałam te tablice ,ale też nie uchroniłam Maigold bo 2 pąki już mi załatwił,ale to pestka .Mszyc jest tylko trochę bo nie dopuszczam do ich panoszenia się na różach.Rano zabieg zmywania wodą .Mam mydło z Wrotyczem ,ale pryskałam nim tylko szczególnie Doktorka, bo w doniczce żle z nim się działo .Piołunem z czosnkiem też pryskałam wszystkie rośliny .Jednak zauważyłam ,że dobrze odżywione rośliny nie mają tylu problemów .Sezon dopiero się zaczął ,wiec wszystko przed nami .Nie wiem czy to wina mojego netu ,ale ostatnio nie umiem wchodzić na Oazę kręci sie i kręci i nie umie zaskoczyć :evil:
mojeobrazy871.jpg

mojeobrazy862.jpg

Pierisek cały w ogniu

mojeobrazy841.jpg

mojeobrazy864.jpg
Jadzia

Moja oaza wśród familoków 11 Maj 2013 09:45 #155386

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiedziałam, że gdzieś czytałam o tym oprysku olejowym, ale nie mogłam sobie przypomnieć gdzie :jeez:
U mnie na lepy łapią się głównie komarzyce :( , powyrzucałam, bo szkoda mi biedaczek :( . O wrotyczu też wczoraj gdzieś w necie znalazłam, żeby namoczyć na 12 godzin i opryskać bez rozcieńczania. Dziś chyba trochę zielska nazbieram, a mydło potasowe kupiłam ze skrzypem, bo takie było :think: , ech muszę się jeszcze podszkolić w tych opryskach ekologicznych :huh:

Ale masz pąka różanego :eek3: , nawet z kolorem :eek3:

Moja oaza wśród familoków 12 Maj 2013 16:05 #155835

• trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Otrzymane dziękuję: 238
Wiosna się zaczęła , czas zacząć odwiedzać ogrody wpadam z wizytą do rożanego Twego zakątka :) cudne masz też tulipany szczegolnie te pełne ja mam takie ostro żółte :) uwielbiam je :)

Moja oaza wśród familoków 12 Maj 2013 18:26 #155881

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu mam problem z The Fairy - jest jeszcze gorzej niż ci mówiłam, nowe pędy zamierają :sick: Na wielu różach jest mszyca mimo pryskania mydłem potasowym z czosnkiem i denaturatem :( Drugi dzień leje - jestem w depresji

Moja oaza wśród familoków 12 Maj 2013 19:32 #155916

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Jadziu, u Ciebie różyce rzeczywiście już mają olbrzymie pąki :eek3:
Śliczne przyrosty pieriska i moje niespełnione dotąd marzenie - piwonia koperkowa :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Moja oaza wśród familoków 12 Maj 2013 20:27 #155985

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
wariacje tulipanowe bardzo mi się podobają :)
I goryczkja piekna,ja tez sobie jakaś kupiłam,ale nie wiem kiedy będzie kwitła :unsure:

Moja oaza wśród familoków 13 Maj 2013 13:30 #156279

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
ANIU mam 2 goryczki tę wczesna bezłodygową i drugą siedmiodzielną [Gentiana septemfida ].To też niewymagająca goryczka tylko kocha słoneczko .Życzę Ci powodzenia w uprawie
Ostatnio mam kłopoty z wejściem na Oazę .Wciąż wyskakuje mi na ekranie NIE MA POŁĄCZENIA Z SERWEREM .Wściekam się ,ale musicie mi wybaczyć, bo to jakieś kłopoty z netem :hug: :thanks:
DALU koperkową kupiłam u Gloriadei i jeśli tak Ci się marzy to spełnij sobie to marzenie .Moja jest chyba pełna ,bo ma taki napakowany kwiat .Niestety jeszcze się nie otwarła ,ale może jutro to zrobi ,albo nawet do wieczora .Sama jestem ciekawa jej kwiatu .Niestety przez 3 dni lało nawet dzisiejsza noc też z opadami .Rano jednak niebo się rozpogodziło i do teraz jest ślicznie :dance:Wszystkie róże mają mnóstwo pąków, a szczególnie Maigold i Louise Odier .Zawsze z utęsknieniem czekam na tego płonącego pieriska
IWNKO ja dziennie przeglądam moje róże nawet po parę razy .Trzymam rękę na pulsie a w dłoni opryskiwacz ze zwykłą wodą .Po prostu je zmywam tam gdzie jest ich dużo .Trochę też trzeba zostawić dla biedronek i ich pociech ,bo czym by się odżywiały :( Może pod ziemią coś ją podgryza ,albo mrówki zrobiły sobie pod nią swoje mieszkanko .Trudno mi coś poradzić
CELINKO fajnie ,ze znalazłaś chwilkę czasu i wpadłaś do mojego różanego ogrodu :kiss3:
MARTUŚ jeżeli masz dużo czasu to zmywaj mszyce zwykłą wodą z opryskiwacza .Też tak robię .Dzięki Gosi :kiss3: jak na razie nie mam szczególnych zmartwień z moimi różami .Porządnie odżywione to są i jako tako zdrowe .Oczywiście bruzdownica pąkówka zrobiła mi parę szkód ,ale jak na razie to pestka w porównaniu z ubiegłym rokiem .Na moich jest mnóstwo skoczków i much ale żadnych komarzyc nie zauważyłam :think: Ta różyczka z pakiem to jesienny nabytek a raczej zamiana z koleżanką
mojeobrazy902.jpg

mojeobrazy897.jpg

mojeobrazy888.jpg

mojeobrazy884.jpg

mojeobrazy876.jpg

mojeobrazy882.jpg

mojeobrazy883.jpg

mojeobrazy880.jpg
Jadzia